Η ακταιωρός και τα μηνύματα του Ερντογάν! Οι ενέργειες που θα «πονέσουν» την Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η προκλητική ενέργεια της Τουρκικής ακταιωρού που κυνήγησε κυριολεκτικά το σκάφος της Λιμενικής Αστυνομίας της Δημοκρατίας που βρισκόταν για επιχείρηση αντιμετώπισης παράνομης μετανάστευσης, εντός των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας, είναι ενδεικτική των προθέσεων του Ερντογάν για σκληρότερη στάση στο μεταναστευτικό, στο Κυπριακό πρόβλημα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γράφει ο υποναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Φυτιρής

Παράλληλα όμως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η αδυναμία και έλλειψη σχεδιασμού για να ανταπεξέλθουμε ακόμα και σε μικρής έκτασης τοπικά προκλητικά περιστατικά γοήτρου και επίδειξης κρατικής οντότητας. Στο συγκεκριμένο συμβάν εάν υπήρχε σχεδιασμός και κανόνες εμπλοκής από την Αστυνομία, θα κρατούσαμε τουλάχιστον την αξιοπρέπεια μας διατηρώντας στη θέση του το περιπολικό. Οι δε πιθανότητες προσβολής του θα ήταν μηδαμινές γιατί οι Τουρκοι είναι επιθετικοί αλλά γνωρίζουν μέχρι που να φτάσουν τις προκλητικές τους ενέργειες. Μετά την εξευτελιστική εξέλιξη του συμβάντος η αντίδραση της πλευράς μας και οι δηλώσεις της Πολιτικής ηγεσίας ήταν κατά την άποψη μου ελλιπείς και βεβιασμένες. Αυτό το περιστατικό μπορεί να «αξιοποιηθεί» ως μια νέα επιθετική ενέργεια στη θάλασσα που δεν εντάσσεται στο STATUS QUO της χερσαίας γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός(ΓΚΠ). Η Τουρκία επιδίωκε από το 1974 να εντάξει και την θάλασσα που εκτείνεται απο τον Πύργο Τηλλυρίας και την Αμμόχωστο στο STATUS QUO. Για αυτό τον λόγο τοποθέτησε πλωτές σημαδούρες διαχωρισμού στον Κάππαρη και Πύργο Τηλλυρίας, πράξη που δεν έγινε αποδεκτή ποτέ από την πλευρά μας αλλά ούτε και από τον ΟΗΕ. Η νέα αυτή πρόκληση της Τουρκίας μπορεί να «αξιοποιηθεί» με ισχυρή καταγγελία ακόμα και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και την ΕΕ ως νέα επιθετική ενέργεια κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η UNFICYP δεν έχει καμιά δικαιοδοσία στη θάλασσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέτοιου είδους αντιδράσεις μπορούν να αποτελέσουν αφορμές (Χωρικά ύδατα ,ΑΟΖ κλπ) για ένταξη και της θάλασσας στο STATUS QUO που θα είναι ζημιογόνο για τα ζητήματα της ΑΟΖ.

Όσον αφορά στην πολυδιαφημιζόμενη προκλητική ανακοίνωση του Ερντογάν στις 20 Ιουλίου στην Ψευδοβουλή, η οποία έχει τρομοκρατήσει την πλευρά μας, εκτιμάται ότι θα προβεί σε διακηρύξεις στήριξης του Ψευδοκράτους που θα αποτελούν κατά την Τουρκική θεώρηση ισχυρά χαρτιά σε περίπτωση διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αλλά και τροφή για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία σε μια πολύ δύσκολή περίοδο για τον Ερντογάν. Πιστεύω ότι πολύ πιθανόν να προβεί μεταξύ άλλων σε παράνομες εξαγγελίες για :

  • Αλλαγή καθεστώτος ελέγχου της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου από τα Τουρκικά στρατεύματα και παράδοση στον Τατάρ για αξιοποίηση εντός του πλαισίου ανάπτυξης και καθιέρωσης του ψευδοκράτους.

  • Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας – Ψευδοκράτους με την οποία το ψευδοκράτος θα εκχωρεί βάσεις εξόρμησης Αεροπορίας (DRONES) , Ναυτικού και χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας.

  • Ανακοίνωση για έργα ανοικοδόμησης σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο.

  • Ανακοίνωση για διασύνδεση του κατεχόμενου Λιμένα Αμμοχώστου με ξένα λιμάνια φιλοτουρκικών κρατών.

Η πλευρά μας αναμένει παρακολουθώντας τις κινήσεις της Τουρκίας και μετά να αντιδράσει ως είθισται, με καταγγελίες και προσφυγές χωρίς αντίκρυσμα. Έχω την άποψη ότι μόνο στα θέματα που αφορούν στην ΑΟΖ μπορούμε να προβούμε σε προληπτικές ενέργειες που θα «πονέσουν» την Τουρκία και ταυτόχρονα θα αναγκάσουν τις Μεγάλες Δυνάμεις και την Ε.Ε να αντιδράσουν έγκαιρα πιέζοντας την Τουρκία για να μην προβεί σε νέες πρωτοφανείς προκλήσεις. Μια τέτοια ενέργεια από την πλευρά μας σε συνεννόηση με την Αθήνα είναι η ανακοίνωση/πρόθεση για υπογραφή Συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας -Κυπριακής Δημοκρατίας και κατάθεσης της Συμφωνίας στον ΟΗΕ. Σε παράλληλη πορεία η επιδίωξη σύναψης διακρατικής συμφωνίας εκχώρησης δικαιωμάτων εξόρυξης σε οικόπεδα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δυτικά της Πάφου και νότια (που η Τουρκία υποστηρίζει ότι είναι του ψευδοκράτους) σε μια από τις Μεγάλες Δυνάμεις ( πχ Γαλλία) . Η εμπλοκή οποιασδήποτε Μεγάλης Δύναμης που θα αποκτήσει ζωτικά συμφέροντα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το δίκαιο της Θάλασσας, θα ταρακουνήσει την Τουρκία και θα ανατρέψει το όραμα της για την Γαλάζια Πατρίδα που αποτελεί τον στρατηγικό της στόχο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσο δε εμείς τηρούμε μια παθητική στάση, περιμένοντας τον Ερντογάν να υλοποιεί τα επεκτατικά του σχέδια, χωρίς ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας μας και κοινό μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου και Δυνάμεων που αντιτίθενται στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, θα συρρικνώνεται όχι μόνο η κρατική μας οντότητα, η τιμή και αξιοπρέπεια μας, αλλά και η φυσική μας επιβίωση. Τουλάχιστον ας πράξουμε το βέλτιστο υπό τις περιστάσεις!

infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα