Η αναίτια σφαγή των Θεσσαλονικέων από τον Θεοδόσιο Α΄ και άλλες 6 τρομακτικές θηριωδίες στην αρχαιότητα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο αρχαίος κόσμος ήταν ένα βίαιο μέρος, αλλά συχνά δεν εκτιμούμε πόσο βίαιος ήταν. Ο κόσμος βρισκόταν σε μια σχεδόν συνεχή κατάσταση αιματοχυσίας και πολέμου. Οι σφαγές και οι μαζικές σφαγές ήταν ουσιαστικά μέρος της καθημερινής ζωής.

Οι αριθμοί των ατόμων που σκοτώθηκαν σε αυτές τις αρχαίες συγκρούσεις, και οι λόγοι που αναφέρθηκαν γι’ αυτές, ξεπερνούν τη λογική.

Εδώ είναι επτά από τις χειρότερες σφαγές που έγιναν στην αρχαία ιστορία, όπως καταγράφονται από το ancient-origin

1. Η εξόντωση των Jie και Wu Hu στην Αρχαία Κίνα

Στην Κίνα του τέταρτου αιώνα μ.Χ., ένας πόλεμος ξέσπασε όταν οι λαοί Jie και Wu Hu επαναστάτησαν ενάντια στην κυριαρχία του στρατηγού Ran Min. Ο πόλεμος δεν πήγε καλά για τους Jie ή τον Wu Hu, και ο Ran Min τους κατέσφαξε.

Στην αρχή του πολέμου, ο Ραν Μιν είχε διατάξει να εξοντωθούν όλοι οι άνθρωποι του Τζι. Για την προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους Jie, οι Wu Hu είχαν την ίδια μοίρα.

Ο Ραν Μιν δήλωσε ότι όλοι οι Τζι και Γου Χου πρέπει να σκοτωθούν αδιακρίτως, ανεξάρτητα από το αν ήταν άνδρες, γυναίκες, νέοι ή ηλικιωμένοι.

Μετά τη νίκη τους στο Xiangguo, ο στρατός του Ran Min εισχώρησε στα εδάφη Jie και Wu Hu, εκτελώντας την τρομερή διαταγή του Ran Mins. Φάρμες, χωριά και ολόκληρες πόλεις δέχθηκαν επιδρομές και θανατώθηκαν.

Οι πρόσφυγες Wu Hu και Jie κατέφυγαν στις μεγαλύτερες πόλεις, ελπίζοντας να κρυφτούν στα πλήθη. Οι πιστοί στον Ραν Μιν πολίτες κυνηγούσαν με χαρά αυτούς τους πρόσφυγες και τους δολοφόνησαν.

Τελικά, πολλοί από τους Γου Χου κατέφυγαν στη Μογγολία και στις απομακρυσμένες γωνιές της Ασίας όπου ήταν ασφαλείς. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών του Wu Hu σε περίπου 100.000.

Το Jie τα πήγε ακόμα χειρότερα. Αντιμετώπισαν σχεδόν ολοκληρωτική γενοκτονία και ουσιαστικά εξοντώθηκαν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου και των σφαγών που ακολούθησαν, τουλάχιστον 200.000 Jie σφαγιάστηκαν. Τα πτώματα μαζεύτηκαν και πετάχτηκαν σε ομαδικούς τάφους.

Ο Ραν Μιν ήταν πανευτυχής. Διακήρυξε την πλήρη εξάλειψη του λαού Jie. Η μετέπειτα κινεζική ιστορία δείχνει ότι αυτό μπορεί να ήταν πρόωρο. Μεταγενέστερες πηγές περιέχουν αναφορές που υπονοούν ότι κάποιος Jie μπορεί να κατάφερε με κάποιο τρόπο να επιβιώσει από τη γενοκτονία. Επιζώντες ή όχι, αυτή ήταν μια από τις χειρότερες σφαγές στην ιστορία.

2. Η σφαγή της Θεσσαλονίκης: Από τη σοδομία στην αιματοχυσία

Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τα πήγαιναν καλά με την ομοφυλοφιλία. Αυτό δεν είναι ακριβές.

Υπήρχαν αυστηροί κοινωνικοί κανόνες σχετικά με τον σοδομισμό και τρομερές συνέπειες για όσους τους παραβίασαν.

Το 390 μ.Χ., ο δικαστής του Ιλλυρικού, μιας περιοχής που περιελάμβανε τη Θεσσαλονίκη , συνέλαβε μια τοπική διασημότητα. Το έγκλημά του; Υποτιθέμενη πράξη σοδομισμού με άλλο υψηλόβαθμο άνδρα.

Ήταν ξεκάθαρα μια πολιτική κίνηση και το κοινό εξοργίστηκε. Ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι οι άνδρες. Ο δικαστής, ο Μπούθερικ, αρνήθηκε. Το κοινό απάντησε διαμαρτυρόμενο.

Οι διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη μετατράπηκαν σε ταραχές και οι ταραχές σε αναρχία. Στο χάος που ακολούθησε, ο Μπούθερικ και αρκετοί άλλοι Ρωμαίοι αξιωματούχοι στην πόλη και τις γειτονικές περιοχές σκοτώθηκαν από τον όχλο.

Η είδηση έφτασε γρήγορα στα αυτιά του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Θεοδόσιου Α’ . Οι Ρωμαίοι δεν είχαν την πολυτέλεια να αφήσουν ατιμώρητη κάθε είδους αναταραχή, πόσο μάλλον τη δολοφονία κυβερνητικών εκπροσώπων. Ο αυτοκράτορας διέταξε να αποσταλούν αμέσως στρατεύματα με διαταγές να αντιμετωπίσουν σκληρά αυτούς τους επαναστάτες.

Σκληρά μπορεί να είναι μια υποτίμηση. Η αρχική του εντολή ήταν να συμπεριφέρεται σε όλους μέσα στην πόλη σαν να ήταν ένοχοι. Κανείς δεν έπρεπε να γλιτώσει. Κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί έπρεπε να εκτελεστούν χωρίς εξαίρεση.

Ο Θεοδόσιος μάντεψε γρήγορα τις συνέπειες, συνειδητοποιώντας ότι μπορεί να το είχε παρατραβήξει. Καθώς τα στρατεύματά του πλησίασαν την πόλη, έστειλε έναν αγγελιοφόρο να τους προλάβει. Οι νέες εντολές του ήταν να συλλάβουν τους αρχηγούς αλλά να αφήσουν ήσυχους τους πολίτες. Ήταν πολύ αργά.

Όταν ο αγγελιοφόρος του είχε μπει στην πόλη, όλα ήταν μάταια. Τα στρατεύματα είχαν μπει και εκτέλεσαν τις αρχικές τους διαταγές. Πολλές χιλιάδες αθώοι άνθρωποι είχαν σφαγιαστεί στο όνομα του Ρωμαίου αυτοκράτορα. Οι εκκλησιαστικοί υπάλληλοι εξοργίστηκαν από τη σφαγή.

Στον Θεοδόσιο απαγορεύτηκε η είσοδος σε οποιαδήποτε χριστιανική εκκλησία έως ότου συμφώνησε να κάνει αλλαγές στο ρωμαϊκό δίκαιο που θα απέτρεπαν την επανάληψη της σφαγής.

Ο Θεοδόσιος συναίνεσε και εισήγαγε νέο νόμο ότι όποιος καταδικαζόταν σε θάνατο να εκτελείται μετά από 30 ημέρες.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι περίπου 7.000 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

3. Η σφαγή των Ζωροαστρών στο Istakhr

Το Istakhr ήταν μια αρχαία περσική πόλη που άκμασε κατά τη διάρκεια της Αχαιμενιδικής Περσικής Αυτοκρατορίας του 550-330 π.Χ.

Βρίσκεται στο σημερινό Ιράν και αναδύθηκε στο τέλος ενός δρόμου με τροχόσπιτα που ένωνε την πόλη της Περσέπολης και την πλούσια κοιλάδα του Ινδού. Το Istakhr άκμασε ως εμπορικός κόμβος, για λίγο.

Το 649 μ.Χ., μουσουλμάνοι Άραβες εισέβαλαν και πήραν τον έλεγχο της πόλης. Οι νέοι άρχοντες της πόλης έφεραν αυστηρούς νέους κανόνες. Αυτά περιελάμβαναν την καταστολή του Ζωροαστρισμού, μιας ειρηνικής τοπικής θρησκείας, και την υποστήριξη του Ισλάμ.

Για δύο χρόνια, οι κάτοικοι της πόλης υπέφεραν υπό αραβική κυριαρχία και διώξεις. Τελικά ξεσηκώθηκαν. Αυτή η περσική εξέγερση δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο.

Οι Άραβες κατέπνιξαν γρήγορα και βάναυσα την εξέγερση. Αποφάσισαν να κάνουν παράδειγμα από τον πληθυσμό της πόλης. Περισσότεροι μουσουλμάνοι έποικοι εισήχθησαν στην πόλη για να αντικαταστήσουν τον αρχικό περσικό πληθυσμό. Περισσότεροι από 150.000 Πέρσες πολίτες συγκεντρώθηκαν και εκτελέστηκαν. Πολλοί από αυτούς είχαν παίξει ελάχιστο έως καθόλου ρόλο στη σύντομη εξέγερση.

4. Η Εξόντωση των Δρυιδών στη Βρετανία

Στα μέσα του πρώτου αιώνα μ.Χ., οι Ρωμαίοι ήταν αρκετά καλά εδραιωμένοι σε αυτό που είναι το σημερινό Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν ήταν όλα προγραμματισμένα.

Συγκεκριμένα, οι ουαλικές φυλές είχαν αποδείξει ότι ήταν ενοχλητικό, δύσκολο να καταπνιγεί. Ρωμαϊκές περιπολίες και εμπορικά καραβάνια δέχονταν συνεχώς επιθέσεις από μικρές μπάντες. Οι Ρωμαίοι δεν είχαν την πολυτέλεια να αντέξουν οποιοδήποτε είδος εγγενούς εξέγερσης.

Ο Ρωμαίος ηγέτης στη Βρετανία, Σουετόνιος Παουλίνος, σύντομα είχε αρκετά από αυτές τις αντάρτικες τακτικές. Έπρεπε να γίνει ένα παράδειγμα.

Έστειλε τα στρατεύματά του στο νησί Μόνα, το οποίο σήμερα ονομάζεται Anglesey. Αυτό το νησί ήταν το ιερό σπίτι των Δρυιδών , καθώς και πολλών ουαλικών φυλών. Οι Ρωμαίοι φρόντισαν να βεβαιωθούν ότι οι Δρυίδες θα γίνονταν ιστορία.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά θανατώθηκαν στο ξίφος από το ρωμαϊκό πεζικό και το ιππικό. Τα πτώματα τους πετάχτηκαν σε τεράστιες φωτιές. Η σφαγή ξεκίνησε με τους Ουαλούς της φυλής που είχαν ξεκινήσει να προστατεύσουν τις οικογένειές τους και τους αγίους άντρες τους. Ενώ είχαν προηγουμένως επιτυχίες ως αντάρτες, δεν επέζησαν πολύ σε ανοιχτές μάχες ενάντια στις άριστα εκπαιδευμένες και πειθαρχημένες ρωμαϊκές λεγεώνες.

Αφού αντιμετωπίστηκαν οι άνδρες της φυλής, τα στρατεύματα έστρεψαν την προσοχή τους στους φιλήσυχους Δρυίδες. Οι Δρυίδες δεν είχαν πολεμήσει, αλλά οι Ρωμαίοι ήταν προληπτικοί. Φοβήθηκαν τις παγανιστικές πεποιθήσεις των Δρυιδών και θεώρησαν ότι ήταν καλύτερο να τους σφάξουν , για κάθε ενδεχόμενο.

Αφού όλοι οι Δρυίδες πέθαναν, οι Ρωμαίοι άρχισαν να καταστρέφουν κάθε ίχνος που είχαν ποτέ υπάρξει. Μια φρουρά χτίστηκε στα ερείπια για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική εξέγερση από τους επιζώντες ντόπιους.

5. Η σφαγή όλων των ανδρών Υσιαίων από τους Σπαρτιάτες

Ο Πελοποννησιακός πόλεμος του 431-404 π.Χ. μεταξύ των Αθηναίων και των Σπαρτιατών ήταν ένας άσχημος, γεμάτος αιματηρές μάχες.

Μια τέτοια μάχη ήταν η Μάχη των Υσιών , που διεξήχθη μεταξύ των στρατών της Σπάρτης και του Άργους το 417 π.Χ.

Οι Αθηναίοι ήταν αποφασισμένοι να εγκαθιδρύσουν μια δημοκρατική κυβέρνηση σαν τη δική τους στο Άργος. Οι Σπαρτιάτες εισέβαλαν στο Άργος αφού ορισμένοι από τους υποστηρικτές τους είχαν εκδιωχθεί από την επικράτεια των Αργείων. Οι Σπαρτιάτες, με αρχηγό τον βασιλιά Άγη Β’, δεν κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη, αλλά κατάφεραν να καταλάβουν μια κοντινή πόλη-φρούριο, τις Υσιές.

Ο Άγης Β’ είχε ακόμα στραμμένο το βλέμμα του στο Άργος. Διέταξε να συγκεντρωθούν και να συλληφθούν όμηροι ο ανδρικός πληθυσμός των Υσιαίων. Αν οι Αθηναίοι συμφωνούσαν να παραδώσουν το Άργος, αυτός θα γλίτωνε τους ομήρους του. Υπέθεσε ότι οι πολιτισμένοι Αθηναίοι δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να συμφωνήσουν.

Δυστυχώς, οι Αθηναίοι ήταν πιο πεισματάρηδες από ό,τι υπολόγιζε ο Άγης. Έμεινε σε άβολη θέση. Οι Αθηναίοι αρνήθηκαν να υποχωρήσουν και είχαν οχυρώσει το Άργος σε τέτοιο βαθμό που δεν είχε καμία ελπίδα να καταλάβει την πόλη με τη βία. Ταυτόχρονα, είχε επιβαρυνθεί με χιλιάδες ομήρους που του έτρωγαν τις προμήθειες.

Ο Άγης αποφάσισε ότι είχε μόνο μία επιλογή, να αποσυρθεί από την περιοχή. Το πρόβλημα ήταν ότι αν άφηνε τους ομήρους να ζήσουν, θα φαινόταν αδύναμος. Οι Αθηναίοι θα τον έλεγαν… μπλόφα. Έτσι ο Άγης διέταξε να εκτελέσουν τους ομήρους του. Κάθε άνδρας κάτοικος των Υσιών, ανεξαρτήτως ηλικίας, σφαγιάστηκε. Ο ακριβής αριθμός των θανάτων παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα.

6. Η αμφιλεγόμενη σφαγή των Εβραίων στο Banu Qurayza

Οι άνθρωποι κατηγορούν τη θρησκεία για τις βάναυσες ατασθαλίες τους εδώ και χιλιετίες. Όταν ο Προφήτης Μωάμεθ διέταξε την επίθεσή του στην Μπανού Κουράιζα, ισχυρίστηκε ότι το έκανε μετά από επιμονή του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.

Υποτίθεται ότι ο άγγελος είχε πει στον προφήτη ότι η εβραϊκή φυλή που βρισκόταν μέσα στο φρούριο πρέπει να εξαλειφθεί. Αυτό ήταν άβολο για τον Μωάμεθ, καθώς είχε συμφωνήσει σε μια συνθήκη ειρήνης με τους Εβραίους κατοίκους.

Ιστορικά, φαίνεται ότι οι Εβραίοι κάτοικοι είχαν παραβιάσει τη συνθήκη τους με τους Μουσουλμάνους αφού πιέστηκαν να το κάνουν από άλλες τοπικές εβραϊκές φυλές. Οι οπαδοί του Μωάμεθ απάντησαν μπαίνοντας και επιτέθηκαν στο φρούριο. Η πολιορκία κράτησε περίπου τρεις εβδομάδες.

Μετά από τρεις εβδομάδες, οι Μουσουλμάνοι κέρδισαν και ο αρχηγός τους, Sa’d ibn Mu’adh, διέταξε να συλληφθούν οι παραδοθέντες Εβραίοι. Έπρεπε να τιμωρηθούν επειδή εναντιώθηκαν στο θέλημα του Θεού.

Διατάχθηκε να σκοτωθούν όλοι οι άνδρες και η περιουσία των Εβραίων να μοιραστεί στους νικητές. Οι γυναίκες και τα παιδιά πιάστηκαν ως «αιχμάλωτοι». Οι αιχμάλωτοι ήταν ένας ωραίος τρόπος να λες σκλάβοι.

Οι άρρενες αιχμάλωτοι συγκεντρώθηκαν και γδύθηκαν. Εάν διαπιστωνόταν ότι είχαν ηβική τρίχα, αποχωρίζονταν από τα αδέρφια τους και αποκεφαλίζονταν. Ο ακριβής αριθμός των ανδρών που σκοτώθηκαν στο Banu Qurayza δεν είναι σαφής.

Συνηθέστερα αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν μεταξύ 600 και 900 άνδρες.

Ορισμένοι ισλαμιστές λόγιοι αμφισβήτησαν αυτόν τον αριθμό και αν συνέβη ποτέ η σφαγή, αναφέροντάς το ως εβραϊκή προπαγάνδα.

Οι Εβραίοι και οι δυτικοί μελετητές από την άλλη πλευρά έχουν επισημάνει τμήματα του Κορανίου και σύγχρονες πηγές που φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η σφαγή συνέβη.

7. Η μαζική σφαγή του τρίτου εβραιο-ρωμαϊκού πολέμου

Δεν είναι μυστικό ότι οι Εβραίοι και οι Ρωμαίοι δεν τα πήγαιναν καλά. Αυτό που συχνά ξεχνιέται σήμερα είναι το πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα.

Ο Τρίτος Εβραίο-Ρωμαϊκός Πόλεμος επικεντρώθηκε σε μια εβραϊκή εξέγερση στην Ιουδαία μεταξύ 132-136 μ.Χ. Ηγέτης των Εβραίων ήταν ο Simon Bar-Kokhba, ο οποίος είχε αυτοανακηρυχθεί Πρίγκιπας της Ιουδαίας και του οποίου οι οπαδοί πίστευαν ότι ήταν μεσσίας.

Ο Σάιμον χρησιμοποίησε αυτή την πεποίθηση για να ενδυναμώσει τους οπαδούς του. Στην αρχή, λειτούργησε και οι Εβραίοι πολέμησαν καλά κατά την έναρξη του πολέμου. Οι Ρωμαίοι αντιμετώπισαν περισσότερες στρατιωτικές ήττες από όσες είχαν συνηθίσει. Οι Εβραίοι έσφαζαν πρόθυμα τα ρωμαϊκά στρατεύματα που κατάφερναν να συλλάβουν.

Όταν ο αυτοκράτορας Αδριανός άκουσε πόσο άσχημα τα πήγαιναν οι άνδρες του, έστειλε ισχυρές ενισχύσεις στην περιοχή. Η άφιξή τους το 134 μ.Χ. ήταν σημείο καμπής για τον πόλεμο.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια σφαγή, καθώς τα εβραϊκά στρατεύματα και οι πολίτες συντρίφτηκαν από τα ρωμαϊκά στρατεύματα. Ολόκληρες πόλεις και πόλεις εξαφανίστηκαν από το πρόσωπο του πλανήτη.

Υπολογίζεται ότι στην αρχή του πολέμου, οι Ρωμαίοι αντιμετώπισαν απώλειες περίπου 100.000 ανδρών, αλλά ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος. Οι Εβραίοι τελικά τα πήγαν πολύ χειρότερα. Υπολογίζεται ότι περίπου 580.000 Εβραίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τουλάχιστον 400.000 από αυτούς τους θανάτους ήταν κατά τη διάρκεια της μάχης ή από την εκτέλεση ως αιχμάλωτοι πολέμου. Οι υπόλοιποι 180.000 ήταν αθώοι πολίτες.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση Εβραίων=καλών, Ρωμαίων=κακών. Πολλοί από τους αμάχους που σκοτώθηκαν πέθαναν στα χέρια των οπαδών του Bar-Kokhba.

Οι Εβραίοι που αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην εξέγερση βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τον λαό τους. Έλληνες και Ρωμαίοι πολίτες διώχθηκαν και σφαγιάστηκαν επίσης από τους οπαδούς του Bar-Kokhba κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Συμπέρασμα

Η βαρβαρότητα με την οποία έγιναν αυτές οι σφαγές είναι απαίσια και η έλλειψη ανθρωπιάς τρομακτική. Είτε ήταν για θρησκευτικούς, πολιτικούς ή άλλους λόγους, οι άνθρωποι ήταν πάντα επιδέξιοι στο να βρίσκουν δικαιολογίες για να αλληλοσφαγούν.

Το πιο συγκλονιστικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε αλλάξει. Αν μη τι άλλο, οι άνθρωποι έχουν γίνει καλύτεροι σε αυτό. Χρειαζόταν χρόνος και προσπάθεια για να σφαγιαστούν μερικές χιλιάδες άνθρωποι.

Τώρα, το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές βόμβες ή μια χούφτα προσεκτικά τοποθετημένες αεροπορικές επιδρομές. Μπορούμε να καταδικάσουμε τους αρχαίους για τη διεξαγωγή τέτοιων φρικαλεοτήτων, αλλά η θλιβερή αλήθεια είναι ότι πολλοί από εμάς κλείνουμε τα μάτια σε παρόμοιες φρικαλεότητες κάθε μέρα.

Πηγή Ancient-Origin

Η αναίτια σφαγή των Θεσσαλονικέων από τον Θεοδόσιο Α΄ και άλλες 6 τρομακτικές θηριωδίες στην αρχαιότητα

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η μετάφραση θα μπορούσε να είναι πιο προσεκτική -όχι μόνο translate.google. Δεν είναι και τόσο επίκαιρο άρθρο που δεν θα προλάβαιναν οι Anixneuseis να το μεταφράσουν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα