Ερντογάν: «Θα καλέσω την Βούτσιτς στην Τουρκία ή θα πάω εγώ στη Σερβία»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νοέμβριος 9, 2021. Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει να πραγματοποιήσει μια μονοήμερη επίσκεψη στη Σερβία σύντομα ή ότι θα καλέσει τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξαντάρ Βούτσιτς να επισκεφθεί την Τουρκία.

Επεσήμανε ότι κατά την επίσκεψή του τον Αύγουστο στο Σεράγεβο,  από την Ρεπούμπλικα Σέρπσκα το μέλος της Προεδρίας της Β-Ε και πρόεδρος του SNSD, Μίλοραντ Ντόντικ, προσέφερε μεσολάβηση στις συνομιλίες πολλών παραγόντων.

«Δεν θέλουμε η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να μετατραπεί σε περιοχή επιρροής, συμφερόντων. Έχουμε εντείνει σοβαρά τις διπλωματικές προσπάθειές μας μετά από εντάσεις που απειλούν την ακεραιότητα. Ως κράτος που συνομιλεί με όλα τα μέρη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχουμε πάρει την πρωτοβουλία να λύσουμε το πρόβλημα», είπε ο Ερντογάν σε συνομιλία με εκπροσώπους της διασποράς της Β-Ε στην Τουρκία, ανέφερε η τουρκική πύλη Hurriyet και το Klix του Σεράγεβο.

Στους εκπροσώπους των οργανώσεων γύρω από τις οποίες συγκεντρώνονται οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να μεσολαβήσει σε αυτές τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μεσολαβήσει εάν τα υπόλοιπα δύο μέλη της Προεδρίας, ο Σεφίκ Τζαφέροβιτς και ο Ζέλικο Κόμσιτς, είναι έτοιμα γι’ αυτό.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Σέρβος μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Μίλοραντ Ντόντικ, αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Τουρκία.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ, ο Ντόντικ υπενθύμισε την πρωτοβουλία για κοινή συνομιλία μεταξύ των εκπροσώπων των τριών εθνών στη Β-Ε και των αρχηγών κρατών της Τουρκίας, της Σερβίας και της Κροατίας, αλλά πρόσθεσε ότι ο Βόσνιος ηγέτης Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς δεν συμφωνεί.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι είχε πρόσφατα συνομιλήσει με τον Ιζετμπέγκοβιτς στην Κωνσταντινούπολη ( σημείωση: στις 2 Νοεμβρίου) για το θέμα της επίλυσης των προβλημάτων στη Β-Ε και αναμένει, είπε, ότι θα συνομιλήσει με τους Ντόντικ, Κόμσιτς και Τζαφέροβιτς τις επόμενες ημέρες.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι Τούρκοι πιστεύουν ότι είναι υποχρεωμένοι να είναι με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου, η Τουρκία κινητοποίησε όλους τους πόρους της στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ανακοίνωσε ισχυρότερη υποστήριξη και επεσήμανε ότι το κράτος του βλέπει τη Β-Ε ως ένα κράτος χωρίς διακρίσεις.

«Από εδώ και πέρα ​​θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των Βόσνιων αδελφών πιο δυνατά και διαφορετικά. Κάναμε και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί η μεταπολεμική ειρήνη. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια πολυπολιτισμική χώρα και υποστηρίζουμε την απουσία οποιασδήποτε διάκρισης διατηρώντας παράλληλα την εθνική ταυτότητα. Η Τουρκία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο σε γεγονότα του παρελθόντος μετά τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Ντέιτον. Τόσο οι Βόσνιοι, όσο και οι Σέρβοι και οι Κροάτες επωφελήθηκαν από τις επενδύσεις τουρκικών εταιρειών», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος θέλει να εμπλέκεται ενεργά η χώρα του στην περιοχή αυτή των Βαλκανίων, γράφει το σερβικό δημοσίευμα.

blic.rs

 © Βαλκανικό Περισκόπιο –

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα