Ηλίας Λεοντάρης για το νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας: Μετεξέλιξη και όχι αναδιοργάνωση (φωτ. & βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ

Του Κωνσταντίνου Κοντοκώστα

Φωτογραφίες: Θανάσης Καλιακούδας  

Το σχέδιο του για την Πολιτική Προστασία παρουσίασε σήμερα στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας.

Η παρουσίαση  έγινε από τον Στρατηγό ε.α. Ηλία Λεοντάρη ο οποίος θα έχει και την ευθύνη του συγκεκριμένου τομέα στη νέα Περιφερειακή Αρχή.

Όπως τόνισε ο κ. Λεοντάρης το νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας θα αφορά περισσότερο μετεξέλιξη του υπάρχοντος παρά αναδιοργάνωση του, με προσαρμογή κάθε φορά στα δεδομένα που πρκύπτουν. Πρόσθεσε πως οι άμεσες προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση των συνθηκών που θα φέρει ο επερχόμενος χειμώνας και η διαχείριση της κατάστασης που δημιούργησε η πρόσφατη κακοκαιρία.

Στη συνέχεια ο κ. Λεοντάρης αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και «ξεδίπλωσε» το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας του κ. Κουρέτα που βασίζεται σε «ένα όραμα, ένα στόχο και ένα σχέδιο».

Το όραμα όπως ανέφερε αποβλέπει στη δημιουργία ενός «κορυφαίου περιφερειακού οργανισμού πολιτικής προστασίας με στόχο τη διασφάλιση της ζωής, των περιουσιών, της ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών…Μιας ανθεκτικής και καλά προετοιμασμένης περιφέρειας».

Η υλοποίηση αυτού του οράματος όπως ανέφερε στηρίζεται στην μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάλυση των απειλών και των κινδύνων, στη δημιουργία και λήψη ενός πλέγματος προληπτικών μέτρων, στη διασφάλιση ενός επιπέδου ετοιμότητας, στην ανάπτυξη και εγκατάσταση μηχανισμών ταχείας και αποτελεσματικής αντίδρασης, στη γενική συμμετοχή και διυπηρεσιακή συνέργεια, στην ευαισθητοποίηση, δέσμευση και ενδυνάμωση της κοινωνίας στην καινοτομία και συνεχή βελτίωση ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Ο κ. Λεοντάρης στάθηκε επίσης στο νέο νόμο περί  πολιτικής προστασίας και ανέφερε το παράδειγμα της Μάνδρας στην Αττική που επλήγη από πλημμυρικά φαινόμενα το 1961 και το 2017, ως δείγμα επαναλαμβανόμενων λανθασμένων χειρισμών από πλευράς Πολιτείας.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του κ. Λεοντάρη, τον λόγο πήρε ο κ. Κουρέτας επισημαίνοντας την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την Πολιτική Προστασία και τονίζοντας πως αποτελεί «προσωπικό στοίχημα» η δημιουργία μιας αντίστοιχης ιστοσελίδας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας που θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους πολίτες.

Νωρίτερα ο κ. Κουρέτας στην εισαγωγική του τοποθέτηση τόνισε πως με την παρουσίαση του σχεδίου της νέας Περιφερειακής Αρχής για τον Πολιτισμό το Σάββατο, ολοκληρώνεται «ένας σημαντικός κύκλος προτεραιοτήτων που είναι η αγροτική ανάπτυξη, η πολιτική προστασία και ο πολιτισμός» και τόνισε ότι το σχέδιο για την επιχειρηματικότητα θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου.

Αφού ολοκληρώθηκε η παρουσίαση ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους με τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη να παρεμβαίνει επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο του σωστού καταμερισμού αρμοδιοτήτων στην αντιμετώπιση  φυσικών καταστροφών.

Τέλος να αναφέρουμε ότι για την εκδήλωση απέστειλαν επιστολή η υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μακρή και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ενώ στο Χατζηγιάννειο ήταν παρόντες στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση:

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα