Η Αίγυπτος αναζητά αέριο σε 12 περιοχές, μετά την μονομερή οριοθέτηση θαλάσσιας ζώνης με τη Λιβύη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Λιβύη Al-Mustaqbal – (εφημερίδα Al-Sharq Al-Awsat): Η Αίγυπτος έχει δείξει έμπρακτη προσήλωση στην πορεία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων της με τη Λιβύη στη Μεσόγειο.

Η προσφορά που παρουσιάζεται παγκοσμίως περιλαμβάνει ένα σχέδιο αναζήτησης φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου σε 12 περιοχές της Μεσογείου και στο Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο, το πρώτο μετά από λιγότερο από δύο εβδομάδες οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη, ένα βήμα που πυροδότησε ένταση στη Λιβύη .

Και ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Tariq El-Molla, ανακοίνωσε σε δήλωσή του (Τρίτη) ότι η προσφορά που υποβλήθηκε από την Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS) για το έτος 2022 «έρχεται ως επέκταση της στρατηγικής εργασίας του υπουργείου που ξεκίνησε το 2016· να αυξήσει την προσέλκυση επενδύσεων για αναζήτηση φυσικού αερίου και πετρελαίου σε υποσχόμενες περιοχές, και πάνω απ’ αυτές είναι η Μεσόγειος· μια επένδυση για τις σημαντικές της δυνατότητες της περιοχής.

Επισήμανε ότι η στρατηγική «παρέχει ευκαιρίες για προσέλκυση νέων διεθνών εταιρειών να εργαστούν στην Αίγυπτο, επιπλέον ενθαρρύνει τις εταιρείες εκμετάλλευσης να αυξήσουν τις επενδύσεις τους και να επεκτείνουν τους τομείς λειτουργίας τους».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτές οι προσπάθειες «εξυπηρετούν την τάση του αιγυπτιακού κράτους να εντείνει τις δραστηριότητες έρευνας και εξερεύνησης για τους πόρους του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, υπό το πρίσμα της προσπάθειας των μεσογειακών χωρών να εντείνουν το ερευνητικό έργο προκειμένου να επιτευχθούν ανακαλύψεις φυσικού αερίου και να αυξηθεί η παραγωγή. ότι η σημασία του φυσικού αερίου αυξάνεται στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.”

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Αίγυπτος υπέβαλε διεθνή προσφορά για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 24 περιοχές στον Κόλπο του Σουέζ, τη Δυτική Έρημο και την Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο, αλλά τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ανέθεσε μόνο οκτώ περιοχές σε πολλές εταιρείες. συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής «Eni». Και της βρετανικής «BP» με ελάχιστη επένδυση στις περιόδους εξερεύνησης που εκτιμάται σε περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να διανοιχτούν 33 πηγάδια.

Τα τελευταία έξι χρόνια, η Αίγυπτος έχει υλοποιήσει 27 έργα για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με επενδύσεις που υπολογίζονται σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια.  Ως αποτέλεσμα, η μέση παραγωγή της Αιγύπτου έφτασε τα 6,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα και ξεκίνησε ένα σχέδιο που θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του 2025 για τη γεώτρηση 45 περιοχών για αναζήτηση αερίου.

Ο Δρ Ahmed Kandil, επικεφαλής του «Προγράμματος Ενεργειακών Σπουδών» στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών Al-Ahram, θεώρησε ότι η ανακοίνωση της Αιγύπτου να προσφέρει νέες περιοχές στη Μεσόγειο και στο Δέλτα του Νείλου είναι «επιβεβαίωση των προσπαθειών της Αιγύπτου να επωφεληθεί από την τρέχουσα άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου” ως αποτέλεσμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Επισημαίνεται ότι αυτή η άνοδος “παρέχει μια ελκυστική ευκαιρία σε διεθνείς εταιρείες να εξερευνήσουν τα ύδατα της Μεσογείου, οι οποίες είναι επιχειρήσεις υψηλών επενδύσεων, επειδή λαμβάνουν χώρα σε βαθιά νερά, αλλά η άνοδος των τιμών της ενέργειας την τρέχουσα περίοδο ενθαρρύνει αυτές τις εταιρείες να ξεκινήσουν να εργάζονται σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες εκτιμάται ότι διαθέτουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου.

Ο Καντίλ πρόσθεσε, σε δηλώσεις του στο Asharq Al-Awsat, ότι «η Αίγυπτος θεωρείται επί του παρόντος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, ειδικά μετά την επιτυχία της εμπειρίας συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής υπό την ομπρέλα του (Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου) που φιλοξενείται από το Κάιρο, η οποία ενισχύει την ελκυστικότητά της για τις πετρελαϊκές εταιρείες Global Energy», επιπλέον της υποστήριξης των ΗΠΑ και της Ευρώπης για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, η οποία ενθαρρύνει τις μεγάλες εταιρείες να εντείνουν τις έρευνες.

Και για το αν η αιγυπτιακή προσφορά για εξερεύνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Μεσόγειο σχετίζεται με την απόφαση για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη και την αντίρρηση που εκφράστηκε από την πλευρά της κυβέρνησης του Abdel Hamid al-Dabaiba (η απερχόμενη κυβέρνηση) , και ορισμένες επιτροπές του λιβυκού κοινοβουλίου, ο Καντίλ είπε ότι η Αίγυπτος «έχει πλέον σύνορα». Η απόφαση της Αιγύπτου να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορα «δεν έχει καμία επίδραση στο έργο της Αιγύπτου στα χωρικά της ύδατα».

Ο ερευνητής, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας, πρόσθεσε ότι «η αντίληψη της Λιβύης για το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων δεν έχει καμία επίπτωση επί τόπου».

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Αίγυπτος ανακοίνωσε την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της με τη Λιβύη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την οποία οι παρατηρητές απέδωσαν τότε στην «τάση της Αιγύπτου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός των θαλάσσιων συνόρων της».

Μια εβδομάδα μετά την απόφαση να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel-Fattah El-Sisi πραγματοποίησε συνάντηση κατά την οποία συζήτησε τις προσπάθειες του κράτους για αναζήτηση και εξερεύνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών που διέπουν τις δραστηριότητες και τη διαχείριση των φυσικών πόρων από τα κράτη στην ανοιχτή θάλασσα.

https://www.libya-al-mostakbal.org/88/45585/مصر-تتمسك-بحدودها-البحرية-مع-ليبيا-ترسيم-ا-وتنقيب-ا.html

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα