Ερώτηση στις Βρυξέλλες γιατί η Ελλάδα έδωσε άδεια υπέρπτησης σε αεροπλάνο που επέβαινε η Ζαχάροβα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κατά την διάρκεια του σημερινού briefing στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Επιτροπής ρωτήθηκε για το αν η Βουλγαρία είχε συνεννοηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν απαγορεύσει χθες την είσοδο στον βουλγαρικό εναέριο χώρο του αεροπλάνου του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov που κατευθυνόταν στα Σκόπια για τη Διάσκεψη του ΟΑΣΕ εξαιτίας της επιβίβασης σε αυτό της Maria Zakharova, Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η οποία συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Ρώτησε επίσης πώς έδωσε η Ελλάδα άδεια για την εκτέλεση της πτήσης πάνω από τον δικό της ενάεριο χώρο και αν είχε συνεννοηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ίδιο θέμα.

Ο Adalbert Jahnz, Εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα μεταφορών, αναφέρθηκε στο ισχύον νομικό καθεστώς και, συγκεκριμένα, στην «σε ισχύ απαγόρευση σε οποιονδήποτε ρωσικό αερομεταφορέα ή οποιοδήποτε εγγεγραμμένο αεροσκάφος να εισέρχεται ή να πετάει πάνω από τον εναέριο χώρο της ΕΕ, που υπόκειται σε πολύ μικρό αριθμό εξαιρέσεων και τα κράτη-μέλη πρέπει απλά να εφαρμόζουν αυτή την εξαίρεση”.

Εξήγησε ότι “τα κράτη-μέλη δεν έχουν καμία συγκεκριμένη υποχρέωση να ειδοποιούν (“to notify”) την Επιτροπή, όταν την εφαρμόζουν, έχουν μόνο την υποχρέωση να ενημερώνουν (“to notify or inform”) τα άλλα κράτη-μέλη και την Επιτροπή για περιπτώσεις που παρέχουν άδεια (“they do authorize”) ένα αεροπλάνο να υπερίπταται ή να προσγειώνεται στην ΕΕ”.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο σκοπός για τον οποίο παρέχεται οποιαδήποτε άδεια από τα κράτη- μέλη (“authorisation”) καθορίζεται επίσης στον ίδιο τον Κανονισμό και μπορεί να αφορά ανθρωπιστικούς σκοπούς ή κάθε άλλο σκοπό που είναι συμβατός με τους στόχους του Κανονισμού για τις κυρώσεις.

“Όσον αφορά στην ειδοποίηση ή την πληροφόρηση (“notification or information”), σύμφωνα με τον Κανονισμό, θα πρέπει να γίνει μέσα σε δύο εβδομάδας από την παροχή άδειας, επομένως δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα”, διευκρίνισε λίγο αργότερα.

Σε συμπληρωματική ερώτηση για το πώς η Ελλάδα έδωσε την άδεια, ενώ στο αεροπλάνο επέβαινε η Maria Zakharova, η οποία δεν υπόκειται σε κάποια εξαίρεση, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Eric Mamer παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στις ελληνικές αρχές, δηλώνοντας ότι “πρέπει να ρωτήσετε την Ελλάδα αρχικά, ποιο είναι το σκεπτικό. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να απαντήσουμε εμείς εδώ ως προς τις ειδικότερες λεπτομέρειες. Αυτό που μπορούμε να σας δώσουμε είναι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και στη συνέχεια θα σας ζητούσαμε να υποβάλετε την ερώτησή σας στις ελληνικές αρχές”, κατέληξε.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα