Η κρίση στο Καζακστάν, η Ρωσία και ο μεγαλοϊδεατισμός της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ιμπραχίμ Καραγκιούλ*

Νέο άρθρο που περιγράφει τον μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν

Τι συμβαίνει στο Καζακστάν; Τι περιμένει την Κεντρική Ασία; – Για ποιον αποτελεί απειλή ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών; – Αυτή η Σούπερ Δύναμη θα γεννηθεί!

Η πρώτη κρίση του 2022 ξέσπασε στο Καζακστάν. Η σταθερή, πλούσια σε πόρους χώρα της Κεντρικής Ασίας έχει υποστεί ένα μαζικό ξέσπασμα οργής για τις αυξήσεις των τιμών.

Οι αυξήσεις αποσύρθηκαν, υποσχέσεις δόθηκαν, αλλά η μαζική οργή δεν σταμάτησε. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών είναι ευθέως το κράτος. Οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε εσωτερική εξέγερση, σε ένα καθεστωτικό ζήτημα, σε μια εξωτερική παρέμβαση.

Για άλλη μια φορά, ένα θέμα που αφορά διεκδικήσεις των πολιτών για ελευθερία και ευημερία σε μια χώρα, οδηγούν σε σημείο αφανισμού του κράτους και της κεντρικής εξουσίας. Αυτή η αντίφαση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που ανοίγει τις πόρτες στην εξωτερική παρέμβαση.

ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ;

Να το πούμε για άλλη μια φορά ότι ψάχνοντας την απάντηση στο ερώτημα «Ποιος διαχειρίζεται αυτόν τον θυμό;», αναζητούμε τη μεγάλη χώρα και το μυαλό που βρίσκεται πίσω από όλα αυτά.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν αναζήτησε εξωτερική βοήθεια για να καταστείλει την οργή του κόσμου. Η Ρωσία και τα μέλη του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας αποφάσισαν να στείλουν στρατιωτική υποστήριξη. Ακριβώς στο σημείο αυτό έχασαν και οι διαδηλωτές και το κράτος.

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ: ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΕΙΛΗ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ;

Η Κεντρική Ασία είναι η καρδιά της Ευρασίας. Είναι το κέντρο Κίνας-Ευρώπης, Κίνας-Αφρικής, οικονομικής ροής Ανατολής-Δύσης, εδώ βρίσκονται οι γραμμές ανεφοδιασμού, εδώ γίνονται γεωπολιτικοί υπολογισμοί.

Η Κεντρική Ασία είναι πλέον ο κύριος άξονας όλων των οικονομικών σχεδίων και σχεδίων ασφάλειας στον κόσμο. Είναι η κύρια περιοχή σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης και της Κίνας και της Ρωσίας.

Τα τουρκικά κράτη, με τους ισχυρούς πόρους και τις ανεκτίμητης αξίας γεωγραφικές θέσεις τους, έχουν λόγο σε όλα τα παγκόσμια σχέδια. Η οικοδόμηση ισχύος μιας τόσο κρίσιμης γεωγραφίας σημαίνει μεγάλη απειλή για τις κεντρικές δυνάμεις.

Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών, που έγινε αισθητός την τελευταία περίοδο, εκλαμβάνεται ως απειλή τόσο για την Ανατολή όσο και για τη Δύση.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕΣΑΙΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΣΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΩΝ

Για αυτούς, η Κεντρική Ασία πρέπει να είναι μια Μέση Ανατολή. Οι πόροι είναι άφθονοι, αλλά αυτοί οι πόροι πρέπει να ρέουν προς την Ανατολή ή τη Δύση!

Αυτός ο προσδιορισμός της «μοίρας» της περιοχής της Κεντρικής Ασίας, σημαίνει μια πολύ μακρά περίοδο προστασίας, αποικισμού και ελέγχου.

Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν τα κράτη της περιοχής, είναι να χτίσουν μια δύναμη Μεσαίου Χώρου από την Ανατολία μέχρι το Σινικό Τείχος της Κίνας. Είναι μια κίνηση για να ενεργοποιηθεί εκ νέου το λίκνο των αυτοκρατοριών.

Αυτή είναι η βασική ιδέα της Τουρκίας. Αυτή είναι η ιδέα που καλούνται να υλοποιήσουν οι Τουρκικές Δημοκρατίες. Ένας Τουρκικός Άξονας μπορεί να εγκατασταθεί στο κέντρο του παγκόσμιου χάρτη ισχύος!

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΝΕΟ ΠΕΔΙΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Αυτή η ιδέα αποτελεί κίνδυνο για την Ανατολή και τη Δύση. Γιατί φτιάχνεται ένα νέο πεδίο ισχύος. Προσθέτει έναν νέο παίκτη στις καθορισμένες μεγάλες δυνάμεις.

Το ζήτημα στο Καζακστάν δεν είναι εσωτερικό ζήτημα. Παρέχει ένα εντυπωσιακό παράδειγμα του τρόπου κατάχρησης αθώων αιτημάτων για ελευθερία και ευημερία.

Τόσο οι μάζες όσο και τα κράτη είναι εγκλωβισμένα ανάμεσα στην ελευθερία και την ευημερία και την ύπαρξη της χώρας και του κράτους. Αυτή η απόγνωση ανοίγει ένα νέο πεδίο παρέμβασης για τις μεγάλες δυνάμεις και διευκολύνει την άσκηση επιρροής σε συγκεκριμένες περιοχές.

ΜΕΤΑΤΡΕΨΤΕ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΜΑΖΕΣ ΣΕ ΟΠΛΟ, ΔΙΑΛΥΣΤΕ ΚΡΑΤΗ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ξεκίνησε ένας νέος τύπος πολέμου, που χρησιμοποιεί τις αδυναμίες και τις ανάγκες των λαίκών μαζών, για τη διάλυση των κρατών. Το δοκιμάζουν στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Ξεκίνησε με τις Βελούδινες Επαναστάσεις σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία. Συνεχίστηκε στον αραβικό κόσμο χρησιμοποιώντας τον θυμό στο κύμα της «Αραβικής Άνοιξης».

Τώρα περνάει σε νέα φάση. Το σχέδιο είναι να χρησιμοποιήσουν τις λαϊκές μάζες ως όπλο για να διαλύσουν τα κράτη, να διαλύσουν τις χώρες και να μην αφήσουν μια καθιερωμένη τάξη και σταθερότητα.

ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΝΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Ας είμαστε ξεκάθαροι: Όλες οι χώρες της γραμμής Κεντρικής Ασίας, Νότιας Ασίας, Ιράν, Ανατολίας, Βαλκανίων, Ανατολικής Ευρώπης, Περσικού Κόλπου-Ερυθράς Θάλασσας, Βόρειας Αφρικής και Κεντρικής Αφρικής, ξεκινώντας από την Κίνα, αντιμετωπίζουν μια τέτοια απειλή.

Πρόκειται για έναν αγώνα εξουσίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης και της Κίνας και της Ρωσίας. Είναι ένας πόλεμος διανομής του πλούτου και της επιρροής. Εάν μια νέα πολιτική γλώσσα και εαν δεν οικοδομηθεί μια κοινή δύναμη και μια εταιρική σχέση σε αυτή τη ζώνη, θα υπάρξουν πολύ ανησυχητικές καταστροφές.

Στο δεύτερο τέταρτο του 21ου αιώνα, μπορεί να ξεκινήσουν ατελείωτες συγκρούσεις σε αυτές τις περιοχές.

ΜΕΓΑΛΗ ΘΥΕΛΛΑ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ NA ΔΙΑΤΑΡΡΑΞΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Εδώ είναι που η Τουρκία κάνει έναν μεγάλο αγώνα, κόντρα σε αυτήν τη μεγάλη καταιγίδα.

Καλεί τα κράτη που ανήκουν στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, τη Βόρεια και την Κεντρική Αφρική να κλονίσουν τη νέα αποικιακή τάξη εξουσίας που δημιουργήθηκε για τον 21ο αιώνα. Καλεί τα κράτη να προστατεύουν τον εαυτό τους, να προστατεύουν τα έθνη τους, να προστατεύουν τις χώρες τους.

Γι’ αυτό δοκίμασαν και έκαναν τις πιο άγριες επιθέσεις στην Τουρκία. Έγιναν προσπάθειες να την περικυκλώσουν, να την πολιορκήσουν από έξω και μέσα και να την καταστήσουν ανίκανη να σηκώσει το κεφάλι της.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΘΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ

Ωστόσο, η Τουρκία αντιμετώπισε όλες αυτές τις επιθέσεις και τις ξεπέρασε. Διάβασε έγκαιρα και σωστά όλες τις παγκόσμιες και γεωπολιτικές εξελίξεις και ξεκίνησε τον αγώνα από το σημείο μηδέν.

Τώρα, οι μεγάλες δυνάμεις της Ανατολής και της Δύσης κάνουν ανελέητες επιθέσεις για να αποτρέψουν τη γέννηση μιας νέας υπερδύναμης στον κύριο άξονα της γης.

Μπορούν να τη σταματήσουν; Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα όχι! Δεν μπορούν με τίποτε να την σταματήσουν. Αυτό θα γίνει. Και τότε είναι που θα αλλάξει ο άξονας του κόσμου.

ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ

Η ελευθερία και η ευημερία είναι αδιαμφισβήτητα δικαιώματα των ατόμων και των λαϊκών μαζών, όλων μας. Αλλά στον 21ο αιώνα, η επιβίωση μόνο με αυτά τα δικαιώματα φαίνεται δύσκολη. Και οι δύο αξίες μετατρέπονται εύκολα σε όπλο. Με αυτό το όπλο πυροβολείται η χώρα, το κράτος, η πατρίδα και το μέλλον όσων θέλουν την ελευθερία.

Με αυτό το όπλο οι απαιτήσεις των μαζών μετατρέπονται σε ξένο επεμβατικό μηχανισμό και διαλύουν τα κράτη. Μετά από αυτό, οι λαϊκές μάζες θα μείνουν αβοήθητες και θα μετατραπούν σε στρατό σκλάβων για πολυεθνικές εταιρείες.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ: Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΜΑΖΩΝ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ

Αυτός ο αιώνας θα γίνει μάρτυρας της δυστυχίας των μεγάλων λαίκών μαζών που έχασαν το κράτος τους. Όσοι προστατεύουν και ενισχύουν την κρατική τους εξουσία, θα επιβιώσουν. Γι’ αυτό η Τουρκία ενισχύει τις αμυντικές της ασπίδες με μια εξαιρετική προσπάθεια. Γι’ αυτό ενισχύει την κεντρική κυβέρνηση. Προτείνει το ίδιο πράγμα σε όλες τις γειτονικές της χώρες.

Αυτό που γίνεται στο Καζακστάν, θα το δούμε να γίνετια και σε άλλες χώρες στη ζώνη που προαναφέραμε. Ας είμαστε προσεκτικοί, κάθε μας αδυναμία, κάθε αστοχία κάνει τις χώρες μας να πληρώνουν βαρύ τίμημα και να χάνουμε πολλά. Εμείς, το κράτος και η χώρα χάνουμε πολλά.

Ποιος κερδίζει λοιπόν; Μόνο η απάντηση σε αυτό αρκεί για να ανακαλύψουμε την αλήθεια.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΡΗΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

Ο κύριος άξονας της γης δεν πρέπει να ξαναγίνει σκλάβος της Ανατολής και της Δύσης. Ένας ακόμη αιώνας δεν πρέπει να χαθεί έτσι. Τα κράτη και τα έθνη πρέπει να δουν ότι τα μικρά λάθη μπορούν να φέρουν μεγάλες καταστροφές.

Το Καζακστάν θα το ξεπεράσει αυτό. Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας θα δουν αυτήν την παγίδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να καλεί τις χώρες στη σωστή πλευρά. Θα υπάρξει μια έκρηξη ισχύος στη μεγάλη αυτή περιοχή που έχει στριμωχτεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Δεν ανησυχούμε, είμαστε αισιόδοξοι. Αλλά είμαστε πολύ προσεκτικοί!

Σημείωση: Άλλο ένα άρθρο, μετά αυτό του Yusuf Kaplan, που αναφέρεται στη μεγάλη ιδέα της Τουρκίας, να γίνει παγκόσμια δύναμη, παίρνοντας στο πλευρό της τις λεγόμενες “τουρκικές” δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Το νέο άρθρο υπογράφει ο Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, από τους μυστικοσυμβούλους που επηρεάζουν τον Ερντογάν και τον κύκλο εξουσίας. Αξίζει μελέτης.

Πηγή: yenisafak.com/infognomonpolitics.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για πιο λόγο τη λέξη “Τουρκικές” – στη φράση “τις λεγόμενες “τουρκικές” δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας – την έχετε σε εισαγωγικά; Και μάλιστα λέτε και “λεγόμενες”. Αυτό είναι σχόλιο δικό σας, δεν είναι του άρθρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα