Ιανουάριος 17, 2024. Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να σπάσει τον αμερικανικό αποκλεισμό στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό έρχεται στον απόηχο της άρνησης χωρών της να ενταχθούν στον συνασπισμό για την προστασία του Ισραήλ υπό την ηγεσία της Αμερικής, εν μέσω εξελίξεων που καταστρέφουν το οικονομικό της μέλλον, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Independent, πρόταση για τη συγκρότηση ναυτικής αποστολής για τη συνοδεία πλοίων, που κατευθύνονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας ναυτικής αποστολής για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ερυθρά Θάλασσα έως τις 19 Φεβρουαρίου.

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η νέα ευρωπαϊκή πρόταση περιλαμβάνει τη διατήρηση του επιπέδου συμμετοχής και λήψης πολιτικών αποφάσεων της κάθε χώρας στη νέα αποστολή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην αποστολή θα συμμετάσχουν η Γαλλία και η Ιταλία, που ήδη αναπτύσσουν πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, εκτός από τη Γερμανία, η οποία αναμένεται να στείλει πολεμικό πλοίο.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σχηματίσει μια νέα ναυτική δύναμη έρχεται την παραμονή της κλιμάκωσης της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα, με την Αμερική και τη Βρετανία να εντείνουν τις επιθέσεις τους στην Υεμένη σε μια προσπάθεια να στρατιωτικοποιήσουν το Μπαμπ αλ Μπαντάμπ.

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ειδικό  Σάμεχ Άσκαρ, η Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί σημαντικό διάδρομο για την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της συντόμευσης της θαλάσσιας οδού ναυσιπλοΐας μεταξύ των χωρών του Κόλπου, της κύριας πηγής ενέργειας, και των ευρωπαϊκών χωρών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η Ένωση φοβάται τις συνέπειες της απόφασης της Αμερικής να στρατιωτικοποιήσει την Ερυθρά Θάλασσα και την πιθανότητα στόχευσης της ναυσιπλοΐας προς τη Μεσόγειο ως αντίποινα κατά των δυτικών χωρών που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον συνασπισμό για την προστασία του Ισραήλ υπό την ηγεσία της ίδιας της Αμερικής, καταλήγει η ‘yemen news portal’.

The Hellenic Information Team