Η Κοπερνίκεια Επανάσταση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Έγραψα ένα άρθρο το οποίο θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες. Δεν μπορώ να το παραθέσω ολόκληρο αλλά παραθέτω μερικές παραγράφους από το τέλος του. Ως απάντηση και σε ορισμένους παράξενους τύπους:
“Πολλοί, πέραν της ψυχανάλυσης κάνουν καριέρα στο διαδίκτυο. Δεν μπορούν να διακρίνουν τους δύο εαυτούς του Κάντ. Θα ήταν υπερβολικό να τους το ζητήσει κανείς.
Ο Ιμμάνουελ Κάντ θεωρείται από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους στην ιστορία της φιλοσοφίας. Είναι ο κατ εξοχήν υποστηρικτής του ορθού λόγου. Μέχρι παρεξηγήσεως.
Ο Κάντ, λοιπόν, θεωρεί ότι έχουμε δύο εαυτούς, ή εγώ. Ο ένας είναι αυτός που διαμορφώνει η συνείδησή μας επηρεασμένη από τα συναισθήματά μας και ο άλλος αυτός που παρατηρεί αυτά τα συναισθήματα της συνείδησης. Αυτός ο δεύτερος είναι ο ορθολογικός.
Είναι, λοιπόν, άλλο πράγμα πως αισθανόμαστε από την εξέλιξη του σκοπιανού, πόσο μας στεναχωρούν οι αποτυχίες και οι λανθασμένες πολιτικές και άλλο πως αναλύουμε αυτήν την εξέλιξη και τι προτείνουμε. Στο δεύτερο χρειάζεται λογική και ψυχραιμία για να μην χειροτερέψουν τα πράγματα.
Στην διατύπωση της θεωρίας του ο Κάντ επηρεάστηκε από αυτό που αποκαλείται «κοπερνίκεια επανάσταση». Ο Κοπέρνικος προσπαθούσε να ερμηνεύσει την κίνηση των άστρων στη βάση της αρχής ότι περιστρέφονται γύρω από τον παρατηρητή και τη γη. Αλλά δεν του έβγαινε. Μέχρι που άλλαξε την παραδοχή. Παραδέχθηκε πως η γη κινείται γύρω από τα άστρα.
Ας προσέχουμε τις επιλογές μας και ας δούμε τον κόσμο χωρίς την παραδοχή πως όλα κινούνται γύρω από εμάς. Αν συνειδητοποιήσουμε πως δεν περιστρέφεται ο κόσμος ούτε γύρω από εμάς, ούτε γύρω από την Ελλάδα, τότε, μπορεί να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την θέση μας. Διαφορετικά θα αυτοαναφερόμαστε. Θα ξοδευόμασταν πολύ στους ψυχαναλυτές αλλά ευτυχώς ζούμε στην Ελλάδα και είμαστε Έλληνες. Και τα δύο μας βοηθούν να αποφύγουμε τις μεθόδους του Φρόιντ.
Καλά να είναι το διαδίκτυο. Μας δημιουργεί έναν φαντασιακό κόσμο.
Σ αυτήν την φάση βρισκόμαστε”.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα