Η ήρεμη δύναμη των ασκήσεων στα νησιά του Αν. Αιγαίου διπλωματικός βραχίονας και απάντηση στις τουρκικές κραυγές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Η «ήρεμη δύναμη» των ασκήσεων στο Αιγαίο από τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ίσως η καλύτερη απάντηση στην πληθώρα των παράτυπων anti-navtex που εκδίδει η Άγκυρα για περιοχές που δεν ανήκουν στον τομέα ευθύνης της αλλά και τις «κραυγές» των Τούρκων Αξιωματούχων.

Με τις ασκήσεις αυτές ο Στρατός Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, μαζί με την Πολεμική Αεροπορία σφραγίζουν τον ζωτικό χώρο των δικών τους ασκήσεων, που δεν είναι άλλος από το Αρχιπέλαγος και τα νησιά πάνω στα οποία υπάρχουν οι φρουρές αποτροπής, που τάσσονται απέναντι σε μια διαρκή απειλή που έρχεται εξ ανατολών.

Την ίδια στιγμή το συμβούλιο ασφαλείας την Τουρκίας φαίνεται να δίνει το πράσινο φως στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να κλιμακώσουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο, όπως δηλαδή έκαναν πριν λίγες ημέρες με το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα κατοικημένα νησιά, Παναγιά και Οινούσσες.

Η Άγκυρα κατηγορεί γι’ ακόμη μια φορά την χώρα μας πως παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή ενώ παραβιάζει κάθε όρο καλής γειτονίας.

Μάλιστα η Τουρκία καλεί ακόμη και τις «δυνάμεις», όπως λέει χαρακτηριστικά, που ενθαρρύνουν την Ελλάδα, να ταχθούν υπέρ της ειρήνης στην περιοχή η οποία με τις κινήσεις τους κινδυνεύει.

Αυτό θεωρείται βέβαιο στο Επιτελείο ότι είναι αποτέλεσμα των συνεκπαιδεύσεων που γίνονται σε όλο το εύρος του Ελληνικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού τμήματος της Αν. Μεσογείου. Άλλωστε τα πλοκάμια της «Μέδουσας» χτύπησαν εξ αρχής τις ευαίσθητες χορδές της Άγκυρας, όταν αυτά πάτησαν μέσα στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Αλλά και η άσκηση των τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, που έστησαν ένα σενάρια ανακατάληψης πετρελαϊκής εγκατάστασης, δεν άρεσε στη γείτονα.

Άλλωστε η Τουρκία εκδήλωσε τον εκνευρισμό της και για τις Ελληνοαμερικανικές συνεργασίες, ιδιαίτερα αυτές που γίνονται στην περιοχή του Έβρου.

Μπορεί να δείξει το ίδιο μόλις δει και τα πρώτα Μ-1117 που έφτασαν στην Αττική αλλά θα προωθηθούν άμεσα στον ακριτικό Νομό και τα νησιά του Αιγαίου μόλις τα εξοπλίσει ο Στρατός Ξηράς, διότι ήρθαν από την Γερμανία εντελώς «γυμνά» από οπλισμό και άλλα υλικά.

Δεν αποκλείεται μάλιστα λόγω της συσσώρευσης Αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη τα τελευταία 24ωρα να δούμε και πάλι νέες κραυγές αγωνίας από τη γείτονα, σαν αυτές που εμφάνισε ο κος. Ερντογάν, όταν μιλούσε για την «λάθος πλευρά» στην οποία βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Φωτιά και ατσάλι σ’ όλα τα νησιά του Αν. Αιγαίου

Πάντως ενώ η «Μέδουσα» άπλωνε το δίχτυ της στο νοτιοανατολικό τμήμα των Ελληνικών νερών, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν σταμάτησαν ν’ ακυρώνουν τις ναυτικές οδηγίες της γείτονος σε όλο το εύρος του ανατολικού Αιγαίου.

Το μπαράζ των ασκήσεων στους σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ ξεκινούσε από το ακριτικό Καστελόριζο κι έφτανε έως και την Σαμοθράκη, με ασκήσεις που έδιναν βαρύτητα στα σενάρια προστασίας ή και ανακατάληψης νησίδων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού από την αρχή του μήνα στους σχηματισμούς και τις μονάδες της ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ» ξεκίνησαν επιχειρησιακά σενάρια σε κάθε σχηματισμό, ενώ έγιναν βολές με όλα τα διαθέσιμα όπλα που υπάρχουν στην ακριτική νησιωτική γη.

Άρματα μάχης έβαλλαν από στατική θέση ή εν κινήσει, βολές πυροβολικού, από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. Παράλληλα έγιναν αντιαρματικές βολές, πυρά αντιαεροπορικών όπλων αλλά και βολές με τον φορητό οπλισμό.

Ομοβροντίες στην Κρήτη

Όμως οι δυο κύριοι κορμοί του Στρατού Ξηράς, οι σχηματισμοί των Αντιστράτηγων, Πέτρου Δεμέστιχα και Νικολάου Φλάρη, δηλαδή η 1η Στρατιά και η ΑΣΔΕΝ ασκήθηκε και στο Πεδίο Βολής Κρήτης και μάλιστα είχαν παρατηρητές τους Συμμάχους από τη Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων της Ευρώπης, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (σ.σ. οι τρεις τελευταίες είναι οι δυνάμεις της φετινής Μέδουσας).

Οι ομοβροντίες του Πυροβολικού μάχης των δυο σχηματισμών άστραψαν στο μεγαλύτερο πεδίο βολής της Αν. Μεσογείου στις οποία μετείχαν τα διαχρονικά πυροβόλα του Ελληνικού Πυροβολικού Μ-101, των 155 χιλ Μ-109, αλλά και τα πολύ νεότερα PzH 2000 GR. Εντυπωσιακές ήταν οι βολές από τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, τόσο τα RM-70 τα οποία έβαλαν με αναβαθμισμένες ρουκέτες όσο και τα MLRS.

Αυτές είναι απαντήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην διαρκή στοχοποίηση των ακριτικών νησιών του Αρχιπελάγους, για την δήθεν παράνομη παρουσία δυνάμεων. Διαχρονική θα μείνει η λακωνική απάντηση προς τους γείτονες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, πως «ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται»….

Η Αθήνα πάντως ειδικά αυτές τις ημέρες με την αποσταθεροποιητική εικόνα που παρουσιάζει στο εσωτερικό της η Τουρκία λόγω της οικονομικής κρίσης- παρά τις ενέσεις που κάνουν φίλια σε αυτήν πλούσια κράτη- έχει αυξημένα αντανακλαστικά, διότι το παρελθόν έχει διδάξει πως όταν η Άγκυρα αισθάνεται ασφυκτικά στριμωγμένη στο εσωτερικό της, προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητές κρίσεις και να δείχνει στον δυσαρεστημένο λαό της Τουρκίας έναν εξωτερικό εχθρό, που συνήθως το εύκολο θύμα για κάτι τέτοιο είναι η Ελλάδα…

File photo Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ σε ασκήσεις προστασίας και ανακατάληψης βραχονησίδων στο Αν. Αιγαίο. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ

Η ήρεμη δύναμη των ασκήσεων στα νησιά του Αν. Αιγαίου διπλωματικός βραχίονας και απάντηση στις τουρκικές κραυγές [videos]

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα