Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η “Σοσιαλιστική Προοπτική” για την κρίση στον Έβρο και το μεταναστευτικό.

1. Η κρίση στον Έβρο αποτελεί στρατηγική επιλογή και μεθόδευση της Τουρκίας στην προσπάθειά της να επιβάλει τη στήριξή της στη Συρία. Ως εκ τούτου, ουδεμία σχέση έχει με τη φαινομενικά ανάλογη περίπτωση της Ειδομένης. Η προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας να υπερασπιστεί το απαραβίαστο των συνόρων της και να μην επιτρέψει την ανεξέλεγκτη είσοδο ατόμων οποιασδήποτε εθνικότητας και υπηκοότητας (ειδικότερα όταν αυτό αποτελεί ξεκάθαρη μεθόδευση) αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωσή της.

2. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την ανάγκη κινητοποίησης του Ελληνικού Στρατού στην περιοχή, καθώς κάθε έκρυθμη κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους γενικευόμενης σύρραξης. Την ίδια όμως στιγμή απευθύνουμε έκκληση και προειδοποίηση στην Ελληνική Κυβέρνηση να μην παρασυρθεί σε ενέργειες που θα προκαλούσαν θύματα μεταξύ των αμάχων. Κάτι τέτοιο, εκτός του απαράδεκτου, θα έδινε πρόσθετα επιχειρήματα στις τουρκικές μεθοδεύσεις. Η υπεράσπιση του απαραβίαστου των συνόρων πρέπει να είναι καθολική και αδιαπραγμάτευτη, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή αμάχων!

3. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάσει άμεσα δομές στη συνοριακή ζώνη που θα μπορούν να ελέγξουν, αξιολογήσουν και οδηγήσουν εκεί που πρέπει τους / τις όποιους -ες περάσουν με τον όποιο τρόπο τον κλοιό της Αστυνομίας. Η γενίκευση της άρνησης ασύλου, εκτός των άλλων συνιστά αυτοπαγίδευση για την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για κλειστές δομές / φυλακές, όπως επίσης να αγνοήσει εκείνους που προτείνουν την εγκατάσταση προσφύγων σε ξερονήσια.

4. Καταδικάζουμε όσο πιο έντονα γίνεται την κίνηση μερικών δεκάδων «πολιτών» που απέτρεψαν την αποβίβαση δυστυχισμένων ανθρώπων στη στεργιά των νησιών μας. Άλλο είναι η αντίσταση στις τουρκικές μεθοδεύσεις, ή η δικαιολογημένη αγανάκτηση και αντίδραση των νησιωτών στις πολιτικές της Ελληνικής Κυβέρνησης που οδηγούν στη γκετοποίηση των περιοχών τους, κι άλλο οι φασιστικές, απάνθρωπες συμπεριφορές που προσβάλλουν την κοινωνία και την ιστορία μας.

5. Την ίδια στιγμή προειδοποιούμε πως η Τουρκική Κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει την επέκταση της αήθους εργαλειοποίησης των αμάχων μεταναστών και προσφύγων μεθοδεύοντας την αντίστοιχη, μαζική προώθησή τους μέσω της θάλασσας (ακόμη κι αν αυτό αποτρέπεται από τη σχετική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση). Ενόψει αυτού του κινδύνου η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να προετοιμαστεί άμεσα, ενεργοποιώντας τον στόλο της και απευθύνοντας αντίστοιχη έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα, ώστε να μπορούν να δράσουν στην περιοχή πλοία μιας διεθνούς συνεργασίας προς αποφυγή τραγωδιών στην ανοικτή θάλασσα.

6. Αντιστοίχως, ως προς τις διεθνείς πρωτοβουλίες της, η Κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει την τροποποίηση του «Δουβλίνο 2» και των πτυχών της συμφωνίας της Ένωσης με την Τουρκία, οι οποίες καθιστούν την Ευρώπη απροσπέλαστο φρούριο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και τη χώρα μας τα προπύργιά τους που δέχονται την πίεση.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα