Η ηθικοποίηση της γαλλικής πολιτικής ζωής καταβροχθίζει πολλούς: Η περίπτωση της Muriel Pénicaud;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]    www.kalkis.eu

Στο άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στις 14.6.2017 στις Ανιχνεύσεις,https://www.anixneuseis.gr/?p=169623, έγραφα μεταξύ άλλων : «ο νέος πρόεδρος, αν δεν θέλει να σκορπίσει στους πέντε ανέμους την απίστευτη εμπιστοσύνη αλλά και προσδοκία που του έδειξαν οι ψηφοφόροι του, κι όχι μόνο, θα πρέπει να είναι αμείλικτος με τέτοια φαινόμενα (εννοώντας ηθικά παρατράγουδα), παρόλο ότι δεν είναι και τόσο εύκολο. Είτε πρόκειται για τον αρχιτέκτονα της προεκλογικής του καμπάνιας, είτε πρόκειται για την υπουργό των ευρωπαϊκών υποθέσεων, στον βαθμό φυσικά που ευσταθούν και αποδειχθούν οι υποψίες που τους βαρύνουν».

Η δρομολογηθείσα ήδη απόπειρα ηθικοποίησης της γαλλικής πολιτικής ζωής φαίνεται ότι θα καταβροχθίσει πολλούς πολιτικούς, άνδρες και γυναίκες. Αυτό δείχνουν τα τελευταία πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων, των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και των κοινωνικών δικτύων που έχουν επικεντρωθεί τις τελευταίες μέρες στην «υπόθεση Las Vegas» της υπουργού εργασίας Muriel Pénicaud. Ας μη ξεχνάμε ότι μέχρι στιγμής οι «υποθέσεις», όπως αποκαλούν οι Γάλλοι τα οικονομικά σκάνδαλα, έφαγαν μέσα σε 3 μήνες : έναν παραλίγο πρόεδρο, τον François Fillon, έναν αρχηγό κόμματος και υπουργό, τον François Bayrou με δυο υπουργίνες του, τις Marielle de Sarnez και Sylvie Goulard, ενώ απειλούν τώρα την Muriel Pénicaud η οποία έχει μάλιστα να διεκπεραιώσει επιτυχώς την πιο κρίσιμη μεταρρύθμιση του Emmanuel Macron : την αλλαγή δηλαδή του παμπάλαιου γαλλικού κώδικα εργασίας.

Περί τίνος πρόκειται ; Ο εισαγγελέας του Παρισιού ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την έναρξη μιας ποινικής έρευνας για το αδίκημα της ευνοιοκρατίας (φαβοριτισμό) και συγκάλυψης «κατά αγνώστου προσώπου» επί του παρόντος στην υπόθεση Las Vegas, όπως έγραψε ο Ismaël Halissat στις 7 Ιουλίου 2017 στην εφημερίδα Libération.

Τι συνέβη σε αυτήν την υπόθεση και τη σχέση έχει η νυν υπουργός εργασίας Muriel Pénicaud με αυτήν την υπόθεση;

Υπάρχει ένας δημόσιος οργανισμός ονόματι «Business France» ο οποίος υπάγεται στο γαλλικό υπουργείο οικονομικών στον οποίο γενική διευθύντρια ήταν η Muriel Pénicaud, όταν υπουργός οικονομικών ήταν ο Emmanuel Macron. Ο «Business France» λοιπόν είχε αναλάβει την ευθύνη ανάθεσης της  διοργάνωσης τον Ιανουάριο του 2016 της συμμετοχής του Macron, με πολυμελή επιχειρηματική αντιπροσωπεία, σε ένα ειδικό βραδυνό (soirée) προώθησης γαλλικών νεοφυών επιχειρήσεων του αμερικανικού show  νέων τεχνολογιών στο Las Vegas.

Και τι έγινε μετά ; Ο εν λόγω οργανισμός φέρεται να έχει αναθέσει απευθείας τότε έναντι αμοιβής 382 000 ευρώ στην γαλλική δομή επικοινωνίας Havas την παροχή υπηρεσιών των σχετικών με την εν λόγω εκδήλωση (événement), παρακάμπτοντας τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες δημόσιου ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού. Δηλαδή υπάρχουν υποψίες ότι η Muriel Pénicaud προέβη σε μια ευνοιοκρατική διοικητική πράξη, όταν διεύθυνε τον οργανισμό  «Business France» και ενδέχεται να της απαγγελθούν σχετικές κατηγορίες από τη δικαιοσύνη, αν φυσικά αποδειχθούν βάσιμες οι σημερινές υποψίες που την βαρύνουν ότι ζημίωσε το γαλλικό κράτος. Η προκαταρκτική έρευνα είχε ξεκινήσει στις 13 Μαρτίου 2017, δηλαδή κατά τη διάρκεια της καμπάνιας των προεδρικών εκλογών.

Υπάρχουν κι άλλες γαργαλιστικές λεπτομέρειες γύρω από αυτήν την υπόθεση που θα μπορούσε να διαβάσει κανείς στον γαλλικό τύπο. Όμως η ουσία των πραγμάτων είναι αυτή.

Κι εδώ ο γράφων εκτιμάει ότι η υπόθεση  της Muriel Pénicaud πιθανόν να στοιχίσει ακριβά στην κυβέρνηση αλλά και στη δημοτικότητα του Emmanuel Macron. Και μάλιστα διπλά.

Γιατί ; Διότι υπάρχει το ηθικό ζήτημα, αν αποδειχθούν βάσιμες οι παραπάνω υποψίες.

Και επειδή το χαρτοφυλάκιο της Muriel Pénicaud είναι εξ ορισμού δυσβάστακτο : η άμεση μεταρρύθμιση του γαλλικού κώδικα εργασίας. Ήδη στις 12 Ιουλίου έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες διαδηλώσεις από την κομμουνιστικής προέλευσης συνδικαλιστική οργάνωση CGT.  Και όπως έλεγε προχθές ένας Γάλλος αναλυτής στο κανάλι France 24, «οι Γάλλοι είναι μεν υπέρ των επαναστάσεων, είναι όμως κατά των επαναστατικών αλλαγών που πρέπει να τις συνοδεύουν και τους αφορούν» !

 

 

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα