Επιπτώσεις απο τη Συμφωνία των Πρεσπών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το απόγευμα της 15ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ)  εκδήλωση με θέμα  «Προβλήματα και Επιπτώσεις αν εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών». Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και ο  Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και τη συντόνισε ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ κ. Δημ. Καραμήτσος. Αρχικά  ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης  και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ.  Λάζαρος Κυρίζογλου απηύθυνε εμπνευσμένο χαιρετισμό και αναφέρθηκε στη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.

Στην αίθουσα παραβρέθηκαν πρέσβεις ε.τ., o περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, δήμαρχοι, στρατηγοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, πρόξενοι ξένων κρατών, επιχειρηματίες, έμποροι και γενικά διακεκριμένα μέλη της  κοινωνίας της Θεσσαλονίκης.

Ο  ομιλητής κ. Γιώργος Ρωμανός ―συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής― τόνισε ότι δεν υπάρχει Μακεδονική γλώσσα ούτε Μακεδονική εθνότητα και  παρουσίασε τα προβλήματα που θα προκαλέσει η προωθούμενη εφαρμογή της Συμφωνίας στους Έλληνες Μακεδόνες και στην Ελλάδα γενικότερα, αλλά και τα νομικά σημεία εκείνα που καθιστούν τη συμφωνία δυνητικώς άκυρη. Τα σημεία αυτά έχουν σχέση με το ελληνικό αλλά και το διεθνές δίκαιο και μπορεί να γίνει προσφυγή σε εννέα fora.. Η συμφωνία δημιουργεί ένα σωρό δουλείες για την Ελλάδα σαν να είναι μια ηττημένη χώρα σε πόλεμο.

Ο  ομιλητής κ. Εμμ. Βλαχογιάννης ―Α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ― παρουσίασε τα προβλήματα που θα προκύψουν βάσει της Συμφωνίας από την απαίτηση των Σκοπίων να μη χρησιμοποιούνται από τους Έλληνες της Μακεδονίας μας οι όροι «Μακεδονία, Μακεδονικός, Μακεδονική, Μακεδονικά» στους τίτλους εμπορικών επιχειρήσεων και στα ονόματα των προϊόντων τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η οικονομική ζημία θα είναι ανυπολόγιστη.

Μετά τη λήξη των ομιλιών ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία το κοινό με πολλές ερωτήσεις έδειξε την ανησυχία που το κατέχει για το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί μια τόσο ετεροβαρής συμφωνία, στην οποία η Ελλάδα μόνο έδωσε και δεν πήρε τίποτε. Τόσο οι ομιλητές όσο και οι παρευρισκόμενοι με τις παρεμβάσεις τους τόνισαν ότι η  χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από τους βόρειους γείτονές μας είναι το κύριο πρόβλημα και  θα είναι πηγή σοβαρών συνεπειών. Είναι απαράδεκτο να αγνοείται η κοινή γνώμη των Ελλήνων όπως αυτή εκφράστηκε με τα ογκώδη συλλαλητήρια και τις δημοσκοπήσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:

«Προβλήματα και Επιπτώσεις αν εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών».

 Οι Θεσσαλονικείς που παραβρέθηκαν  στην σημερινή εκδήλωση εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους:

Α) Από τη διαδικασία μέσω της οποίας υπογράφηκε η συμφωνία των Πρεσπών. Ο υπουργός Εξωτερικών την υπέγραψε χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ούτε ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Β) Στη Συμφωνία παραχωρείται το ελληνικό όνομα «Μακεδονία» στο κράτος των Σκοπίων με τον προσδιορισμό «Βόρεια», παρά την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992. Η επιλογή αυτού του σύνθετου ονόματος δυο λέξεων, μεταξύ άλλων προταθέντων ονομάτων, είναι η χειρότερη για την Ελλάδα, ο δε προσδιορισμός «Βόρεια» δεν πρόκειται να αναφέρεται καθόλου, όπως έδειξαν οι επιτόπου και μετέπειτα δηλώσεις του κ. Ζάεφ. Είναι επίσης απαράδεκτο και ύποπτο να διαφέρει η ονομασία της χώρας Βόρεια Μακεδονία με το όνομα των κατοίκων (εθνότητα «Μακεδόνες») και τη γλώσσα τους («Μακεδονική»).

Γ) Η συμφωνία έχει πλείστα όσα σημεία με λάθη και ατέλειες λόγω των οποίων ―βάσει του ελληνικού αλλά και του διεθνούς δικαίου τα οποία παραβιάζει― είναι δυνατόν να καταστεί άκυρη μέσω της δικαστικής οδού.

Δ) Τα προβλήματα στον εμπορικό κόσμο από την εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι πολλά και δυσεπίλυτα με οικονομικό κόστος.

Ε) Πέραν των σημείων ακυρότητας της συμφωνίας, σε περίπτωση που οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε διεθνείς οργανισμούς δεν τελεσφορήσουν, υπάρχει η δημοκρατική επιλογή της διενέργειας δημοψηφίσματος  με το σαφές ερώτημα: «Συμφωνείτε (=ΝΑΙ) ή διαφωνείτε (=ΟΧΙ) με τη συμφωνία των Πρεσπών»;  Το δημοψήφισμα είναι μια καθαρή και έντιμη δημοκρατική επιλογή. Γιατί το αποφεύγει η κυβέρνηση και δεν το αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση;

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ,ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΥΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΛΟΝΔΙΝΟΥ-ΖΥΡΙΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΦΑΝΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ

    • Συγκρινεται ανομοια και τα ανομοια δεν ειναι συγκρισιμα και στα μαθηματικα.
      Την Συνθηκη της Λωζανης την υπεγραψε ο Βενιζελος με ”στραμπουληγμενο ” το χερι του απο την ατιμωτικη ηττα στην Μ.Ασια και την ολικη καταστροφη του Ελληνισμου της Ανατολης και της Ανατολικης Θρακης.
      Τωρα υπεγραψαν οι κ.κ. συγκυβερνητες δια του Κοτζια την επαισχυντη αυτη Συμφωνια εν παση ειρηνη και με τα χερια τους ελευθερα , ουτε καν αδυνατα απο την φτωχεια της οικονομικης κρισεως .
      Μαλλον εκπληρωσαν το διαθηκη των προγονων τους, που απο το 1944 ωνομαζαν και πολεμησαν γιαυτην την αυτονομη Μακεδονια ως το 1949, που νικηθηκαν.
      Τελος οι Συμφωνιες Ζυριζης και Λονδινου εγιναν σε συνεννοηση των Ελλαδιτων και των Ελληνοκυπριων -ο Μακαριος βροντοφωναξε το νενικηκαμεν- και της οποιας τα τελικα αποτελεσματα δεν τα γνωριζουμε , γιατι την τορπιλισε στον 4ο χρονο της ο ιδιος ο Μακαριος τον Δεκεμβριο του 1963 , μετα την αλλαγη της κυβερνησεως απο τις εκλογες της 3ης Νοεμβριου 1963 επι κυβερνησεως μειοψηφιας στην Ελλαδα υπο πρωθυπουργο τον γερο Γεωργιο Παπανδρεου.
      Σημειωτεον οτι το Συνταγμα, που ο Μακαριος κατηγγειλε προεβλεπε στο τελος της 5ετιας, δηλαδη μετα την 1ην Οκτωβριου 1965 δημοψηφισμα για αυτοδιαθεση της Κυπρου , που θα εκερδιζετο , λογω της κατα 80% πλειοψηφιας των Ελληνοκυπριων.
      Αλλα και τοτε υπηρχαν ,οπως και τωρα, βιαστικοι πολιτικοι , που εξυπηρετουσαν-οπως και τωρα – τους συμμαχους, οι οποιοι απο το 1963 ειχαν σχεδιασει την διχοτομηση της Κυπρου , οπως τωρα ,με την Συμφωνια της τεντας των Πρεσπων, που σχεδιασαν τον βαθυ και μακρυ εθνικο διχασμο των Ελληνων.
      Και οι συνεπειες που υπαινισεσθε μετα 10ετιες θα φανουν στην επομενη 10ετιαν οχι απο παραβιασεις της Συμφωνιας ,αλλα απο τα αδιεξοδα που δημιουργησε αυτη η Συμφωνια, οποτε -βαλτε με το νου σας το μπορει να συμβει-.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα