Η Γερμανία δεν κατάφερε να άρει βουλγαρικό βέτο για Σκόπια

17/11/20 | 2 | 0 | 308 εμφανίσεις

Ο Χάικο Μάας δεν αναμένει από τη διάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ πράσινο φως για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία -Απονομή Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Iδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στον Ζόραν Ζάεφ.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δεν αναμένει ότι η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη θα εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. «Δυστυχώς προς το παρόν τα μηνύματα δεν είναι καλά», δήλωσε σε εκδήλωση του πολιτικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Όπως διαβεβαίωσε, η Γερμανία θα συνεχίσει να εργάζεται «σκληρά» προς αυτή την κατεύθυνση, «όπως και τις τελευταίες ημέρες.» Το ζήτημα δεν είναι αν, αλλά πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τόνισε ο κ. Μάας. Η απόφαση για την έναρξή τους έχει ληφθεί τον Μάρτιο και «όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να τηρήσουν το λόγο τους.» Παράλληλα έκανε έκκληση στον Ζόραν Ζάεφ να συνεχίσει τις «προσπάθειες, να αναπτύξει μαζί με τη Βουλγαρία μια θετική ατζέντα.»

Βουλγαρικό «όχι»

Χάικο Μάας για τη στάση της Βουλγαρίας: «Δυστυχώς προς το παρόν τα μηνύματα δεν είναι καλά»Χάικο Μάας για τη στάση της Βουλγαρίας: «Δυστυχώς προς το παρόν τα μηνύματα δεν είναι καλά»

Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες τόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Χάικο Μάας επιδίωξαν να κάμψουν την άρνηση της Βουλγαρίας να δώσει πράσινο φως – μάταια. Την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κατερίνα Ζαχαρίεβα επανέλαβε για ακόμη μια φορά το βουλγαρικό «όχι» στην έναρξη διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία επικαλούμενη επίμαχα γλωσσικά και ιστορικά ζητήματα των δύο πλευρών που δεν έχουν επιλυθεί.

Μεταξύ άλλων η Βουλγαρία δεν δέχεται «Μακεδονική» γλώσσα στα ευρωπαϊκά έγγραφα, ζητά από τη γειτονική χώρα να αναγνωρίσει ότι το έθνος και η γλώσσα έχουν βουλγαρικές ρίζες και να θέσει τέλος στην «αντιβουλγαρική ρητορική», να απαλείψει από τα σχολικά βιβλία ιστορίας «απαξιωτικούς» όρους για τη Βουλγαρία και να «αποκαταστήσει» ιστορικά γεγονότα. Τα Σκόπια από την πλευρά τους καθιστούν σαφές ότι ταυτότητα και γλώσσα δεν διαπραγματεύονται.

Βράβευση Ζάεφ από το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ

Ζόραν Ζάεφ: «Η ΕΕ είναι το μέλλον μας»Ζόραν Ζάεφ: «Η ΕΕ είναι το μέλλον μας»

Οι δηλώσεις Ζάεφ και Μάας έγιναν στο πλαίσιο ομιλιών τους στην τελετή του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ, κατά την οποία απονεμήθηκε το ετήσιο Βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Με το βραβείο του πολιτικού ιδρύματος που πρόσκειται στους Σοσιαλδημοκράτες διακρίνονται από το 1994 άτομα και οργανώσεις «που έχουν συνεισφέρει στα ανθρώπινα δικαιώματα με έναν αξιέπαινο τρόπο.»

Ο Ζόραν Ζάεφ τιμήθηκε για το ρόλο του στην «Πολύχρωμη Επανάσταση» ενάντια στη διαφθορά στη χώρα του και υπέρ του εκδημοκρατισμού, όπως και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία έληξε μια διένεξη 27 ετών με την Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Για τη Βόρεια Μακεδονία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, τόνισε στην ομιλία του στο Βερολίνο ο Ζόραν Ζάεφ, «η ΕΕ είναι το μέλλον μας.» Αναφερόμενος έμμεσα στη διένεξη με τη Βουλγαρία επισήμανε ότι «είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η μακεδονική γλώσσα και ο μακεδονικός λαός είναι πραγματικότητα.»

Εγκώμιο Ζάεφ από τον Γερμανό υπ. Εξωτερικών

Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των ΠρεσπώνΖόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Πλέκοντας το εγκώμιο του Ζόραν Ζάεφ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τον χαρακτήρισε «ελπίδα μιας γενιάς που είχε χορτάσει τον εθνικισμό και μια πολιτική που είχε στραμμένο το βλέμμα περισσότερο προς τα πίσω παρά προς το μέλλον.» Ο δρόμος που ακολουθήσε ο Ζόραν Ζάεφ «ούτε ήταν και ούτε είναι περίπατος» τόνισε ο κ. Μάας -κυρίως στο εσωτερικό της χώρας αντιμετώπισε «μεγάλη αντίσταση». Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε τη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ χρειάστηκε «να διαπραγματευτούν ολόκληρες νύχτες».

«Όταν σφίξατε τα χέρια στις 17 Ιουνίου 2018 στις Πρέσπες,» συνέχισε ο κ. Μάας, «οι πάντες μπορούσαν να δουν ότι μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα κατάφερες να ακολουθήσεις το δρόμο του συμβιβασμού, της ειρήνης και του αλληλοσεβασμού, και, κατά συνέπεια, έναν πράγματι ευρωπαϊκό δρόμο.» Συγχαρητήρια με βιντεοσκοπημένα μηνύματα έστειλαν εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα πολλοί άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί, ανάμεσα τους η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής επί των Εξωτερικών Θεμάτων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

DW

Category: Διπλωματία

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-Η ”ΕΘΝΙΚΗ” ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ Κ.ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ- ΤΗΣ ΠΡΟ ΤΟΥ 2015 GOO ΦΡΑΟΥ ΜΕΡΚΕΛ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΟΣΥΡΙΖΑ-ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Κ.ΖΑΕΦ ΟΠΟΥ Ν’ΑΝΑΙ ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΘΕΙ.
  ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΑΝΤ ΜΕ ΤΗΝ ”ΕΘΝΙΚΩΣ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ” ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ,ΤΟ 1919 ,Η, ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ-ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ- ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ-ΙΔΙΩΣ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ,ΤΟ 1974;;;.
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ;;;.

 2. 2
  Επισκέπτης says:

  Φαίνεται ότι η η “μικρά πλην έντιμος” Βουλγαρία έχει ηγέτες με αξιοπρέπεια, που δεν έχει η Ελλάδα. Κρίμα (για την Ελλάδα, φυσικά) 🙁

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  4/12/20 | (0 σχόλια)
  της Sylvie Kauffmann (*) Η τελευταία επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2019. Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, ο αντιπρόεδρος Πενς τα έψελνε στους ευρωπαίους ηγέτες, καλώντας τους να αποσυρθούν, όπως και ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας