Η αθηναϊκή παρακμή και το Βυζαντινό Μάθημα – Γιατί είναι αναγκαία η αλλαγή πρωτεύουσας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Παντελής Σαββίδης τονίζει ότι η Αθήνα θα πρέπει να εγκαταλείψει τις εμφανείς αιτίες παρακμής που οδήγησαν στην κατάρρευση του Βυζαντίου

spot_img

23 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αντί να δεχόμαστε όχι μόνον την συγγραφή ,αλλά και και την κινηματογράφηση -άραγε εν αγνοία της Νέας Ρωσικής Αυτοκρατορίας- του ελληνιστί ντοκυμανταίρ του οπαδού της Μόσχας ως τρίτης Ρώμης και έδρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επισκόπου Τύχωνος , με τις λογικά αναμενόμενες προπαγανδιστικές
    αντιδυτικές θέσεις του και εναντίον του καταρρέοντος από το 1354 -όταν κατέλαβαν οι Οθωμανοί το Φρούριο της Καλλίπολης -Ελληνορωμαϊκού μας κράτους ,
    ΣΥΝΙΣΤΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΩΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΩΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ της μοναδικής σε γνώσεις και μεταδοτικότητα καθηγήτριας Πανεπιστημίου κυρίας Μαρίας Ευθυμίου με ημερομηνία 21-3-2011 , με θέμα” Άλωση και θρησκευτικό ,διοικητικό ,οικονομικό καθεστώς του Βυζαντίου”.
    Και αν θέλουμε να μην ασχοληθούμε με τον Ρώσο -και εμφανισιακά- Τύχωνα , ας μελετήσουμε τα έργα της παγκοσμίως αναγνωρισμένης Βυζαντινολόγου κυρίας Ελένης Γλύκατζη-Αρβελερ .
    Υ.Γ Νομίζω πολλούς -μαζί με εμένα-απασχολεί το γιατί δεν βοηθήθηκε από όλους τους Χριστιανικούς λαούς και τα κράτη τους να μη καταληφθεί η πρωτεύουσα -Βασιλεύουσα της μικρής τότε Ελληνορωμαϊκής Αυτοκρατορίας Αυτοκρατορίας ,”Αγία” Κωνσταντινούπολη μας ;;;.
    Στην Δύση πράγματι μετά την ανασύσταση της το 1261, δεν υπήρχε διάθεση υποστήριξης του Βυζαντίου ,από την ομόδοξη όμως Ανατολή με την δυνατή Ρωσία γιατί δεν εκδηλώθηκε αυτή η υποστήριξη;;;.
    ΜΗΠΩΣ Η ΡΩΣΙΑ ΤΕΛΙΚΩΣ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 1453 ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 1919-22 ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 1974 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ”ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕΙ” Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΏΡΑ ΕΊΝΑΙ ΦΙΛΗ ΤΗΣ ;;;
    Ο Ρώσος επίσκοπος κύριος Τύχων και κάθε άλλος ”καρδιακός” φίλος μας ένα φοβούνται .
    Ποίημα ο Δικέφαλος του Γεωργίου Δροσίνη .
    ”Στην πόρτα της Αγιάς Σοφιάς που εσφάλισεν ενός αγγέλου χέρι διπλοσφαγμένος έπεσ’ ο Δικέφαλος απ’τ’απιστο μαχαίρι .
    Στην πόρτα της Αγιάς Σοφιάς , σπαράζοντας με ματωμένα στήθη τις δυο φτερούγες άπλωσε ο Δικέφαλος και πάλι ορθός εστήθη” (πάλι με χρόνια με καιρούς).
    Καλό μήνα σε όλους με υγεία και χαρές.
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης.

      • Στο καλούμενο φέισμπουκ ή στην τηλεόραση της Βουλής ή απλούστερα πληκτρολογώντας στο καλούμενο γκούγκλ.
        Να την ακούτε την κυρία Ευθυμίου κάθε Σάββατο το απόγευμα στην τηλεόραση της Βουλής.

        • Την Ευθυμίου την εκτιμώ και την ακούω αρκετές φορές, αλλά στο κανάλι τής Βουλής δεν μπορεί να δει κανείς ασφαλώς την συγκεκριμένη εκπομπή, εκτός κι αν υπάρχουν κάπου συγκεντρωμένες. Θα το ψάξω. Ευχαριστώ για την βοήθεια.

          • Δεν μπορώ παρά να εκφράσω δημοσίως την χαρά μου για το ευχαριστώ σας.
            Καλή συνέχεια.

  2. «Κάποτε ο ελληνικός ή εξελληνισμένος κόσμος, γύρω από τη Μεσόγειο, κυνηγούσε άλλες χαρές: Πάλευε να βεβαιωθεί αν και κατά πόσο ενδέχεται «αθανατίζειν το θνητόν», «μετασχείν αθανασίας το ανθρώπινον γένος», «της αθανασίας μεταλαμβάνειν».». «Προσλαμβάνει το χριστιανικό ευ-αγγέλιο ο Ελληνας και γιορτάζει, σημαδεύει τη διαδοχή των αιώνων η συλλογική έκρηξη της χαράς – δεν συστήνεται ποτέ Γιορτή για φιλοσοφικές επινοήσεις.». «Σήμερα στην Ελλάδα θα στήναμε Γιορτή, αν κάπου στο υπέδαφος της γης μας εντοπιζόταν κοίτασμα πετρελαίου ή φλέβα χρυσού. Το χρήμα μάς δίνει χαρά, το χρήμα θα γιορτάζαμε.». (Χρήστος Γιανναρᾶς)

    Ἀπό Το ξεχασμένο «άθλημα αληθείας»

    Ἦταν ἔνθεοι οἱ Ἕλληνες. Καί αὐτό ἦταν στήν ρίζα τοῦ πολιτισμοῦ στίς διάφορες συνεχόμενες περιόδους του. Γιά νά κατανοήσεις τόν ῾Ελληνισμό χρειάζεται παιδεία, γιά νά κατανοήσεις τίς ρίζες του, τί εἶναι οἱ πόλεις-κράτη.
    Ἴσως οἱ πόλεις-κράτη ἦταν τό σοφότερο σύστημα γιά τήν ὕπαρξη, τήν ἀνάπτυξη καί τήν συνέχεια τοῦ ῾Ελληνισμοῦ, μαζί μέ τήν ἀρχική ὀντολογική καί διακριτή ὕπαρξη τῶν ῾Ελλήνων. ῾Η κάθε καινούργια πόλη ἦταν συνδεδεμένη μέ τά ἱερά τοῦ ῾Ελληνισμοῦ. Οἱ θεοί ἦταν συνδυασμένοι μέ τά φυσικά φαινόμενα. Ὅταν ἡ πίστη γινόταν δεισιδαιμονία ἤ εἰδωλολατρία, τότε κατέρρεε κι ὁ πολιτισμός πού ἦταν βασισμένος στό ἄθλημα τοῦ ἀληθεύειν. Γιατί πραγματικά ἔνθεος εἶναι αὐτός πού ἀληθεύει, πού πιστεύει ὅτι ὁ Θεός, τό σύμπαν, ἡ ἐνέργεια, ἡ Παναγία, γνωρίζουν καί βλέπουν κάθε ἕναν ἀπό ἐμᾶς καί κάθε μας κίνηση. Σέ αὐτό τό ἐπίπεδο κινήθηκε ὁ ῾Ελληνισμός ὅποτε διέπρεψε. ῾Η Δημοκρατία καί ἡ Παιδεία ἦταν μέρος τοῦ ἀθλήματος τοῦ ἀληθεύειν καί μέρος τοῦ σκοποῦ ´νά μετάσχει ἀθανασίας τό ἀνθρώπινο γένος ´. Αὐτά πού δημιουργὴθηκαν ἀπό θεούς καί ἀπό ἔνθεους ἀνθρώπους δέν εἶναι ἐπιδεκτά ἀνάγνωσης σέ ὑποδεέστερη γλώσσα. Ἡ ἀλήθεια ἀποκαλυπτόταν στά ἀρχαῖα μυστήρια, δέν ΄κατασκευαζόταν ΄βάσει σκοπιμοτήτων.

  3. πολιτιστική επιρροή και οικονομική ισχύ πάνε μαζί.
    Το μοναδικό οικουμενικό στοιχείο του Ελληνισμού σήμερα είναι η Ορθόδοξη Πίστη και ως τέτοια δεν αφορά το ελληνικό κράτος ούτε τον ελλαδικό πληθυσμό.

    • Τι κρίμα να παραπέμπουμε σε ανώνυμο άρθρο ιστοτόπου , που ”καταδικάζει ως προδότες” Έλληνες πολιτικούς χωρίς το άρθρο αυτό να είναι τελεσίδικη δικαστική απόφαση .
      Όλοι δεχόμαστε ότι τα λαϊκά δικαστήρια καταργήθηκαν μετά το 1949 , στις δε προτάσεις και αποφάσεις των κυβερνήσεων μας σε Διεθνείς Οργανισμούς συνυπολογίζονται πολλά εθνικά συμφέροντα.
      Κρίνουμε ,κυρίως, την ευθύνη των κυβερνήσεων μας σε Διμερείς Συμφωνίες, όπως την τελευταία στις Πρέσπες .
      Ας γράφουν αλλά ας ”τους γράφουμε” όταν μάλιστα οι ίδιοι δεν απαντούν ,με επιχειρήματα και ευγένεια.

      • Βαρέθηκα την ανοησία σου. Όταν το άρθρο δεν έχει υπογραφή, σημαίνει ότι το υπογράφει ο ιστότοπος.

        Το άρθρο κατηγορεί για συγκεκριμένες ενέργειες κι εξηγεί τούς λόγους, για τούς οποίους χαρακτηρίζει τους Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη προδότες. Εσύ έχεις κάποια στοιχεία να το αντικρούσεις; Ο μόνος που γράφει χωρίς επιχειρήματα είσαι εσύ και όχι αυτοί. Γι αυτό σ’ έχουν προ πολλού γραμμένο. Προσπαθείς να στηρίξεις την τουρκόφιλη πολιτική των συγκεκριμένων, μιας και για το κόμμα έχεις ξεπουλήσει τα πάντα. Ντροπή σου!

        • Περιμένω την με επιχειρήματα και με ευγένεια -όπως τόνισα- απάντηση του ιστότοπου, όπως άλλων που θίγονται.
          Οι αυτόκλητοι δικολάβοι τους δεν πείθουν τους σκεπτόμενους Έλληνες.
          Γιατί πάλι ”στραβώσατε” ;;; .
          Πάντως δεν παίρνω πίσω το ευχαριστώ μου.

          • Όταν κανείς είναι γεννημένος βλήμα, τίποτε δεν μπορεί να τον αλλάξει. Αντί να απαντήσεις στο περιεχόμενο τού άρθρου, κάθεσε και ζητάς “απάντηση” (τι απάντηση) από τον ιστότοπο και μάλιστα υπαγορεύοντάς τους και … “τρόπο” (sic).
            Σκέτο μπαζούκας είσαι, Ναλμπάντη.

  4. Όλα καλά λοιπόν. Ας πάρουμε την Πόλη!!!! Τα εκατομμύρια Τούρκων που ζουν εκεί τι θα τους κάνουμε? Θα τους διώξουμε? Θα τους σκοτώσουμε? Θα τους εξαφανίζουμε σιγά σιγά?
    Όσο και να το ψάξουμε δεν γίνεται. Για ένα απλό λόγο. Δεν έχουμε πληθυσμό εκεί. Είναι μειοψηφία.
    Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος αποτυχίας της μικρασιατικής εκστρατείας. Πέραν του μεγαλοϊδεατισμού.
    Βάζοντας τα γυαλιά της τελειότητας δεν αντικρύζει κάποιος την ιστορία με ρεαλισμό.
    Γιατί έπεσε η Πόλη?
    Εγκαταλείφθηκε? Προδόθηκε? Θα το ψάχνουμε εις τους αιώνας των αιώνων. Γιατί δεν μας βοήθησαν οι υπόλοιποι χριστιανοί της Ευρώπης καθώς και οι ομοδοξοι της Ρωσίας? Θα πρέπει να το δούμε στον καθένα ξεχωριστά.
    Όπως το να περιμένεις βοήθεια από τη Ρωσία το 1922 όταν έχεις στείλει στρατεύματα μαζί με την καλή μας φίλη Γαλλία στον β κριμαικο πόλεμο όπου και σε παράτησαν οι Γάλλοι στη μάχη φεύγοντας με τα πλοία τους να υποστείς την οργή των Ρώσων είναι σημεία που χρειάζονται προσοχή.
    Την ιστορία πρέπει να την διαβάσουμε σωστά. Κάποια σημεία πάντα θα μοιάζουν ίδια. Η παρακμή είναι γεγονός εδώ και δεκαετίες. Όπως και ο εξοπλισμός μας από Γάλλους (πάλι)
    Σε Γάλλους δεν βλέπω να γίνεται καμμία αναφορά για την συνθήκη που υπέγραψαν με τον Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα όταν ο Κεμάλ ήταν διωκόμενος από την κυβέρνηση του τότε.
    Οι οποίοι εξαιρετικοί φίλοι μας Γάλλοι έφυγαν από την Κιλικία την όποια επιτηρούσαν αφήνοντας δώρο τον οπλισμό τους στους Τούρκους!!!
    Ανάλογες συνθήκες υπέγραψαν με τον Κεμάλ ακολούθως όλες οι συμμαχικές μας δυνάμεις.
    Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Κατάρευση. Υποχώρηση. Καταστροφή!
    Οι Τούρκοι είναι αυτοί που είναι. Εμείς θα πρέπει να είμαστε μεν έτοιμοι για όλα αλλά να μην παρασυρθούμε ξανά σε ένα αλόγιστο μεγαλοϊδεατισμού. Τον οποίο κάποιοι άλλοι θα μας ρίξουν ως όπλο για τα συμφέροντα τους

    • Η Πόλη έπεσε, διότι σ’ αυτήν ουσιαστικά είχε περιορισθεί η πάλαι ποτέ κραταιά “Βυζαντινή” Αυτοκρατορία. Ποιος να βοηθήσει και να σώσει τι; Μία πόλη από μία αυτοκρατορία που είχε παρακμάσει και καταρρεύσει;

      Αλλού το πάει το κείμενο. Ότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σώθηκε με την αλλαγή πρωτεύουσας. Όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο χρειαζόταν κι ένας Μ. Κωνσταντίνος. Η Ρωσία σώθηκε από την παρακμή, χωρίς να χρειασθεί ν’ αλλάξει πρωτεύουσα. Άρκεσε μόνον ο δικός της ικανός ηγέτης. Η Ελλάδα έχει για ηγεσία σκύβαλα. Και με τέτοια ηγεσία είναι καταδικασμένη να σβήσει.

  5. Κύριε συνώνυμε της ταινίας IUDGE DREDD είναι εύλογη η αμφιβολία σας για να πάρουμε την Πόλη μας – όλοι όμως γνωρίζουν πως ήταν δική μας χίλια τόσα χρόνια -αλλά μπορείτε-μπορούμε να αποκλείσουμε να γίνει η ΠΟΛΗ -με συμφωνία των Μεγάλων- (χωρίς την Ασιατική της πλευρά) μια ανεξάρτητη πολυεθνική Πολιτεία των 15 εκατομμυρίων με ηγέτη τον εκάστοτε Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη ;;;.
    ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑΥΤΗΝ;;; .
    Υ.Γ Φαίνεται ότι μελετήσατε την Ιστορία της Μικρασιατικής καταστροφής και πολύ ορθά καταλήξατε και στις πρωταρχικές ευθύνες του Βενιζέλου ,τις οποίες όπως οι γάτες σκέπαζαν οι πολιτικοί του επίγονοι (100) χρόνια βρίζοντας-σκαιώς μάλιστα- τους πολιτικούς τους αντιπάλους με οποιαδήποτε ονομασία , γιατί μετά το 1952 έπαυσε να υπάρχει ως κόμμα το μισητό Λαϊκό της Βενιζελοκρατίας.
    Συμφωνώ να μη ρίξουμε τώρα την πρώτη τουφεκιά κατά των Τούρκων ,αλλά ”να τους φάμε” αν αυτοί την τολμήσουν από τον Έβρο ως την Κύπρο .

    • ¨να γίνει η ΠΟΛΗ -με συμφωνία των Μεγάλων- (χωρίς την Ασιατική της πλευρά) μια ανεξάρτητη πολυεθνική Πολιτεία των 15 εκατομμυρίων ¨

      Δέν εἶναι τόσο δύσκολο αὐτό γιά ἀρκετές πόλεις, ἄν σκεφτοῦμε ὅτι καί ἡ ᾿Αθήνα κοντεύει νά γίνει πολυεθνική καί ὁλόκληρη ἡ Εὐρώπη, μέ σχεδόν νεκρωμένα τά πολιτισμικά στοιχεῖα πού ὁρμῶνται ἀπό τόν ἀρχαιοελληνικό πολιτισμό.
      Τό Βυζάντιο ὅμως μέ πρωτεύουσα τήν Κωνσταντινούπολη ἦταν ζωντανός ῾Ελληνισμός καί ᾿Ορθόδοξος Χριστιανισμός ὅταν διαφοροποιήθηκε ἀπό τήν δυτική πλευρά καί ἡ ἐγγενής διαφορά φαίνεται καί ἀπό τήν ἐξέλιξη, στήν δυτική πλευρά καθιερώθηκαν ὁ Καθολικισμός καί ὁ Προτεσταντισμός.
      Πόλεις μπορεῖ νά κτισθοῦν καί ἄλλες, ἡ Κωνσταντινούπολη ὅμως φέρει μία συνέχεια ὀντολογική, πού μόνο ἡ βαθειά ᾿Ορθόδοξη πίστη μπορεῖ νά ἀποκαλύψει καί ἔχει συγκεκριμένο φρουρό ἐκεῖ αὐτῆς τῆς συνέχειας.

    • Χαιρετίζω τους περίπου 16000 αναγνώστες -πρωτοφανής αριθμός αναγνωστών των Ανιχνεύσεων-τις οποίες ευχαριστούμε από καρδιάς για την ανάρτηση.

      • Δέν εἶναι πρωτοφανής ἀριθμός ἀναγνωστῶν κύριε Ναλμπάντη, καί σέ ἄλλες ἀναρτήσεις ἔχει συμβεῖ.

        • Οπότε ζήτωσαν οι Ανιχνεύσεις και όλοι όσοι συμβάλλουμε , στην αναγνωσιμότητά τους .
          Τι καλά θα ήταν να έλειπαν οι λογοκριτές και οι υβριστές σχολιαστές . Χαίρετε κυρία Ελένη Π.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα