Απόφαση στήριξης της Βόρειας Μακεδονίας για ταχύτερη ένταξη στην ΕΕ, έλαβε η αμερικανική Γερουσία με ψήφισμα, γράφουν σήμερα τα media των Σκοπίων.

Το προτεινόμενο ψήφισμα έχει υπογραφεί από δύο Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

Σε αυτήν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ΥΠΕΞ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλούνται να ανοίξουν το πρώτο διαπραγματευτικό cluster με τη Βόρεια Μακεδονία ΠΓΔΜ, χωρίς πρόσθετους διμερείς όρους, τονίζοντας ότι η χώρα είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος.

«Η Βόρεια Μακεδονία παραμένει σημαντικός εταίρος ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών και σύμμαχος του ΝΑΤΟ, παρέχοντας στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια και σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό, ψηφίζοντας υπέρ των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Γενικής Συνέλευσης κατά της ρωσικής επίθεσης, υιοθετώντας όλα τις ρωσικές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Για τον υπουργό Μπουγιάρ Οσμάνι, το ψήφισμα θα είναι άνεμος στην πλάτη των Σκοπίων, αλλά και ενθάρρυνση για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ μεταφέρει και μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που βλέπουν άλλες εναλλακτικές αντί για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Θα βοηθήσει επίσης στην ενθάρρυνση των κρατών μελών, στην ενθάρρυνσή μας ότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από την ένταξη στην ΕΕ.

Υπάρχει ελάχιστο μήνυμα προς τους πολιτικούς παράγοντες εδώ που συνωμοτούν ότι μπορεί να υπάρχει εναλλακτική λύση στην ΕΕ, ωστόσο, οι διαδικασίες έχουν θεσπιστεί.

Το κυβερνών SDSM χαιρέτισε το ψήφισμα που δίνει έμφαση στον αποκλεισμό από το VMRO-DPMNE στην είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Η θέση του VMRO-DPMNE είναι ίδια με το ψήφισμα, λένε το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η θέση του VMRO-DPMNE μέχρι τώρα ήταν προς την κατεύθυνση που ισχυρίζονται οι εταίροι μας από τις ΗΠΑ, την έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς πρόσθετους όρους, με τήρηση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Ταυτόχρονα, είναι καλό που το προσχέδιο ψηφίσματος τονίζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου, για το οποίο η Βόρεια Μακεδονία με το SDS και το DUI έχει αρνητική αξιολόγηση από την ΕΚ, λένε το VMRO-DPMNE.

Η Γερουσία των ΗΠΑ πρότεινε ψήφισμα υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε