«Η μακεδονική γλώσσα εισήλθε στις δέκα παγκόσμιες γλώσσες του Οικουμενικού Πατριαρχείου»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

  Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δημοσίευσε φέτος το Μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη μακεδονική γλώσσα για τα Χριστούγεννα.

 «Μπορούμε δικαίως να ισχυριστούμε ότι η βία είναι το αμάρτημα των αμαρτιών. Είναι μια πλήρης αντίθεση μεταξύ της κτιστής φύσης μας και της υπερφυσικής μας κλήσης να αναζητήσουμε στοργική ενότητα με τον Θεό και με τον πλησίον μας… Η ειρήνη είναι μια αληθινή αποκάλυψη της βαθύτερης πραγματικότητας της δημιουργίας, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και τη μορφή όπως σχεδιάστηκε από Αυτόν σύμφωνα με τις αιώνιες συμβουλές Του», γράφει, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην επιστολή του για τα Χριστούγεννα.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο δημοσιεύει τα Χριστουγεννιάτικα Μηνύματα στη μακεδονική γλώσσα στην ιστοσελίδα του, αφού αποφάσισε στις 9 Μαΐου 2022 να επαναφέρει τη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων στην κανονική ενότητα ως Αρχιεπισκοπή Οχρίδας, αναφέρει η ηλεκτρονική πύλη των Σκοπίων Religija.

Η μακεδονική γλώσσα είναι ουσιαστικά μεταξύ των δέκα παγκόσμιων γλωσσών στις οποίες το Οικουμενικό Πατριαρχείο δημοσιεύει τις επιστολές του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όπως σημειώνεται.

«Η μακεδονική γλώσσα εισήλθε στις δέκα παγκόσμιες γλώσσες του Οικουμενικού Πατριαρχείου»

The Hellenic Information Team

spot_img

20 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν έγινε το Πατριαρχικό μήνυμα στην Μακεδονική γλώσσα -γιατί αυτή ουδέποτε υπήρξε και ούτε την αναφέρει η επιστήμη της Γλωσσολογίας-.
    Είναι η γνωστή Σλαβονική γλώσσα γραμμένη με Κυριλλική γραφή, την οποίαν γνωρίζουν μετά τους Φωτιστές των Σλάβων Θεσσαλονικέων Αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου όλοι οι Σλάβοι .
    Θα ήταν ακριβές και αποδεκτό το δημοσίευμα των Σκοπίων, εάν ανέφερε ότι το Πατριαρχικό μήνυμα εγράφη στην γνωστή σλαβονική γλώσσα με την Κυριλλική γραφή, η οποία μετά την Συμφωνία των Πρεσπών ονομάσθηκε μακεδονική γλώσσα.
    ΝΑ ΜΗ ΣΥΓΧΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Κ.Κ. ΤΣΙΠΡΑ,ΚΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΟΤΖΙΑ ;;;.

  2. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΜΕΝΩ ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΟΛΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΗ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΑΥΤΗΝΝΤΗΝΜΑΚΕΔΟΝΙΑΕΧΕΙ ΧΥΘΗ ΠΟΛΥΑΙΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΚΟΜΙΤΑΤΖΙΔΕΣ ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΤΑ ΠΟΥ Η ΣΛΑΒΗ ΚΟΜΙΤΑΤΖΙΔΕΣ ΤΟΝ ΠΕΤΣΟΚΟΒΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΠΟΔΟΠΑΤΗΣΕ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ .ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΗ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΩΣ ΕΛΛΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΣΑΣ ΘΕΟΡΩ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ Η ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

    • ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΌΣΟΥΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΗ ΚΑΝ ΚΑΙ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΊΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΏΝ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΏΗΝ ΣΕΡΒΟΚΡΟΑΤΙΚΉ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ;;; .
      ΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΑΝ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΈΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ.
      ΝΑ ΡΩΤΑΜΕ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΜΕ. ΕΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.

  3. Με τέτοιους ταγούς ,που υπηρετούν την Ελλάδα Μας και την ΟΡΘΟΔΟΞΊΑ ΜΑΣ, πιστεύω ότι είναι περιττό, να ασχολούμαστε, τί λένε, τί αποφασίζουν,για την Ελλάδα Μας.
    Αναρωτιέμαι, αν στις φλέβες τους κυκλοφορεί αίμα ΕΛΛΗΝΙΚΌ.
    Μήπως οι πολιτικοί και οι θρησκευτικοί ηγέτες, είναι
    ΞΕΝΌΦΕΡΤΟΙ;

  4. Καλημέρα σας. Συμφωνώ με τον Σ..Α.Ν παραπάνω.
    Επισκεύθηκα την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου και είδα την επιστολή. Δεν αναφέρει ονομασία γλώσσας ή κάτι άλλο. Όπως προτείνει και ο Σ.Α.Ν καλό είναι πριν παρουσιάζονται ‘συμπεράσματα’ να γίνετε διασταύρωση με την πηγή (Οικ.Πατριαρχείο). Το να ‘βαφτίζουμε’ μόνοι μας ένα κείμενο (ως γραμμένο σε ανύπαρκτη γλώσσα) ειναι σαν προωθούμε εμείς οι ίδιοι αυτό που περιγράφουμε… Όσο για την Συμφωνία των Πρεσπών, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι με συνφωνία όλου του πολιτικού συστήματος μας καθώς οι μη ψηφίσαντες βουλευτές-κόμματα είχαν τρόπο, αν θέλανε πραγματικά, να εμποδίσουν την διαδικασία.

    • Ανδρέα, θα έπρεπε να δώσεις τον ακριβή σύδεσμο, που πιστεύω ότι είναι . Kατόπιν αντιγράφεις ένα κομμάτι, πηγαίνεις στο googletranlator, το κάνεις επικόλληση κι εκείνος αναγνωρίζει στην γλώσσα ως Σλαβομακεδονική. Δεν γράφει η ιστοσείδα τού Οικ. Πατριαρχείου ποια γλώσσα είναι εκάστη εκ των 13, στις οποίες είναι γραμμένο το μήνυμα, αν τις μέτρησα σωστά.

      Τελικά, πολλή φασαρία για το τίποτε.

  5. Ακόμη και οι σοβαρές ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ αναρτούν ενίοτε δημοσιεύματα, τα οποία είναι ανακριβή.

    Το παραπάνω θα έπρεπε να δίδει πηγή, όπως πάντα και όχι να αφήσει να πλανάται η εντύπωση ότι αρχική πηγή είναι οι ίδιες οι ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ, όπως αναφέρεται σε πολλές ιστοσελίδες, οι οποίες αναπαρήγαγαν το άρθρο αυτό.

    Ποιες είναι οι επίσημες γλώσσες τού Οικ. Πατριαρχείου και πού αναφέρονται;

    Χρειάζονται κάποιες εξηγήσεις από τον αμαρτήσαντα το μάλλον ανακριβές δημοσίευμα.

  6. ”Έχουν σκυλιάσει ” -όπως λέμε στα καφενεία-οι ”πατριώτες της φακής” και οι Συριζοφύλακες της διχοτομηθείσης Αριστεράς τους, από την ψύχραιμη στάση των κυβερνήσεων της Ν.Δ , όσον αφορά στα αποτελέσματα της ακατονόμαστης Συμφωνίας των Πρεσπών.
    Την ”πάγωσε” σε προβλεπόμενες Επιτροπές και ”φαγοπότια” , δεν φέρνει για επικύρωση τα τρία ”μνημόνια” , εφαρμόζει τα τελείως αναγκαία διπλωματικά (συναντήσεις με αρμοδίους λόγω της συμμετοχής των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ) και άλλα , ”βλέπει στραβά” τον Γερμανό Καγκελάριο για το υπερβολικό ενδιαφέρον του για την ένταξη της αποκληθείσης μετά την Συμφωνία του 2018/19 Βόρειας Μακεδονίας , την υπογραφή και επικύρωση της οποίας προσπάθησε να την αποτρέψει με δύο προτάσεις μομφής- η Ν.Δ-, αλλά τότε ο άχαστος κ. Τσίπρας θεωρούσε όλους τους αντίθετους με την Συμφωνία βλάκες .
    ΤΩΡΑ και οι λεγόμενοι μετά το 2018 ”Βορειομακεδόνες” λένε και θα λένε -όπως πάντα -τα δικά τους και οι αντικυβερνητικοί στην Ελλάδα όσο ”δεν αρπάζουν κανένα κοκκαλάκι” από τα ποσοστά της Ν.Δ στις δημοσκοπήσεις θα τα ”βάζουν ”-όπως τώρα- και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, χωρίς να το ρωτήσουν τι ακριβώς συνέβη.
    Να το ξαναγράψουμε .
    Υπάρχουν Έλληνες , που θεωρούν ειδήσεις τους τίτλους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα άρθρα επωνύμων ή ανωνύμων δημοσιογράφων ή δημοσιογραφούντων ”αναλυτών” -τα οποία συχνά και τα επικαλούνται- αρκεί να βρίζουν την σημερινή κυβέρνηση.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ,ΦΙΛΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ”ΨΆΞΙΜΟ” ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙΣ.
    Καλή συνέχεια στις Χριστουγεννιάτικες γιορτές, που ο καιρός μας τις έκανε Πασχαλιάτικες.

  7. Σε όλους απευθύνομαι και ευχαριστώ όσους δεν τονίζουν για να φαίνονται ως νεότεροι-και άρα σπουδαιότεροι ,εξυπνότεροι ,αλλά και νταήδες λογοκριτές -τον ηλικιακό ρατσισμό προσθέτοντας και αγοραίες υποτιμητικές λέξεις και φράσεις για τους ηλικιωμένους ,σαν εμένα ,που συν Θεώ θα συνεχίσω.
    Και να ήταν κάποιοι και να έλεγαν και σοβαρά πράγματα πάει στο καλό.
    Ελπίζω στον καινούργιο χρόνο να συμμορφωθούν με τους ισχύοντες κανόνες της ελεύθερης εκφράσεως των απόψεων μας στις σοβαρές ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ του σοβαρού κ. Σαββίδη ,τον οποίον παρακαλώ να γράψει ”τον δεκάλογο ” των ανεκτών σχολίων , που θα τηρούμε όλοι .

    • Από την αρχή που μπήκες εδώ μέσα, έχεις επιδοθεί σε μία αναίσχυντη κομματική προπαγάνδα, ασυνήθιστη για την ιστοσελίδα τούτη. Αγνοείς τα σχόλια των άλλων και συνεχίζεις ακάθεκτος τις ίδιες και τις ίδιες ανοησίες, έστω και αν σού υποδεικνύουν ότι κάνεις λάθος. Δεν ήλθες να συζητήσεις. Ήλθες να προπαγανδίσεις, νομίζοντας ότι απευθύνεσαι σε μικρά παιδιά. Δεν μπόρεσες ποτέ να πιάσεις το κλίμα των ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ και παραμένεις ένα ξένο σώμα εδώ μέσα. Όταν γράφεις τις ανοησίες που γράφεις προκαλώντας, μην περιμένεις να πάρεις άλλες απαντήσεις, απ’ αυτές που παίρνεις. Ναι, είσαι ίσως πολύ μεγάλος για να προσαρμοστείς και πολύ χαμηλού επιπέδου για να καταλάβεις ότι εδώ δεν είναι καφενείο (είχαμε πριν πολλά χρόνια κάμει ένα, για να γράφουν ό,τι θέλουν κάποιοι εμμονικοί).

      Αναιδέστατα γράφεις “Και να ήταν κάποιοι και να έλεγαν και σοβαρά πράγματα πάει στο καλό” και διερωτώμαι ποιος γράφει σοβαρά; Εσύ, που γράφεις και ξαναγράφεις για την ηττοπαθή στάση τού κόμματός σου έναντι των Σκοπίων, προσπαθώντας να κάμεις το μαύρο άσπρο, λες και οι άλλοι είναι ηλίθιοι, ή εγώ που αποδεικνύω για πολλοστή φορά το αντίθετο. Ισχυρογνώμων, ανόητος, που δεν καταλαβαίνει ότι τα φτηνά καφενειακά σχόλιά του περνούν εδώ, όταν μάλιστα υπάρχει σοβαρός αντίλογος, ασφαλώς την κατάστασή σου επηρεάζει και η ηλικία, που δεν βοηθά καθόλου. Πού βλέπεις τον ρατσισμό και λοιπές αρλούμπες; Πήγαινε και βρες κανέναν καφενέ να κουβεντιάζεις (=> μονολογείς) και μην προσβάλεις τούς εδώ συμμετέχοντας στον διάλογο, υποιμώντας βλακωδέστατα το επίπεδό των.

      Το σχόλιό σου December 26, 2023 At 3:38 pm δεν είχε κανένα νόημα, αφού το υπό συζήτηση θέμα είχε λυθεί και έγραψες ένα κάρο φλυαρίες, για να πεις για πολλοστή φόρα για το κόμμα σου τα ίδια και τα ίδια, που σού απέδειξα αμέσως από κάτω ότι δεν είναι έτσι. Αντιλόγου μη υπάρχοντος, άρχισες τις γεροντικές σου μεμψιμοιρίες και απασχολείς κι εμένα να σού απαντώ.

      • Γιατί μόνο εσύ ακομμάτιστε φίλε ενοχλείσαι με τα κομματικά σχόλια μου και όχι και άλλοι ,οι οποίοι αν ,διαφοροποιούνται δεν με βρίζουν;;;.
        Απλούστατα είναι ευγενείς ,ενώ εσύ είσαι αγενέστατος και φασίστας .
        ΚΑΙ τέλος πάντων ούτε θα μου υπαγορεύετε τι και πως θα το γράφω.
        Υποστηρίζω την Παράταξη που έσωσε την Ελλάδα από το 1946 και γράφω αλήθειες και γεγονότα που έζησα ,για να τα μαθαίνουν οι νεότεροι , που μεγάλωσαν με το αριστερό -όλων των αποχρώσεων- ψέμα και ζουν ακόμη σαυτό το ψέμα , παρ’ ότι ”ο κόσμος άλλαξε ,αλλάξαν οι καιροί”.
        Υ.Γ Κάνω έκκληση στον κ. Σαββίδη ”να μας ξανατσεκάρει”.

        • Δεν είναι το πνεύμα τής ιστοσελίδας να γράφεις κομματικά σχόλια και μάλιστα ψευδή, για να προπαγανδίζεις κόμματα, σε άσχετα θέματα και να τα χαλάς.
          Είθε ο κ. Σαββίδης να σε εισακούσει. Σε είχε ήδη αποκλείσει δύο φορές, η τρίτη μάλλον θα είναι η τελευταία και φαρμακερή. Παρ’ το χαμπάρι, δεν είναι καφενείο εδώ μέσα.

          • Καφενείο και μάλιστα χαμαιτυπείο κάνετε εσείς τις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ . Κάποτε δεν πιστεύατε στην ”τιμωρία” μου, τώρα τις μετρήσατε και τις βγάλατε δυο ,ενώ ήταν μία . Οσμίζομαι πως ήρθε η σειρά σας για ”τιμωρία” ,αλλά εγώ δεν θα χαρώ -όπως εσείς-που το επιδιώκετε τώρα- γιατί πιστεύω στον Βολταίρο .
            Υ.Γ Σας επισημαίνω πάντως ότι τα σχόλιά μας σαυτό το άρθρο τα διάβασαν κάπου 11.000 ”Βορειομακεδόνες” του κ. Τσίπρα σας.

  8. Καλημέρα σας. Το θέμα των σχολίων είναι ο τίτλος του άρθρου και το άρθρο στο οποίο αναφερόμαστε. Η κατάσταση έχει ξεφύγει συσκοτίζοντας το γεγονός της ατυχής; Ανάρτησης του άρθρου.

    • Εγώ έγραψα το σχόλιό μου (December 26, 2023 At 2:05 pm) και τεκμηρίωσα. Αν η συζήτηση ξέφυγε, αυτό δεν οφείλεται σε μένα, αλλά στο ξεκάρφωτο σχόλιο τού Σ.Α.Ν. December 26, 2023 At 3:38 pm, που έπρεπε πάλι να παρεμβάλει την διαφήμιση τού κόμματός του. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη.

      • Να απαντηθεί ,φίλε, αλλά χωρίς τα ”κοσμητικά” επίθετα που προσθέτεις για το άτομό μου .Αλλιώς , ελλείψει επιχειρημάτων σιωπούμε όλοι μας και δεν βρίζουμε ούτε στο διαδίκτυο , ούτε στις παρέες μας.
        Μορφωμένοι και μεγάλοι άνθρωποι είμαστε.

  9. Καλησπέρα σας. Για να κλείσω αυτή την συζήτηση με ένα συμπέρασμα: Το παρών άρθρο προβάλλει την άποψη του ‘θύτη’ , -η ηλεκτρονική πύλη των Σκοπίων Religija- ώς άποψη η οποία αυτομάτως κατατάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης στους ‘προδότες’… Δηλαδή ‘βαφτίζουμε΄τους ‘εχθρούς’ ως πνευματικούς ταγούς μας οι οποίοι μας λένε πώς εμείς πρέπει να αξιολογούμε αυτούς που μας εκπροσωπούν ‘πνευματικά΄. Για αυτό το λόγο το παρόν άρθρο είναι μειωτικό της αντίληψης μας… Αντίθετα, το άρθρο θα έπρεπε να τονίσει το γεγονός ότι η εκκλησία της Οχρίδας επανήλθε στην ‘πνευματική μητέρα της’!, και ότι προασπαθεί να διατηρήσει το αφήγημα περι ‘μακεδονικής γλώσσας’ με το επιχειρήμα της δημοσίευσης της επιστολής στα σλαβική διάλεκτο της ‘Βόρειας Μακεδονίας’, για να χρυσώσει το χάπι… Έτσι μπαίνουν τα πράγματα στην θέση τους. Καλό θα ήταν και αυτοί που έκαναν την ανάρτηση του άρθρού να προβούν σε αντίστοιχο σχόλιο. Σας Ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα