ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Οι ψευδαισθήσεις δεν είναι κακό πράγμα.  Λειτουργούν πολλές φορές παρηγορητικά και καταπραϋντικά στον άνθρωπο. Τι γίνεται, όμως, όταν πρόκειται για ψευδαισθήσεις ολόκληρων κοινωνιών; Μήπως η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι αναγκαία;

Από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ε.Ε. έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία μια ψευδαίσθηση προστασίας. Γι αυτό φρόντισαν και οι ηγεσίες της χώρας. Άλλωστε, εκείνο το διάστημα το έλεγε συχνά ο Καραμανλής. Δεν ήταν τόσο το οικονομικό στοιχείο που επέβαλε την ένταξη. Ίσως, αν ελαμβάνετο υπόψη μόνο η οικονομία η ένταξη έπρεπε να αποφευχθεί.  Πρωτίστως ενδιέφερε την πολιτική ηγεσία η διασφάλιση της δημοκρατίας (κάτι που στις σημερινές γενιές ακούγεται παράξενο) και η προστασία από την τουρκική απειλή.

Η δημοκρατία δεν κινδύνευσε έκτοτε αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι οφείλεται στην ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές. Οι ελπίδες, όμως, για προστασία από την Τουρκία αποδείχθηκαν φρούδες. Το γιατί, μπορεί να το φέρει στη μνήμη του ο καθένας αλλά η τελευταία σύνοδος των ηγετών της Ευρώπης και η συζήτηση για την Τουρκία πρέπει να οδηγήσει σε μια προσγείωση και την πολιτική ηγεσία και την ελληνική κοινωνία.

Εν ολίγοις, δεν μπορεί η ηγεσία της χώρας να αφήνει την διασφάλιση της ακεραιότητάς της σε άλλες δυνάμεις.  Καμιά από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν στάθηκε κοντά στον ελληνισμό παρά μόνο μέχρι του σημείου που εξυπηρετούντο τα συμφέροντά της.

Θα μου πείτε γιατί θα πρέπει να μας υποστηρίξει κάποιος; Ακριβώς αυτό λέω και εγώ. Επειδή δεν υπάρχει περίπτωση στην κρίσιμη στιγμή η χώρα και ο λαός της να έχει την υποστήριξη δυνάμεων καλόν είναι να φροντίσει η ίδια  το δια ταύτα της τελευταίας στιγμής.

Την τελευταία στιγμή θα είμαστε μόνοι αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή οι συμμαχίες, οι συνεργασίες και οι καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών παίζουν ρόλο.

Στο εξαιρετικό πόνημά του για την ελληνική επέκταση στη Μικρά Ασία ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος γράφει:

«Ήταν 6 Μαίου 1919, μεσημέρι όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος δέχτηκε ένα επείγον τηλεφωνικό μήνυμα από τον Λόϋδ Τζώρτζ.

Ευθύς αμέσως, ώρα 14.45’, έσπευσε στο Και ντ’ Οσραί, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός τον ρώτησε χωρίς περιστροφές:

«Έχετε διαθέσιμον στρατόν;»

«Έχομεν. Περί τίνος πρόκειται;»

«Απεφασίσαμεν σήμερον μετά του Προέδρου Ουίλσον και του κυρίου Κλεμανσώ ότι δέον να καταλάβετε την Σμύρνην».

Η συνέχεια είναι γνωστή όπως γνωστόν είναι και το ότι ο Βενιζέλος ήξερε ότι διακινδύνευε. Αλλά αυτή ήταν η νοοτροπία του Βενιζέλου. Αν μετρούσε τα πράγματα με τη λογική η Ελλάδα θα είχε ακόμη και σήμερα σύνορα στη Μελούνα.

Αλλά το θέμα μας εδώ είναι άλλο. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, τα συμφέροντα και η πολιτική τους είναι γνωστά. Τηρουμένων των αναλογιών τίποτε δεν άλλαξε από τις ιστορικές περιόδους που ξεδίπλωσαν τις πολιτικές και ανέδειξαν τα συμφέροντά τους.

Όλες οι δυνάμεις πλην Βρετανίας βρίσκονταν χθες στο τραπέζι που συζήτησε για την Τουρκία. Η απόφαση μόνο τους αφελείς θα εξέπληξε.

Η διαχρονική αξία των δυτικών δυνάμεων εστιάζεται στο χρήμα. Ούτε η ιστορία, ούτε ο πολιτισμός, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν στοιχεία που θα υπερισχύσουν του χρήματος. Η οικονομία τους είναι στενά συνδεδεμένη με της Τουρκίας. Τρείς μόνο από αυτές τις χώρες που πρωταγωνίστησαν στον ευρωπαϊκό αυτοεξευτελισμό παρακαλώντας τον Ερντογάν είναι εκτεθειμένες περί τα 300 δις στην Τουρκία. Οι τράπεζες Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας είναι εκτεθειμένες κατά 150 δις περίπου. Οι άλλες οικονομικές σχέσεις τους ανέρχονται σε άλλα 150 δις. Για πιο λόγο να διακινδυνεύσουν αυτήν την σχέση; Επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης;  Ή γιατί στην Τουρκία καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα; Αυτά τα τελευταία έχουν εφευρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Πάει πολύ να τα πάρουμε στα σοβαρά.

Για να επανέλθουμε στο διάλογο Λόϋδ Τζώρτζ- Βενιζέλου, Αγγλία και Γαλλία ήθελαν να προλάβουν την Ιταλία που βρισκόταν βαθύτερα, στην Αττάλεια, να μην καταλάβει τις μικρασιατικές ακτές. Δεν ήθελαν να στείλουν δικά τους στρατεύματα και σκέφθηκαν να κάνουν έναν proxy war όπως θα λέγαμε σήμερα. Να στείλουν την Ελλάδα.

Όταν το σχέδιο δεν τους βγήκε, ή τους βγήκε όπως το ήθελαν, εγκατέλειψαν την Ελλάδα με το πρόσχημα του βασιλιά και της ήττας του Βενιζέλου στις εκλογές. Η αισχρή συμπεριφορά τους έχει γραφεί ανεξίτηλα στην ιστορία.

Η Γερμανία ήταν πάντα απέναντι στην Ελλάδα. Το ίδιο και η Ιταλία. Και δεν ήταν απέναντι λόγω συναισθημάτων. Ήταν απέναντι λόγω συμφερόντων. Απορώ γιατί στην Αθήνα πιστεύουν πως τα συμφέροντα αυτά άλλαξαν. Παραμένουν , τηρουμένων κάποιων αναλογιών, τα ίδια.

Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τις συμμαχίες και συνεργασίες της αλλά στην κρίσιμη στιγμή της τελευταίας ώρας θα είναι μόνη.

Η εξωτερική και αμυντική πολιτική πρέπει να χαραχθεί με αυτόν τον γνώμονα.

Η Γερμανία θα καταγγείλει τις επεκτατικές κινήσεις της Τουρκίας και οργανώσεις της χώρας θα αντιδράσουν γιατί η Τουρκία προκαλεί χώρα μέλος της Ένωσης με τα υπερσύγχρονα υποβρύχια που έλαβε από τη Γερμανία. Αλλά τα υποβρύχια θα τα πουλήσει το Βερολίνο στην Άγκυρα.   Αυτή είναι η υπέρτατη αρχή. Το χρήμα.

Το ίδιο και με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλές οργανώσεις στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα ανησυχήσουν και θα εκδηλώσουν την ευαισθησία τους για την καταπάτησή τους στην Τουρκία αλλά δεν θα κάνουν τίποτε ουσιαστικό όταν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες παρέχουν τα μέσα στην Τουρκία για την καταπάτησή τους.

Αυτή η ευρωπαϊκή υποκρισία είναι άκρως ενοχλητική. Και επικίνδυνη για τους αφελείς.

Τα προβλήματα που δημιουργεί αντιμετωπίζονται μόνο με σοβαρή προετοιμασία για την κρίσιμη στιγμή.

Τα υπόλοιπα είναι συζητήσεις ίσης βαρύτητας με την αναζήτηση του φύλου των Αγγέλων.

spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κύριε Σαββίδη,

  Η ιδέα/ψευδαίσθηση ότι η ΕΟΚ/ΕΕ μάς προστατεύει υπάρχει σε ελάχιστους εμμονικούς πια. Ποτέ, άλλωστε, δεν θα μπορούσε να προστατεύσει την μεταπολιτευτική “δημοκρατία”, διότι αν ξαναγινόταν πραξικόπημα (υπόθεση εργασίας κάνω), τι θα έκανε η ΕΟΚ; Το πολύ-πολύ να μάς απέκλειε. Ε, και; Ούτως ή άλλως, οικονομικώς καλύτερα τα πηγαίναμε επί 7ετίας. Άρα, η ψευδαίσθηση για προστασία περιορίζεται μονάχα έναντι τού τουρκικού κινδύνου, κι εκεί πέσαμε εντελώς έξω. Οφείλω να παρατηρήσω ότι και η ΕΟΚ/ΕΕ δεν είναι πια η ίδια μ’ αυτήν που ήταν όταν μπήκαμε. Μεσολάβησε η επανένωση των δύο Γερμανιών και η οικονομική επιβολή τής Γερμανίας μέσω €. Ξεγελάστηκαν όσοι πίστεψαν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία αποδείχτηκε όνειρο θερινής νυκτός.

 2. Δυστυχώς όμως πρέπει να συνεχίζουμε να συνομιλούμε με τους πάντες για λόγους εθνικού συμφέροντος .Προφανώς η ΕΕ παρέχει προστασία στα κράτη μέλη αλλά όχι την προστασία που θελουμε και εννοούμε εμείς . Ούτε το ΝΑΤΟ ούτε κανένας άλλος Διεθνής Οργανισμός δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την Ελλάδα παραπάνω από όσο επιτάσσουν τα γεωπολιτικά παίγνια .
  Επομένως σε μια περίοδο γεωπολιτικής αναρχίας και μετάβασης σε ένα πιθανό πολυπολικό σύστημα με περιφερειακές ηγεμονίες, η πολιτική μας πρέπει να είναι ανάλογη των διεθνών περιστάσεων . Δηλαδή αναζήτησή διμερών συμμαχιών εντός και κυρίως ΕΚΤΟΣ ΕΕ με ταυτόχρονη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων .

  • “Προφανώς η ΕΕ παρέχει προστασία στα κράτη μέλη αλλά όχι την προστασία που θελουμε και εννοούμε εμείς”

   Τι είδους προστασία παρέχει, δηλαδή;

   • Με όλο τον σεβασμό αυτό που εννοώ ως προστασία είναι η αποφυγή μιας οικονομικής καταστροφής από μια άτακτη χρεωκοπία το 2015 που θα οδηγούσε σε προφανή ήττα και στα εθνικά θέματα .
    Μια προστασία που συνδέετε με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ προϊόν δικών μας διπλωματικών ενεργειών / εκβιασμών για αποδοχή της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας .
    Μια προστασία που αναφέρεται στην λογική καλύτερα μέσα στην ΕΕ από το να είμασταν εκτός ΕΕ και μα ψαχνόμαστε δεξιά ή αριστερά για στήριξη

    Αυτα βέβαια φτάνουν για να αντιμετωπιστεί η ΤΟΥΡΚΙΚΗ αλητεία ❓
    Προφανώς ΟΧΙ ‼️
    Αλλά μας έχει δώσει δείγματα γραφής η ΕΕ σε θέματα Αμυνας και Εξωτερικής πολιτικής που είναι μεταξεταστέα ….

    Εν κατακλείδι αυτό που υπονοώ είναι ότι προστασία παρέχει και ευτυχώς … αλλά αν νομίζουμε ότι θα έρθει ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ να κατατροπώσει τον ΤΟΥΡΚΙΚΟ σε μια νέα ναυμαχία του ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ ( καθυπερβολή) αυτό απλά δεν πρόκειται να γίνει ποτέ ‼️

    Υστερόγραφο : δεν είμαι ειδικός και σε καμία περίπτωση δεν έχω το αλάθητο . Απλά λέω την άποψη μου

    • Εμάς μάς προστάτευσε η ΕΕ από την οικονομική καταστροφή, ή για να σώσουν τις τράπεζές των Γερμανία-Γαλλία, μάς έριξε στα μνημόνια και μάς εξανδραπόδισε;

     “Μια προστασία που συνδέετε με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ”; Τι είδους προστασία είναι αυτή; Βοήθησε καθόλου την Κύπρο, ή χωρίς αιδώ κι αισχύνη, λες και δεν τρέχει τίποτε που η Τουρκία κατέχει το 38% τού εδάφους της και την εποικίζει βιαίως, με σκοπό την πληθυσμιακή της αλλοίωση, διανοήθηκε καν να συζητήσει με τον ΑΤΤΙΛΑ για ένταξή του στους κόλπους της;

     Και μετά απ’ αυτά, ιδού πού καταλήξαμε. Δουλευόμαστε τώρα;

 3. Ένα είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί-, ή, δύσκολα μπορεί- να πεισθεί ο οποιοσδήποτε ΑΝΤΙ όχι μόνο στην Ε.Ε αλλά και στον πανδημικό ιό και στον εμβολιασμό και σε όλα τα άλλα θέματα, γιατί πάντοτε θα προτεραιοποιεί και θα υπογραμμίζει τα αρνητικά -τα οποία σε όλα τα θέματα υπάρχουν-έναντι των περισσοτέρων θετικών ,ενώ δεν είναι λίγοι οι οποίοι και εκ πεποιθήσεως ,η, και ιδεοληψιών τα απορρίπτουν -όπως το αντιευρωπαικό ΚΚΕ , που καταγγέλλει την παραμονή μας στην Ένωση ,αλλά επωφελείται και από τις παροχές των ευρωβουλευτών του και των ευρώ που σαν όλους τους Έλληνες καρπώνονται τα μέλη του καθημερινώς.
  Όπως και από από της ιδρύσεώς του θέλει τον μονοκομματικό-δικατορικό-κομμουνισμό ,αλλά αγωνίζεται για τα δημοκρατικά δικαιώματα ,χρησιμοποιώντας και βία έναντι των Δημοκρατικών κρατών.
  Ευτυχώς όλοι οι αρνητές της Ε.Ε. είναι λίγοι και μετά το ”πατατράκ” του δημοψηφίσματος του 2015 έμειναν μόνο οι εμμονικοί .
  Όλοι οι άλλοι όσο και να προβληματίζονται πιστεύουν στις παροιμίες για τον λύκο που τρώει το πρόβατο που ξεκόβει από το προστατευμένο κοπάδι και ότι η δύναμη σου αυξάνεται όταν είσαι με άλλους μαζί(πολλές βέργες δεν σπάζονται ,μια-μια σπάζει πανεύκολα).
  ΟΠΟΤΕ Ευρώπη και πάλι Ευρώπη ,μέχρι να γίνουμε τρίτη Ελληνική αυτοκρατορία σε δύο κράτη -Ελλάδα και Κύπρο – που δεν ξεπερνούν τώρα σε έκταση τα 140.000 τ.χλμ και σε πληθυσμό τα 12.000.000 .
  ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΒΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΙΟΙ -ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΙ ΜΑΣ ;;;.

  • “ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΒΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΙΟΙ -ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΙ ΜΑΣ ;;;”

   Σωστά τα λες, ΣΑΝ. Αν η λαλακία ήταν ολυμπιακό άθλημα, θα ήσουν για χρόνια χρυσός ολυμπιονίκης.

   Αν σκέφτονταν όλοι έτσι, δεν θα είχε γίνει η Επανάσταση τού ’21, που έδιωξε τούς Οθωμανούς, αλλά όχι και τον ραγιαδισμό.

 4. Είναι άλλο να συμμετεχεις στην Ευρώπη και άλλο να εσωτερικεύεις την ιδέα της τόσο ώστε να νομίζεις ότι θα σε σώζει από τον εαυτό σου. Ενδεικτικό ότι τόσα χρόνια οι “σπουδαγμένοι” πολιτικοί μας και τεχνοκράτες μιλούσαν για ευρωπαικές αξίες λες και οι αξίες θέλουν προσδιορισμό… Αυτα προφανώς ισχύουν και τους κ. Κ. Καραμανλή και Κ. Σημίτη που τελείωναν τον οραματισμό τους εκεί. Για τους επιγόνους ας μιλήσουμε. Χωρίς όραμα ΔΙΚΟ σου και ΑΓΑΠΗ για αυτό που είσαι και για αυτό που σου παραδόθηκε είσαι ένας τζουτζές ..

  • Εκτιμώ πως όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν έχασαν το όραμά τους ως λαοί και κράτη και ούτε την αγάπη τους για όσα τους παραδόθηκαν όσο εμείς ,γιατί απλούστατα δεν πέρασαν 30 ολόκληρα χρόνια από τα 40 μας στην Ένωση με ”προοδευτικές” κυβερνήσεις, που με την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων και με τους υποταγμένους εκπαιδευτικούς, μας μετέβαλαν σε καλούς καταναλωτές και μας απεμάκρυναν συνειδητά από όσες πατριωτικές ,θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις κράτησαν για 160 χρόνια και μας παρέδωσαν οι προγονοί μας .
   Θα ξέετε και εσείς πολλούς που λοιδωρήθηκαν και λοιδωρούνται για τις ”συντηρητικές” απόψεις τους ,που αφορούν στην θυσιαστική αγάπη τους προς την Πατρίδα και την θρησκεία και όχι μόνο.
   Καλή συνέχεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα