Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΛΥΝΕΤΑΙ, ΜΟΝΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Διαβάζοντας ένα ενδιαφέρον άρθρο στο γαλλικό L’Obs, (το αναδημοσιεύουν μεταφρασμένο οι Ανιχνεύσεις απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ) προσπαθώ να καταλάβω γιατί ανεβαίνουν οι τιμές. Καθημερινά ζαλιζόμαστε με αυτά που βλέπουμε.
Και, κυρίως, αναρωτιέμαι, αυτή η τρομερή οικονομική επιστήμη γιατί δεν έχει κάποιον μηχανισμό να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο με βαρύτατες επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών.
Το μέσο που χρησιμοποιούν οι κεντρικοί τραπεζίτες, μεταξύ αυτών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό είναι η αύξηση των επιτοκίων.
Με την αύξηση των επιτοκίων ακριβαίνει το χρήμα, οι επιχειρήσεις δανείζονται λιγότερο, οι επενδύσεις περιορίζονται, η παραγωγή μειώνεται, το ίδιο και η κατανάλωση. Και όταν δεν υπάρχει ζήτηση πέφτουν οι τιμές. Αυτός είναι ο κύκλος.
Αυτό ισχύει, λέει το άρθρο, όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς και θέλεις να περιορίσεις τη ζήτηση.
Αλλά με τον πληθωρισμό σήμερα δεν συμβαίνει αυτό.
Ο πληθωρισμός που υπάρχει σήμερα δεν οφείλεται σε αυτην την διαδικασία. Οφείλεται στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και των τροφίμων. Η αύξηση της τιμής τους έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων που τα έχουν ως βάση για την παραγωγή τους.
Αυτή η αιτία του πληθωρισμού δεν αντιμετωπίζεται με την αύξηση των επιτοκίων. Το μέτρο αυτό είναι άδικο, γιατί αναγκάζει τον ευρωπαϊκό πληθυσμό να πληρώσει με τη μορφή της ανεργίας (αφού δεν θα γίνονται επενδύσεις) και της πτώσης της αγοραστικής δύναμης ένα εξωτερικό σοκ. Υπάρχει, λοιπόν, άλλος δρόμος; Αναρωτιέται ο αρθρογράφος. Ίσως, απαντά. Δεν ανήκει, όμως, στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και απαιτεί πολιτικό θάρρος.
Ο αρθρογράφος προτείνει να φορολογηθούν τα έσοδα των πλουσίων και τα υπερκέρδη των εταιρειών και να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για να στηρίξουν την αγοραστική δύναμη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Αλλά αυτή η λύση είναι προσωρινή. Μπορεί να μην είναι και αποτελεσματική.
Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν είναι θέμα οικονομολόγων, πια. Είναι θέμα πολιτικό.
Ο πόλεμος έχει γίνει καταλύτης μιας παγκόσμιας γεωοικονομικής αναδιάρθρωσης σε βάρος, πάντα, των πολιτών.
Καιρός να πιέσουμε να τελειώσει.
Διαφορετικά το μέλλον προοιωνίζεται σκοτεινό. Πολύ σκοτεινό.
Ας το έχουν υπόψη όσοι επιμένουν στην τελική λύση. Τελική λύση, όπως την φαντάζονται, δεν υπάρχει. Είτε απο τη μια είτε απο την άλλη πλευρά.
Π.Σαβ
spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στην Ελλάδα , πλην της κυβέρνησης και των φιλοκυβερνητικών -βασικά νοικοκυραίων- πολιτών, δεν γίνονται δεκτές οι καταληκτικές απόψεις του ξένου δημοσιογράφου ότι οι αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες οφείλονται στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο , που επέφερε την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ,του πετρελαίου και των παραγομένων και μεταφερομένων με μηχανικά ενεργοβόρα μέσα ειδών διατροφής ,ενδύσεως κλπ
  Ένα χρόνο τώρα ακούμε για ακρίβεια Μητσοτάκη και για επιβαλλόμενη οικονομική στήριξη όλων – ευπόρων, και απόρων -με δαπάνη και όλου του προϋπολογισμού, για να επιβεβαιωθεί το κρατικίστικο μοντέλο του αριστερού και σοσιαλδημοκρατικού σοσιαλισμού , που δεν έχει μάθει να εξοικονομεί ”για ώρες ανάγκης” ,τις οποίες σχεδόν σίγουρα θα έχουμε και ενόψει του χειμώνος ,των εκλογών και του ξάγρυπνου κ.Ερντογάν ,που λέει- και μπορεί να το κάνει – να μας έρθει μια νύκτα στο ραμαζάνι του Φεβρουαρίου.
  Υ.Γ Καιρός να πιέσουμε να τελειώσει ο πόλεμος -καταλήγετε κ. Σαββίδη -αλλά πως να πιέσεις δύο εμπόλεμους να ειρηνεύσουν και να μας λυπηθούν γιατί εμείς ”φτωχαίνουμε’;;;’.
  Αναγκαστικά εκεί θα παιχτεί και το δράμα των Μηλίων ,που μας περιέγραψε ο μοναδικός Θουκιδίδης μας .
  Ως τότε θα φτωχύνουμε -περισσότερο από όλους -εμείς οι καλοπερασάκηδες Ευρωπαίοι και σταδιακά θα καταστούμε και εμείς οι Μήλιοι για τις δύο υπερδυνάμεις, που” μας έβλεπαν μέχρι τώρα με ένα μάτι ” ως κράτη της Ε.Ε., που παράγουν και πολιτισμό και τα καλύτερα προϊόντα και πλούτο για τους περισσότερούς μας , οι οποίοι -ήταν και επιδειξίες- κυκλοφορούσαν παντού με δύο-τρία αυτοκίνητα και ξόδευαν -ξόδευαν αλογάριαστα . Το χρήμα -παρά την μιζέρια και την κλαψούρα μας (ιδίως στην Ελλάδα)-δεν κρυβόταν και δεν κρύβεται.
  Θα ξαναζήσουμε δυστυχώς την ζωή των δύο δεκαετιών μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.
  ΓΡΑΨΑΜΕ ΟΤΙ ΣΤΙΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 ΒΓΗΚΕ Ο ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ -ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ -ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΞΑΝΑΧΑΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΝΟΜΟΥΣ .
  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Ο ”ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΠΑΤΗΡ” -ΟΠΩΣ ΠΡΩΤΟΕΙΠΕ Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ -.

 2. Επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης με κρατικό προστατευτισμό και στρατηγικό/ κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, κατά το πρότυπο της Ιαπωνίας κι ας λένε ό,τι θέλουν οι συστημικοί οικονομολόγοι περί κακού παρεμβατισμού και λοιπά κουραφέξαλα. Αν θέλει η Ευρώπη να σωθεί, πρέπει να ξαναγίνει ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα του πλανήτη, όπως ήταν πριν την παγκοσμιοποίηση. Με ιδιωτικές επιχειρήσεις μεν, προστατευμένες από τον κινέζικο ανταγωνισμό δε. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Επίσης ας τονιστεί ότι καμία ενεργειακή αυτάρκεια -αν τυχόν επιτευχθεί- δεν θα γεννήσει πλούτο, απλώς θα συγκρατήσει την επιδείνωση του ευρωπαϊκού ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών.

  https://acci.gr/eurostat-%CF%83%CF%84%CE%B1-51-%CE%B4%CE%B9%CF%83-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7/

  Για την Ψωροκώσταινα εννοείται το ίδιο πρέπει να γίνει, αλλά εδώ γελάνε…

 3. Δεν θα είναι μεγάλο το βάρος μας-αν ξεκινήσουμε εμείς αυτήν την κουβέντα για κρατικό παρεμβατισμό και πόσο διπλωματικό κεφάλαιο -προσφιλής φράση του κ.Κοτζιά-θα ξοδέψουμε ,αγαπητέ κ. Α.Δ.Δ για να πείσουμε τους άλλους( 26) εταίρους μας -που έχουν και βέτο-στην Ε.Ε να επαναφέρουν το σοσιαλκρατικίστικο μοντέλο της οικονομίας ,το οποίοι ΟΜΟΦΩΝΩΣ έθαψαν το 1992 με την Συνθήκη του Μάστριχτ , η οποία ήταν ΚΑΙ η αιτία της διάσπασης της Ενωμένης Αριστεράς των δύο ΚΚΕ -που συνέπραξε στο κατά το ΠΑΣΟΚ ”βρώμικο ”89 ΚΑΙ το τέλος της αντιευρωπαϊκής πολιτικής του ΑνδρεοΠασόκ ,το οποίο μετά το 1993 ”εξευρωπαϊσθηκε” ;;;.
  Η ελεύθερη οικονομία -Δεξιά συμβατικώς- σε περιόδους οικονομικής κρίσης -όπως τώρα με την πανδημία και τον πόλεμο -γίνεται περισσότερο φιλολαϊκή από τους αυτοδιαφημιζόμενους ως μοναδικούς ευαίσθητους σοσιαλαριαστερούς ,-δικούς μας και ξένους-, αλλά βδελύσσεται την εθνικοποίηση-κρατικοποίηση και δημοσιουπαλληλοποίηση των πολιτών
  για να κ α α ά θ ο ν τ α ι και να τους πληρώνουν οι λιγοστοί ελεύθεροι επιχειρηματίες.
  Το Σουηδικό μοντέλο των ΠΑΠΑΝΑΔΡΕΌΥ είχε υψηλούς φόρους στους πάντες , γιαυτό και στην Σουηδία εγκαταλείπεται τάχιστα, τα δε μοντέλα της Αριστεράς προϋποθέτουν μονοκομματικές κυβερνήσεις εκτός Ε.Ε, όπως επιχειρήθηκε και σε εμάς το 2015 .
  Ο ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ.
  Ο ”Καπιταλισμός” αγαπητέ μου αυτοπεριορίζεται και αυτοδιορθώνεται .
  Οι πόλεμοι πάντοτε αλλάζουν την ”ατζέντα” ,αλλά θα ειρηνεύσουμε. Υπομονή.

 4. Αγαπητέ Σ.Α.Ν. το τόνισα ότι αναφέρομαι σε προστασία ιδιωτικών βιομηχανικών επιχειρήσεων, όχι κρατικών, συνεπώς δεν τέθηκε ζήτημα “δημοσιουπαλληλοποίησης των πολιτών που κ α α ά θ ο ν τ α ι”. Επίσης στα πλαίσια του προστατευτισμού, προφανώς περιλαμβάνω και φοροελαφρύνσεις των πραγματικά παραγωγικών επιχειρήσεων (όχι των παρασίτων). Τώρα αυτά περί υψηλής φορολογίας τύπου Σουηδίας, πού είδατε να τα υποστηρίζω;
  Αφού η Ευρώπη αυτοϋπονομεύτηκε εξάγοντας το βιομηχανικό και τεχνολογικό της κεφάλαιο στην Κίνα και σε χώρες του πρώην Τρίτου Κόσμου, εισάγοντας αντιστρόφως μεταναστευτικά ρεύματα (λαθραία ή νόμιμα, αδιάφορο) για λάντζα με χαμηλό εργατικό κόστος, ε ας υποστεί τώρα τα επίχειρα της παγκοσμιοποίησης ή ας πολεμήσει σκληρά για να μην καταντήσει o νέος παρίας του πλανήτη, στριμωγμένη μεταξύ Αμερικής, Κίνας και BRICS. Και τέλος πάντων, αν οι Ευρωπαίοι πράγματι αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν κατά πώς δείχνουν*, ας πάνε να κόψουν τον λαιμό τους.
  Για εμάς τους φτωχούς συγγενείς υπάρχει καμία ελπίδα παραγωγικής ανασυγκρότησης; Φοβάμαι πως όχι και δεν φταίει ούτε ο κορωνοϊός, ούτε ο πόλεμος για αυτό.

  * “Το 2020, οι επιχειρήσεις με έδρα την ΕΕ μείωσαν τις συνολικές επενδύσεις τους στην Ε&Α κατά 2,2 %. Οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και στην Κίνα αύξησαν τις συνολικές επενδύσεις τους στην Ε&Α κατά 9,1 % και 18,1 % αντίστοιχα.”
  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/ip_21_6599

 5. ΚΑΙ άλλοτε ανέφερα ότι είμαστε ομόφρονες ,αγαπητέ κ. Α.Δ.Δ Και φαίνεται ότι σας παρεξήγησα θεωρώντας σας ως κρατιστή .Απολογούμαι .
  Όμως κάθε οικονομική υποστήριξη ιδιωτικών επιχειρήσεων θεωρείται -τώρα- αθέμιτος ανταγωνισμός και δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξει τέτοια οικονομική ενίσχυση τους ,με τέτοιες – ευρωπαϊκές αποδοχές των εργατοϋπαλλήλων, πέραν του γεγονότος ότι πια έχουμε ελλείψεις εργατικών χεριών για επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα… Του χρόνου ίσως μείνουν στα δέντρα οι ελιές και τα άλλα φρούτα. Ελπίδα εκείνοι οι 50.000 Αιγύπτιοι που θα έρθουν το επόμενο καλοκαίρι , όπως συμφωνήσαμε με την Αίγυπτο προσφάτως.
  Στην Ελλάδα μας με τα εκατομμύρια των σπουδαγμένων νέων από τότε που καταργήθηκαν οι εξετάσεις για το Λύκειο δεν υπάρχει ελπίδα για πρωτογενή παραγωγή στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομείς, που ενδιαφέρουν περισσότερο.
  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΟΥΝ Κ;ΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΑ ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥ .ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ.
  ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ .

 6. Πράγματι κ. Σ.Α.Ν. δεν πιστεύω ότι διαφωνούμε επί της ουσίας, όπως και με τους περισσοτέρους εκ των αναγνωστών των “Ανιχνεύσεων”, εφόσον προτάσσουμε τον πατριωτισμό και όχι τα ιδεολογήματα. Κάποιες διαφορές στις επιμέρους προσεγγίσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά είναι δευτερεύουσες.
  Τέλος πάντων ειδικά για την Ελλάδα, ο αγροτικός τομέας παραδόξως έχει πάρει τα πάνω του (το 2020 πλεονασματικός για πρώτη φορά ύστερα από το 1984! ). Σαφώς η ερημοποίηση της υπαίθρου και η απομάκρυνση των νέων από τα γεωργικά – κτηνοτροφικά – αλιευτικά επαγγέλματα συνιστά τεράστιο πρόβλημα (παιδιά, όλοι μαζί στην χαβούζα της Αθήνας να τρώμε ο ένας τις σάρκες του άλλου), ωστόσο σε στενό οικονομικό επίπεδο τα πράγματα είναι μάλλον αισιόδοξα, δηλαδή βγαίνει κάποιο κέρδος.
  Αν θέλουμε βεβαίως να υπάρξει συνέχεια στις καλές επιδόσεις του αγροτικού τομέα, απαιτείται εκμηχάνιση της παραγωγής (όχι, δεν χρειάζεται να μαζεύουμε τις ελιές με το χέρι, ούτε με μηχανικές ράβδους, υπάρχουν και τετράτροχα ειδικά οχήματα, αλλά εδώ κάποιοι θέλουν να ζούμε στην εποχή του Ησιόδου), έλεγχος της ποιότητας, καθετοποίηση του προϊόντος, προώθησή του στις διεθνείς αγορές κ.ο.κ.
  Επιμένω όμως:
  Με πατάτες, ντομάτες, καρπούζια και αγγούρια, καμία χώρα δεν πήγε μπροστά. Θέλουμε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ. Όλα τα άλλα (τουρισμός, τηλεπικοινωνιακοί κόμβοι – ήτοι αποθήκες για σέρβερ- σταθμοί φορτοεκφόρτωσης, τραπεζικά δίκτυα κλπ) είναι παρηγοριά στον άρρωστο, μέχρι να ‘βγει η ψυχή του.
  Ευχαριστώ για την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων!

 7. Mετά την βίαιη αποβιομηχάνιση -πάλι από την πετρελαϊκή -οικονομική κρίση του 1973-1979 και την πρώτη υποτίμηση Αρσένη του 1983 – κατά τις οποίες κρίσεις έκλειναν η μια μετά την άλλη οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις ,λόγω του υψηλού τους δανεισμού σε δολάρια και δημιουργήθηκαν οι αλήστου μνήμης ΠΡΟΒΗΛΜΑΤΙΚΕΣ που τις κοινωνικοποίησε το ΑνδρεοΠασόκ -για να τις πληρώσουμε όλοι μαζί – δύσκολα θα δημιουργηθούν τέτοιες νέες επιχειρήσεις . ”Εφυγαν” και οι παραδοσιακοί βιομήχανοι ,είχαμε και αυτό το 40χρονο κενό της απουσίας τέτοιων επενδύσεων , έχουμε και ελλείψεις βιομηχανικών εργατών, έχουμε και υψηλές αποδόσεις σε επιχειρήσεις ”του ποδαριού” -εστίασης κλπ- κάποια βελτίωση ίσως γίνει από πολυεθνικές ,αλλά ΧΡΥΣΟΣ στην Χαλκιδική με ξένους φτηνούς εργατοτεχνίτες.
  Τώρα το κράτος με τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχει λεφτά ,αλλά με τον φοβισμένο τραπεζικό τομέα δύσκολα χρηματοδοτείς επιχειρήσεις βαριάς βιομηχανίας, εκτός από πολεμικές και ναυπηγικές.
  Και εγώ ευχαριστώ κύριε Α.Δ.Δ για την ανταλλαγή των απόψεων μας ,που νομίζω πως πρέπει να περιλαμβάνουν και τον παράγοντα Τουρκία ,που δεν θέλει και την περαιτέρω ανάπτυξή μας.
  Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ. ΥΣΤΕΡΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΠΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 4ΕΤΙΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΛΙΓΟΣΤΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΚΡΑΥΓΕΣ .
  ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα