Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Παντελή Σαββίδη

spot_img

23 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν είναι θέμα ότι συμπεριφέρονται περιφρονητικά στα Βαλκάνια. Δεν τους ενδιαφέρει αυτό. Το μόνο που θέλουν είναι να κάνουν την υπόκλιση. Αυτή την περίφημη υπόκλιση μέσα στα προεδρικό Μέγαρο. Νομίζω όμως κι εμάς ως λαός, μας ενδιαφέρει η υπόκλιση και μόνο.

  2. Το 6 θέλει πολύ συζήτηση. Αν στα Βαλκάνια υπάρχουν εθνοτικές διαφορές και διεκδικήσεις στην Ευρώπη είναι πολλαπλάσιες και ασκούνται με την οικονομική και διπλωματική ισχύ κάθε κράτους.
    Στα Βαλκάνια εύκολα ή δύσκολα η Ελλάδα επιβιώνει αν μπει στην αρένα της Ευρώπης θα αποκρατικοποιηθεί και αποεθνικοποιηθεί σε λιγότερο από 50 χρόνια. Αυτό θέλουν οι ξένοι να δουν στην Ελλάδα να χάσει την εθνική της ταυτότητα.
    Ο αρθρογράφος δείχνει να φοβάται τους Βαλκάνιους την Τουρκία και άλλους τριγύρω.
    Οι καθωσπρέπει όμως Ευρωπαίοι είναι χειρότεροι. Θα γίνουμε Γερμανική επαρχία χωρίς να το καταλάβουμε, διότι το χρήμα κινεί τα πάντα. Και μην πει κανείς για Γαλλία γιατί θα πέσει πολύ γέλιο.

    • Άλλο η εθνότητα, στην προκειμένη περίπτωση το ελληνικό έθνος και άλλο το κράτος εθνος. Το ελληνικό έθνος υπάρχει απο την αρχαία εποχή. Και θα συνεχίσει να υπάρχει. Τα κρατικά μορφώματα στα οποία έζησε ήταν διαφορετικά. Στην Ομοσπονδιακή Ευρώπη όλοι θα μπούν ως έθνη τα οποία θα συστήσουν ομόσπονδες δημοκρατίες στα σημερινά σύνορά τους

      • Δεν πρόκειται να επιβιώσει το ελληνικό έθνος σε ευρωπαϊκό περιβαλλον. Εδω ο αφελληνισμος λαμβανει ανησυχητικές διαστάσεις (βλέπε γλωσσα) εντός της χώρας. Σε ομοσπονδο περιβάλλον θα γίνεται ό,τι θέλουν οι μεγαλύτερες συνιστώσες.χώρες όπως και τώρα αλλά χωρίς βέτο. Η ομοσπονδιοποιηση /ελληνοποιηση χρειάζεται εντός τη χώρας με βάση τις πολιτιστικές περιφέρειες.

      • Πώς εννοείτε το “κράτος έθνος” και ποια η διαφορά του από το εθνικό κράτος; Το δεύτερο το καταλαβαίνω, το πρώτο (“έθνος κράτος”) όχι.

        • Κράτος έθνος είναι τα ομοσπονδιακά κράτη πχ Βοσνία, Βέλγιο, Κύπρος ΔΔΟ όπου το κράτος σκεπάζει το έθνος.
          Έθνος κράτος είναι η Ελλάδα όπου το ισχυρό εθνικό στοιχείο εξασφαλίζει την συνοχή και επιβίωση του κράτους

          • @ Αισιόδοξος

            Κράτος Έθνος και .. έθνος κράτος; Το εθνικό κράτος τι απέγινε;

            Από πού βγαίνουν οι ορισμοί αυτοί, όπως “Κράτος έθνος είναι τα ομοσπονδιακά κράτη πχ Βοσνία, Βέλγιο, Κύπρος ΔΔΟ όπου το κράτος σκεπάζει το έθνος”; Στο Βέλγιο για παράδειγμα, το οποίο κατοικείται από Γάλλους και Ολλανδούς, ποιο έθνος σκεπάζει το κράτος; Στην Ελβετία παρομοίως, η οποία κατοικείται από Γερμανούς, Γάλλους και Ιταλούς. Τι πάει να πει “το κράτος σκεπάζει το έθνος”;

            Η Ελλάδα είναι (είναι ακόμη;) εθνικό κράτος, επειδή η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του προέρχεται από ένα έθνος. Έτσι είναι και τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

            Από πότε εισήχθησαν στην Ελλάδα αυτοί οι νέοι ορισμοί, διότι σε παλιότερη βιβλιογραφία δεν νομίζω να υπάρχουν και δεν έχουν και καμμία λογική.

  3. Αυτό ακριβώς θέλει η Ευρώπη για την Ελλάδα να γίνει κράτος έθνος και όχι εθνικό κράτος δηλ. να αφομοιωθεί το έθνος από το κράτος δηλαδή την ομοσπονδιακή Ευρώπη.
    Όταν η Ελλάδα χάσει την υπεροχή του έθνους θα χάσει τα πάντα.
    Λάθος προσέγγιση η ομοσπονδιακή Ευρώπη έτσι ξεκίνησε η Αμερική εξ ανάγκης και τώρα όλοι οι Αμερικανοί υπερασπίζονται το Αμερικανικό έθνος και ξέχασαν τις εθνικές ταυτότητες.
    Το ίδιο θα γίνει στο πιθανό σενάριο της Ο.Ε. Ελληνικό έθνος μόνο δύο τον χρόνο στις επετείους.
    Παρόλο που έχει ξαναγραφτεί δυσνόητη ή και ακατανόητη η πρόταση, ίσως χρειάζεται να παρουσιαστούν τα επιχειρήματα υπέρ αυτής. Τι θα κερδίσει η Ελλάδα παραπάνω από τα χρήματα που ούτως η άλλως τα παίρνει και τώρα. Άμυνα σύνορα ασφάλεια?
    Ποιο πολλά θα δώσει για το τίμημα.

    • Μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη θα υποστηρίξει τα σύνορά της. Και τα σύνορά της θα είναι τα σημερινά σύνορα όλων των κρατών που θα την συναποτελέσουν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηριξει την ακεραιότητα της. Και όσο περνά ο καιρός η αδυναμία θα επιδεινώνεται.

      • Οχι. Μια ομοσπονδη Ευρώπη δεν πρόκειται να υποστηρίξει τα ελληνικά σύνορα αλλά τα σύνορα εκείνα που θέλουν οι φραγκοβρυξελλες. Δεν θα έχει σε τίποτα να δώσει το μισό Αιγαιο και μισή κυπρος για το “ευρωπαϊκό συμφέρον. Επίσης τα εσωτερικά σύνορα πώς θα διαμορφωθουν; Πάλι το διευθυντηριο θα αποφασίζει. Ομοσπονδη Ευρώπη θα πει Γιουγκοσλαβια. Και έαν δεν μπορεσει η ομοσπονδιακή γερμανικη ευρωπη να προστατευσει τα ελληνικανσυνορα τοτε θα ζητησουμε αποζημίωσεις παλι; Το Ελληνικό έθνος πρέπει να αναλάβει μονο του την αυτοπροστασια του. Το πείραμα με το κράτος των Αθηνων απέτυχε. Πειράματα με το κράτος των Βρυξελλών είναι το ίδιο νόμισμα στην άλλη όψη.

          • Ετσι οπως πάει το πραγμα τα συνορα της Ευρωπης θα ειναι απο τα Ουράλια μέχρι τη Πολωνία. Απο εκει και πέρα θα αρχίζει η μετα Ευρώπη.

  4. Δεν κρύβω την χαρά μου όταν δεν μας απασχολεί μόνο η ”κοιλιά μας” -αυτό επιδιώκουν και το αναλαμβάνουν εξ ορισμού οι σοσιαλαριστεροί (όλοι το ίδιο στομάχι έχουμε είναι το μότο τους)- αλλά και η Πατρίδα , όπως τώρα με το άρθρο του κ. Σαββίδη.
    Ξεκινώντας από τις προτάσεις του ΑΝΑΠΟΔΑ αντιπαραβάλλω τα εξής .
    1.- Την πρόταση 6 για την νέα στρατηγική -την ονομάζω ως Νέα Μεγάλη Ιδέα της- Χώρας που είναι η Ομοσπονδιακή Ευρώπη- μάς την επέβαλε το 1979 -πολλοί δεν την ήθελαν τότε- ο πεισματάρης Μακεδόνας πρωθυπουργός μας Καραμανλής .(όλοι θυμόμαστε την φερόμενη ως δική του φράση ” έριξα τους Έλληνες στην θάλασσα και θα μάθουν να κολυμπούν για να σωθούν).
    2.-Η Σερβία ανέκαθεν δεν ήταν πιστή σύμμαχος μας -ιδιαίτερα μετά το 1944 και μέχρι τώρα είναι επαμφοτερίζουσα απέναντί μας και καλά θα είναι να μη βιαστούμε να την ”αγκαλιάσουμε”.
    3.-Ελληνική Βαλκανική πολιτική-(δεν γνωρίζω πότε ιστορικώς υπήρχε επιτυχής)- με μια διαχωρισμένη και με πολέμους εδώ και 25 χρόνια τέως Γιουγκοσλαβία σε κράτη και κρατίδια που δέχονται επιρροές από Ανατολή και Δύση (ο Κινέζος Πρόεδρος προ εβδομάδος ήταν στο Βελιγράδι) και μια Αλβανία η οποία δεν αποκλείεται να δεχθεί ως νόμισμα το δολάριο- ΜΟΝΟ με Βουλγαρία και Ρουμανία που είναι στην Ε.Ε μπορούμε να καλλιεργήσουμε , άφοβα πια.
    4.-Τώρα που όλα σχεδόν τα κόμματα ψηφίζουν τους προϋπολογισμούς για την άμυνα θα συνεχισθεί η ενίσχυσή των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που είχε διακοπεί λόγω της οικονομικής κρίσεως και άρχισε στην 5ετία της σημερινής κυβερνήσεως.
    ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ”ΠΑΡΑΛΗΡΕΙ”.
    5.-Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι εθελοντικά θα εγκαταλείψουν την Αττικοβοιωτία -που κάποτε ήταν νομός – οι νεοέλληνες .
    Παλαιά οι ”παλαιοελλαδίτες” γαμπροί έμεναν στην Βόρεια Ελλάδα .Τώρα που μειώθηκαν οι αποστάσεις έρχονται οι ”κάτω” μόνο τα Σαββατοκύριακα ,για να γλεντήσουν και να ”μας γλεντήσουν” με τα θετρινίστικά τους, όπως τελευταία οι πολιτικοί αρχηγοί-ειδικά ο ”θεόσταλτος” -που ούτε καν τον αγγίζουν αυτά που μας απασχολούν στο άρθρο .
    ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ένα ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.
    Τ ο δ η μ ο γ ρ α φ ι κ ό .

    • Υπαρξιακό πρόβλημα έχει δύο. Το δημογραφικό και το γλωσσολογικό. Οσο για τη Μεγάλη Ιδέα της Ευρώπης, αυτή μάλλον σε μεγάλη α’ι’δία καταλήγει.

      • Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Σαββίδης, ούτε καν αναφέρει το δημογραφικό.

        Θα έλεγα να δει τα στοιχεία, διότι το 2080 ο μισός πληθυσμός θα είναι αλβανο-μπαγκλαντεσιανοί.

        • Είναι τόσα πολλές οι σφαλιάρες, που γυρίζεις γύρω, γύρω, χωρίς να ξέρεις από που να αρχίσεις

  5. Όλοι οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των τελευταίων ετών έχουν πει: Στην κρίση, θερμό επεισόδιο ή πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας . Κάτι παραπάνω θα ξέρουν από εμάς
    Η ευρωπαϊκή άμυνα είναι ασθενής έως ανύπαρκτη και δεν θα ισχυροποιηθεί ποτέ λόγω ΝΑΤΟ και αντίθεσης των μη μελών της ΕΕ (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Τουρκία). Θα βγαίνουν ερευνητικά και όσα πάνε καλά θα τα παίρνει η βιομηχανία των ΗΠΑ.
    Επίσης η ΕΕ υποφέρει από την δυαρχία Γερμανίας Γαλλίας και η Γερμανία ακολουθεί τις κατευθύνσεις των ΗΠΑ, άρα άμυνα Ευρώπης σημαίνει ΝΑΤΟ και ΗΠΑ είτε μας αρέσει είτε όχι.
    Οπότε ας προσαρμοστούμε στις ανησυχίες των αρχηγών, να βελτιώσουμε το κράτος την ελληνική αμυντική βιομηχανία και τις ένοπλες δυνάμεις.
    Από ότι έχετε πει ήσασταν συντονιστής στην διακλαδική σχολή πολέμου. Αποκομίσατε την εντύπωση ότι οι Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει την ακεραιότητα της, αυτά έλεγαν, βαριές κουβέντες από ανθρώπους που έτυχαν της εμπιστοσύνης των εμπιστευτικών συζητήσεων. Ίσως κάνετε λάθος, έχετε αρκετούς στρατιωτικούς στις εκπομπές σας συζητήστε το, μην βγάζετε τέτοια αβάσιμα συμπεράσματα.
    Άλλο οι φοβίες (υποκειμενικό) και άλλο η πραγματικότητα

    • Αφήστε την ΑΔΙΣΠΟ. Δεν ήμουν συντονιστής. Με καλούσαν κατά καιρούς και συμμετείχα σε πάνελς. Απο κανέναν παράγοντα άμυνας δεν συνάγω το συμπέρασμα. Το εξάγω απο όσα βλέπω και την πληροφόρηση απο ανοικτές πηγές που έχω. Αυτό το θα είμαστε μόνοι αν χρειαστεί να πολεμήσουμε είναι αλήθεια αλλά αφορά την Ελλάδα ως κράτος σε μια διακυβερνητική Ευρώπη. Εδώ μιλάμε για ομοσπονιακή Ευρώπη με κοινή άμυνα. Οι ομοσπονίες έχουν στρατό που υπερασπίζεται την ακεραιότητα τους.

      • Ξέχνα το. Σε τέτοια περίπτωση η Γαλλία θα εχει το πάνω χέρι. Δεν το θελει η Γερμανία η οποια προτιμά τους ΝΑΤΟαμερικανούς παρά ευρωπαίκή αμυνα. Να ρωτησουμε και το Τεξας (απο τις ισχυροτερες πολιτειες) τι αισθανονται περί την προστασία των συνόρων τους απο τη μαφία της Ουάσιγκτον; Ακεραιότητα θα πει να μην περναει κουνούπι και οχι να ερχονται καραβανια. Εχουμε κοινη Ευρωπα’ι’ική νομισματικη ενωση και…φαλιρήσαμε. Με κοινή αμυντική πολιτική …παλι αμυντικώς θα φαλιρισουμε. Θελουμε να μεταθετουμε τις ευθύνες μας σε αλλους. Στο σκυλο μας και αυτός στην ουρά του. Η Αμυνα πρεπει να ειναι ελληνικο τοπικο ζητημα. εθνοφρουρες σε ολες τις πολιτιστικές περιφερειες. Η αμυνα της Κρητης θα ειναι πρωτιστως στους Κρητικούς κοκ. Τώρα ειναι στο κράτος των Αθηνών και Μυκόνου το οποίο ποσώς ενδιαφερεται. Μετα θα τα ριχνει στις Βρυξελλες αι οποίαι θα ενδιαφερθουν αλλά οχι οπως εμεις νομιζουμε.

  6. Καμιά φορά η πληροφόρηση από ανοιχτές πηγές εξυπηρετεί την παραπληροφόρηση. Σεβαστές όμως όλες οι απόψεις. Ευτυχώς που οι συντελεστές της άμυνας έχουν αντίθετη γνώμη όπως και ο κόσμος και ενισχύεται η αμυντική ικανότητα της Ελλάδος με όλες τις δυσκολίες και προκλήσεις που υπάρχουν. Ευτυχώς επίσης που υπάρχει συναίνεση στα κόμματα για την άμυνα, διότι όλοι γνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή άμυνα είναι ουτοπία.
    Οι ομοσπονδίες που είχαν στρατό διαλύθηκαν όπως η Γιουγκοσλαβία και η Ρωσία διότι οι ομόσπονδοι στρατιώτες δεν πολεμούν για άλλες πατρίδες εκτός την δικιά τους.
    Η Ελλάδα χωρίς να ανήκει σε ομοσπονδία κρατά τα σύνορά της και την ακεραιότητά της από τη συνθήκη της Λωζάνης και Μοντρέ παρά τον Β’ΠΠ και ίσως αν η Κύπρος είχε ενωθεί με την Ελλάδα το δεν θα είχε καταληφθεί το βόρειο τμήμα της.
    Αφήνω εδώ τη συζήτηση στην κρίση και προβληματισμό των αναγνωστών.

    • Κάνετε λογικά άλματα. Η Γιουγκοσλαβία και η ΕΣΣΔ διαλύθηκαν. Όσο ήταν ομοσπονδίες το αποτύπωμά τους ήταν και ισχυρό και κανείς δεν διενοείτο να τις απειλήσει. Αλλά το σπουδαιότερα είναι ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις ασφαλείας εκεί που δεν υπάρχει. Η επισήμανσή μου για τις Ένοπλες Δυνάμεις (που είναι κοινός τόπος στους γνωρίζοντες) γίνεται για να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά. Η παρέμβασή σας παραπέμπει στην διατήρηση της χειμερίας νάρκης. Και εγώ εδώ θα σταματήσω.

  7. Παντελή η απάντηση είναι, κοίτα γύρω σου.
    Σε επίπεδο εκλογών έχουν καταφέρει λόγο της ιδιοσυγκρασίας του Έλληνα να είναι αρχηγός, όλοι όσοι δεν θέλουν να ψηφίσουν τα κόμματα εξουσίας, να πηγαίνουν για μπάνιο, ή να σπάνε τον ψήφο τους σε διάφορους εποχούμενους μάγους
    Για αυτό και δεν ισχύ, ο κάθε λαός είναι άξιος της μοίρας του, και έχει τις κυβερνήσεις που του αξίζουν.
    Εάν έπρεπε να ξεκινήσουμε από κάτι, αυτό θα ήταν η δικαιοσύνη.
    Η δικαιοσύνη βάζει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.
    Η Δικαιοσύνη φέρνει την αξιοκρατία.
    Χωρίς αξιοκρατία, δυστυχώς οι περισσότεροι αισθάνονται, παρεξηγημένες ιδιοφυΐες.
    Ευτυχώς, Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, και το ψήφισμα για τα Τέμπη δείχνει ότι υπάρχει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα