Δεκέμβριος 26, 2023. Ελλάδα.

«Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ (Ramstein Flag) θα πραγματοποιηθεί σε δύο ελληνικές στρατιωτικές βάσεις το 2024, αναφέρει ο ελληνικός Τύπος επικαλούμενος πηγές από το Αρχηγείο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην άσκηση θα κληθεί να συμμετάσχει και η Τουρκία», όπως σημειώνει η βουλγαρική Dnes.

Οι βάσεις στην Ανδραβίδα και τον Άραξο στη βορειοδυτική Πελοπόννησο θα φιλοξενήσουν αεροσκάφη και προσωπικό από όλα σχεδόν τα κράτη της Συμμαχίας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του οργανισμού του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έφερε ισχυρές αμερικανικές -και όχι μόνο- δυνάμεις δίπλα [στην Ελλάδα], με την Αθήνα να προσφέρει μέρος της Σούδας [στο νησί της Κρήτης], αλλά και από την Ελευσίνα [Στερεά Ελλάδα] για την ανάπτυξη και εξυπηρέτηση των συμμαχικών μονάδων», όπως σημειώνεται.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή της μεγάλης κλίμακας νατοϊκής άσκησης «Ramstein Flag» στην Ελλάδα ελήφθη πριν την έναρξη του πολέμου.  «Ωστόσο, δεδομένου ότι ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης μέσω της παρέμβασης άλλων χωρών -άμεσα ή μέσω ενδιάμεσων- σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να υπάρχει, η άσκηση είναι μια σημαντική ευκαιρία για την Αθήνα να επιδείξει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Από ελληνικής πλευράς σχεδιάζεται η συμμετοχή όλου του εναέριου στόλου, με επικεφαλής των επιχειρήσεων τα Rafale και τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη F-16 Viper.

Πηγές από το Αρχηγείο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφεραν ότι η άσκηση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να καταδειχθεί το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο της ελληνικής αεράμυνας στους Συμμάχους.

Η ίδια αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην εκδήλωση, κινητοποιώντας δυνάμεις από όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΝΑΤΟ, θα κληθεί να συμμετάσχει και η Τουρκία.

Επισημαίνεται ότι το κλίμα ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προσφέρει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες μια σπάνια ευκαιρία για κοινή εκπαίδευση των δύο αεροπορικών δυνάμεων στους ουρανούς πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος.

Πριν από λίγους μήνες, υπό την καθοδήγηση του ΝΑΤΟ, ελληνικά και τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν σε μικτές σχηματισμούς καθώς και μεταξύ τους σε σενάρια κυνομαχίας, δίπλα σε αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί η «απέλαση» της Άγκυρας από τη διασυμμαχική άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα «Tiger Meet 22», που διοργανώθηκε στον Άραξο, λόγω της «προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και της άνευ προηγουμένου ροής πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά», σημειώνει το δημοσίευμα.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ένα ακόμη εκσυγχρονισμένο μαχητικό F-16 Viper θα προστεθεί στην ελληνική μοίρα Viper στο νησί της Κρήτης. Η πρώτη μοίρα Viper της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο και διαθέτει 13 εκσυγχρονισμένα F-16. Προς το παρόν, αρχικά σχεδιάζεται κάθε μία από τις τέσσερις ελληνικές μοίρες να αποκτήσει 13 αεροσκάφη η καθεμία.

The Hellenic Information Team