Ιπποκράτης Δασκαλάκης: Η ανάγκη περίσκεψης στην προσέγγιση αμυντικών θεμάτων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δεν έχουμε την πολυτέλεια, ένεκα οποιαδήποτε σκοπιμότητας, να υποσκάπτουμε θεσμούς της πολιτείας.

|
Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 αφίχθησαν στην χώρα μας τα πρώτα 6 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3.
EUROKINISSI

Η παρακολούθηση και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα δημόσια ζητήματα αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα εχέγγυα της καλής λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας. Ο χώρος της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να αποτελούν εξαίρεση, πάντα με την επιφύλαξη της μη αποκάλυψης στοιχείων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική πολιτική, τα εθνικά συμφέροντα και τις ένοπλες δυνάμεις.

Πέραν όμως των περιπτώσεων της αποκάλυψης κρατικών και στρατιωτικών διαβαθμισμένων πληροφοριών, στις οποίες σχετικά εύκολα μπορεί να στοιχειοθετηθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές το αντίστοιχο κατηγορητήριο, δυστυχώς συχνά εμφανίζονται φαινόμενα ουσιαστικής αποδυνάμωσης των εθνικών προσπαθειών μέσα από ένα σωρεία ανεύθυνων δηλώσεων και δημοσιευμάτων. 

Οι εμπλεκόμενοι σε παρόμοιες ενέργειες δεν αποσκοπούν στη διόρθωση πραγματικών προβλημάτων που ταλανίζουν τις ένοπλες δυνάμεις αλλά στη δημιουργία εντυπώσεων που θα προωθήσουν τις κομματικές και ατομικές επιδιώξεις τους. Οφείλω να ομολογήσω ότι σε παρόμοιες απαράδεκτες ενέργειες έχουν προχωρήσει άτομα προσκείμενα σε όλους τους κομματικούς χώρους, είτε παρασυρόμενοι, είτε ακόμη και με γνώση του ατοπήματος τους.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους όψιμους κατήγορους οπλικών συστημάτων που «έγερναν» για να μεταβληθούν αργότερα σε θαυμαστές τους! Επίσης άνθρωποι που με διάφορα προσχήματα και ουτοπικές σκέψεις, οδήγησαν στην απαξίωση αρκετά κύρια οπλικά συστήματα με μια καταστροφική μηδενική χρηματοδότηση της άμυνας επί δεκαπέντε χρόνια, επανέρχονται σήμερα με έωλες τοποθετήσεις και νέες προφάσεις για απαράδεκτες καθυστερήσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα. Σημερινοί ένθερμοι οπαδοί ανατολικών συστημάτων κανένα λόγο συμπαράστασης δεν έβρισκαν όταν τα συστήματα αυτά σταδιακά απαξιώνονται λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών παρά τις ατελέσφορες προσπάθειες των στρατιωτικών ηγεσιών.

Είναι απολύτως φυσικό, η απουσία κάθε εξοπλιστικής προμήθειας, συμπεριλαμβανομένης και των αναγκαίων αναβαθμίσεων, συμπληρώσεων και αντικαταστάσεων απαρτίων συστημάτων και πυρομαχικών, να έχει οδηγήσει σε μια επίπονη προσπάθεια προτεραιοποίησης των αναγκών. Απολύτως φυσικό επίσης είναι αυτή η προτεραιοποίηση να μη βρίσκει πάντα σύμφωνους όλους τους εμπλεκόμενους. Οι διαφορετικές αυτές αντιλήψεις είναι αποδεκτές και με τίποτα δεν συνεπάγονται επαγγελματική ανεπάρκεια, κομματικό καιροσκοπισμό ή εμπλοκή σε αθέμιτες συναλλαγές. Κατά συνέπεια, ανάλογα δημοσιεύματα που στοχοποιούν την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία είναι απαράδεκτα και κατάπτυστα.

Άνθρωποι που προ διμήνου και για πρώτη φορά στη ζωή τους έμαθαν για την ύπαρξη αυτών των συστημάτων, παρουσιάζουν επίμονα την βέλτιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση τους, λοιδορώντας επί της ουσίας τη στρατιωτική ηγεσία ως ανίκανη ή αδιάφορη.

Υπάρχουν όμως και γνώστες που επί μεγάλο διάστημα συνέδραμαν στην απαξίωση ορισμένων οπλικών συστημάτων και σήμερα -προφανώς για ατομικούς λόγους- επανέρχονται με θέσεις που επί της ουσίας κατακεραυνώνουν τη δική τους αδράνεια. Αμφότεροι είναι επικίνδυνοι, όχι διότι εξασκούν κριτική, αλλά διότι ο τρόπος που την εξασκούν κλονίζει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού προς (και) τις ένοπλες δυνάμεις. Και είναι αυτός ακριβώς ο λαός που σήμερα πληρώνει τα δυσβάστακτα βάρη της άμυνας και θα στείλει αύριο αγόγγυστα τα παιδιά του να πεθάνουν για την πατρίδα, σε εκτέλεση διαταγών μιας στρατιωτικής ηγεσίας που αγνοεί, αδιαφορεί ή δεν τολμά να εκφράσει τη γνώμη της. Αυτό ακριβώς το τελευταίο προκύπτει από τα ορισμένα αβάσιμα, ανεύθυνα και κακόβουλα δημοσιεύματα και δηλώσεις, σχετικών και ασχέτων, για την άμυνα της χώρας.

Επαναλαμβάνω ότι η καλόπιστη κριτική, ακόμη και με ελλιπή επιχειρήματα είναι πάντα ευπρόσδεκτη και ενίοτε εποικοδομητική. Η ανταλλαγή απόψεων πάντα αμοιβαία επωφελής. Κραυγαλέοι τίτλοι για ενέργειες που υπονοούν ανικανότητα ή ακόμη χειρότερα εθνική προδοσία, χωρίς αποδείξεις, είναι πολλαπλά επιζήμιοι. Οι μοναδικοί περιχαρείς για ανάλογες δηλώσεις είναι η παρέα του Σουλτάνου που ανυπομονούν να έρθουν «νύκτα». Και δεν μιλούν για αιφνιδιασμό εν μέσω νυκτερινών ωρών, μιλούν για τις σκοτεινές ώρες του εθνικού διχασμού. Τότε που μόνο τότε έχουν μάθει να σηκώνουν κεφάλι.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα