Η ιστορική Αριστερά, η συστημική Δεξιά και το κοιμητήριο…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μόνο για ιστορική έρευνα θα άξιζε, πλέον, να ασχοληθεί κανείς με τη Δεξιά και την Αριστερά, όπως τις γνωρίσαμε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως την πτώση της ΕΣΣΔ. Οι πρωταγωνιστές έχουν αποχωρήσει και οι διάδοχοι, παρά τις φανφάρες, βυθίζονται στο τέλμα. Οι Κλίντον, ο Ομπάμα, η Μέρκελ, ο Μακρόν, ο Τσίπρας, απήλθαν ή ετοιμάζονται για τον τελευταίο χορό, ζαρωμένοι παρά υπερήφανοι για την υστεροφημία τους. Η ιστορική Αριστερά ως οργάνωση και ιδεολογία εξατμίστηκε και η παραδοσιακή Δεξιά, μετά την τελευταία νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή της, οδεύει προς το κοιμητήριο.

Έως πρόσφατα Σαλβίνι και Λεπέν αντιμετώπιζαν λοιδορίες και ύβρεις σαν ακροδεξιοί και φασίστες. Προχθές συναντήθηκαν στο Παρίσι για τις ευρωεκλογές και κανείς δεν μιλάει για «επερχόμενο φασισμό». Επειδή οι κατήγοροι βυθίζονται στην ανυποληψία και οι κατηγορούμενοι κερδίζουν μάχες. Για παράδειγμα η Λέγκα του Σαλβίνι και το Κίνημα των 5 Αστέρων έδωσαν μάχη για τον προϋπολογισμό και επέβαλλαν τις θέσεις τους με ασήμαντες αλλαγές. Ουσιαστικά, το ευρωιερατείο υποχώρησε.

Βλέποντας αποσπασματικά δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα, επειδή κάθε χώρα αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα. Για παράδειγμα: Στη Δυτική Ευρώπη θέλουν να αντικαταστήσουν τον προαιώνιο δεσμό-προσφώνηση «μπαμπάς/μαμά» με τον παραλογισμό «γονέας 1 και γονέας 2»! Η γελοία απόπειρα ματαιώθηκε. Όλοι ξέρουν ότι ο Σαλβίνι είναι δεξιός, όπως και η Λεπέν.

Αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι δεν έχουν σχέση με τον Μακρόν ή τον Γιούνκερ, εκπροσώπους μιας αποστεωμένης ελίτ, παρηκμασμένης, χωρίς έμπνευση, με χαρακτηριστικό της την απληστία. Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φιγιόν, καθ’ όλα δεξιός, ομολόγησε ότι τους ηγέτες των δυτικών χωρών επιλέγει η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, σύναξη της παγκοσμιοποιημένης Δυτικής ελίτ (agora vox).

Στην Ελλάδα το θέμα αιχμής δεν είναι η οικογένεια, αλλά η πατρίδα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας επιτρέπουν, για την ώρα, να έχουμε «μπαμπά και μαμά», αλλά θέλουν να εξαφανίσουν όλα όσα θυμίζουν πατρίδα, την Ιστορία και τους αγώνες γι’ αυτήν. Παραμονές εκλογών οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης προσκρούουν σε οξυμένες αντιδράσεις. Ορισμένοι προβλέπουν στις ευρωεκλογές λίαν χαμηλές επιδόσεις.

Απροσδόκητη γαλλική εξέλιξη

Στη Γαλλία ίσως υπάρξει απροσδόκητη εξέλιξη και η Μαρίν Λεπέν κερδίσει την παρτίδα στις ευρωεκλογές χάρη και στην (αθέλητη) συμβολή των Κίτρινων Γιλέκων. Με τη μαχητική στάση τους μάλλον προκαλούν περισσότερη ανησυχία στους μετριοπαθείς από ότι η «ακροδεξιά» Μαρίν Λεπέν. Συντηρητικοί αστοί, ενοχλημένοι από τα Κίτρινα Γιλέκα και απογοητευμένοι από την ανικανότητα του Μακρόν δεν θα είναι έκπληξη αν στραφούν στη Λεπέν. Η αριστερά του Μελανσόν, παρά τις αρχικές ελπίδες, φθίνει ραγδαία στις δημοσκοπήσεις, ακολουθώντας τη «γραμμή» του ΚΚ Γαλλίας βυθισμένου στο 1% του εκλογικού σώματος. Ο αστικός κόσμος βρίσκει κάποιες λύσεις, έστω προσωρινές. Η Αριστερά όχι.

Η μεγάλη διαφορά από το παρελθόν είναι ότι τότε ο ιστορικός φασισμός και ναζισμός ηγήθηκαν, παρέσυραν και οδήγησαν τα πλήθη. Αντίστροφα, σήμερα τα πλήθη αναγκάζουν τις νεοφανείς δεξιές ηγεσίες στην Ευρώπη να αναπροσαρμόσουν τα σκουριασμένα πρότυπά τους. Αλλιώς ή αναγκάζονται να αποχωρήσουν, όπως ο πατέρας Λεπέν (και λόγω ηλικίας αλλά χωρίς διάδοχο) ή καθηλώνονται, όχι αδίκως, όπως η Χρυσή Αυγή, ταυτισμένη με το έγκλημα παρά με την πολιτική.

Η μεταπολεμική αντικομμουνιστική Δεξιά και η ιστορική κομμουνιστική Αριστερά ανήκουν στον κόσμο που αποσύρεται. Αντικομμουνισμός χωρίς κομμουνιστές έχει τόσο νόημα όσο οι εφορμήσεις του Δον Κιχώτη εναντίον των ανεμόμυλων. Οι νέες δυνάμεις, από τον Πούτιν έως τον Τραμπ, με όλους τους ενδιάμεσους, έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, π.χ. την πολιτική με επίκεντρο την πατρίδα. Αντίπαλοί τους είναι οι μαχητές της παγκοσμιοποίησης, το ευρωιερατείο, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, η Κλίντον κλπ.

Η γεωπολιτική και το ωμό συμφέρον υπερτερούν της ιδεολογίας. Οι ΗΠΑ δεν πολεμούν τον Μαδούρο, επειδή είναι αριστερός (όπως νομίζουν αφελώς μερικοί), αλλά επειδή η Βενεζουέλα είναι μέγιστος παραγωγός φθηνού πετρελαίου, ενώ το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ είναι πολύ ακριβό και επί πλέον τελειώνει. Τον Μαδούρο στηρίζουν Ρωσία και Κίνα, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν και τον Ερντογάν, για λόγους γεωπολιτικών συμφερόντων επίσης.

Πολιτικά καθυστερημένοι

Μόνο οι πολιτικά καθυστερημένοι προτάσσουν τους παλαιούς ιδεολογικούς διαχωρισμούς.
Στα δικά μας, ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, αδιαφορεί αν οι πολιτικές που καλείται να εφαρμόσει βλάπτουν τη χώρα. Η «ατυχία» του είναι πως έφθασε καθυστερημένος «στη φωλιά του κούκου», το πουλί-απατεώνας που ως γνωστόν γεννάει σε ξένη φωλιά, πετάει τα γνήσια αυγά και οι ανύποπτοι γονείς κυοφορούν τα δικά του. Έφθασε αργά και διάλεξε λάθος πλευρά.

Οι συστημικές δυνάμεις στην Ευρώπη είναι σε φάση αποκαθήλωσης. Έφθασε αργά και επέλεξε τη γελοία θέση να κατηγορεί συνολικά τον ελληνικό λαό για φασισμό(!) γιατί π.χ. απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν κατηγορεί την Χρυσή Αυγή, με την ελπίδα ότι θα περιορίσει τη ΝΔ. Έφτασε αργά, επειδή δεν μπορεί ούτε θέλει να διακρίνει τη διαφορά ενός πιστού συμμάχου από τον άβουλο εκτελεστή αλλότριων συμφερόντων σε βάρος της πατρίδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε αργά για να αποφύγει το πικρό ποτήρι όσο και αν μεταθέσει την ώρα των εκλογών. Ήρθε καθυστερημένος για να κλείσει αυτός, άδοξα, τον κύκλο της ιστορικής Αριστεράς, της δογματικής και της αναθεωρητικής. Ο Λένιν μιλούσε για χρήσιμους ηλίθιους. Παρέλειψε να καταγράψει την τύχη των άχρηστων της ίδιας συνομοταξίας μάλλον επειδή πάνε ασυνόδευτοι και άκλαυτοι.

Υ.Γ. Οι ΗΠΑ θα μας πουλήσουν, διαβάζουμε, υπερσύγχρονα F35 από τη σοδειά που θα έπαιρνε η Τουρκία αν δεν προτιμούσε τους S-400.

για την συνέχεια slpress.gr/politiki/i-istoriki-aristera-i-systimiki-dexia-kai-to-koimitirio/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα