ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

- Advertisement -
 φωτό: Οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον (αριστερά) και της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν (δεξιά)
(Απαραίτητη σημείωση: Οι προτάσεις που γίνονται για την συμπεριφορά των κρατών δεν έχουν την ηθική των φυσικών προσώπων. Άλλος ο προορισμός του κράτους και άλλος των φυσικών προσώπων. Και δη των χριστιανών. Για παράδειγμα, ένας χριστιανός βασίζει την ζωή του στην αγάπη. Δίνει τα πάντα για τον άλλο.Αν ακολουθήσει αυτήν την ηθική το κράτος δεν θα μείνει τίποτε για τον λαό του.)
Χθές έκανα μια πρόταση:
Αφού, έτσι κι αλλοιώς η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει με την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ας θέσει ως όρο την επανερμηνεία του άρθρου 5 σε αντίθεση με το Δόγμα Λούνς. Δηλαδή, με απλά λόγια η Συμμαχία να μπορεί να κινητοποιηθεί και στις περιπτώσεις που χώρα μέλος επιτίθεται σε άλλη χώρα μέλος. Και απο τη σχετική διαδικασία απόφασης να εξαιρείται η επιτιθέμενη χώρα.
Ειρήσθω εν παρόδω πως το άρθρο 5 δεν εξαιρεί ρητά την ενεργοποίησή του σε περιπτώσεις επίθεσης μέλους εναντίον μέλους. Την ερμηνεία αυτή έδωσε ο απερίγραπτος ΓΓ Λούνς ο οποίος κατα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο δεν ήθελε να σταματήσει τις διακοπές του και να ασχοληθεί με την εισβολή.
Πολλοί σχολίασαν πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο διότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, ως δεδομένες, όπως υποστήριξε στη βουλή ο πρωθυπουργός δεν θα θελήσουν να έρθουν σε αντίθεση με τους αμερικανούς.
Ο φίλος μου Σάββας Πεταλάς απο τη Ρόδο είχε μια συμπληρωματική πρόταση.
Να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση την άδεια απο την αμερικανική ώστε να θέσει το ζήτημα, όπως περιγράφηκε παραπάνω, με το εξής σκεπτικό. Να χρησιμοποιήσουν την ελληνική επιφύλαξη οι ΗΠΑ ως ρελάνς στην Τουρκία. Να πουν, δηλαδή, στην Τουρκία ή αποσύρετε το βέτο σας ή θα προωθήσουμε και την ελληνική επιφύλαξη. Δηλαδή, την επανερμηνεία του άρθου 5.
Μια καλή ιδέα. Ως δεδομένοι προσφέρουμε άλλη μια υπηρεσία στις ΗΠΑ αναμένοντας την δική τους ανταπόκριση στα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απο την Τουρκία.
Αλλά οι αμερικανοί δεν θα το κάνουν. Η σχέση τους με την Τουρκία δεν είναι πολιτική αλλά ψυχολογική. Δεν βασίζεται σε πολιτικούς συνειρμούς και πολιτική ανάλυση. Είναι μαζοχιστική. Τους αρέσει να τους ταλαιπωρούν οι Τούρκοι.
Π.Σ.
spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλή η πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 5 του Οργανισμού-Καταστατικού του ΝΑΤΟ ,αλλά αντί των δημοσιογράφων ,σχολιαστών -μερικοί από τους οποίους θέλουν να νουθετούν και τον πρωθυπουργό και τους άλλους αρμοδίους-τους οποίους (όλους) θεωρούν άσχετους με το αντικείμενο τους και χωρίς πατριωτικά πνευμόνια και άλλα ακατονόμαστα- δεν θα ήταν προτιμώτερο και λυσιτελέστερο να αποστείλουν τέτοιες προτάσεις όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα στον Γ.Γ του ΝΑΤΟ ,αν και εκτιμώ ότι -σχεδόν όλα- είναι εναντίον του πολέμου γενικώς ,γιαυτό και τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια τους χωρίς να καταγγέλλουν την επιτιθέμενη στην Ουκρανία Ρωσία και μερικά-το δηλώνουν κιόλας-επιδιώκουν νέες Πρέσπες με την Τουρκία στο Αιγαίο.

  2. Θα ήταν μία καλή λύση, αν είχαμε κυβέρνηση ν’ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Ακόμη προτιμότερο θα ήταν να βάζαμε βέτο για Φινλανδία/Σουηδία, ή να απειλούσαμε μ’ αυτό, αν δεν ικανοποιούνταν το αίτημά μας αλλαγής τής ερμηνείας τού άρθρου 5, ώστε να μπορεί να τού γίνεται επίκληση και σε περίπτωση που κράτος-μέλος δέχεται επίθεση από άλλο κράτος-μέλος. Αλλά όλα αυτά ανάγονται στον κόσμο τού φανταστικού για το Ελλαδιστάν, όπου κάποιοι θεωρούν αδιανόητο να νουθετείς τον παντογνώστη πρωθυπουργό με τα πατριωτικά πνευμόνια 🙂 🙂

  3. Εκτιμώ την ευγενική αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων ΚΑΙ προσθέτω ότι για το θέμα μάλλον δεν θα μας δοθεί η ευκαιρία γιατί θα προηγηθεί το ΒΕΤΟ του κ.Ερντογάν ,-που προαναγγέλθηκε -,οπότε δεν θα μπουν οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ , αλλά απορώ γιατί απορρίπτεται η ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας των κομμάτων για να ”στριμώξουν” και την ”άβουλη ” κυβέρνηση και τον ”λίγο” πρωθυπουργό ,-ο οποίος όμως ότι λέει ο κάνει- ,ενώ τρείς προηγούμενοι πρωθυπουργοί -ονόματα δεν λέμε- υπερήφανοι στα λόγια και στα ΘΑ,ΘΑ,ΘΑ – ”κιότευαν” στα έργα.
    ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ .

  4. “Αλλά οι αμερικανοί δεν θα το κάνουν. Η σχέση τους με την Τουρκία δεν είναι πολιτική αλλά ψυχολογική. Δεν βασίζεται σε πολιτικούς συνειρμούς και πολιτική ανάλυση. Είναι μαζοχιστική. Τους αρέσει να τους ταλαιπωρούν οι Τούρκοι.”

    I don’t think so.

    κ. Σαββίδη, αν οι Αμερικάνοι είχαν το φλέγμα ή τον κυνισμό των Εγγλέζων αν θέλετε, θα έλεγαν απλά:

    Η Τουρκία είναι 10 φορές σημαντικότερη από την Ελλάδα. Deal with it.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα