Η Ελλάδα ως κράτος ad hoc

16/11/20 | 2 | 1 | 389 εμφανίσεις
Σε ένα από τα εξαιρετικά άρθρα που διάβασα για τον πόλεμο στο Καραμπάχ ο αρμενικής καταγωγής αρθρογράφος απαριθμώντας τις αιτίες της ήττας των Αρμενίων ανέφερε και την εγκατάλειψη από στρατιωτικούς διοικητές των θέσεών τους επειδή συντάσσονταν με την αντιπολίτευση στη χώρα.
Μου έκανε εντύπωση αν και στην ελληνική ιστορία συνέβησαν ανάλογα περιστατικά. (π.χ. 1922).
Η Αρμενία περνά, ακόμη, τα πρώτα χρόνια του βίου της ως δημοκρατίας. Η Ελλάδα, υποτίθεται, είναι πιο ώριμη, ως δημοκρατία, και όλοι πιστεύουμε πως στην κρίσιμη στιγμή ο στρατός δεν θα δράσει ανάλογα. Το 1922 είναι μια τραγική περίοδος.
Η εμπειρία δείχνει πόσο σωστή είναι η απόφαση να μην επιτρέπεται η εκδήλωση πολιτικών φρονημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι θεσμοί οι οποίοι έπρεπε να λειτουργούν με την ίδια λογική. Και ένας από αυτούς είναι η Δικαιοσύνη.
Χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία χαρακτήριζε αντισυνταγματικά τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απήντησε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος ο οποίος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.
Δεν θέλω να πάρω θέση στο θέμα των μέτρων. Είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά θα ήθελα να θέσω το εξής ζήτημα.
Η προσκείμενη στο ΚΚΕ ηγεσία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ρώτησα και έμαθα για αυτό που γράφω) πήρε μια θέση για να δικαιολογήσει, προφανώς, την θέση του ΚΚΕ για την πορεία για το Πολυτεχνείο.
Αν επρόκειτο για ένα οποιοδήποτε σύλλογο η άποψή του θα περνούσε αδιάφορη. Αλλά πρόκειται για την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Και η άποψη που διατυπώνει η Ένωση είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την κρίση των δικαστών, αν χρειαστεί να αποφανθούν σχετικά.
Το απαράδεκτο είναι ο συνδικαλισμός στη δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είναι ένας θεσμός εξίσου καθοριστικός για την ύπαρξή μας ως κοινωνίας και ως κρατικής οντότητας όπως ο στρατός. Και αυτοί οι θεσμοί δεν νομίζω ότι πρέπει να συνδικαλίζονται.
Εξίσου απαράδεκτη ήταν και η παρέμβαση του πρωθυπουργικού συμβούλου κ. Σκέρτσου με τη δήλωση που έκανε κατά της εισαγγελέως στην δίκη που έγινε στη Ρόδο για τη δολοφονία της φοιτήτριας.
Η παρέμβαση στη δικαιοσύνη του πρωθυπουργικού συμβούλου ήταν παρέμβαση του πρωθυπουργού αφού τον διατήρησε στο αξίωμά του.
Για την ιστορία, η κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973 ξεκίνησε όταν μια ομάδα 350 φοιτητών που ήταν συγκεντρωμένοι στη Νομική πήγε για να καταλάβει- και στο τέλος κατέλαβε- το Πολυτεχνείο. Αυτοί αποτέλεσαν τον πυρήνα της κατάληψης που εξελίχθηκε σε λαϊκή εξέγερση.
Αυτούς τους φοιτητές το ΚΚΕ τους είχε καταγγείλει ως προβοκάτορες.
Σήμερα θέλει να τιμήσει μια εξέγερση την οποία προκάλεσαν προβοκάτορες.
Τέλος ένα σχόλιο για τη δήλωση του άλλου μεγάλου επαναστάτη Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος δήλωσε πως και αυτός θα διαδηλώσει για το Πολυτεχνείο. Όταν βουλευτές έχουν την αντίληψη ότι μπορούν να αψηφούν τους νόμους και τις αποφάσεις της πολιτείας εμείς οι αναρχικοί τι πρέπει να κάνουμε;
Η Ελλάδα, έχω την εντύπωση πως είναι κράτος ad hoc. Όποτε βολεύει. Όποτε δεν βολεύει, ας φρόντιζαν τα γεγονότα να ήταν σύμφωνα με τις επιθυμίες των συνιστωσών της εξουσίας. (Εξουσία δεν είναι μόνο η κυβέρνηση αλλά όλο το σύστημα, του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου).

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Να μη ανατρέξουμε στο παρελθόν- όταν προκαλούμεθα- και να θυμηθούμε ποιος και πότε επέβαλε τον Συνδικαλισμό παντού ως βάθρο της Δημοκρατίας-όχι οποιασδήποτε αλλά της πολυκομματικής Δυτικού τύπου- και ότι ο συνδικαλισμός του ΚΚΕ στην Δικαιοσύνη είναι ο συνδικαλισμός που αρνείται την προστασία αυτής της Δημοκρατίας του Αστικού κράτους και ότι αυτό είναι η τραγωδία για το Έθνος, κράτος μας και τον Ελληνικό λαό;;;.
  Εαυτούς-όσοι ψήφίζαν, επανειλημμένως δε -αυτούς τους ολετήρες του ζωής μας ας αιτιώνται, με τη ευχή ουδέποτε να επαναληφθεί.

 2. 2
  Γιώργος says:

  Υπάρχουν στην ιστορία των λαών, διάφορα επεισόδια που η σημασία τους κρίνεται από τους ιστορικούς, πολλά χρόνια αργότερα. Άραγε θα υπήρχε δημοκρατία αν ο Ιπποκλείδης δεν χόρευε άσεμνα στη Σικυώνα κάποτε; Πως θα κατέληγε η μικρασιατική εκστρατεία αν η μαϊμού δεν δάγκωνε τον Αλέξανδρο κ.τ.λ. Έτσι λοιπόν και με το πολυτεχνείο. Ωφέλησε ή όχι τη χώρα η ύπαρξή του; Ο βλαξ Ιωαννίδης θα αντικαθιστούσε τον Παπαδόπουλο ; Η εισβολή των Τούρκων θα συνέβαινε ποτέ; Ή το πείραμα εκδημοκρατισμού του Μαρκεζίνη θα είχε επιτυχία; Βέβαια σε άλλα παράλληλα σύμπαντα ,κατά Everett, όλα θα γίνονταν. Δυστυχώς όμως εγώ γράφω σ’ αυτό στο οποίο ζείτε και εσείς που με διαβάζετε. Και υπάρχουν ακόμα ανόητοι, που θέλουν να κάνουν πορεία εν μέσω πανδημίας. Ίσως οι επιπτώσεις ενός τέτοιου συμβάντος να φανούν στο μέλλον.

  • 2.1
   Banned_Member says:

   Σε ένα όχι και τόσο παράλληλο (και σίγουρα όχι μακρινό) σύμπαν, ο καταληψίας της Κουμουνδούρου θα μπορούσε να είχε κάνει την Ελλάδα να μοιάζει με Σουδάν, μέσα σε ένα βράδυ. 62% πήρε στο Δημοψήφισμα και είχε το κάθε δικαίωμα, να το πάει όσο μακρυά ήθελε.

   Έχω την εντύπωση ότι αυτή η συγκεκριμένος περίοδος έχει περάσει εντελώς στο ντούκου από το θυμικό της ελληναρίας, πιστεύω όμως ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας