Μάρτιος 26, 2024. Ελλάδα.

 Ζυρίχη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε υπέρ του Ελβετού πολίτη βιβλιοθηκονόμου Μεχμέτ Βα Μπαΐλι (ο εικονιζόμενος)

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε πρόσφατα απόφαση με την οποία καταδικάστηκε η Ελβετία για φυλετικές διακρίσεις κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου και απαιτώντας της να  αναθεωρήσει τους υπάρχοντες νόμους και να θεσπίσει κατευθυντήριες νομικές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το Swiss Info το περιστατικό που οδήγησε στην καταδίκη συνέβη πριν από εννέα χρόνια, όταν ένας Ελβετός βιβλιοθηκάριος, Κενυατικής καταγωγής, ένιωσε φυλετικές διακρίσεις ενώ τον σταμάτησε η αστυνομία για έρευνα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ζυρίχης.

 Ο άνδρας αρνήθηκε να δείξει την ταυτότητά του επειδή οι δύο αστυνομικοί τον ξεχώρισαν συγκεκριμένα μέσα σε πλήθος κόσμου χωρίς να αναφέρουν κανέναν λόγο γιατί το κάνουν.

Ως εκ τούτου, εκδόθηκε διάταγμα κράτησης του βιβλιοθηκονόμου. Ωστόσο, υπερασπίστηκε τον εαυτό του κατά αυτής της απόφασης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κερδίζοντας την υπόθεση πρόσφατα.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν ομόφωνη στο δικαστικό σώμα: η αστυνομική έρευνα ήταν ρατσιστική και τα ελβετικά δικαστήρια έπρεπε να το επαληθεύσουν.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οποιεσδήποτε κατηγορίες για «φυλετικό προφίλ» αντιμετώπιζαν άρνηση από αξιωματούχους των ελβετικών αρχών. Όταν ασκούνταν οποιαδήποτε κριτική σε αυτές τις αρχές, η απάντηση ήταν πάντα ότι επρόκειτο για μεμονωμένες περιπτώσεις.

Τι είναι το «φυλετικό προφίλ»;

«Φυλετικό προφίλ» σημαίνει ότι η αστυνομία έψαξε σκόπιμα ορισμένα άτομα, μόνο και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός τους.

Οι δικηγόροι Ντομινίκ Ντέι και  Κατρίν Ναμάκουλα, και οι δύο είναι μεταξύ των πέντε μελών, στο πλαίσιο της «ομάδας εργασίας των Ηνωμένων Εθνών που αποτελείται από άνδρες και γυναίκες ειδικούς αφρικανικής καταγωγής».

Αυτή η ομάδα εργασίας επισκέφθηκε την Ελβετία το 2022, μετά από πρόσκληση της ελβετικής κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια του ερευνητικού ταξιδιού, το περιστατικό που παρουσιάστηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πυροδότησε πολλές διαμάχες.

Η Ντέι θυμάται τις συνομιλίες που είχε με μαυριδερούς ανθρώπους, όπου υπήρχε σχεδόν συναίνεση ότι η Ελβετία δεν θα θεωρούσε πρόβλημα τον φυλετικό χαρακτηρισμό εκτός και αν εκδοθεί απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που τον καταδίκαζε.

Το δημοσίευμα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που καταγράφει την εθνική καταγωγή κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας είναι η Βρετανία.

The Hellenic Information Team