Επιστολή Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου ΑΗΙ στον Μπάιντεν ενόψει συνάντησης με Ερντογάν

11/6/21 | 0 | 0 | 100 εμφανίσεις

President Joe Biden speaks to the virtual Leaders Summit on Climate, from the East Room of the White House, Thursday, April 22, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

ανταπόκριση από τις ΗΠΑ: Λένα Αργύρη

Eπιστολἠ στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέστειλε ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου ΑΗΙ Νικ Λάριγγακης ενόψει της συνάντησης του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει ο κ Λαριγγάκης “η αυταρχική συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν και το δόγμα του «Γαλάζια πατρίδα», οι προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο, η παρεμβατικότητα και η επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η υπονόμευση της συνοχής του ΝΑΤΟ, η πρόθεση του να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στην βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια, είναι όλα παραδείγματα της μετατροπής της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν σε ένα ισλαμικό κράτος με νέο οθωμανικές φιλοδοξίες” και προσθέτει «ενώ καταλαβαίνουμε ότι η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας είναι πολύπλοκη και πολυδιάστατη, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωριστεί ότι η σχέση αυτή δεν μπορεί να ενδυναμωθεί εκ νέου τεχνητά, αγνοώντας τον ρόλο της Τουρκίας, εις βάρος της περιφερειακής σταθερότητας, των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών και των μακροπρόθεσμων συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επομένως, σας ζητούμε με σεβασμό να πιέσετε τον Πρόεδρο Ερντογάν να λάβει διορθωτικά μέτρα σχετικά με όλες τις προαναφερθείσες παραβάσεις. Εάν δεν συμμορφωθεί, τότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να ορίσει με σαφήνεια τις τιμωρητικές συνέπειες ως απάντηση της αδιαλλαξίας του”.

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο