Η αποστολή της Κρ. Λαγκάρντ και οι πολλές φωνές μέσα στην ΕΚΤ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
FLORIAN HENSE*   

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, αντικατοπτρίζουν το χάσμα απόψεων μεταξύ των υπευθύνων στη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Προ τεσσάρων εβδομάδων, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων για τη στήριξη της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της επανεκκίνησης του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Οι απόψεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου διέφεραν ως προς την αποτίμηση των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην Ευρωζώνη, την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ΕΚΤ και την κλίμακά τους. Ταυτόχρονα, όλοι συμφώνησαν ως προς την ανάγκη υιοθέτησης μιας πιο ενεργής δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ποικιλία απόψεων. Εντούτοις, σε αυτή τη φάση η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προσεκτική.

Για να είναι αποτελεσματική η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, η νέα επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ, θα πρέπει να χαμηλώσει τους τόνους και να γεφυρώσει το χάσμα απόψεων όταν θα αναλάβει επίσημα τα ηνία από τον Νοέμβριο. Είναι απαραίτητο να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις, αλλά εξίσου σημαντική είναι η υιοθέτηση μιας κοινής στάσης. Ωστόσο η ΕΚΤ δεν έχει μιλήσει τελευταία με μια φωνή. Η διχογνωμία μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων έχει γίνει σήμερα πιο αισθητή από πριν εξαιτίας των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν στην τελευταία συνεδρίαση. Ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασαν πιο έντονα και δημόσια τη διαφωνία τους. Ενα μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου παραιτήθηκε λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου επειδή δεν συμφωνούσε με την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης  δημοσίευσαν από κοινού μια επιστολή όπου εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους με την τρέχουσα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ – κάτι τέτοιο γίνονταν σπάνια στο παρελθόν.

Σύμφωνα με έκθεση που διέρρευσε στον Τύπο, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής –η οποία απαρτίζεται από προσωπικό της ΕΚΤ και τους κεντρικούς τραπεζίτες των κρατών-μελών– δεν ήταν απολύτως σύμφωνη με τις νέες αγορές ομολόγων, καταδεικνύοντας το μέγεθος της διχογνωμίας. Το γεγονός ότι εκφράζονται τόσο έντονα οι διαφορετικές απόψεις για τον χειρισμό της νομισματικής πολιτικής μπορεί να βλάψει την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση διακυβεύονται πολλά. Η ΕΚΤ παραμένει η ισχυρή ασπίδα προστασίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ευρωζώνη. Για να κάνει τη δουλειά της όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά σε ένα δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, πρέπει να στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα σε ό,τι αφορά την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Το πιο δύσκολο εγχείρημα για την Κριστίν Λαγκάρντ, μόλις αναλάβει καθήκοντα προέδρου στην ΕΚΤ, θα είναι να γεφυρώσει αυτό το χάσμα.

* Ο κ. Florian Hense είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα