Ηλίας Λεοντάρης: «Για ό,τι μας συμβεί στο μέλλον, θα φταίει ένα από τα παλιά λάθη»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νέα οπτική στην Πολιτική Προστασία από τον Δημήτρη Κουρέτα

Νέα οπτική στην Πολιτική Προστασία, την οργάνωσή της, τους τομείς εμπλοκής της αλλά και στον σχεδιασμό της φαίνεται πως δίνει η νέα περιφερειακή αρχή υπό τον Δημήτρη Κουρέτα και σε αυτό τον νευραλγικό τομέα ο νέος Περιφερειάρχης επέλεξε ως υπεύθυνο τον Στρατηγό ε.α. Ηλία Λεοντάρη. Χθες, ο κ. Λεοντάρης παρουσίασε το πλαίσιο δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σήμερα, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη τόνισε μεταξύ των άλλων πως ό,τι συμβεί στο μέλλον θα είναι ένα από τα λάθη του παρελθόντος, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να αλλάξει όλος ο τρόπος αντίληψης της πολιτικής προστασίας.

Ο Στρατηγός ε.α. επεσήμανε πως η φυσική καταστροφή δεν κάνει διαχωρισμούς και δεν ρωτά σε ποιον ανήκει τι. Τόνισε πως ο Περιφερειάρχης έδωσε την κατεύθυνση στο τι θα πει Πολιτική Προστασία, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να γίνει επικέντρωση στα τέσσερα φυσικά φαινόμενα, πυρκαγιά, πλημμύρα, χιόνι και σεισμό αλλά να υπάρξει μελέτη όλων των κινδύνων από τους οποίους απειλείται η ανθρώπινη ζωή, απειλείται η περιουσία του πολίτη και απειλείται η ανάπτυξη και η ευημερία του ανθρώπου.

«Όταν κάποιος νιώθει ανασφαλής δεν μπορεί να πάρει εύκολη απόφαση για επένδυση , ούτε να μετεγκατασταθεί , όταν ξέρει ότι θα κινδυνεύσει από ένα φαινόμενο», σχολίασε ο κ. Λεοντάρης.

Φυσικά, τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση κάλυψης όλων των ενδεχομένων, όλων των φαινομένων κ.ο.κ., υπογράμμισε όμως ότι αυτό που θα υπάρχει πάντα είναι μία καλή προετοιμασία με μια καλή μελέτη, ανάλυση, εκτίμηση των δεδομένων σε ιστορικά στοιχεία, στατιστικά, έρευνες που κάνουν επιστημονικά εργαστήρια πανεπιστημίων, ιδιωτών, ινστιτούτων.

«Όλα αυτά,  δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, υπάρχουν σε κάποια συρτάρια. Το ζητούμενο είναι να εμπλέξουμε όλους αυτούς τους φορείς, από το άτομο έως τον μεγαλύτερο θεσμό και φορέα του κράτους και να πάρουμε αυτή την πληροφορία,  να την αναλύσουμε και να την προσαρμόσουμε στα μικρογεωγραφικά δεδομένα της περιοχής που μας ενδιαφέρει», είπε χαρακτηριστικά ο νέος υπεύθυνος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την Πολιτική Προστασία.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη λίμνη Κάρλα, υποστηρίζοντας ότι ξέραμε όλοι ότι ήταν λίμνη, παρόλα αυτά χτίσαμε εκεί που ήταν λίμνη.

«Αν σκεφτόμασταν ότι η φύση θα επανέλθει κάποια στιγμή, θα χτίζαμε από τις όχθες της παλιάς λίμνης και ψηλότερα. Τα πάντα εξαρτώνται από μια καλή οργάνωση. Πάντα θα υπάρχει ένα μέρος που θα είσαι κοντά στην πρόληψη, σε αυτό που εκτιμάς ότι θα γίνει. Πάντα  όμως θα υπάρχει κάτι που θα μας αλλάζει τα δεδομένα. Η λέξη πρόβλεψη δεν έχει θέση στη διαδικασία της πολιτικής προστασίας, δέχομαι την πρόγνωση και αφορά στα μετεωρολογικά δεδομένα, τα επιστημονικά που έχουν οι ερευνητές στοιχεία για να μας δώσουν μία περιοδικότητα του φαινομένου. Να προβλέπω ότι θα γίνει μια πλημμύρα δεν είναι στη σωστή πλευρά, εμείς πρέπει να σχεδιάζουμε από το χειρότερο σενάριο, να ξαναγεμίσει η Κάρλα με όποιο τρόπο η φύση αποφασίσει και το λιγότερο επικίνδυνο να είναι όπως πριν τον Daniel» είπε ο κ. Λεοντάρης και συμπλήρωσε ότι το κράτος θα μπορούσε να πει το 1962 ότι δεν θα γίνει καμία εγκατάσταση, καμία βιομηχανική εγκατάσταση εκεί που έσκαγε το κύμα της λίμνης. «Εκείνο που θέλουμε να αποφύγουμε είναι τον αιφνιδιασμό, τη μεγάλη διαφορά από αυτό που σχεδιάζουμε και αυτό που θα μας συμβεί», τόνισε.

Διασπορά αρμοδιοτήτων, ευθυνών αλλά …ένας ο υπαίτιος

Παράλληλα, ο κ. Λεοντάρης αναφέρθηκε στις δαιδαλώδεις καταστάσεις που επικρατούν στην οργάνωση που υπάρχει καθώς υφίσταται διασπορά των αρμοδιοτήτων που συνεπάγεται διασπορά ευθυνών και στο τέλος «ψάχνουμε να βρούμε τον έναν και δυστυχώς δεν υπάρχει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το ζητούμενο δεν είναι να βρούμε έναν υπεύθυνο για να τον καταδικάσουμε, το ζητούμενο είναι τι δεν πήγε καλά, ποιος δεν πάτησε το κατάλληλο κουμπί τη στιγμή που έπρεπε. Πρέπει να αυτοματοποιήσουμε τους μηχανισμούς , να περιορίσουμε τον χρόνο της λήψης κάθε απόφασης, τους εμπλεκόμενους την κρίσιμη στιγμή, να είναι όλα αυτά συμφωνημένα με βάση τα σενάρια που θα δημιουργήσουμε με βάση, στατιστικά, εμπειρίες, στοιχεία.

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα διδάγματα στην πράξη λέμε καθημερινά με τις πράξεις μας ότι κανένα μάθημα δεν μαθεύτηκε. Έχουμε προσδιορίσει το μάθημα, αλλά δεν το μάθαμε.

Η λίστα με τα λάθη για ότι μας συνέβη στο παρελθόν είναι συμπληρωμένη και δυστυχώς για εμάς δεν υπάρχουν καινούργια λάθη. Ό,τι μας συμβεί στο μέλλον θα είναι ένα από τα παλιά λάθη που θα φταίει», υπογράμμισε ο ίδιος, δίνοντας το στίγμα της νέας νοοτροπίας της Πολιτικής Προστασίας.

Και η ατμοσφαιρική ρύπανση στους κόλπους και την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας

Ενδιαφέρον ήταν το στοιχείο, στην παρουσίαση του προγράμματος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ότι πλέον εντάσσεται σε αυτή και η ατμοσφαιρική ρύπανση με τον κ. Λεοντάρη να τονίζει πως στόχος είναι η προσέλκυση επιχειρήσεων για την ενίσχυση της Θεσσαλίας, αλλά και η ταυτόχρονη τήρηση των κανόνων.

«Στόχος είναι να γίνουν επιχειρήσεις, ωστόσο για καθετί η επιστήμη και η τεχνολογία έχει επιβάλλει κανόνες. Μπορείς να λειτουργήσεις την πιο «βρώμικη» από απόβλητα επιχείρηση σε κατοικημένες περιοχές, όπως υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στο εξωτερικό,  αλλά λειτουργούν με τεχνικές, προγράμματα και κανόνες που οι κάτοικοι δεν αντιλαμβάνονται τίποτα. Το ζητούμενο είναι να λειτουργήσουν όλοι και ασφαλώς», τόνισε ο ίδιος.

Επεσήμανε δε ότι στόχος και επιδίωξη του Περιφερειάρχη είναι η προσέλκυση επενδύσεων για να δώσει ζωή στην περιφέρεια και να περιοριστεί η αστικοποίηση.

«Το θέμα είναι να πείσουμε τους επενδυτές να εφαρμοστούν οι κανόνες και για να εφαρμοστούν οι κανόνες επειδή πάντα θα υπάρχουν παραβάτες θα πρέπει να έχουμε και τον μηχανισμό ελέγχου», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Λεοντάρης έθεσε και το θέμα της επιτυχίας του δύσκολου εγχειρήματος, που για τον Δημήτρη Κουρέτα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, όπως το έχει χαρακτηρίσει.

«Επιτυχία η βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και της ποιότητας ζωής αυτών που επέλεξαν να ζουν στη Θεσσαλία», κατέληξε ο Στρατηγός ε.α..

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

magnesianews.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα κρατήσει όλη την 5ετια της διοικήσεως των κ. κ Κουρέτα ,Λεοντάρη η απόδοση των ευθυνών ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΕΙ στην ουρά της Αισώπειας αλεπούς (του κ. Αγοραστού) ;;;.
    Πρωτοφανής-προκαταβολική μάλιστα- δήλωση αποποιήσεως ευθυνών .
    Ελπίζουμε να μη την επαναλάβει και ο Περιφερειάρχης κ. Κουρέτας, στον οποίον ευχόμαστε καλή επιτυχία για την όμορφη -αν μη τι άλλο- Θεσσαλία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα