Η αντίδραση της Αγκυρας για τα τουρκικά F16 μετά τη σαφή αναφορά των ΗΠΑ σε υπερπτήσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

AP Photo 

Μετά την καταδίκη των τουρκικών υπερπτήσεων από το Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέλεξε να εστιάσει στο γεγονός ότι αφαιρέθηκαν από το αμερικανικό νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό οι τροπολογίες που περιείχαν τους όρους για την πώληση F-16 από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.

Βέβαια, υπενθυμίζεται ότι οι τροπολογίες αυτές αποτελούσαν από την αρχή απλώς ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και συνεπώς συνεχίζει να θεωρείται ο πολιτικός που κρατά τα κλειδιά των F-16.

Η δήλωση του Τσαβούσογλου έχει ως εξής: «Έχω αναφέρει, όπως και το υπουργείο εθνικής άμυνας μας και η αρμόδια επιτροπή, ότι οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο στο θέμα των f-16 συνεχίζουν με εποικοδομητικό τρόπο.

«Οι τεχνικές συνομιλίες για τα F-16 συνεχίζονται με εποικοδομητικό τρόπο. Eίδαμε σε δηλώσεις ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι θετική για τα F-16, το ίδιο είπε και ο Μπάιντεν στην τελευταία του συνάντηση με τον πρόεδρό μας. Βέβαια εδώ σημαντικός είναι ο ρόλος του Κογκρέσου. Χαιρετίζουμε το τελικό κείμενο. Πρέπει να έρθει στο τέλος της αυτή η υπόθεση. Ο νόμος πρέπει να εγκριθεί. Αυτό θα είναι επωφελές για όλους», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε κοινές δηλώσεις με τον Μολδαβό ομόλογό του.

Ποιοι ήταν οι όροι για τα F-16

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από Ελληνοαμερικάνους βουλευτές συνδεόταν η πώληση αμυντικού υλικού και οπλικών συστημάτων σε μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την παραβίαση της κυριαρχίας άλλων συμμαχικών χωρών.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονταν οι εξής όροι για την πώληση αεροσκαφών F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας προς την Τουρκία: το Κογκρέσο θα πρέπει να λαμβάνει πιστοποίηση από τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα μέσω υπερπτήσεων ή μέσω παραβάσεων του FIR Αθηνών. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουλάνε όπλα σε μέλος του ΝΑΤΟ που έχει παραβιάσει επανειλημμένως τον εναέριο χώρο, την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλου μέλους του ΝΑΤΟ, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν εμπλέκεται πλέον –και δεν έχει εμπλακεί τους τελευταίους έξι μήνες– σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Τι αναφέρει η αιτιολογική έκθεση

Χτες, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων για το λεγόμενο National Defense Authorization Act, δηλαδή το σχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Από την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου αυτού, φαίνεται ότι πράγματι «η συμφωνία δεν περιλαμβάνει» τους προαναφερθέντες όρους.

Η αντίδραση της Αγκυρας για τα τουρκικά F16 μετά τη σαφή αναφορά των ΗΠΑ σε υπερπτήσεις-1

Στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις. Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι στο κείμενο της Γερουσίας δεν υπάρχει παρόμοια τροπολογία και ως εκ τούτου στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια πρόβλεψη.

Σημειώνεται ότι μετά τη συμφωνία για το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες, θα πρέπει τώρα να ψηφιστεί από το Κογκρέσο, δηλαδή τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μήνυμα κατά των υπερπτήσεων από το Κογκρέσο

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) υπάρχει και ένα μήνυμα κατά των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Το δημοσίευμα του Anadolu

Nωρίτερα σήμερα, αναφέροντας ότι έχει στην κατοχή του το τελικό προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι αφαιρέθηκαν από το τελικό νομοσχέδιο οι επίμαχες τροπολογίες που έθεταν προϋποθέσεις στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

«Μια επιτροπή διάσκεψης αποτελούμενη από μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας οριστικοποίησε το σχέδιο νόμου για την Έγκριση Εθνικής Άμυνας (NDAA), το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023», γράφει το τουρκικό πρακτορείο.

«Σύμφωνα με την τελική έκδοση του σχεδίου κειμένου που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Anadolu, το οποίο θα ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, οι τροπολογίες που είχαν υποβληθεί από ομάδα αντιπροσώπων απαλείφθηκαν από το νομοσχέδιο.»

«Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την αφαίρεση από την έκδοση της Γερουσίας του ετήσιου νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ δύο τροπολογιών που είχαν καταθέσει οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Bob Menendez και Chris Van Hollen, οι οποίες συνέδεαν την πώληση F-16 στην Τουρκία με κάποιους όρους.»

«Οι τροπολογίες επεδίωκαν να επιβάλουν διάφορους περιορισμούς στην πώληση των F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων να μην χρησιμοποιούνται τα μαχητικά αεροσκάφη για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και να απαιτείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιστοποιήσει ότι η πώληση θα είναι προς το εθνικό συμφέρον.»

«Οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον λέγεται ότι ήταν αποτελεσματικές για την αλλαγή αυτή στη Γερουσία.»

«Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πώληση των F-16, το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να φέρει αντίρρηση στην κοινοποίηση πώλησης που υπέβαλε η κυβέρνηση.»

«Αφού η Γερουσία ψηφίσει το NDAA, θα γίνει κοινό κείμενο με προηγούμενη έκδοση που έχει ψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν σταλεί στο γραφείο του Προέδρου Joe Biden για να υπογραφεί ως νόμος.»

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα