Φωτό από την αλβανική Zoom

Νοέμβριος 24, 2023. Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία της Καθολικής Εκκλησίας στην Αλβανία να παύσει κάθε μορφή διάδοσης των συμβόλων και των αρχών του κομμουνισμού, στις μέρες μας, όπως είναι οι τηλεοπτικές εκπομπές βετεράνων κάθε 29 Νοεμβρίου με φωτογραφίες του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις υπέρ και κατά της πρωτοβουλίας, γράφουν τα αλβανικά media.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας απέστειλαν επιστολή στα ανώτατα αλβανικά κρατικά όργανα, όπου παραθέτει 6 σημεία, στα οποία εξηγούν τα βήματα που, σύμφωνα με αυτούς, πρέπει να γίνουν, για την εξάλειψη των «αποχρώσεων» από την κομμουνιστική περίοδο, που επιβιώνουν ακόμη στη σημερινή Αλβανία.

Για να διευκρινιστεί ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Καθολικής Εκκλησίας της Αλβανίας, Μαρκ Πασκία, ο ιστορικός, Πελούμπ Τζούφι και ο σκηνοθέτης, Κολορέτο Τσουκάλι, κλήθηκαν στην εκπομπή «Studio Live» με τον Arbër Hitaj στο κανάλι Report TV.

Ο Πασκία είπε ότι ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας δεν συνίσταται στην απαγόρευση του καλλιτεχνικού έργου που παράγεται κατά την περίοδο του κομμουνισμού στην Αλβανία, αλλά στο να μην επιτραπεί η έκρηξη της συμπάθειας από την αλβανική κοινωνία σήμερα, για εκείνη την εποχή.

«Δε λέμε να απαγορευτούν οι ταινίες της κομμουνιστικής περιόδου, ούτε τα έργα τέχνης που έχουν παραχθεί από καλλιτέχνες. Έχουμε προτείνει έναν νόμο που να προβλέπει ως έγκλημα όλα εκείνα τα οποία αναφέρονται νοσταλγικά για το κομμουνιστικό σύστημα και τη φιγούρα του Ενβέρ Χότζα.

Ας είμαστε σωστοί σε σχέση με την ιστορία και ας πάμε σε παρόμοιες πρωτοβουλίες που συναντάμε και στη Γερμανία, όπου απαγορεύεται η φιγούρα του Χίτλερ.

Θέτουμε ένα ερώτημα. Πόσοι είναι γνώστες από τα σχολικά εγχειρίδια για τις αιτίες και τα κίνητρα που έκανε το κομμουνιστικό σύστημα; Ποια ήταν οι διώξεις του και ότι η Καθολική Εκκλησία ήταν ένα από τα πιο επηρεασμένα ιδρύματα. Πόσο συνειδητοποιούν οι σημερινοί μαθητές την έλλειψη ελευθερίας της έκφρασης, την απαγόρευση κάθε ιδέας εκείνη την εποχή;», είπε ο Πασκία.

Ο ιστορικός Τζούφι είπε ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν οι άνθρωποι που έζησαν την περίοδο του κομμουνισμού στην Αλβανία, την νοσταλγούν, θα πρέπει να είμαστε ανεκτικοί, ήταν ένα μέρος της ιστορικής περιόδου της χώρας.

Ο Τζούφι τονίζει ότι ο κομμουνισμός δεν καταγράφεται ως πιθανός κίνδυνος στη χώρα μας και προσθέτει ότι οι Αλβανοί θα πρέπει να ανησυχούν για άλλα προβλήματα που ανακύπτουν αυτές τις μέρες.

Όσον αφορά την τέχνη και τις ταινίες που παράγονται κατά τον ολοκληρωτισμό στην Αλβανία, ο ιστορικός υπογραμμίζει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό το κομμάτι, καθώς σχετίζεται με την εθνική ταυτότητα.

Όσο για τον σκηνοθέτη Τσουκάλι, η αλβανική κοινωνία θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εξόντωση των κακών συνηθειών που εμπόδισαν την ανάπτυξή της. Επίσης, ανέφερε ότι η τέχνη που παράγεται στον κομμουνισμό δεν πρέπει να κρύβεται παρά την προπαγάνδα που περιέχει, αλλά να μεταδίδεται με διευκρινίσεις για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε και την ποσότητα της αλήθειας που περιείχαν οι ταινίες εκείνης της εποχής.

Shqiptarja

The Hellenic Information Team