Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη πράσινου, όχι Real Estate στοκέντρο της πόλης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτών της Θεσσαλονίκης δεν θέλει το εγκληματικό Real Estate στο χώρο της ΔΕΘ, η Πόλη έχει ανάγκη πρασίνου, ένα Μητροπολιτικό Πάρκο.
Αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών από τους Γιώργο Αρβανίτη, Αντιδήμαρχο του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ρία Καλφακάκου, Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου, Γιώργο Λιτσαρδάκη Καθηγητή του Πολυτεχνείου, Γιάννη Μαγκριώτη, Πολιτικό Αναλυτή, Κυριάκο Μερελή, Οικονομολόγο-Ασφαλιστή, Μέλος της Διοικούσας του ΕΕΘ, Γιάννη Ξενίδη, Καθηγητή του Πολυτεχνείου, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη και μέλη της διοίκησης του Δήμου.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, τις απόψεις τους τόσο για το θέμα της Δ.Ε.Θ. όσο και για το fly over εξέφρασαν οι:
Σίμος Δανιηλίδης – δήμαρχος
Στέλιος Γκατζές – αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων
Πάρη Γενίτσαρη – αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας
Αριστείδης Γαλανός – δημοτικός Σύμβουλος
Σοφία Ιακωβίδου – τοπική σύμβουλος Νεάπολης
Ο Δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης, χαρακτήρισε εποικοδομητική, χρήσιμη και εμπεριστατωμένη τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης μεταξύ αντιπροσωπείας της Κίνησης Πολιτών και αιρετών εκπροσώπων του Δήμου, με αντικείμενο συζήτησης τόσο την απομάκρυνση του εκτρώματος της ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης όσο και το flyover.
Ο Σίμος Δανιηλίδης έκανε λόγο για άμεση και επιτακτική ανάγκη μετεγκατάστασης της ΔΕΘ δυτικά, στην περιοχή της Σίντου κάτι που όπως είπε όχι μόνο θα επέτρεπε στο κέντρο αλλά και σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη επιτέλους να αναπνεύσει και να αποκτήσει άμεσα αναπτυξιακή προοπτική αλλά ταυτόχρονα θα έδινε και στην ίδια τη ΔΕΘ τη δυνατότητα αναβάθμισης και μετεξέλιξής της σε ένα υπερσύγχρονο Εκθεσιακό και Συνεδριακό κέντρο Διεθνών Προδιαγραφών.
Η άμεση δημιουργία μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου στο κέντρο της πόλης αφορά την ίδια μας τη ζωή τόνισε ο Δανιηλίδης σημειώνοντας ότι η δημιουργία του, εκτός από τους χώρους που καταλαμβάνει σήμερα η ΔΕΘ θα πρέπει να συμπεριλάβει και άλλες δημόσιες εκτάσεις όπως το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και το Γ’ Σώμα Στρατού που ως Νατοϊκό πλέον στρατηγείο θα πρέπει να μεταφερθεί εκτός πόλης.
“Η επέκταση του μετρό προς τα δυτικά, η δημιουργία του εξωτερικού οδικού δακτυλίου, η προστασία και ανάπτυξη του περιαστικούς δάσους, η ανάδειξη της Βυζαντινής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης από το Επταπύργιο ως το Δικαστικό Μέγαρο στην πλατεία Δημοκρατίας αλλά και ο Βυζαντινός Περίπατος που αποτέλεσε όραμα της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, είναι μερικοί μόνο από τους στόχους που έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα ο δήμος μας.
Όλες μας οι προσπάθειες και οι αγώνες που καθημερινά δίνουμε έχουν αποκλειστικό γνώμονα την καλυτέρευση των όρων ποιότητας ζωής για όλους μας και ιδιαίτερα για τις νέες γενιές που θα ακολουθήσουν.
Είναι βέβαιο ότι οι ανάγκες του αύριο θα αυξηθούν και από τις επιλογές που εμείς καλούμαστε να λάβουμε σήμερα θα κριθεί εάν θα είναι αντιμετωπίσιμες ή όχι” κατέληξε ο Σίμος Δανιηλίδης.
Οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών τόνισαν:
Για την Κίνηση Πολιτών, και για όποιον παρακολουθεί την εξέλιξη του περιβαλλοντοκτόνου σχεδίου, ήταν φανερό εξ΄ αρχής ότι η αντιμετώπιση του χώρου, όπως της ΔΕΘ, ως οικόπεδο προς ανοικοδόμηση με όρους real estate, ήταν ένα σχέδιο καταστροφικό για την Θεσσαλονίκη, την πόλη με το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη, θα οδηγείτο σε αδιέξοδο, λόγω των εγγενών αντιφάσεων. Και αυτό γιατί η αντιπαροχή στον επενδυτή σε οικονομικά ανταποδοτικές εγκαταστάσεις μέσα στο χώρο της ΔΕΘ, όπως ξενοδοχείο, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο κ.α., δεν θα άφηνε ικανούς χώρους πρασίνου, πολύ περισσότερο δεν θα άφηνε χώρο για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο αλλά και προβλεπόμενο για το πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια που με τόσο καμάρι παρουσίασε η Διοίκηση της ΔΕΘ έδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο τον εφιαλτικό κτιριακό όγκο των εγκαταστάσεων, σε αντίθεση με τον ελάχιστο υπαίθριο δημόσιο χώρου, το κλειστό παρκάκι στην μεριά της ΧΑΝΘ και ότι απομένει στην Αγγελάκη.
Οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει, ειδικά καταμεσής της κλιματικής κρίσης, για να εγκαταλειφθεί η ιδέα που διάφοροι παράγοντες επί χρόνια προωθούν, για χρηματοδότηση του σχεδίου «ανάπλασης» μέσω ΣΔΙΤ, η οποία φορτώνει το χώρο με άσχετη και αχρείαστη δόμηση. Αν για τη ΣΔΙΤ είχαν μια δικαιολογία «αναγκαίο κακό» το ονόμαζαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σήμερα είναι τελείως αδικαιολόγητοι, καθώς υπάρχουν εθνικοί και ευρωπαϊκοί διαθέσιμοι πόροι για ένα έργο πραγματικής ανάπλασης απολύτως επιλέξιμο.
Ένα αληθινό Μητροπολιτικό Πάρκο, πρασίνου και αναψυχής, με σύγχρονες εκθεσιακές εγκαταστάσεις στα μετασχηματισμένα αξιόλογα υφιστάμενα κτίρια, για ελαφρές εκθέσεις, κομμάτι της μεταπολεμικής ιστορίας της πόλης, που δεν θα δημιουργούν ιδιαίτερη όχληση και δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, σε μια περιοχή, όπου η αέρια ρύπανση με τοξικά σωματίδια, είναι επίσημα χαρακτηρισμένη ως επικίνδυνη για την υγεία, μεταφέροντας παράλληλα τις βαριές εκθεσιακές δραστηριότητες σε νέο χώρο στα δυτικά της πόλης, όπως ήταν πάντα ο σχεδιασμός της πόλης, πολύ πριν εμφανιστεί η κλιματική κρίση και οι απειλές της.
Να ακολουθήσουν δηλαδή τη βιώσιμη πρακτική των ιστορικών μητροπόλεων στην Ευρώπη-και όχι μόνο, που σέβονται την μνήμη της πόλης, αξιοποιούν τον κτιριακό τους πλούτο, και αυξάνουν τους δημόσιους ελεύθερους και πράσινους χώρους, ειδικά στο κέντρο τους.
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα