Η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλες τις χώρες να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnes Callamard

Φεβρουάριος 19, 2024. Ελλάδα.

Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τη βάναυση κατοχή της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία διατηρεί από το 1967, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, καθώς ξεκινούν δημόσιες ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο για να εξετάσουν τις νομικές συνέπειες της μακροχρόνιας κατοχής του Ισραήλ.

Οι δημόσιες ακροάσεις θα διεξαχθούν στη Χάγη μεταξύ 19 και 26 Φεβρουαρίου, αφού η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2022 για να ζητήσει συμβουλευτική γνώμη από το Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με τη νομιμότητα των ισραηλινών πολιτικών και πρακτικών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τις συνέπειες της συμπεριφοράς του Ισραήλ για άλλες χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη.

Περισσότερες από 50 χώρες, η Αφρικανική Ένωση, ο Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχουν σε αυτά τα μέτρα.

Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnes Callamard, δήλωσε: «Η ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική κατοχή και μία από τις πιο θανατηφόρες στρατιωτικές κατοχές στον κόσμο».

Πρόσθεσε σε δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν στον επίσημο ιστότοπο της οργάνωσης:

«Για δεκαετίες, αυτή η κατοχή χαρακτηρίζεται από συστηματικές και εκτεταμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Αυτή η κατοχή επέτρεψε επίσης και εδραίωσε το ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ που επιβλήθηκε στους Παλαιστίνιους».

Τόνισε ότι «η ισραηλινή στρατιωτική κατοχή έχει εξελιχθεί όλα αυτά τα χρόνια σε μόνιμη κατοχή κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Και συνέχισε: «Η τρέχουσα μαινόμενη σύγκρουση στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης έχει αποφανθεί ότι υπάρχει πραγματικός και επικείμενος κίνδυνος γενοκτονίας, έχει επισημάνει έντονα διεθνώς τις καταστροφικές συνέπειες της ανοχής των ισραηλινών εγκλημάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη που συνεχίσει ατιμώρητα για τόσο καιρό».

Τόνισε ότι «ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο τερματισμός της παράνομης ισραηλινής κατοχής είναι προϋπόθεση για να σταματήσουν οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η κατοχή εδάφους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σύγκρουσης τεκμαίρεται ότι είναι προσωρινή. Η κατοχική δύναμη πρέπει να διαχειρίζεται τη γη προς όφελος του τοπικού πληθυσμού της κατεχόμενης επικράτειας και να διατηρεί όσο το δυνατόν περισσότερο το status quo ante της κατοχής, μεταξύ άλλων με το σεβασμό των υφιστάμενων νόμων και την αποχή από την εισαγωγή δημογραφικών αλλαγών και την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας των κατεχόμενο έδαφος.

Η ισραηλινή κατοχή δεν συμμορφώθηκε με αυτές τις βασικές αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς η μακροχρόνια ισραηλινή κατοχή, που εκτείνεται για περισσότερο από μισό αιώνα, σε συνδυασμό με την παράνομη επίσημη προσάρτηση της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τις αρχές και την πραγματική προσάρτηση τεράστιων περιοχών της Δυτικής Όχθης μέσω της δήμευσης γης και της επέκτασης των οικισμών, είναι όλοι παράγοντες που υποδεικνύουν σαφώς, ότι η πρόθεση του Ισραήλ είναι η κατοχή να είναι μόνιμη και προς όφελος της κατοχικής αρχής και των πολιτών της.

Η Λωρίδα της Γάζας παραμένει κατεχόμενη ακόμη και μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από αυτήν και την εκκένωση των εποίκων το 2005, με το Ισραήλ να διατηρεί αποτελεσματικό έλεγχο στη Λωρίδα και τους κατοίκους της, μεταξύ άλλων μέσω του ελέγχου των συνόρων, των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου και του πληθυσμού της.

Επί 16 χρόνια, η κατοχή στη Γάζα εκδηλώνεται μέσω του παράνομου ισραηλινού αποκλεισμού που περιορίζει σοβαρά την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών και καταστρέφει την οικονομία της Γάζας και μέσω επαναλαμβανόμενων εχθροπραξιών που έχουν σκοτώσει και τραυματίσει χιλιάδες πολίτες και έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της υποδομής  κυρίως της στέγασης στη Γάζα.

Η Agnes Callamard συνέχισε, λέγοντας: «Όλες οι χώρες πρέπει να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ για να διασφαλίσουν ότι δεν συμβάλλουν στη διαιώνιση της κατοχής ή του συστήματος απαρτχάιντ.

Καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, η ανάγκη να γίνει ένα σαφές και ενωμένο κάλεσμα για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής είναι πιο επιτακτική από ποτέ, δημοσιεύει η αιγυπτιακή Shorouk News.

The Hellenic Information Team

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα