Η αποκαθήλωση του στιλ Τσίπρα – Τρία ψέματα και μία κηδεία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η παρουσία του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν απογοητευτική. Μίλησε σε ένα περιορισμένο ακροατήριο υπό την αυστηρή προστασία χιλιάδων αστυνομικών και την περιφρούρηση οπαδών του οι οποίοι, παράλληλα, υποδείκνυαν στους αστυνομικούς σε ποιους θα επιτραπεί η είσοδος.

Σημειωτέον ότι μιλούσε ως πρωθυπουργός της χώρας σε μια συγκέντρωση η οποία δεν ήταν κομματική, και οι προπαγανδιστές κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν τις προηγούμενες μέρες τον κόσμο να παρευρεθεί.

Όπως στις νυχτόβιες αίθουσες δεν επιτρέπεται η είσοδος αν κάποιος παρεκκλίνει από τα ενδυματολογικά πρότυπα, ή, γενικώς, δεν είναι αρεστή η φυσιογνωμία του, οι μπράβοι του ΣΥΡΙΖΑ απαγόρευσαν την είσοδο σε ανθρώπους που τους φαίνονταν ύποπτοι διαφορετικής πολιτικής τοποθέτησης. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή νομίζουν ότι είναι, ή θέλουν να κάνουν το κόμμα μπαράκι.

Ακόμα χειρότερα, η ΣΥΡΙΖΑία αστυνομία θύμισε τη δεξιά ομογάλακτή της της δεκαετίας του ’60. Καλούσε προληπτικά στην Ασφάλεια πολίτες που υποψιάζονταν (η αστυνομία ή οι χαφιέδες) πως ήταν διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων.


Απομακρύνεται διαδηλωτής που φώναξε σύνθημα διακόπτοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Επιστρέψαμε, αισίως, στην εποχή τού «πέρνα από την Ασφάλεια δι’ υπόθεσίν σου». Τότε, καλούσαν τους αριστερούς και τους συνοδοιπόρους. Σήμερα όποιον δεν είναι με το κόμμα. Και όποιος δεν είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακροδεξιός. Ένα είναι το κόμμα.

Ο ίδιος ο Τσίπρας ακολουθεί μια μέθοδο προπαγάνδας που προκαλεί. Όπως οι διαφημίσεις της Benetton. Την ώρα που οι οπαδοί του έβγαζαν σηκωτό έξω ακροατή που αντέδρασε σε μια κορόνα του, μιλούσε για την ελευθερία έκφρασης διαφορετικής άποψης! Τα ψέματα Τσίπρα αρχίζουν από εδώ.

O Τσίπρας, με τα μισαλλόδοξα συνθήματα που εκστόμισε κατά την ομιλία του, είναι επίσης ηθικός αυτουργός της απόπειρας δολοφονίας ενός νεαρού που κρατούσε ελληνική σημαία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μεγάλο κακό στην Ελλάδα και στην ελληνική κοινωνία. Την οδηγεί στην εποχή του Δηληγιάννη από πλευράς λαϊκισμού και του Εμφυλίου από πλευράς διχασμού.

Μια ομάδα εξουσιομανών, χωρίς καμιά ιδεολογία και καμιά πολιτική αναφορά, αφού κατέκτησαν την εξουσία, θέλει να την διατηρήσει πάση θυσία, ακόμη και παρά τη θέληση του λαού. Και μετέρχεται όλα τα μέσα.

Δεν θέλουν –ίσως και να μην μπορούν– να διαμορφώσουν πολιτική για την κοινωνία, η οποία (όπως συμβαίνει με όλα τα κόμματα που αναλαμβάνουν την εξουσία) θα εξέφραζε παράλληλα τις κοινωνικές τάξεις που ιδεολογικά θα επιθυμούσαν να εκπροσωπήσουν. Έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα με την ψευδαίσθηση της νομενκλατούρας που θέλει να επιβληθεί στην κοινωνία.

Αυτό δεν είναι ούτε Αριστερά ούτε Δεξιά. Αυτό είναι ωμή νομή της εξουσίας με την καπηλεία μιας δήθεν αριστερής ιδεολογίας. Που δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Η αντίδραση σε ό,τι τους αντιπολιτεύεται, του είδους είστε δεξιοί, είστε νεοφιλελεύθεροι, είστε εθνικιστές, είστε φασίστες και άλλα φαιδρά παρόμοια, δείχνει έλλειψη επιχειρημάτων η οποία οφείλεται στην απουσία ιδεολογικής αναφοράς και πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ικανοποιήσει ισχυρά διεθνή κέντρα για να διατηρηθεί στην εξουσία. Αυτά τον στηρίζουν. Και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, πράγματι υπήρξε ανταλλαγή. Έδωσε γλώσσα, ταυτότητα και εθνότητα και πήρε διάφορα που θα τον διευκολύνουν στις εκλογές.

Στέγνωσε, στην κυριολεξία, ανθρώπους και οικογένειες που μετά βίας επιβίωναν την περίοδο της κρίσης, για να αναδιανείμει τη φτώχεια. Έχει δημιουργήσει μια στρατιά επιδοτούμενων ανθρώπων την οποία δεν χρησιμοποιεί απλώς ως εκλογική βάση, αλλά μερικούς από αυτούς ως το μακρύ χέρι της εξουσίας αν και όποτε χρειαστεί. Ουσιαστικά συμβάλλουμε οικονομικά στον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη θέλησή μας. Αλλά κανένα καθεστώς δεν επιβίωσε με τέτοιες μεθόδους. Ούτε και με την αγοραία προπαγάνδα τής άλλοτε ευυπόληπτης κρατικής τηλεόρασης, την οποία επίσης συντηρεί ο ελληνικός λαός για να ακούει τη ΣΥΡΙΖΑία διαστροφή.

Ολοένα και περισσότερο ακούμε τη φράση «τους ψήφισα αλλά να φύγουν, όσο γίνεται νωρίτερα». Περισσότερο με το στιλ του, ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την απέχθεια των πολιτών. Και κυρίως με το στιλ Τσίπρα.

Επιχείρησε με τις διασυνδέσεις που είχε να χρησιμοποιήσει ως think tank πανεπιστημιακό τμήμα, οι καθηγητές του οποίου σε πρώτη φάση έδειξαν ενδιαφέρον. Αλλά κι εκεί δεν του βγαίνει. Το τμήμα προκάλεσε αίσθηση με την αρχική ανταπόκρισή του, αν και στις τάξεις του υπάρχουν ευυπόληπτοι καθηγητές ένας των οποίων έχει πανευρωπαϊκή –αν όχι διεθνή– απήχηση με το έργο του στο φαινόμενο του λαϊκισμού.

Ο Τσίπρας ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να προκαλέσει. Επειδή δεν έχει ούτε ιδεολογία ούτε πολιτική, δεν μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί. Τι είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικός φορέας; Ούτε ο ίδιος γνωρίζει. Γι’ αυτό επιχειρεί να ετεροπροσδιοριστεί αναδεικνύοντας φαντάσματα που δεν υπάρχουν. Θεωρώντας τον κόσμο φασίστες και εθνικιστές, αναζητά έναν φανταστικό αντίπαλο με τον οποίο, δήθεν, πολεμά και αναπαράγεται στις συνειδήσεις των αριστερών πολιτών. Τα φαντάσματα όμως βρίσκονται μόνο στο μυαλό του Τσίπρα. Ο κόσμος δεν πέφτει στην παγίδα του.

Ένα ακόμη ψέμα του κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, είναι ότι η Αριστερά έσωσε τη Μακεδονία. Η Αριστερά, μετά την ίδρυση του ΣΕΚΕ το 1918, το οποίο μετονομάστηκε σε ΚΚΕ, υποστήριξε την ένταξη της Μακεδονίας στην Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία, που ήταν γραμμή της Κομιντέρν. Στον Εμφύλιο ο Ζαχαριάδης αποδέχεται την αυτονομία της Μακεδονίας. Μετά το 1991 η «Αριστερά» που συσπειρώθηκε, αργότερα, στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε κανένα πρόβλημα να αποκαλέσει τη χώρα Μακεδονία και το λαό της Μακεδόνες.

Τώρα, παραδίδει στα Σκόπια γλώσσα και εθνότητα. Πώς η Αριστερά έσωσε τη Μακεδονία;

Η ήττα του Τσίπρα στις εκλογές πρέπει να είναι συντριπτική για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί ένας χώρος ο οποίος υπέφερε πολλά και από τον εκφυλισμό του ΠΑΣΟΚ και από την καπηλεία των ιδεολογημάτων του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτόν τον κόσμο που αναζητούσε πολιτική έκφραση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να τον προσεταιριστεί. Δυστυχώς δεν του προσφέρθηκε από αλλού, παρά από μια σταλινική ομάδα στην οποία κυριάρχησε, ως συνήθως, ο έχων τις λιγότερες ηθικές αντιστάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Τσίπρας θα αποδειχθεί διαχρονικό πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία και πολιτική. Είναι από τους εξουσιομανείς εκείνους ανθρώπους που δεν έχουν καμιά συστολή προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους. Αν το στιλ του δεν απομονωθεί στην Αριστερά, αν η Αριστερά δεν το αποβάλλει ως μη συμβατό με τη δική της πολιτική ηθική, ο Τσίπρας –είτε ο ίδιος είτε κάποιο ομοίωμά του– θα επανεμφανιστεί. Γι’ αυτό η ευθύνη του πολιτικού κόσμου είναι τεράστια. Πρέπει να δοθεί πολιτική και ιδεολογική διέξοδος στην ελληνική κοινωνία. Προς το παρόν μπορεί, λόγω αντίδρασης προς τον τρόπο που πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες να αναδείξουν έναν άλλο πολιτικό φορέα στην εξουσία, αλλά η λύση αυτή θα είναι προσωρινή. Οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας πρέπει να βγουν στο προσκήνιο όλου του πολιτικού φάσματος.

Βεβαίως, η πολιτική αλλάζει. Αλλά περισσότερο αλλάζουν οι ιδεολογίες. Το κλασικό σχήμα Αριστερά-Δεξιά δεν λειτουργεί.

Οι νέες τεχνολογίες, και κυρίως τα ρομπότ που αντικαθιστούν εργαζομένους, ασκούν καταλυτική επίδραση στην αναδιαμόρφωση του εργασιακού περιβάλλοντος. Το είδος του κλασικού εργάτη εκλείπει. Πού έχει, πλέον, την αφετηρία του το μαρξιστικό αφήγημα όταν ο εργάτης τον οποίο εκμεταλλεύεται ο εργοδότης του και παράγει την υπεραξία έχει γίνει μηχανή; Τι εκφράζουν τα παραδοσιακά κομμουνιστικά κόμματα; Αρκούν οι γενικόλογες τοποθετήσεις περί λαού που καταπιέζεται και περί ειρήνης;

Τη δεκαετία του ’70 εμφανίστηκε ο νεοφιλελευθερισμός, ο οποίος συμπληρώθηκε τη δεκαετία του ’90 με την παγκοσμιοποίηση. Οπαδοί της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης υπάρχουν και στην ονομαζόμενη Δεξιά και στην αυτοαποκαλούμενη Αριστερά. Τι είναι εκείνο που διαφοροποιεί τους δύο χώρους;

Ο Τσίπρας εξορκίζει το νεοφιλελευθερισμό αλλά έφερε στη Βουλή και ψήφισε τα (άκρως νεοφιλελεύθερα) μνημόνια. Ορισμένα από αυτά ο δεξιός Σαμαράς αρνήθηκε να τα πάει στο Κοινοβούλιο. Αυτό είναι το τρίτο ψέμα του.

Βουλευτές της Δεξιάς ερωτοτροπούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βουλευτές και (περισσότερο) οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αντίθεση με το κόμμα τους στη συμφωνία που κατέληξε η ηγεσία του.

Ποιο είναι λοιπόν σήμερα το νόημα Δεξιάς και Αριστεράς;

Αυτή είναι η κηδεία του παλιού πολιτικού συστήματος που δεν μπορεί να βγει από τα αδιέξοδά του. Περνάμε σε μια νέα φάση όπου το πολιτικό είδος Τσίπρα και το πολιτικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκλείψουν. Αλλά και στα άλλα κόμματα πρέπει να βαθύνει η αμφισβήτηση. Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον.

spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η αριστερά φταίει και για το μακεδονικό ζήτημα λοιπόν,ιστορικά αυτή το δημιούργησε.
  Και είναι σε πολύ δύσκολη θέση σήμερα,γιατί έχασε τους εργάτες όπως μαθαίνουμε απο τον σαββίδη,χάνει και τους μακεδόνες τώρα,να ελπίζει άραγε μήπως οι αστοί της δώσουν κανά ρομπότ απο αυτά που απο τον σαββίδη πάλι μαθαίνουμε ότι φτειάχνουνε,για να χει να πορεύεται και αυτή,η αριστερά;
  Όμως πρόσεχε τι λές σαββίδη,γιατί ο σύριζα θα πέσει,ο μητσοτάκης θα ανέβει και ότι λές σήμερα θα σου γυρίσουν μπουμερανγκ αύριο.
  Κράτα σε χαμηλές σ τροφές το θυμικό σου.

 2. Αυτός είναι ο σωστός προεκλογικός παλμός! Εύγε κύριε Σαββίδη!

  Ενώπιον εκλογών, να μην ξεχνάμε πως
  Δεν πρόκειται ούτε για «Κυβέρνηση» ούτε για κυβερνώσα «Παράταξη» αλλά για τη χειρότερη εκδοχή Τυραννίας. Γνήσιων Ελλήνων Τυράννων όπως καταγράφτηκαν από την αρχαία μας εποχή.

  Μόνο πωρωμένος δεν βλέπει την ξεφτίλα (τύπου Λατινικής Αμερικής) να πάρει ο δικτατορίσκος το κρατικό αεροπλάνο, οικογενειακά, για την αστυνομοκρατούμενη φιέστα που οργάνωσε, σε βάρος του δημοκρατικού θεσμού των κομματικών συνεδρίων, ώστε να τον δοξάσουμε σαν τον Νέρωνα για το ψέμα ότι μας έφερε πίσω την αξιοπρέπεια ενώ καίγεται η πατρίδα μας από τη φωτιά που ίδιος άναψε.

  Πρόκειται για μια τριανδρία που κατέλαβε με ψέματα την εξουσία. Μπροστά στα συντρίμμια της Πολιτικής και της Κοινωνίας (διεθνώς). Η παρέα αυτών των άπιστων σε κάθε αξία, ιδέα, ηθική, νόημα ζωής είναι μια συμμορία των κυνικών και ξεδιάντροπων απάτριδων. Που βλέποντας ότι έχει το «ατού του παραμυθιού» μπήκε στο χορό των μοντέρνων παραμυθατζήδων που έχουν καταλάβει την εξουσία και κατάντησαν τη δημοκρατία δικτατορία.

  Να μην ξεχάσουμε πως στις επερχόμενες κάλπες έχουμε υποχρέωση να γίνουμε τυραννοκτόνοι.

  Αν μας έμεινε λίγη τσίπα να αφανίσουμε τον Τσίπρα!
  Ο οποίος δεν εκπροσωπεί παρά τον εαυτό του. Καμιά Αριστερά, κανένα κόμμα. Και τους δικούς του τους κοροϊδεύει γνωρίζοντας ότι υπάρχουν στελέχη και εκλογικό σώμα που λειτουργεί με ποδοσφαιρικό φανατισμό, χωρίς μυαλό και καρδιά, με χαλασμένα ένστικτα.

  Οι Τύραννοι βρίσκονται εκτός δημοκρατικών διαδικασιών, δεν καταψηφίζονται, καθαιρούνται.

  Απλώς να μη γίνουμε τυραννοκτόνοι με τον κακό τρόπο, αλλά με τον καλό, με ψήφο.
  Αποκαθήλωση τώρα!

  ΥΓ
  Καλώς τον aspic!
  Η ερμηνεία της ιστορίας με όρους γερμανικού φαντασιακού, όπως το να βλέπει «τάξεις» στο προτσές της «ιστορικής προόδου», συνέβαλε καθοριστικά στο γίνει ρετάλια η Πολιτική της στοιχειώδους κοινωνικής αξιοπρέπειας που ονομάζουμε «αστική» δημοκρατία.

  Και ο Σημίτης να ξανάβγαινε, είναι καλύτερο πράγμα από την Τυραννία. Είναι καλύτερο το σάπιο πολιτικό σκηνικό από τον εκτός Πολιτικής (όχι μόνον εκτός Αριστεράς) εαυτουλισμό.

  Ακριβώς επειδή είναι «κρατημένο σε χαμηλές στροφές» το θυμικό των Οπαδών της Αριστεράς χαρακτηρίζονται από απάθεια απέναντι στην αληθινή Κοινωνία και την αληθινή Πολιτική. Με το θυμικό λειτουργεί ο Νους του πολιτικού ανθρώπου! (διαβάστε Αριστοτέλη κάνει καλό)

  • Συμφωνώ με το άρθρο και με το σχόλιό σου, Μαρία. Το φοβερό είναι ότι υπάρχουν πολλοί, που παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να λιβανίζουν το αγυιόπαιδο και την αλητοπαρέα του. Θα τον ψηφίσουν ξανά. Βλακεία, συμφέρον, Κύριος οίδε.

 3. Καλώς σε βρήκα μαρία που δέν είσαι ούτε η ε ούτε η δ,αλλά η μ τελικά.
  Εγώ στον αριστοτέλη διαβάζω πώς οι πολλοί φτωχοί και οι πολλοί πλούσιοι δέν ελέγχουν το θυμικό τους και προκαλούν αστάθεια του πολιτεύματος ενώ οι μέσοι πολίτες το ελέγχουν και εγγυώνται την σταθερότητά του.
  Μήν διαστρέφεται τον αριστοτέλη δέν κάνει καλό.

 4. Ας αρκεσθουμε να υπογραμμισουμε δυο χαρακτηριστικες επισημανσεις του σπουδαιου αυτου αρθρου .
  ΠΡΩΤΗ.- Η προληπτικη συλληψη -προσαγωγη πολιτων στις Αστυνομικες Αρχες , που ησυχως και αοπλως πηγαν να διαμαρτυρηθουν για την προσβλητικη για το Εθνος των Ελληνων Συμφωνια με τα Σκοπια, ενω θα μπορουσε να αφεθουν να συγκεντρωθουν σε αποσταση ασφαλειας απο τον χωρο της συγκεντρωσεως, γιατι -ειβαλλεται – η ασφαλεια του ομιλητου κ. πρωθυπουργου και των συγκεντρωθεντων.
  Μαλλον για καταγραφη των προσωπικων στοιχειων τους πηγαν ,οπου πηγαν.
  ΔΕΥΤΕΡΗ.- Η μικρη ,αλλα πληρης σε επιχειρηματα παραγραφος του κειμενου , που ”εξαφανισε και ακυρωσε” το συνθημα του κ. Τσιπρα οτι η Αριστερα εσωσε την Μακεδονια , με χρονικη ιστορικη αναδρομη απο το 1918-1991 .
  Ας την ξαναδιαβασουν οσοι ”ειναι κολλημενοι με την μπαλα” και μεσα στις γιορτες ας διαβασουν και Ιωνα Δραγουμη, Πηνελοπη Δελτα , Ευαγγελο Κωφο , Νικολαο Μαρτη και τα ” Δεκα Θανασιμα λαθη του ΚΚΕ” του Ν.Μερτζου ,μαζι με τα Αρχεια της Σερβιας και της Βουλγαριας για την Βαρντασκα της Γιουγκοσλαβιας , με Βουλγαρογενεις και Βουλγαροφρονες κατοικους μεχρι και τωρα ,αφου οι περισσοτεροι Σκοπιανοι δηλωνουν Βουλγαροι και εφοδιαζονται με Βουλγαρικο Διαβατηριο.

 5. Aspic, ωραίο το παράδειγμα για τη σημασία που δίνει ο Αριστοτέλης στα μεσαία κοινωνικά στρώματα για τη δημοκρατία.

  Οι κατέχοντες με δόλο την εξουσία ομολόγησαν ξεδιάντροπα ότι έχουν στόχο την καταστροφή της. Τον ίδιο στόχο έχουν και οι κυρίαρχες ελίτ διεθνώς επειδή έχει νικήσει το στρατόπεδο της «παρασιτικής» οικονομίας, όχι της παραγωγικής.

  Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται ένας «ιδεολόγος» να βρίσκεται με το στρατόπεδο του Soros και των ΜΚΟ, με την κυρίαρχη ιδεολογία περί μεταναστευτικού, με τη νέα τρομοκρατία. Περίπτωση Marfin κλπ.

  Παρά τις εκκλήσεις του Σκάι, όχι μόνο προσωπικά κάποιοι δήλωναν ότι θα χαιρόντουσαν αν καιγόταν, όχι απλώς δεν έδειξαν αδράνεια, αλλά φαίνεται να επέλεξαν «τα καλά νέα» της «Μεγάλης Ταραχής»….

 6. Είμαι ιδεολόγος του σύριζα βρίσκομαι και στο στρατόπεδο του σόρος!! Τι να πώ;
  Επειδή είσαι ευγενική τουλάχιστον όμως και δέν με βρίζεις όπως παλιά,δέν λέω τίποτα (άν και αυτά που μου προσάπτεις βρισιές είναι,αλλά τέλος πάντων).
  Δέν κρίνω τον σύριζα και δέν με ενδιαφέρει να τον κρίνω (μιά κυβέρνηση σάν τις προηγούμενες είναι και αυτός),τον σαββίδη κρίνω που τον βλέπω τον τελευταίο καιρό εκτός εαυτού και δέν καταλαβαίνω γιατί. Σίγουρα θα έχει προσωπικούς λόγους που δέν γνωρίζω,αλλά θολώνει το μάτι του και βλέπει παντού εχθρούς.Θα μπορούσε να είναι πιο ήπιος και πιο ψύχραιμος στην κριτική του,το προτείνει και ο αριστοτέλης τελικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα