Ο κ.Δημήτρης Βίτσας πρώην ΑΝΥΕΘΑ και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου και σύγχυση στην κοινή γνώμη. Τη ώρα που οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Α/ΓΕΕΘΑ εξακολουθούν να απασχολούν ο κ.Βίτσας χαρακτήρισε τον κ.Φλώρο ικανό και έμπειρο αξιωματικά.

Ο κ.Βίτσας είχε συνεργαστεί στενά με τον κ.Φλώρο την εποχή που ήταν ΑΝΥΕΘΑ, στο θέμα του προσφυγικού. Ο κ.Φλώρος έγινε υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ την εποχή που Αρχηγός ήταν ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Αυτά είναι πασίγνωστα και τα έχουμε γράψει . Ίσως πρέπει να τα υπενθυμίσει ο κ.Φλώρος και σε συνεργάτες του που φωνάζουν στους διαδρόμους , αποκαλώντας κάποιους δημοσιογράφους «σκουπίδια του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτά μάλλον δεν θα γνωρίζει ο κ.Βίτσας….

Ο κ.Φλώρος κρίθηκε και παραμένει για ένα ακόμη χρόνο στη θέση του. Κρίθηκε μόνο με βάση την πολιτική πίεση που ασκήθηκε στην κυβέρνηση από την αποκάλυψη ότι τον είχε υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ; Κρίθηκαν και οι επιδόσεις του στη θέση του Αρχηγού ή μήπως όχι;

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία με την υπογραφή του militaire.gr.  Ίσως να πρέπει να το διαβάσει ο κ.Βίτσας:

Το ΚΥΣΕΑ έκρινε ότι η θητεία του Α/ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρου έπρεπε να ανανεωθεί για έναν ακόμη χρόνο. Η απόφαση έγινε υπό το βάρος των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του από την ΕΥΠ. Γι ΄  αυτό και δεν αξιολογήθηκε καθόλου η τριετής θητεία του κ.Φλώρου στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ. Είναι επιτυχημένη;

Ο Κ.Φλώρος ξεκίνησε τη θητεία του με μία δήλωση που έγινε στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα τους ρωτήσουμε ποιοι είναι», είχε πει για την περίπτωση που οποιοσδήποτε πατούσε ελληνικό έδαφος.

Η δήλωση πήρε μεγάλες διαστάσεις και «σφράγισε» το προφίλ του στρατηγού Φλώρου. Η κοινή γνώμη κουρασμένη από τις συνεχείς τουρκικές απειλές και προσβολές προσυπέγραψε την δήλωση Φλώρου.

Ακολούθησε η κρίση στον Έβρο με τους Τούρκους να χρησιμοποιούν τους μετανάστες ως πολιορκητικό κριό στα σύνορα μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν το δύσκολο έργο να αντιμετωπίσουν άοπλο πλήθος. Τα πήγαν καλά και ο κ.Φλώρος πιστώθηκε τις επιδόσεις τους.

Το καλοκαίρι του 2020 , μέσα Ιουλίου οι Τούρκοι βγάζουν το στόλο τους στο Αιγαίο. Η ελληνική αντίδραση ήταν άμεση και ο Αρχηγός Στόλου Παναγιώτης Λυμπέρης κατορθώνει να αναπτύξει τον γηρασμένο και ταλαιπωρημένο Ελληνικό Στόλο αστραπιαία στο Αιγαίο, προκαλώντας σοκ στους Τούρκους που αναδιπλώνονται…

Λίγες μέρες μετά, οι Τούρκοι στέλνουν το Oruc Reis σε ύδατα ελληνικών συμφερόντων και κάπου εδώ τελειώνει το «σερί των επιτυχιών»…

Στο ΓΕΕΘΑ «χρεώνεται» η δήλωση ότι το Oruc Ries «πλέει εκτός FIR Αθηνών» ,λες και το ερευνητικό των Τούρκων …πέταγε. Οι 82 ημέρες παρουσίας του Oruc Reis που αμφισβητούσε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ήταν το πρώτο «τσαλάκωμα» για το προφίλ του Α/ΓΕΕΘΑ. Μεσολάβησαν κι άλλα γεγονότα…

Τα πρώτα 24ωρα της κρίσης του Αυγούστου του 2020 συγκαλείται ΚΥΣΕΑ. Ο Α/ΓΕΕΘΑ φθάνει στο Μαξίμου όπως πρέπει: φορά στολή παραλλαγής. Τι πιο λογικό. Ωστόσο η αμφίεση του προκαλεί μάλλον σοκ στο Μέγαρο Μαξίμου που έχει αποφασίσει ότι η λύση για την κρίση είναι «διπλωματία, διπλωματία, διπλωματία». Το ίδιο άκουσε και στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που ακολούθησε. Η «διακριτική στάση» μας καθόλη τη διάρκεια του πλου του Oruc Reis επιβεβαιώνει όσα συζητήθηκαν εκείνη την ημέρα.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ προφανώς πήρε το μήνυμα αλλά αντί να διαφυλάξει τον εαυτό του και την Αρχηγία του επέλεξε να «χτίσει» όσο το δυνατόν καλύτερη σχέση με τον πρωθυπουργό. Τα κατάφερε σε σημείο που του εξασφάλισε απ ΄ ευθείας επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Κάτι που είχε ενοχλήσει σφόδρα τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πανίσχυρο τότε στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ.Δημητριάδης είχε εισηγηθεί την αποστρατεία του κ.Φλώρου στις περυσινές κρίσεις.

Ταυτόχρονα άρχισαν να δημοσιοποιούνται συμπεριφορές του Αρχηγού που δεν ήταν ευχάριστες και είχαν να κάνουν κυρίως με τις σχέσεις του με τους άλλους Αρχηγούς και στη συνέχεια με τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο μοναδικός που τον στήριζε και εξακολουθεί να έχει καλή σχέση μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Οικονόμου.

Όσο ο καιρός περνούσε οι τάσεις «αυτονόμησης» του Α/ΓΕΕΘΑ γίνονταν όλο και πιο αισθητές. Μαζί και η τάση του για υπερπροβολή. Φήμες λένε ότι είχε και τις συμβουλές επικοινωνιολόγου, αλλά μάλλον πρόκειται για μια φιλική του σχέση με μεγάλο όνομα του χώρου της επικοινωνίας που παρεξηγήθηκε.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το σκάνδαλο των υποκλοπών στο οποίο ενεπλάκη το όνομα του Α/ΓΕΕΘΑ.

Υπάρχουν βεβαίως και οι αριθμοί. Αναφερόμαστε στον αριθμό των τουρκικών προκλήσεων την περίοδο Αρχηγίας Φλώρου. Για να μην είμαστε άδικοι οι αριθμοί δεν πρέπει να χρεωθούν στον Αρχηγό. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης η αντιμετώπιση των Τούρκων και των προκλήσεων τους.

Οι αριθμοί όμως είναι δεδομένοι:

1. ΕΝΑΕΡΙΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ

    Παραβιάσεις ΕΕΧ (2020-19/1/2023): 19.006 (επί συνόλου 48.770 για τα έτη 2004-2023).

    Υπερπτήσεις (2020-19/1/2023): 674 (επί συνόλου 1.200  για τα έτη 2004-2023).

    Εμπλοκές (2020-19/1/2023): 942   (επί συνόλου 3.387  για τα έτη 2004-2023).

2. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ

     Παραβιάσεις ΕΧΥ (2020-2022): 6.881

Εκτός από τα ελληνοτουρκικά βεβαίως ,υπάρχει και κάτι που  όλοι το ξεχνάμε. Το προσωπικό που περίμενε κάποια πράγματα που δεν τα είδε:

    – Επί τριετία παραμένουν εκατοντάδες κενές θέσεις στα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ λόγω της ΕΒΕ, η οποία ορίσθηκε σε υψηλά επίπεδα με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ, παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του ΥΕΘΑ για αύξηση των εισακτέων (ΔΕΘ 2019).

    – Οι μισθοί των σπουδαστών – τριών ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ παραμένουν εξευτελιστικοί σε σύγκρισή με αυτούς των Σχολών ΕΛ.ΑΣ-ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ.

    – Η εμπάθεια και ο εμπαιγμός για τα στελέχη “χτύπησαν ταβάνι” με την χορήγηση του επιδόματος των 600 Ευρώ μόνο σε ΕΛ.ΑΣ και ΛΣ “ΔΙΟΤΙ ΦΥΛΑΤΤΟΥΝ ΣΥΝΟΡΑ”, ενώ παράλληλα διασπείρονται και ψευδείς ειδήσεις (FAKE NEWS) για δήθεν ποσά που εισέπραξαν οι στρατιωτικοί (συνέντευξη ΥΕΘΑ και ομιλία του Π/θ στη Βουλή). Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε με ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ τις ΕΔ με το εξής αιτιολογικό:  “Χρυσό Μετάλλιο στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) για την επί σειρά ετών κατάσταση επαγρύπνησης, ετοιμότητας και επιχειρησιακών επεμβάσεων στην οποία βρίσκονται, αντιμετωπίζουσες με επιτυχία την έργω και λόγω παραβατική, προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, εξασφαλίζουσες την ακεραιότητα του εθνικού χώρου και την απρόσκοπτη ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Κράτους”.

    – Παρά τις εξαγγελίες του Π/θ από τη ΔΕΘ τα πλεύσιμα δεν έχουν χορηγηθεί και γίνεται προσπάθεια να καρπωθούν και άλλα χρήματα τα στελέχη των ΕΙδικών Δυνάμεων (τα οποία ήδη εισπράττουν πρόσθετες αποζημιώσεις), λες και τα υπόλοιπα στελέχη ζούν πλουσιοπάροχα.

    – Ο Α/ΓΕΕΘΑ δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για τα στελέχη των ΕΙδικών Δυνάμεων αδυνατώντας να τακτοποιήσει θέματα που αφορούν το σύνολο του προσωπικού (ύψος ημερήσιας αποζημίωσης, αποζημίωση νυκτερινών κ.α.).

Συμπερασματικά, όσον αφορά την μέριμνα προσωπικού, τα στελέχη αποσβολωμένα και συνάμμα απογοητευμένα βλέπουν ένα Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος διατείνεται ότι μιλά απευθείας με τον Πρωθυπουργό και ενώ είχε 3 χρόνια στη διάθεσή του ΔΕΝ ΕΛΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΕΙ…

https://www.militaire.gr/i-axiologisi-toy-a-geetha-apo-ton-d-vitsa-i-eyp-to-kysea-kai-ta-gegonota-poy-den-amfisvitoyntai/