Η δηλητηριώδης ατμόσφαιρα των γαλλικών εκλογών

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Του οικονομολόγου Eric Gazonejgazon@gmail.com

Και την επιμέλεια του Αλκη Καλλιαντζίδη alkis@kalkis.eu

Η δεύτερη φάση της εκλογικής εκστρατείας δεν προκάλεσε  λιγότερη έκπληξη.  Περιλαμβάνει  δυο περιόδους: η πρώτη  από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 14 Μαρτίου και η δεύτερη άρχισε μετά την 14η Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από  τον πρώτο γύρο των εκλογών κατά την οποία θα είναι πλέον πολύ αργά για όλους τους υποψηφίους να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ο François Fillon έφτασε στο 28 με 30 % σε δημοσκοπήσεις αμέσως μετά τις προκριματικές εκλογές της κεντροδεξιάς και όλοι τον θεωρούσαν ως τον  νέο μελλοντικό Πρόεδρο. Εν συνεχεία, ξεκίνησε το σκάνδαλο της «υπόθεσης Pénélope Fillon». Το άρθρο της εφημερίδας «Le Canard enchaîné» που δημοσιεύθηκε στις 25 Ιανουαρίου ισχυρίστηκε ότι η σύζυγος του François Fillon έλαβε  800 000 ευρώ μεικτά ως  κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της, από το 1998 έως το 2002 και από το 2002 έως το 2007 ως κοινοβουλευτική βοηθός του αναπληρωτή βουλευτή του συζύγου της, χωρίς να έχει πράγματι εργαστεί. Επιπλέον, το άρθρο αυτό κατήγγειλε ότι μεταξύ Μαΐου 2012 και Δεκεμβρίου 2013, η Pénélope Fillon εισέπραξε το ποσό των 100 000 ευρώ ως λογοτεχνικός σύμβουλος στο περιοδικό Revue des Deux Mondes, παρέχοντας μόνο δύο μικρά άρθρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε μια έντονη συζήτηση στον τύπο, αν η Pénélope Fillon είχε πράγματι εργαστεί ή όχι και, εάν η αμοιβή της ήταν ή δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή  (ιδιαιτέρα για την δουλειά που έκανε ή δεν έκανε). Η συζήτηση αφορούσε επίσης τη νομιμότητα των κατηγοριών  και το γεγονός αν αποτελεί ή δεν αποτελεί κοινή πρακτική μεταξύ των γάλλων βουλευτών. Οι συζητήσεις αυτές αποτυπώνονταν σε καθημερινή βάση στον τύπο. Τροφοδοτούνταν επίσης από τις διαρροές (παράνομες) των αποτελεσμάτων των δικαστικών ερευνών. Επιπλέον,  αποκαλύφθηκε  ότι τα δυο  παιδιά του Fillon δούλεψαν για αυτόν ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί, αν και ήταν πολύ νέα και δίχως πανεπιστημιακά πτυχία Επίσης ο τύπος μίλησε για ένα άτοκο δάνειο ύψους 50 000 ευρώ, για τα πολυτελή κοστούμια που δωρίθηκαν στον Fillon από φίλο του  ύψος 10 με 15.000 ευρώ και την εταιρεία παροχής συμβουλών «2F» του François Fillon με υποψία άσκησης μυστικών επιρροών στο περιβάλλον του Poutine.  Άλλα άρθρα αναφέρονται στην «υπόθεση» των αποζημιώσεων  απόλυσης της Pénélope Fillon . Συνολικά, από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 14 Μαρτίου οι συζητήσεις και τα άρθρα του Τύπου περιστρέφονται γύρω από τις υποθέσεις Fillon και η προεδρική εκστρατεία (τα προγράμματα των υποψηφίων δηλαδή) ήταν εξορισμού  στο περιθώριο.

 Μια υπόθεση που γνωρίζει επίσης μια διαφορετική δικαστική εξέλιξη είναι η εξής. Στις 25 Ιανουαρίου 2017, ήτοι την ίδια ημέρα κατά την οποία το άρθρο του Canard enchainé είδε το φως της δημοσιότητας,  αποφασίστηκε προκαταρκτική έρευνα από μια δικαστική αρχή «την  εθνική οικονομική Εισαγγελία» (νέος θεσμός που δημιουργήθηκε από τον Hollande) για υπεξαίρεση δημόσιων πόρων. Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, η εν λόγω αρχή αναφέρει ότι «τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν  δεν επέτρεπαν να σταματήσει  η προκαταρκτική έρευνα». Μετά την εν λόγω ανακοίνωση, ο François Fillon διαπιστώνει ότι, σε αντίθεση με αυτό που αναμενόταν,   η υπόθεσή του δεν θα κλείσει γρήγορα. και δηλώνει ότι, βασίζεται τώρα πια  «μόνο στην κρίση των πολιτών» (εννοώντας ότι οι δικαστές της εν λόγω αρχής δεν είναι ανεξάρτητοι πολιτικά). Για πρώτη φορά, οι δικαστές δεν τηρούν «δικαστική ανακωχή» λόγω εκλογών. Ορισμένοι διερωτώνται σχετικά με την ανάμειξη της δικαιοσύνης στην πολιτική και την πιθανή χειραγώγηση των δικαστών. Στις 24 Φεβρουαρίου 2017, οι δικαστές της  εθνικής οικονομικής Εισαγγελίας ανοίγουν μια ποινική ερευνά για  υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, για κατάχρηση δημοσίων αγαθών και κλεπταποδοχή, για αθέμιτη επιρροή. Τελικά, απαγγέλθηκε κατηγορία στον François Fillon στις 14 Μαρτίου 2017 από τους δικαστές  και προβλέπεται να δικαστεί, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος ή όταν ολοκληρωθεί η προεδρική του θητεία, λόγω ασυλίας.

Η υπόθεση Pénélope Fillon προκαλεί για μερικές εβδομάδες την αμφισβήτηση της υποψηφιότητας του François Fillon στις προεδρικές εκλογές από ορισμένα στελέχη της κεντροδεξιάς. Πολλοί άνθρωποι από τη δεξιά και από την αριστερά ζητούσαν επίσης, την αντικατάστασή  του από τον Alain Juppé. Ο Fillon αρνήθηκε να του κλαπεί η υποψηφιότητά του. Μιλάει «για απόπειρα  πολιτικής δολοφονίας» και για προσπάθεια «πραξικοπήματος». Η απόσυρσή του θα διασφάλιζε την εκλογή του Macron χωρίς καμία αντιπολίτευση. Στις 27 Ιανουαρίου, ο Alain Juppé  βεβαιώνει ότι  δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα ακόμα και αν ο François Fillon τα παρατήσει. Πολλοί πολιτικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως αντικαταστάτες υποψήφιοι. Κι ο Fillon είναι στο εξής ένας μοναχικός καβαλάρης. Ο Τύπος αναδεικνύει καθημερινά ότι οι πρώην πολιτικοί του φίλοι τον εγκαταλείπουν. Μερικοί παρακαλούν  πάντα τον Juppé, ωστόσο αυτός εμμένει στην απόφασή του. Επομένως, δεν υπάρχει καμία πραγματική εναλλακτική λύση, πέραν του  Fillon, για την δεξιά. Από την στιγμή που ο Juppé αρνήθηκε δεν υπήρξε πια κανένας άλλος υποψήφιος. Οι «δελφίνοι» δεν είναι διατεθειμένοι  να αφήσουν σε άλλους να θέσουν υποψηφιότητα. Επιπλέον, ο Fillon διοργανώνει μια επιτυχημένη συγκέντρωση στο Παρίσι (Trocadéro) για να αποδείξει ότι δεν ήταν μόνος του.  Τελικά, η κεντροδεξιά διαπίστωσε ότι δεν υπήρξαν εναλλακτικές λύσεις και επαναλαμβάνει τη στήριξή της στο Fillon (πολλοί από εκείνους που είχαν φύγει  επέστρεψαν). Στο  μεταξύ, ο Fillon έπεσε στο 17,5 % των προθέσεων ψήφου, συγκριτικά με το 28 % που είχε στα μέσα Ιανουαρίου. Το αποτέλεσμα; Βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τον Macron και την Le Pen. Η Le Pen παραμένει πρώτη, ο Macron ανεβαίνει συνεχώς. Ο Hamon και ο Mélenchon αγωνίζονται για τον ηγετικό ρόλο τους στην αριστερά.

Μια δεύτερη φάση της εκλογικής εκστρατείας έχει αρχίσει επομένως μετά την επιβεβαίωση του Fillon ως υποψηφίου, παρά τις κατηγορίες εναντίον του από την δικαιοσύνη. Η δεξιά, αναπτύσσει πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, τη θεωρία συνωμοσίας. Λένε ότι ο  Thomas Cazenave, νέος αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Προέδρου Hollande, και μια δική του ομάδα, προετοίμασε τον φάκελο  Fillon  και ο Gaspard Gantzer, σύμβουλος επικοινωνίας του Hollande, τον διέρρευσε στην σατυρική εφημερίδα Canard enchainé. Έτσι, λένε,  τροφοδοτούσαν τις υποθέσεις Fillon.

Στις 23 Μαρτίου το γαλλικό κανάλι France 2, κάλεσε τον François Fillon ο οποίος  δήλωσε δημοσία ότι ο Hollande κατασκεύασε την υπόθεση Fillon  που τον οδήγησε  σε δικαστική περιπέτεια.  Κατά την άποψή του, υφίσταται ένα «ιδιαίτερο Σκοτεινό Γραφείο» στο Elysée  στο οποίο συγκεντρώνονται πληροφορίες που προέρχονται παράνομα από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες του κράτους, ώστε να κατασκευάσουν ενοχοποιητικές υποθέσεις εναντίον του. Αξιοποιεί και το βιβλίο «Καλωσορίσατε στο υπουργείο δημοσίας ταξης» (“Bienvenue Place Beauvau ») που εκδόθηκε την ίδια ημέρα (23.03.17) από τους δημοσιογράφους του Canard enchaîné. Το εν λόγω βιβλίο μας πληροφορεί για την πιθανή ύπαρξη ενός «Σκοτεινού Γραφείου » (Cabinet noir) στο Elysée (έδρα του Γάλλου Προέδρου) : «Δεν είναι δυνατόν να προσκομίσει τις σχετικές αποδείξεις. Αλλά η προσθήκη ενδείξεων προκαλούν έκπληξη. Μολονότι ορισμένοι μάρτυρες, μέσα στην  αστυνομία περιγράφουν με λεπτομέρειες την ύπαρξη παράνομης δομής και την ύπαρξη δικτύου, που δρουν παράνομα παρέχοντας «γενικές πληροφορίες».

Δεν μπορεί να είναι σαφέστερο, δεδομένου ότι οι συγγραφείς του βιβλίου βεβαιώνουν: ότι «Για να ενορχηστρωθούν οι δικαστικές υποθέσεις, υπάρχει ένας σύνθετος αλλά και εξίσου αποτελεσματικός μηχανισμός. Κι ο Hollande  κατάφερε να αποκομίσει πολιτικό κέρδος […] από τις δικαστικές υποθέσεις που δηλητηρίασαν τον Sarkozi και τους δικούς του. Αυτός ο μηχανισμός έχει τις ρίζες του εδώ σε αυτό το υπερ-στεγανοποιημένο κτήριο  του 9ου διαμερίσματος των Παρισίων Place Beauvau». Περιγράφουν τον μηχανισμό  που επιτρέπει την χειραγώγηση της δικαιοσύνης: «για να ξεκινήσει μια υπόθεση πολιτική ή  οικονομική, αρκεί το «Σκοτεινό Γραφείο» να ψαρέψει στο κατάλληλο μέρος, να βρει στα δίκτυά του  ένα αδίκημα, και να το διαβιβάσει επισήμως στη δικαιοσύνη. ‘Η ανεπίσημα στην υπηρεσία έρευνας η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή «έρευνας πρωτοβουλιών», πριν ένας δικαστής να το αναλάβει. Περιττό να διευκρινιστεί ότι τα κοινωνικά δίκτυα θα έχουν πάρει φωτιά στο μεταξύ.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, οι τηλεοπτικές πολιτικές αναμετρήσειςς με τους υποψηφίους έχουν ήδη αρχίσει (η πρώτη με τους πέντε υποψηφίους στις 20 Μαρτίου).

Θα ακολουθήσει έναν τρίτο άρθρο μας για το πού βρισκόμαστε σήμερα.

 

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,656ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα