Επιστρέφουν στην Ελλάδα 30 αρχαιολογικοί θησαυροί από τις ΗΠΑ* Ο ομογενής Ματθαίος Μπογδάνος, ο άνθρωπος πίσω από τον επαναπατρισμό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τριάντα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ και η συνολική τους αξία ξεπερνάει τα 3,7 εκατομμύρια δολάρια, παίρνουν το δρόμο της επιστροφής στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Τμήματος Πάταξης Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Γενικής Εισαγγελίας του Μανχάταν και των ομοσπονδιακών Αρχών.

Ο Αμερικανός εισαγγελέας δήλωσε πως «πρόκειται για ένα εξαίσιο σύνολο 30 αρχαιοτήτων που αντιπροσωπεύει το εξαιρετικό βάθος και την ομορφιά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Αυτές οι υποθέσεις είναι μια ομαδική προσπάθεια και είμαι εξαιρετικά ευγνώμων σε κάθε έναν από τους αναλυτές και τους εισαγγελείς στο Γραφείο μου που κατέβαλαν ακούραστη δουλειά για να φέρουν αυτά τα κομμάτια στο σπίτι τους».

Ποιες αρχαιότητες επιστρέφουν

Οι αρχαιότητες που επαναπατρίζονται καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους και αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της γλυπτικής, της μεταλλοτεχνίας και της κεραμικής.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

  • ένα ακέραιο μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο τύπου «Σπεδού» και τρία αποσπασματικά σωζόμενα, δύο κεφαλές και ένας κορμός τύπου «Σπεδού» (2700-2300 π.Χ.),
  • ένα πήλινο κύπελλο καμαραϊκού ρυθμού και ένα χάλκινο ειδώλιο ταύρου μινωϊκών χρόνων (1900-1500 π.Χ.),
  • ένας πιθαμφορέας και ένα θήλαστρο μυκηναϊκών χρόνων (1300-1150 π.Χ.),
  • ένας αρύβαλλος με μορφή ανδρικής κρανοφόρου κεφαλής από φαγεντιανή, δύο αρύβαλλοι, ο ένας με μορφή καθιστής γυναικείας μορφής και ο άλλος με μορφή λαγού αρχαϊκών χρόνων (6ου αι. π.Χ),
  • ένας ερυθρόμορφος σκύφος κλασικών χρόνων (5ου αι. π.Χ),
  • ένας κάλυκας της κατηγορίας «Δυτικής Κλιτύος» και ένας κάδος ελληνιστικών χρόνων (4ου- 3ου αι. π.Χ),
  • επτά χάλκινα κράνη (6ου-4ου/3ου αι. π.Χ), μεταξύ των οποίων ένα κορινθιακό, πέντε αττικά και ένα χαλκιδικό, 2 χάλκινοι και 2 σιδερένιοι ανατομικοί θώρακες ελληνιστικών χρόνων,
  • ένα χάλκινο εξάρτημα ιπποσκευής ελληνιστικών/ρωμαϊκών χρόνων,
  • δύο μαρμάρινα αγάλματα Αφροδίτης ρωμαϊκών χρόνων, ένα αργυρό εικονίδιο με παράσταση Θεοτόκου βυζαντινών χρόνων και ένα αργυρό πινάκιο με φυτική, ζωική και γεωμετρική διακόσμηση.

Τα αντικείμενα προέρχονται από κατασχέσεις σε αποθήκες του Βρετανού αρχαιοπώλη Robin Symes και στην γκαλερί του Michael Ward στη Νέα Υόρκη.

 

Τα πολύτιμα αρχαιολογικά αντικείμενα που επαναπατρίζονται Photo via «Εθνικός Κήρυκας/ Χριστόδουλος Αθανασάτος

Ο ομογενής που έκανε το όνειρο πραγματικότητα 

Επικεφαλής της αποστολής, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ήταν ο Ματθαίος Μπογδάνος (Matthew Bogdanos), βοηθός εισαγγελέα του Μανχάταν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ellines.com, ο Ματθαίος Μπογδάνος είναι συγγραφέας, βοηθός εισαγγελέα στο Μανχάταν και συνταγματάρχης στο Σώμα των Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, κατάφερε να σώσει τους αρχαίους θησαυρούς του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ, που είχαν λεηλατηθεί.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική κι από παιδί, μαζί με το δίδυμο αδερφό του, εργαζόταν στο εστιατόριο των γονιών του στο Μανχάταν.

Έχει πτυχίο κλασσικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Bucknell, πτυχίο νομικής και μεταπτυχιακό κλασσικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και μεταπτυχιακό στις Στρατηγικές Μελέτες από τη Στρατιωτική Σχολή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε ηλικία 19 ετών εντάχθηκε στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, έφυγε από την ενεργό υπηρεσία το 1988 προκειμένου να εργαστεί στο γραφείο του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Οι εφημερίδες τον αποκαλούν “pit bull» για τον αγώνα και την επιμονή που επιδεικνύει προκειμένου να “ξεσκεπάσει” εγκληματίες. Στη δεκαετία του 1990 ηγήθηκε διαφόρων αποστολών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στα σύνορα του Μεξικού, τη Νότια Κορέα, τη Λιθουανία, τη Γουιάνα, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κοσσυφοπέδιο.

Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 εντάχθηκε σε μία ειδική ομάδα καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, όπου τιμήθηκε με χάλκινο αστέρι για τη συνεισφορά του κατά της Αλ Κάϊντα.

Στη συνέχεια υπηρέτησε στην Αφρική και το Ιράκ όπου και ηγήθηκε της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη λεηλασία των αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου του Ιράκ. Το 2009, επέστρεψε στο Αφγανιστάν για να συνεχίσει τη θητεία του εκεί.

Αφού κατάφερε να ξεσκεπάσει το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας αλλά και το κύκλωμα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αποκάλυψε όλα τα στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Interpol και στη Χάγη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Bush του απένειμε το μετάλλιο National Humanities για το σημαντικό έργο του στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και την προσπάθεια του να ανακτήσει πίσω περισσότερους από 6,000 αρχαιολογικούς θησαυρούς του μουσείου του Ιράκ από οχτώ χώρες.

Επίσης, είναι πρώην αθλητής του μποξ και ακόμα κάνει το άθλημα που τόσο αγαπά για το New York City Police Department’s Widows and Children’s Fund.

Υπουργείο Πολιτισμού: Ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων, αποτέλεσμα αποφασιστής εργασίας

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε πως το αίσιο αποτέλεσμα επιτεύχθηκε χάριν στις ενέργειες της Εισαγγελίας του Μανχάταν, οι έρευνες της οποίας απέδειξαν την παράνομη διακίνησή τους από την Ελλάδα, της Homeland Security Investigation και της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών που παρείχε αρχαιολογική τεκμηρίωση για αρκετά από αυτά. «Πρόκειται για μία δεμένη ομάδα που εργάζεται με αποφασιστικότητα, προσήλωση και μεθοδικότητα, χωρίς ωράρια και ανάλογους περιορισμούς, με αποκλειστικό στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης», όπως δήλωσε ο Matthew Bogdanos, ο οποίος τόνισε και την εξαιρετική συμβολή των ειδικών πρακτόρων της Homeland Security Investigation.

Τη σημασία της συνεργασίας και τη βαθιά ευγνωμοσύνη της Ελλάδας προς την Εισαγγελία του Μανχάταν και την Homeland Security Investigation εξέφρασε ο ΓΓ Πολιτισμού και δήλωσε τη βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού να συνεχιστεί η στενή συνεργασία που έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από Εθνικός ΚήρυξEllines.com

https://hellasjournal.com/2023/12/epistrefoun-stin-ellada-30-archeologiki-thisavri-apo-tis-ipa-pios-ine-o-omogenis-mattheos-bogdanos-o-anthropos-piso-apo-ton-epanapatrismo/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα