Η κυρία Μαρκουλλή, όπως πάντα, λέει τη δική της “αλήθεια”: Ήταν παρούσα στην περίφημη συνάντηση και έκρυψε το περιεχόμενο της

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η κυρία Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επί προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Δημήτρη Χριστόφια, ισχυρίστηκε ότι η δημοσίευση του απόρρητου εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, που αποκάλυψαν ο Φιλελεύθερος και η Hellas Journal, ήταν μία εσκεμμένη και ύποπτη διαρροή.

Βεβαίως, όπως πάντα, δεν λέει την αλήθεια. Ή λέει αυτή τη “δική της αλήθεια”, που είναι λάθος. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρίστηκε κάτι, το οποίο δεν είχε σχέση με την αλήθεια.

Αν πιστέψουμε τον Διάλογο -και γιατί να μην τον πιστέψουμε;- η εν λόγω πρώην πρέσβειρα και υπουργός, έκανε “λόγο για εσκεμμένη και ύποπτη διαρροή του εγγράφου στον τύπο” και υποστήριξε ότι “αφορά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές”.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι “όλα ωφελούν εκείνο τον υποψήφιο που αμφισβητεί το πλαίσιο Γκουτέρες και το που φτάσαμε στο Κραν Μοντάνα και αναφέρθηκε στον Νίκο Χριστοδουλίδη”.

Η κ. Μαρκουλλή δεν καταλαβαίνει ότι μερικοί δημοσιογράφοι, όταν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, δεν μας ενδιαφέρει ποιός εξυπηρετείται. Μας ενδιαφέρει αν αυτό που γράφουμε είναι η αλήθεια. Και αυτό κάναμε και σε τούτη την περίπτωση, όπως και τον περασμένο Νοέμβριο. Το ζητούμενο είναι ποιος ευθύνεται για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων του Κραν Μοντανά. Και τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι είναι η κατοχική Τουρκία. Έχει τη δύναμη να το παραδεχθεί; Αμφιβάλλω.

Άλλωστε, τη θέση μου για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το Κραν Μοντανά, την έχω εκφράσει πολλές φορές με τελευταία την περασμένη Κυριακή. Ας την διαβάσει η κ. Μαρκουλλή και θα καταλάβει (ΕΔΩ).

Με το συμπάθειο κ. Μαρκουλλή, αλλά η ανάλυσή σας, όπως πάντα, είναι εντελώς λάθος. Αν εξυπηρετεί κάποιον υποψήφιο η αποκάλυψη μας, είναι τον κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος -είναι η αλήθεια- έδωσε μάχη στη συνάντηση με τον Έσπερ Μπαρ Άιντε για να εκμαιεύσει το πραγματικό πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Όταν εσείς κ. Μαρκουλλή, είσασταν στη συνάντηση και δεν ανοίξατε ούτε μία φορά το στόμα σας, όπως αποκαλύπτει το έγγραφο. Προφανώς γι’ αυτό μας κατηγορείτε. Επειδή μέσω του εγγράφου αποκαλύφθηκε η αφωνία σας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Άστρα, η κ. Μαρκουλή παραδέχθηκε ότι ήταν παρούσα στη συνάντηση της 4ης Ιουλίου μεταξύ των δυο διαπραγματευτών. Εκεί, είπε, έγιναν διευκρινίσεις σχετικά με τα 6 σημεία και κυρίως για τα θέματα του εδαφικού ότι θα μπορούσε να λυθεί μόνο με την συμπερίληψη της Μόρφου. Αυτή η συμπερίληψη, είπε, δόθηκε και στις 29 Ιουνίου σε συνάντηση των δυο ηγετών με τον κ. Άιντε που ήταν και η ίδια παρούσα.

Τα υπόλοιπα που είπε η κ. Μαρκουλλή δεν αξίζουν δημοσίευσης διότι δεν καταλαβαίνει το πιο βασικό: ότι η Τουρκία ήταν αυτή που τίναξε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά και ότι πάντα τούτη η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερνογάν, όπως και οι προηγούμενες, είχαν και έχουν σχέδιο για την άλωση ολόκληρου του νησιού. Ήταν τόσα χρόνια διπλωμάτης, έκανε δύο θητείες υπουργός Εξωτερικών, και δεν έχει μάθει το Κυπριακό.

Η κ. Μαρκουλλή πρέπει να πάρει και …Όσκαρ πρώτου γυναικειου ρόλου, πάντως. Πως κατάφερε να δικαιολογεί στο εξωτερικό και την πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Δημήτρη Χριστόφια. Εκτός αν εξέφραζε, αντί την πολιτική των προέδρων που υπηρετούσε, τις δικές της θέσεις. Όλα είναι πιθανά.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Θυμάμαι όταν οι ομογενείς μας με χίλια ζόρια της έκλεισαν συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την επομένη της συνάντησης είχα στον Φιλελεύθερο το σχετικό ρεπορτάζ. Η κ. Μαρκουλλή έγινε έξω φρενών και κατηγόρησε διπλωμάτες της κυπριακής πρεσβείας ότι μου διέρρευσαν το περιεχόμενο των συνομιλιών της με την κ. Χίλαρι Κλίντον. Αν δεν κάνω λάθος ήταν στις 20 Δεκεμβρίου του 2011. Πάλι δεν έλεγε την αλήθεια. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως κάνει ΠΑΝΤΑ, έδωσε στους δημοσιογράφους το λεγόμενο readout της συνάντησης της με την Αμερικανίδα ομόλογό της. Τότε ζήτησα και ειπλέον ενημέρωση από την αμερικανική πλευρά και το Γραφείο Τύπου την έκανε.

Της θυμίζω επίσης ότι ως πρέσβειρα στην Ουάσιγκτον αφαίρεσε το όνομα μου από τον κατάλογο των προσκλήσεων της κυπριακής πρεσβείας. Της θυμίζω επίσης ότι, πριν με αποκλείσει από τις …δεξιώσεις -στις οποίες ποτέ δεν πάω-, όταν η ερευνητική ομάδα της οποίας ηγούμαι στην Ουάσιγκτον ανακάλυψε τα έγγραφα του Χένρι Κίσιγκερ με παρακαλούσε να τα μοιραστώ μαζί της. Και το έκανα. Διότι ήταν η πρέσβειρα της Πατρίδας μου.

Η κ. Μαρκουλλή είναι ένα “πληγωμένο θηρίο” και της φταίνε όλοι και όλα. Οι σύντροφοι του ΑΚΕΛ δεν την επέλεξαν ως προεδρική υποψήφια του κόμματος, επέλεξαν τον εξαιρετικό διπλωμάτη Ανδρέα Μαυρογιάννη, και αυτό την θύμωσε με αποτέλεσμα να χάσει την ψυχραιμία της.

Μιχάλης Ιγνατίου
Hellas Journal

Η κυρία Μαρκουλλή, όπως πάντα, λέει τη δική της “αλήθεια”: Ήταν παρούσα στην περίφημη συνάντηση και έκρυψε το περιεχόμενο της

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα