Η Ελλάδα εξελέγη μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με 182 ψήφους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ψηφοφορία αφορά στην περίοδο 2025-2026

Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξελέγη την Πέμπτη (6/6) η Ελλάδα, συγκεντρώνοντας 182 ψήφους.

Η ψηφοφορία έγινε για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρέθηκε αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ο οργανισμός που μπορεί να ερευνά κάθε διένεξη ή κάθε κατάσταση που θα ήταν δυνατό να οδηγήσει σε διεθνείς προστριβές ή να δημιουργήσει διένεξη και να συστήνει στα μέρη τις κατάλληλες ενέργειες ή μεθόδους διακανονισμού.

Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας κρίνει πως υπάρχει απειλή για την ειρήνη, διατάραξη της ειρήνης ή επιθετική ενέργεια, μπορεί να λαμβάνει μη στρατιωτικά ή ακόμη και στρατιωτικά μέτρα για την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Είναι η τρίτη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τις διετίες 1952-1953 και 2005-2006, στοίχημα είναι το 2025-26 να αξιοποιηθεί και όσο το δυνατό καλύτερα γίνεται.

Στη σημερινή ψηφοφορία εξελέγησαν συγκεκριμένα Δανία, Ελλάδα, Παναμάς, Σομαλία και Πακιστάν, ενώ η διετής θητείας ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2025.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλά και η Τουρκία ψήφισε την Ελλάδα σαυτήν την εκλογή .
    Δεν ντρέπεται θα πουν και θα γράψουν οι ”τζάμπα μάγκες” Τούρκοι, γιατί παντού υπάρχουν αυτοί ”που σχίζουν γάτες” με τα λόγια .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα