Η δικαίωση Τσίπρα και οι καταγγελίες Βούτσιτς κατά της Ντόρας Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης έφερε ένταση για την Ντόρα και θερμά λόγια για τον Τσίπρα στη Σερβία.

Με το βλέμμα στην δύσκολη «γειτονιά» που ορίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια, στις ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή, στις γεωπολιτικές σχέσεις της Ελλάδας αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα του Κοσόβου κράτησε αποστάσεις, δηλώνοντας παρών στην πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μια κίνηση ιδιαίτερης σημασίας από τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας καθώς, σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές του ζητήματος, η στάση που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας αποτρέπει την σερβική πλευρά να θεωρεί πως υπάρχει εχθρική στάση της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, οι αποστάσεις που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση που έκανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απομάκρυνε, σύμφωνα με τους ίδιους παρατηρητές, την σκέψη της σερβικής πλευράς για την ύπαρξη συντονισμένης προσπάθειας της Ελλάδας να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη του Κοσόβου χωρίς ουσιαστικούς όρους.

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα έφερε ιδιαίτερα θερμά λόγια από τα σερβικά ΜΜΕ για τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό. «Ο Τσίπρας καταψήφισε την εισδοχή του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητά τον σχηματισμό της Ένωσης Σερβικών Δήμων», σημείωσε χαρακτηριστικά το glassrpske.com. «Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέξης Τσίπρας, δεν υποστήριξε την έκθεση για την εισδοχή του αυτοανακηρυχθέντος Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης», ανέφερε το blic.rs.

Την ίδια ώρα καταγράφηκε η οργισμένη αντίδραση και η σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά της Ντόρας Μπακογιάννη για την εισήγηση της. Ο Σέρβος ηγέτης δήλωσε ότι η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, άλλαξε τους όρους στην εισήγησή της για το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Όπως είπε, αυτό έγινε έπειτα από ένα τηλεφώνημα και παραιτήθηκε από το γεγονός ότι η Πρίστινα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει την «Ένωση Σερβικών Δήμων» (ZSO). «Ξαφνικά μετάνιωσε που ήταν πολύ σταθερή και δυνατή. Μετά θυμήθηκε ότι το ZSO δεν είναι σημαντικό. Και μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση ήταν σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας», είπε ο Βούτσιτς αναφερόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη.

Σημειώνεται, πάντως, πως η έκθεση υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, το επόμενο βήμα είναι η ψήφιση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση τον Απρίλιο. Αν ψηφιστεί, τον Μάιο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών για την τελική απόφαση.

Περισσότερες εκ των προτέρων εγγυήσεις

Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καλωσόρισε την Έκθεση, την προοπτική ένταξης του Κοσόβου και το γεγονός ότι χάρη και στις προσπάθειές της Ντόρας Μπακογιάννη, το Κόσοβο αναγνώρισε τη νόμιμη ιδιοκτησία του Μοναστηρίου Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί ως μοναδική προυπόθεση (όπως εισηγείται η Έκθεση) και απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από την Πρίστινα ειδικά σε σχέση με την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ένταση έχει αυξηθεί πολύ στην περιοχή με αμοιβαία ευθύνη των πλευρών και απαιτούνται περισσότερες εκ των προτέρων εγγυήσεις για να συνεισφέρει πραγματικά στην ειρήνη στα Βαλκάνια, η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρόσθεσε δε ότι απαιτείται επιπλέον συζήτηση με τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, για το καθεστώς υπό το οποίο θα ενταχθεί στον οργανισμό.

https://www.ieidiseis.gr/politiki/241258/i-dikaiosi-tsipra-kai-oi-kataggelies-voytsits-kata-tis-doras-bakogianni-gia-to-kosovo

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Λιβανωτός για τον αξεπέραστο υπερασπιστή των ελληνικών δικαίων και συμφερόντων κ. Τσίπρα-αυτόν που ”πέρασε στην Βουλή ” και ”μας φόρτωσε” την Συμφωνία των Πρεσπών- το άρθρο ,αλλά ας ”κατεβούμε” στην πραγματικότητα.
  Η διατελέσασα επιτυχημένη ΥΠΕΞ κ. Μπακογιάννη ορίσθηκε να εισηγηθεί στην Γνωμοδοτική Επιτροπή την ένταξη του Κοσόβου ως κράτους στην Ε.Ε.
  Η εισήγησή της έγινε δεκτή με ψήφους 31 υπέρ ,4 κατά και 1 αποχή.
  Η απόφαση αυτή της Γνωμοδοτικής Επιτροπής θα σταλεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης-με Πρόεδρο τον δικό μας βουλευτή κ. Ρουσόπουλο- και στη συνέχεια θα σταλεί στην Επιτροπή των Ευρωπαίων Υπουργών , η οποία και θα αποφασίσει τελεσιδίκως για την ένταξη ή μη του Κοσσόβου.
  ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ”ΠΕΤΡΟΒΟΛΟΥΜΕ” ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ Ε.Ε ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ;;;.
  Ας αποφασίσουμε-τέλος- όλοι οι Έλληνες (και ο ιστότοπος ieidiseis .gr) , ότι δεν του πέφτει ο λόγος του Σέρβου Προέδρου κ. Βούσιτς -o oποίος και πρόσφατα αποκάλεσε τα Σκόπια Μακεδονία -να εκφράζετε έτσι για Έλληνες πολιτικούς, οποιουδήποτε κόμματος .

 2. “Η διατελέσασα επιτυχημένη ΥΠΕΞ κ. Μπακογιάννη”

  Τι γύρευε ο Μπαμπατζάν στη Θράκη;

  Εγκαινίασε τις επισκέψεις Τούρκων επισήμων στην Θράκη.

  Ντόρα και «Μακεδονία» (“Η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε το ΟΚ να έρθει ο Αντ. Μιλόσοσκι ως υπουργός Εξωτερικών της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»!”).

  Καμμία άλλη επιτυχία, η …. επιτυχημένη;

  • Αφού συνέβαλε στο Βουκουρέστι ή το δέχτηκε και κυρίως δεν υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών -όπως ο κ. Κοτζιάς-και για την Παράταξη και για την Ελλάδα μας είναι επιτυχημένη , όπως και οι προηγούμενοι συνάδελφοί της στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, η οποία -η Ιστορία μαρτυρεί-και στα εξωτερικά θέματα υπερτερεί .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα