Η Δανία τοποθετούσε κρυφά σπιράλ σε κορίτσια και γυναίκες για να μειώσει τους ιθαγενείς της Γροιλανδίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ιθαγενείς της Γροιλανδίας ξεκίνησαν έναν νομικό αγώνα εναντίον του κράτους της Δανίας ζητώντας δικαίωση μετά από δεκαετίες αποικιακών εγκλημάτων.

Γυναίκες ιθαγενείς της Γροιλανδίας προχώρησαν σε μήνυση σε βάρος του κράτους της Δανίας επειδή εν αγνοία τους τοποθέτησε σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα), μια συσκευή αντισύλληψης, ώστε να μην μπορούν να τεκνοποιήσουν.

Στόχος του αποτρόπαιου σχεδίου των δανέζικων αρχών, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ήταν να περιοριστεί η αύξηση του πληθυσμού στη Γροιλανδία.

Οι 143 γυναίκες που κινήθηκαν νομικά εναντίον της Δανίας ζητούν συνολική αποζημίωση 43 εκατομμυρίων κορωνών, δηλαδή περίπου 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως τονίζουν οι υγειονομικές αρχές της Δανίας παραβίασαν τα δικαιώματά τους, καθώς δεν γνώριζαν πως τους τοποθετούνται σπιράλ και ουδέποτε τους ζητήθηκε η συναίνεσή τους.

Εκείνη την περίοδο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Associated Press, ο πληθυσμός στη Γρουλανδία αυξανόταν με υψηλό ρυθμό λόγω των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και της βελτίωσης της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι αρχές της Δανίας παραδέχτηκαν πως η συσκευή αντισύλληψης τοποθετήθηκε σε τουλάχιστον 4.500 γυναίκες μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και των μέσων της δεκαετίας του 1970. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο συγκεκριμένος αριθμός αντιστοιχεί στο μισό πληθυσμό των γόνιμων γυναικών της Γροιλανδίας εκείνη την περίοδο.

Οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Γροιλανδίας έχουν ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται το επόμενο έτος. Ωστόσο ο δικηγόρος των γυναικών υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να περιμένουν μέχρι τότε και η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι μονόδρομος για τη δικαίωσή τους.

«Οι μεγαλύτερες από εμάς είναι άνω των 80 ετών και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Όσο ζούμε θέλουμε δικαίωση», είπε η Ναγια Λίμπερθ, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας. Η Λίμπερθ ήταν μόλις 14 ετών όταν της τοποθέτησαν το σπιράλ.

Και αρπαγή παιδιών για να τα χειραγωγήσουν

Οι ενέργειες σε βάρος των ιθαγενών της Γροιλανδίας που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας στοιχειώνουν το κράτος τις Δανίας τα τελευταία χρόνια. Το 2020, η πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε δημόσια συγγνώμη από 22 παιδιά της Γροιλανδίας που μεταφέρθηκαν βίαια στη Δανία το 1951 στο πλαίσιο ενός αποτυχημένου «κοινωνικού πειράματος», όπως το αποκάλεσαν.

Υπόσχονταν στα παιδιά μια «καλύτερη ζωή», όμως στην πραγματικότητα σχέδιο ήταν να χειραγωγηθεί ο πληθυσμός των ιθαγενών της Γροιλανδίας. Τα παιδιά θα λάμβαναν συγκεκριμένη εκπαίδευση με στόχο να τερματιστεί η όποια αμφισβήτηση προς την εξουσία της Δανίας και να καλλιεργηθούν στενοί πολιτικοί και κοινωνικοί δεσμοί με το δανέζικο κράτος.

Η Γροιλανδία, η οποία αποτελεί μέρος του δανικού βασιλείου, ήταν αποικία υπό το στέμμα της Δανίας μέχρι το 1953, όταν και έγινε αρχικά επαρχία της σκανδιναβικής χώρας. Το 1979, αναγνωρίστηκε η αυτονομία της και 30 χρόνια αργότερα, η Γροιλανδία έγινε αυτοδιοικούμενη. Ωστόσο, η Δανία διατηρεί τον έλεγχο στις εξωτερικές και αμυντικές της υποθέσεις.

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/238061/i-dania-topothetoyse-kryfa-spiral-se-koritsia-kai-gynaikes-gia-na-meiosei-tous-ithageneis-tis-groilandias

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα