Την ώρα που η Τουρκία, πιεζόμενη από την οικονομική κρίση και με απτό τον κίνδυνο της απομόνωσής της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, αναζητεί τρόπους να ρίξει γέφυρες προς το Ισραήλ, η ασθένεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε την αφορμή για να ανοίξει μία χαραμάδα επαναπροσέγγισης.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει τους τελευταίους μήνες ότι επιθυμεί να εισέλθει σε μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων της με το Ισραήλ, με τον πρόεδρο Ερντογάν να μην αποκλείει μάλιστα μία συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισαάκ Χέρτσογκ.

Η γνωστοποίηση του γεγονότος ότι ο κ. Ερντογάν και η σύζυγός του βγήκαν θετικοί στην Covid-19 έδωσε το άλλοθι στον Ισραηλινό πρόεδρο να σηκώσει το τηλέφωνο για να ευχηθεί στον Τούρκο ομόλογό του περαστικά.

Όπως έγινε γνωστό από τουρκικές πηγές, στην τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών ετέθη και το ενδεχόμενο μίας μεταξύ τους συνάντησης, γεγονός που σχολιάστηκε από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ως μία ακόμη ένδειξη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εισέλθει σε μία πορεία ομαλοποίησης και ότι άνοιξαν οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Ο συμβολισμός ενός τηλεφωνήματος

Ο δικτυακός τόπος των Times of Israel φιλοξενεί σχόλιο στο οποίο αναφέρεται: «Το τηλεφώνημα είναι ένδειξη ότι η πολιτική του Ερντογάν προς το Ισραήλ έχει αλλάξει πρόσφατα και ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ υιοθετώντας μια διαφορετική προσέγγιση».

CNN.gr