Η Κίνα έγινε ξαφνικά ο μέγας ειρηνοποιός; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που προτείνει σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τον περασμένο χρόνο, η Δύση προσπάθησε να δελεάσει την Κίνα ώστε να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σήμερα το Πεκίνο έδωσε την πιο σταθερή μέχρι σήμερα απάντησή του – και αυτό δεν είναι κάτι που θα ήθελαν πολλοί στη Δύση.

Τις τελευταίες ημέρες, η Κίνα εξαπέλυσε μια επίθεση γοητείας, ξεκινώντας με την περιοδεία του κορυφαίου διπλωμάτη Ουάνγκ Γι  στην Ευρώπη, η οποία κορυφώθηκε με ένα θερμό καλωσόρισμα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Το Πεκίνο δημοσίευσε όχι ένα, αλλά δύο έγγραφα σήμερα:

Το πρώτο παρουσιάζει την κινεζική προτεινόμενη λύση στον πόλεμο και το άλλο περιγράφει ένα σχέδιο για την παγκόσμια ειρήνη.

Και τα δυο επαναφέρουν σε μεγάλο βαθμό τα σημεία συζήτησης που είχε παρουσιάσει η Κίνα τον περασμένο χρόνο, ζητώντας σεβασμό της κυριαρχίας (για την Ουκρανία) και προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας (για τη Ρωσία), ενώ αντιτίθετο  στη χρήση μονομερών κυρώσεων (από τις ΗΠΑ).

H πρώτη αντίδραση της Ουκρανίας δια στόματος Ζελένσκι ήταν η δήλωσή του ότι “σκοπεύει να δει τον Σι Τζιπίνγκ” και ότι το ειρηνευτικό σχέδιο είναι υπό εξέταση.

Η Ρωσία επίσης εμφανίστηκε να εκτιμά την κινεζική πρόταση, με την εκπροσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα να δηλώνει: «Εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα… Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου».

Οι ΗΠΑ δια του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου δεν τοποθετήθηκαν επί της ουσίας. Ωστόσο, ο Τζον Κίρμπι υπογράμμισε πως “κλειδί στο κινεζικό σχέδιο είναι ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας”.

Επίσης, ο ΟΗΕ χαρακτήρισε  «σημαντική συμβολή» το κινεζικό σχέδιο, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα την έκκληση να μην χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

«Νομίζω ότι το σχέδιο που παρουσίασε η κινεζική κυβέρνηση είναι μια σημαντική συνεισφορά. Νομίζω ότι η έκκληση για την ανάγκη να αποφευχθεί η χρήση πυρηνικών όπλων είναι ιδιαίτερα σημαντική», είπε ο Στεφάν Ντουζαρίκ σε δημοσιογράφους, τονίζοντας τη «συλλογική ευθύνη», για την επίτευξη «μιας δίκαιης ειρήνης» όπως ζήτησε η συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όμως ποιος είναι ο στόχος της Κίνας;

Η Δύση μπορεί να δείχνει ότι δεν εντυπωσιάζεται – αλλά το να πείσει τη Δύση δεν  ήταν ποτέ πιθανότατα ο κύριος στόχος για το Πεκίνο.

Πρώτον, επιδιώκει σαφώς να αναδειχθεί ως παγκόσμιος ειρηνοποιός. Μια προφανής ένδειξη για το ποιον πραγματικά προσπαθεί να γοητεύσει βρίσκεται σε ένα από τα προτεινόμενα έγγραφα, όπου αναφέρει τη συμμετοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής – τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο.

Κηρύσσοντας ένα εναλλακτικό όραμα στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, προσεγγίζει τον υπόλοιπο κόσμο που παρακολουθεί να δει πώς χειρίζεται η Δύση την κρίση της Ουκρανίας.

Αλλά ένας άλλος στόχος είναι να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ.

«Υπάρχει ένα στοιχείο περιφρόνησης», είπε ο Αλεξάντερ Κορόλεφ,  ειδικός στις σινο-ρωσικές σχέσεις με το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

 “Σημαίνει: “Αν τα πράγματα γίνουν άσχημα μεταξύ μας, έχω κάποιον να αποτανθώ. Η Ρωσία δεν είναι μόνη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είμαστε μόνοι όταν υπάρξει αντιπαράθεση… μην νομίζεις πως έχεις την άνεση να με εκφοβίζεις”.

Το timing, λένε οι παρατηρητές, είναι ένα δώρο. Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν φτάσει σε νέο χαμηλό επίπεδο, που επιδεινώθηκε από το έπος των κατασκοπευτικών μπαλονιών .

Ορισμένοι αναρωτιούνται επίσης γιατί η Κίνα έκανε τη μεγάλη διπλωματική της ώθηση για την ειρήνη στην Ουκρανία μόλις τώρα.

«Η Κίνα είχε άφθονες ευκαιρίες να επιδείξει ηγετικό ρόλο, κλήθηκε από νωρίς να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου… Εάν ο στόχος ήταν να εμφανίσει πραγματικά την  εικόνα ενός παγκόσμιου ηγέτη, δεν χρειαζόταν να κάθεται στον πάγκο επί ένα χρόνο για να προσπαθήσει στη συνέχεια μια διπλωματική φιγούρα», είπε ο Δρ Κορόλεφ.

Επιχείρηση γοητείας στους Ευρωπαίους

Υπήρξε κι ένας τρίτος στόχος, κι αυτό φάνηκε στο δρομολόγιο του Ουάνγκ.

Επισκεπτόμενος τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ουγγαρία, οι ηγέτες των οποίων η Κίνα αντιλαμβάνεται ότι κρατούν λιγότερο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία, ο Ουάνγκ μπορεί να δοκίμαζε τα νερά για να δει εάν η Κίνα θα μπορούσε να παρασύρει μέρος της Ευρώπης στην τροχιά της Κίνας.

Το Πεκίνο βλέπει μια “λογική σύγκλιση συμφερόντων” με αυτές τις χώρες, δήλωσε ο Zhang Xin, ειδικός στη διεθνή πολιτική οικονομία στο Normal University της Ανατολικής Κίνας.

«Πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν ηγεμονική δύναμη και ότι ένα μεγάλο μέρος του υπερατλαντικού κόσμου θα μπορούσε να ωφεληθεί από την απόσπαση από αυτό το σύστημα».

Αλλά αν η Κίνα θα πετύχει αυτόν τον συγκεκριμένο στόχο είναι αμφίβολο.

Η ομιλία του Ουάνγκ στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, όπου επέκρινε τις ΗΠΑ δεν είχε σπουδαία απόδοση σε μια αίθουσα με τους πιο ένθερμους συμμάχους της Αμερικής και, σύμφωνα με διπλωμάτες, προκάλεσε μόνο μεγαλύτερη δυσπιστία για τα αληθινά κίνητρα της Κίνας.

Η περιοδεία του Ουάνγκ «ήταν μια πολύ ξεκάθαρη κίνηση για να πει: «Δεν έχουμε προβλήματα με την Ευρώπη, έχουμε προβλήματα με τις ΗΠΑ, μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα με εσάς τους Ευρωπαίους και πρέπει να καταλάβετε ότι οι ΗΠΑ σας οδηγούν σε έναν προβληματικό δρόμο », δήλωσε ο Andrew Small, ανώτερος συνεργάτης που ειδικεύεται στις σχέσεις Ευρώπης-Κίνας στο think tank German Marshall Fund.

«Αλλά νομίζω ότι στα περισσότερα μέρη στην Ευρώπη, αυτό το μήνυμα δεν είναι ιδιαίτερα θελκτικό».

Το βασικό ερώτημα τώρα είναι εάν το Πεκίνο θα τηρήσει τον λόγο του για ειρήνη καθώς συσφίγγει τον εναγκαλισμό του με τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι η Κίνα σκέφτεται να προμηθεύσει φονικά όπλα τη Ρωσία και ότι κινεζικές εταιρείες είχαν ήδη προμηθεύσει μη θανατηφόρα τεχνολογία διπλής χρήσης – αντικείμενα που θα μπορούσαν να έχουν τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική χρήση, όπως drones και ημιαγωγούς.

Δημόσια η Κίνα αντέδρασε με οργισμένη ρητορική. Όμως, πίσω από κλειστές πόρτες, ο Ουάνγκ  κατέστησε σαφές ότι δεν θα παράσχουν όπλα στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Borrell, ο Ουάνγκ είχε επίσης ρωτήσει:

“Γιατί δείχνετε ανησυχία για εμένα, μήπως δώσω όπλα στη Ρωσία όταν εσείς δίνετε όπλα στην Ουκρανία;”

Είναι μια αποκαλυπτική ρήση, λένε οι παρατηρητές, που δείχνει πώς το Πεκίνο εξακολουθεί να πιστεύει πραγματικά ότι η Δύση φταίει για την πυροδότηση του πολέμου.

«Η αποστολή όπλων σε οποιοδήποτε αντιμαχόμενο μέρος θεωρείται ως περαιτέρω κλιμάκωση – αυτή είναι η θέση του κινεζικού κράτους μέχρι στιγμής», είπε ο Δρ Ζανγκ.

Υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο το Πεκίνο θα προμήθευε όπλα στη Μόσχα.
Μια τέτοια κίνηση θα θεωρηθεί από άλλους ως ξεκάθαρη κλιμάκωση του πολέμου και θα οδηγούσε σε κυρώσεις και διακοπή του εμπορίου με τη Δύση – εξαιρετικά επιζήμια για την Κίνα καθώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των κορυφαίων εμπορικών εταίρων της.

Θα αύξανε επίσης σημαντικά τις παγκόσμιες εντάσεις και πιθανότατα θα ωθούσε τους συμμάχους των ΗΠΑ περαιτέρω στην αγκαλιά της Αμερικής, εμποδίζοντας τους στόχους του Πεκίνου να προσελκύσει ορισμένους από αυτούς.

Αυτό που είναι πιο πιθανό να συμβεί, λένε οι παρατηρητές, είναι ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει ή ακόμη και θα ενισχύσει την έμμεση υποστήριξη, όπως η ενίσχυση του οικονομικού εμπορίου που έχει προσφέρει χρηματοοικονομική σωτηρία στη Μόσχα και η αποχή από τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Μπορούν ακόμη και να παρέχουν περισσότερη τεχνολογία διπλής χρήσης μέσω τρίτων κρατών, όπως το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τον Δρ Σμολ, ώστε να μπορούν να παρέχουν υποστήριξη «όσο το δυνατόν πιο αμφισβητήσιμη».

Αλλά καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, το θέμα της παροχής φονικών όπλων θα επανέλθει στην επιφάνεια, προειδοποίησε.

Μέρες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσαν ότι είχαν μια «φιλία χωρίς όρια».

Ένα χρόνο μετά, η Κίνα θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα πόσο μακριά θα έφτανε για τον στενό φίλο της.

Με πληροφορίες από BBC

https://hellasjournal.com/2023/02/i-kina-egine-xafnika-o-megas-irinopios-pios-ine-o-pragmatikos-logos-pou-protini-schedio-irinefsis-stin-oukrania/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα