Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ
1.-“Φίλε Κυριάκο δεν θα σε απειλήσω αν δεν με απειλήσεις”: που σημαίνει, πάρε τα στρατεύματά σου απο τα νησιά.
2.-Ερντογάν: “Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος. Οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια θάλασσα”. Δώστε βάση στον όρο “μοιράζονται”. Που σημαίνει: διαχωρισμός του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό.
3.-Ερντογάν: η προσέγγισή μας είναι win win: που σημαίνει win win σε ζητήματα που κατέχεις εσύ (Ελλάδα) και αμφισβητώ εγώ (Τουρκία).
4.-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΧΑΓΗ: “Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο”.
Υπάρχει κάτι άλλο; Δεν είναι σαφής η θέση του Ερντογάν; Έχει κάνει κάπου πίσω;
Τα υπόλοιπα, εμπορικά, τουριστικά, οικονομικά, μεταναστευτικά, καλοδεχούμενα.
Το βασικό ερώτημα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει είναι: τι θέλει η Τουρκία. Η εκτίμησή μου είναι ότι θέλει να γίνει περιφερειακή δύναμη που θα ελέγχει Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία, Βαλκάνια. Στη Μέση Ανατολή είναι δύσκολο. Υπάρχουν σοβαρές δυνάμεις που την ανταγωνίζονται. Στην Κεντρική Ασία έχει να αντιμετωπίσει μια αναβαθμισμένη γεωπολιτικά, μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, Ρωσία. Μένουν τα Βαλκάνια στα οποία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο (δεν υπάρχει δύναμη να την ανταγωνιστεί) αλλά της δημιουργεί προβλήματα η επιθυμία τους να ενταχθούν στην ΕΕ. Η επιθυμία αυτή είναι δύσκολα υλοποιήσιμη και θα πάρει χρόνο για να ολοκληρωθεί, αν ολοκληρωθεί. Γι αυτό η Τουρκία ενεργοποιεί το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον της υπο νέους όρους. Την παρουσία μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων σε μια Ευρώπη έτοιμη να αυτοκτονήσει.
Η Τουρκία επιμένει και προσπάθεί να κερδίσει πόντους στον ανταγωνισμό.
Μετά την επίσκεψη θα σχολιάσουμε τις εξελίξεις.
Τι θέλει η αθηναϊκή ελίτ; Τίποτε ουσιαστικό. Να διατυπώσει και πάλι ότι είναι δεδομένη στους Αμερικανούς για να της αφήσουν χώρο να νέμεται ό,τι μπορεί.
spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτά λέει η κοινή λογική και αυτά βλέπω κι εγώ. Μόνο κατ’ εντολή μπορεί να δεχθεί κανένας έναν τέτοιον συνομιλητή, ή αν είναι εντελώς άσχετος με την πολιτική. Στον Μητσοτάκη “παίζουν” και τα δύο. Αν έχει συμβούλους τούς ΕΛΙΑΜΕΠηδες, αυτά θα κάνει, μέχρι να καταντήσει την Ελλάδα βιλαέτι τής Τουρκίας.

  2. Επίσκεψη Έρντογαν στην Αθήγα .
    Διαφορετική από την προηγούμενη του 2017 -τι σύμπτωση πάλι στις 7 Δεκεμβρίου-με ”αρνάκι” τώρα τον κ. Έρντογαν -αλλαγή στάσης του για την οποίαν τον οικτίρουν και τον λοιδορούν σήμερα όλα σχεδόν τα ΜΜΕ της Τουρκίας- επίσκεψη-συνάντηση ,που προοιωνίζεται έναρξη φιλικών γειτονικών διαθέσεων στην πορεία της ανταλλαγής των απόψεων και αμοιβαίων απαιτήσεων των δύο χωρών μας μέχρι την επιδιωκόμενη Χάγη ,την οποίαν πρώτη η Ελλάς δια του αειμνήστου Καραμανλή έθεσε από το 1975 .
    Σημασία έχει -και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουν όλοι οι Έλληνες- ότι ο κ. Έρντογαν ”παράτησε” την εμμονική ιδέα και συμπεριφορά του ότι θα κέρδιζε άνευ αγώνος την Ελλάδα στο Αιγαίο.
    Τρόμαξε κυριολεκτικά με την στρατιωτική προετοιμασία της Νεοδημοκρατικής κυβερνήσεως Μητσοτάκη και με τις δύο αμυντικές Συμμαχίες μας με ΗΠΑ και Γαλλία και ιδίως με την άμεση ταύτιση μας με την Δύση και το ΝΑΤΟ στους δύο πολέμους ,που μαίνονται στην Ανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή και κατάλαβε καλά ότι η Ελλάδα γίνεται το χαϊδεμένο παιδί της Δύσης-ειδικά μετά την ομιλία στο Κογκρέσο του κ. Μητσοτάκη- . ΚΟΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ .
    Αυτήν την Δύση -και όχι την μικρή Ελλάδα-φοβάται όταν θέλει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου , τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως έδαφος του ΝΑΤΟ από το ΝΑΤΟ για να την πλήξουν μέχρι τα βάθη της, αν ποτέ παρασπονδήσει -όπως θέλει ,αλλά δεν το αποφασίζει στα σοβαρά -.
    ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ ΤΟΥ 1919 ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΧΝΑ.
    Τελικά γιατί να αποκλείσουμε (έστω στην τρέχουσα 10ετία) και Ελληνοτουρκική φιλία σαν εκείνη που είχε συναφθεί με Ελευθέριο Βενιζέλο και Κεμαλ Ατατούρκ το 1930;;;.
    Α…. και να μη ξεχνάμε πως κανένας εκλεγμένος ηγέτης δεν υπογράφει επιθετικό πόλεμο γιατί στη συνέχεια χάνει τον έλεγχο από τους στρατιωτικούς -που στο τέλος ”παίρνουν και κεφάλια”-όπως έγινε το 1922 στην Ελλάδα, αφού την γλίτωσε με εκλογές διαφυγής το 1920 ο Βενιζέλος που διέταξε τον πόλεμο το 1919 .
    Υ.Γ Υπογραμμίζω την μάλλον ορθή εκτίμηση του κ. Σαββίδη ότι ” η Τουρκία ενεργοποιεί την παρουσία μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων σε μια Ευρώπη έτοιμη να αυτοκτονήσει”.
    Σταύρος Αθαν. Ναλμπάντης

  3. Ήταν προβλέψιμη η καλή εξέλιξη της σημερινής καλά οργανωμένης Ελληνοτουρκικής συναντήσεως (έγραψε το επιτελικό κράτος μας ).
    Οι κοινές δηλώσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Έρντογαν το επιβεβαίωσαν απολύτως , η δε ”δευτερολογία” του κ. Μητσοτάκη για την ονομασία της μειονότητος στην Θράκη μας ως ανταπάντηση στον κ. Έρντογαν ,που μίλησε για τουρκική θα μείνει ιστορική .
    Είναι αυτή που έδιναν και θα έδιναν οι πρωθυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Περισσότερο στενοχωρημένος θα είναι ο κ. Κοτζιάς,(αυτός που υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών), ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως ο ”τοπ” Έλληνας υπουργός εξωτερικών.
    Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση των πάσης φύσεως αναλυτών και αρθρογράφων στις Ανιχνεύσεις -υπάρχουν τα σχόλια μου -για την δυσμενή εξέλιξη αυτής της Συναντήσεως , οι οποίοι τώρα διαψεύσθηκαν παταγωδώς.
    Η μόνη λογική εξήγηση των δυσμενών προβλέψεών τους είναι η- αδικαιολόγητη για μορφωμένους και ειδικούς- αντιΝεοδημοκρατική-αντιΚυβερνητική και αντιΜητσοτακική στάση τους .
    Τολμούμε να συστήσουμε στις Ανιχνεύσεις μας να μην αρκούνται σε αναρτήσεις και συζητήσεις με αναλυτές με μισή σελίδα βιογραφικό ,γιατί αυτό δεν εκπροσωπεί την ποιότητά τους -ας μην επεκταθώ-.
    Γνωρίζει ο κ. Σαββίδης ως Πόντιος ότι ο αρχαίος Πόντιος κυνικός φιλόσοφος Διογένης ο Σινωπεύς δεν είχε ούτε μια σειρά βιογραφικό. Ήταν ένας φωτισμένος από τον Θεό άνθρωπος , που σίγουρα είχε καλούς γονείς και δασκάλους που τον ”παίδεψαν ” και τον εκπαίδευσαν για να έχει την σοφή κοινή λογική , η οποία χρόνια τώρα εξαφανίστηκε περισσότερο στην Ελλάδα μας.
    Υ.Γ Προσωπικώς ως εξ Έβρου ορμώμενος παρακολουθώ παιδιόθεν συνεχώς και μελετώ επιμελώς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εβίωσα επαγγελματικώς την πρώτη εχθρική ελληνοτουρκική συνάντηση του Έβρου στις 9/10 Σεπτεμβρίου 1967 πρώτα στην Κεσάνη παρά τα ελληνοτουρκικά σύνορα και στη συνέχεια στην Αλεξανδρούηολη-Μοτελ Αστήρ-τότε που δέχθηκε η κυβέρνηση των Απριλιανών την επιστροφή της Μεραρχίας μας από την Κύπρο , στην οποίαν είχε μυστικά προωθηθεί το 1964, κατά παράβαση των Συνθηκών Ζυρίχης και Λονδίνου- και όσα επακολούθησαν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 1967 στην επικείμενη ελληνοτουρκική σύρραξη στον Έβρο .
    ΑΣ ΜΗ ΜΕΜΨΙΜΟΙΡΟΥΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ .ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ”ΑΝΕΒΗΚΕ ΕΝΑ ΣΚΑΛΙ ”ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ.

  4. Ερντογάν, όλα ίδια, αλλά τώρα ποίο ευγενικά!!….
    Ερώτηση: έχει σημασία ή ευγένεια στις αντίπαλες σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας;;!!… Μπορεί νά έχει, με τήν προϋπόθεση ότι δεν σέ κοιμίζει….

    • Ο κοιμισμένος πάντα κοιμάται ,αλλά η Ελλάς εδώ και τέσσερα χρόνια -που δεν είναι ”προοδευτική” και διεθνιστική-ξύπνησε και ετοιμάζεται για το καθετί , το οποίο είμαι σίγουρος πως δεν θα αποτολμηθεί.
      Το ξαναγράφω ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΤΟΣ Ο Κ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα