Ερντογάν: Αναγνώριση της ΤΔΒΚ όπως το Κοσσυφοπέδιο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Οι χώρες που αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο έχουν ξεπεράσει τις 100 και τώρα είναι γύρω στις 120. Tο ζήτημα της Βόρειας Κύπρου είναι πιο δύσκολο, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος

«Οι χώρες που αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο έχουν ξεπεράσει τις 100 και τώρα είναι γύρω στις 120. Tο ζήτημα της Βόρειας Κύπρου είναι πιο δύσκολο, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ειδικότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε: «Η ομιλία μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έφερε αποτέλεσμα. Πρέπει να διατηρήσουμε την υποδομή αυτής της προσπάθειας πολύ ισχυρή, πρέπει να ξεκινήσουμε μια ισχυρή προσπάθεια. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια προσπάθεια για την εισαγωγή της βόρειας Κύπρου στον κόσμο ως κράτος και να περικυκλώσουμε τον κόσμο με αυτή τη ενέργεια. Οι χώρες που αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο έχουν ξεπεράσει τις 100 και τώρα είναι γύρω στις 120, αλλά έχει κολλήσει εκεί γιατί δυστυχώς ούτε η Αμερική φρόντισε γι’ αυτό. Και πάλι, το κάναμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε, αλλά το ζήτημα της Βόρειας Κύπρου δεν είναι τόσο εύκολο. Είναι πιο δύσκολο, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Θα συνεχίσουμε με αυτό. Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη Βόρεια Κύπρο στον κόσμο».

«Δύση και ΗΠΑ επιτίθενται σχεδόν χωρίς όρια στη Ρωσία»

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιτίθενται στη Ρωσία «χωρίς όρια»: Δεν βιώνουμε μια συνηθισμένη διαδικασία. Η Ρωσία δεν είναι ένα συνηθισμένο κράτος, είναι ένα ισχυρό κράτος. Όμως η Δύση, και ιδιαίτερα η Αμερική, επιτίθεται στη Ρωσία σχεδόν χωρίς όρια. Απέναντι σε όλα αυτά βέβαια η Ρωσία αντιστέκεται. Αναρωτιέμαι πώς – ύστερα από το περιστατικό σε διάδρομο σιτηρών – μπορούμε να ανοίξουμε έναν διάδρομο ειρήνης από εδώ».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Αιχμάλωτη της Ελλάδας η Ε.Ε.»

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την “ΤΔΒΚ”», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τη δήλωση του Πίτερ Στάνο, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρμοδίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. σήμερα (12 Νοεμβρίου) σχετικά με την ένταξη της  “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ) με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.

Η απόφαση σχετικά με την ιδιότητα μέλους παρατηρητή της “ΤΔΒΚ”, ενός από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022 και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρός μας.

Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι φυσικό δικαίωμά τους να συνάπτουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.

Οι προσπάθειες της Ε.Ε. να αποτρέψουν τον τουρκοκυπριακό λαό από το να είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ανοιχτά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί αιχμάλωτη στις μοχθηρές πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία) και της Ελλάδας.

Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την καταγραφή της κεκτημένης κυριαρχίας και ισότητας διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, η οποία έχει σφετεριστεί από το 1963.

Για αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την “ΤΔΒΚ”.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της “ΤΔΒΚ” και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες».

Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα