ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Παντελή Σαββίδη

Στην εκδήλωση προς τιμήν του Στέλιου Παπαθεμελή με πλησίασε αναγνώστης και μου είπε πως μόλις ολοκληρώνει κάποιο κείμενο από αυτά που γράφω του έρχεται να αυτοκτονήσει από την απαισιοδοξία που περιέχει. Και φίλος καθηγητής φιλοσοφίας που πήρε το λόγο εκτίμησε και αυτός πως πρέπει να αφήνουμε κάποια ελπίδα στην ανάλυσή μας.

Τα δημοσιογραφικά κείμενα που προσεγγίζουν την καθημερινότητα δεν είναι νουβέλες με happy end των πρωταγωνιστών τους.  Αλλά, φαίνεται, πως μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας αρέσκεται να δημιουργεί ψευδαισθήσεις για να μπορεί να επιβιώνει. Οι ψευδαισθήσεις, όμως, είναι επικίνδυνες όταν άπτονται ζωτικών θεμάτων. Και η χώρα δεν βρίσκεται κάπου στο κέντρο της Ευρώπης.

Μπορεί κάποιο πρωί να χτυπήσει η πόρτα και να μην είναι ο γαλατάς, για να χρησιμοποιήσω μια παλιά έκφραση.

Είναι ψευδαίσθηση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα εξελιχθούν ομαλά. Η Τουρκία είχε ανάγκη αυτήν την ανάπαυλα και για πολιτικούς και για οικονομικούς και για στρατιωτικούς λόγους. Αυτή θέλησε την ψευδεπίγραφη Διακήρυξη Φιλίας και την πέτυχε. Εξυπηρετεί την Αθήνα και ακολούθησε. Τίποτε δεν εγγυάται ότι τα «ήρεμα νερά» θα συνεχισθούν. Η Ελλάδα είναι φίλη με μια χώρα η οποία την απειλεί με casus belli αν ασκήσει τα δικαιώματά της που, μόνο αυτή, σε όλον τον κόσμο δεν τα έχει ασκήσει.

Και ενώ το κράτος συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο ο ελληνικός λαός αισθάνεται περήφανος και για το κράτος του και για την κυβέρνησή του.

Αυτή είναι μια ψευδαίσθηση. Διατηρείται όσο δεν γνωρίζουμε αν η γάτα του Σρέντιγκερ είναι ζωντανή ή νεκρή. Όταν ανοίξει η πόρτα και δούμε την κατάστασή της η ψευδαίσθηση θα καταρρεύσει. Όπως και η συνάρτηση του προαναφερόμενου φυσικού.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι, ουσιαστικά, μονοκομματικό αν και στο κυβερνών κόμμα οι επιλογές που γίνονται αποδομούν και το ίδιο από την παραδοσιακή του βάση. Τα άλλα δύο κόμματα στη σειρά από πλευράς ποσοστών έχουν την ίδια, ακριβώς, πολιτική. Περιμένουν να τα ευνοήσει η τύχη και να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή. Δεν έχουν να προτείνουν διαφορετική πολιτική.

Η κοινή πολιτική των τριών κομμάτων είναι οι αποδομητικές επιλογές της κοινωνικής συνοχής και του πολιτισμικού προτύπου που είχαμε συνηθίσει.

Η πολιτική αυτή επιλογή της αποδόμησης είναι μειοψηφική στην κοινωνία αλλά πλειοψηφική στην πολιτική. Δεν την θέλει η κοινωνία αλλά ψηφίζει τα κόμματα που την προωθούν. Ενδιαφέρεται κανείς γι αυτήν την αντίφαση; Όχι. Γιατί το πρόβλημα είναι η κατοχή και η νομή της εξουσίας. Σήμερα είναι οι μεν αύριο θα είναι οι δε. Ίδιοι και απαράλλακτοι.

Μια επιχειρηματική ομάδα που χαρακτηρίζεται από πολιτική υποκουλτούρα   (οι επιλογές της εξαντλούνται από το ποδόσφαιρό ως τη νύκτα) καθορίζει το πολιτικό παιχνίδι καθώς κατέχει και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η «άλλη άποψη» προσπαθεί να συγκροτηθεί αλλά, προς το παρόν, η προσπάθεια περιορίζεται σε μικρές ομάδες ειδικών χαρακτηριστικών που αδυνατούν να εκφράσουν την κοινωνική πλειοψηφία.

Με το ρεφρέν «ξέρετε κάποιον καλύτερο» η κοινωνία αναπαράγει και τις πολιτικές ψευδαισθήσεις της.

Η επικράτηση αποδομητικών, της εθνικής συνείδησης και εθνικής συνοχής, αντιλήψεων έχουν χαλαρώσει την ετοιμότητα του στρατεύματος παρά τα όσα προπαγανδιστικά μεταδίδονται λες και ζούμε στην εποχή της χούντας. Και αν αγγίξεις την ιερή αγελάδα (την κατάσταση του στρατεύματος) θεωρείσαι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια. Οι παραιτήσεις δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως από το ναυτικό, αποκαλύπτουν πως ο βασιλιάς είναι γυμνός και θέτουν το ερώτημα: με αυτήν την κατάσταση του στρατεύματος θα πολεμήσουμε αν χρειαστεί; Και εδώ η κοινή γνώμη προτιμά να ζει στις ψευδαισθήσεις που έχει ή που της έχουν δημιουργήσει. Και αν θυμίσεις την πραγματικότητα τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Και για σένα.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Το συμπέρασμα είναι ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε αποσύνθεση. Και η αποσύνθεσή της είναι προγραμματισμένη. Η ιστορία με το νομοσχέδιο για τους ομοφυλόφιλους αποκαλύπτει αυτήν την στόχευση. Η επιδίωξη είναι να δημιουργήσουν σιγά σιγά ένα νέο ανθρωπολογικό είδος, κάτι μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Και προϋπόθεση γι αυτό είναι η, κατά το δυνατόν, ουδετεροποίηση των χαρακτηριστικών του ανθρώπου και η, κατά το δυνατόν, πάλι, βιολογικοποίηση των χαρακτηριστικών της μηχανής. Για να συγκλίνουν.

Η Ελλάδα, όπως και με τα μνημόνια, τότε, με την οικονομική κρίση, είναι προσφιλές πειραματικό πεδίο. Ένας λαός ο οποίος έχει «παθητικοποιηθεί» από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, του έχει επιβληθεί ένα μονοκομματικό σύστημα με τον εξοβελισμό οτιδήποτε και οποιουδήποτε απειλήσει την κυρίαρχη ιδεολογία, είναι ευεπίφορος να παίξει και αυτήν την φορά το ρόλο του πειραματόζωου.

Και επειδή αν συνέλθουμε από τις ψευδαισθήσεις μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της συνύπαρξής μας με την Τουρκία, στη γειτονική χώρα υπάρχει μια σφριγιλή ηγεσία (το ότι είναι αυταρχική δεν είναι χαρακτηριστικό της σημερινής, αυταρχικό ήταν πάντοτε το τουρκικό πολιτικό σύστημα) που μπορεί και διαχειρίζεται έναν λαό έτοιμο να υπερασπιστεί τα χαρακτηριστικά του. Δεν είναι πρότυπο η Τουρκία και ο τουρκικός λαός αλλά εδώ εξετάζουμε τα χαρακτηριστικά που έχει για να προωθήσει την πολιτική του. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν και αυτές προβλήματα αλλά έχουν μπει σε πραγματικό πεδίο μάχης πολλές φορές. Η τουρκική κοινωνία αποδέχεται ανθρώπινες απώλειες εν ονόματι της υπεράσπισης του εθνικού της συμφέροντος, σε αντίθεση με την ελληνική που είναι ανελαστική στο θέμα αυτό. Καλώς είναι ανελαστική διότι η ανθρώπινη ζωή έχει απόλυτη αξία.

Αλλά αυτή είναι μια παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και για το είδος των εξοπλισμών και του δόγματος και, κυρίως, του μείγματος εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Στην Αθήνα αυτά ανήκουν στην σφαίρα του μύθου.

Επι πλέον η Τουρκία μπορεί να διέρχεται οικονομική κρίση, έχει όμως, οικονομικές υποδομές πολύ πιο σύνθετες και στέρεες των ελληνικών, παράγει δικά της οπλικά συστήματα που της παρέχουν μεγαλύτερους βαθμούς αυτονομίας και, προφανώς με βάση όλα αυτά θα έχει και μεγαλύτερη τεχνογνωσία.

Ο Ερντογάν με το σύστημα εξουσίας που έχει διαμορφώσει ταπείνωσε και τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία κάνοντας μικρά και επιλεγμένα βήματα τα οποία έχουν φέρει την Ουάσιγκτον σε ρόλο ικέτη να αναγνωρίζει την μοναδικότητα της τουρκικής παρουσίας στη Συμμαχία, ενώ, ουσιαστικά την εκβιάζει.

Ή, όπως λέει ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος Μάικλ Ρούμπιν, η Τουρκία «υποτάσσει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στο δικό της υλικό όφελος».

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο Middle East Forum o Ρούμπιν, θεωρεί παραπλανητική την εκτίμηση ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για την Ατλαντική Συμμαχία διότι όπως γράφει «σημασία δεν έχει το μέγεθος του στρατού της, αλλά η πολιτική βούληση να τον χρησιμοποιήσει [υπέρ της Συμμαχίας]».

Ο Ρούμπιν σημειώνει, ακόμη, ότι «η Τουρκία δεν παρέχει πλέον στο ΝΑΤΟ τα θεμέλια ή την αξία που είχε κάποτε» και αφού δεν είναι θεσμικά δυνατόν να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να τεθεί σε καραντίνα.

Αυτή η άποψη για την Τουρκία μπορεί να είναι υπαρκτή στα αμερικανικά κέντρα διαμόρφωσης πολιτικής αλλά δεν φαίνεται να είναι ισχυρή. Και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του State Department σε δηλώσεις του αναγνώρισε την σημασία της Τουρκίας ως σημαντικού συμμάχου στην περιοχή και ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κάτι που δεν ολοκληρώθηκε με την απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Πάντως, τηλεγράφημα του Reuters έφερε τον Μπάιντεν να έχει στείλει στο Κογκρέσσο την επιστολή για παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία.

Αν η στάση της Αμερικής απέναντι στον Ερντογάν και την Τουρκία είναι αυτή που παρακολουθούμε επι Μπάϊντεν, φανταστείτε ποια θα είναι αν έρθει στην προεδρία των ΗΠΑ ο Τράμπ. Κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό.

 

spot_img

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. “Να τον ακούτε τον Σαββίδη” κι ας πονάει! Στα δάκτυλα του ενός χεριού έχουν μείνει οι πηγές αφύπνισης της συνείδησής μας. Και ο Άνθρωπος χαρακτηρίζεται από την αφυπνισμένη συνείδηση, τη γρηγορούσα.
  Να σκεφτόμαστε κάθε μέρα, κάθε στιγμή, αυτό που γράφει για τον Νέο “άνθρωπο” που επιχειρούν να διημιουργήσουν, δεδομένου ότι για ΚΑΘΕ Κοινωνικό Καθεστώς, Αποτελεσματικός-Λειτουργικός είναι ένας ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ Ανθρωπολογικός Τύπος.
  Τώρα που είμαστε στα μισά τις μεταμόρφωσής μας, το γνώρισμα του κομφορμισμού εκδηλώνεται με την ψυχική ανάγκη να μην ταράζεται ο Ύπνος μας ή αλλιώς το παιδικό μας νιρβάνα. “Να ακούτε και π. Λουδοβίκο!”

 2. Ακούμε στις ζωντανές εκπομπές του και διαβάζουμε τον εξαίρετο κ. Σαββίδη , μόνο που και αυτός και οι άλλοι συνομιλητές-αναλυτές του ”δεν πιάνουν το κουβάρι από την αρχή” για να ”αναπολήσουν” πότε άρχισε η ”αναθεώρηση” της οικογενειακής και κοινωνικής μας ζωής (θέλουν από το 1981 ή το 1986 που επεβλήθη η πρωθυπουργική κοινοβουλευτική δικτατορία), γιατί τώρα μετά την 10ετή οικονομική κρίση φτάσαμε στην γενική παρακμή , με ”καμένα” πολλά μυαλά σε όλους τους τομείς , που η μόνη τους επιδίωξη είναι το εύκολο κέρδος και ο ακατάσχετος καταναλωτισμός σε είδη που συνεχώς εισάγονται .
  Όσο για τα εθνικά μας θέματα ξεχνούν πόσο εύκολα ”πέρασαν” στον ελληνικό λαό τα Ίμια, η Μαδρίτη , το Ελσίνκι και η Συμφωνία των Πρεσπών και πόσο πανεύκολα ”ελεειονολογήθηκαν” ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο πρώην πρωθυπουργός του ΟΧΙ στο Βουκουρέστι -και όχι μόνο-κ. Κώστας Καραμανλής, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα παραδείγματα προς μίμηση για την ορθοτόμηση της εθνικής μας πορείας .
  ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ -ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΝ .
  ΤΟ ”ΝΑΤΗΝ ΠΕΤΙΕΤΑΙ” ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ. Υπομονή και προσευχή.
  Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης

  • Μήν ἀνησυχεῖτε κ. Σ.Α.Ν. γιά τήν ῾Ελλάδα.

   Την άγκυρα φουντάρει στις κουκουναριές
   φορτώνει φρέσκο αέρα κι απ’ τις δυο μεριές

   Είναι από μαύρη πέτρα κι είναι απ’ όνειρο
   κι έχει λοστρόμο αθώο ναύτη πονηρό

   Από τα βάθη φτάνει τους παλιούς καιρούς
   βάσανα ξεφορτώνει κι αναστεναγμούς

   Μήν ἀνησυχεῖτε κ. Σ.Α.Ν. γιά τούς Ἕλληνες. Ἔχουν βαθειές ρίζες, μεγάλες ἀξίες. Καί ὑπομονή διαθέτουν καί γνώση καί πίστη γιά τήν ἐλευθερία. Δέν ἔφτιαξαν πολιτισμό εὔκολα καί ἀνέμελα. Χρειάζεται ὑπομονή, προσευχή, προσπάθεια γιά ἐμβάθυνση γιά νά κατανοήσετε τίς ἀρχές τῶν ῾Ελλήνων.

   Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
   μπήκαμε μέσ’ στα όλα και περάσαμε

   Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
   παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!

   • Προφανώς το μην ανησυχείτε το γράφετε για τον κ. Σαββίδη και όχι για μένα ,που και εγώ συνέστησα υπομονή και προσευχή .
    Γιατί όμως το απευθύνετε σε μένα ;;;.
    Φυσικά ισχύει και το προνοείν και ου το μετανοείν , το οποίοι ξεχάσαμε σαράντα χρόνια τώρα.
    ΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥ 1981 ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ. ΑΠΕΚΟΨΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΔΑΞΕ ΝΑ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΟΛΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
    ΚΑΙ Ο ΓΑΜΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΣΑΥΤΟ ΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ . ΠΟΙΟΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ;;;.
    Υ.Γ Ξέρετε ”τα γενόμενα ουκ απογίγνονται ”, γιαυτό ας προσπαθούμε να μη γίνονται και μάλιστα με τη ”σιωπή των αμνών”, -όπως τώρα- που μια έσχατη μειοψηφία απαιτεί και επιβάλλει τα υπαρκτά ,αλλά όχι απόλυτα δικαιώματά της και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αφήνουμε την Εκκλησία να αγωνίζεται μόνη -είναι μαθημένη βέβαια από το 1453-να διασώσει την Ελληνορθοδοξία. ΓΙΑΤΙ ”ΑΓΡΟΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ”;;;.

    • Προφανέστατα σέ ἐσᾶς συνέστησα ὑπομονή, προσευχή, προσπάθεια γιά ἐμβάθυνση. Εἶναι σύσταση πρός τούς Ἕλληνες τό ὑπομονή καί προσευχή; Τί περιμένουν φαντάζεστε, νά τούς χαρίσουν τόν πολιτισμό πού ἔχουν φτιάξει μέ τό αἷμα τους;
     Ποιοί δέν προνοοῦν σαράντα χρόνια τώρα; Προνοήσατε ἐσεῖς γιά νά γίνουν οἱ ὑποδομές γιά τόν τουρισμό, τά ξενοδοχεῖα, τούς ξενῶνες, τήν ὑψηλότατου ἐπιπέδου ἑστίαση, πού λάμπουν σέ ὅλη τήν ῾Ελλάδα καί έχουν κάνει τήν χώρα ἀπό τούς πρώτους τουριστικούς καί πολιτιστικούς προορισμούς τοῦ κόσμου; Τί ἀποκόπηκε; Ξεχάσθηκε ὁ πολιτισμός πού βρίσκεται σέ κάθε βῆμα μας καί εἶναι ἐπισκέψιμος ἀπό ὅλον τόν κόσμο; Μήπως φτιάξατε τό διαδίκτυο, χάρη στό ὁποῖο ἐπικοινωνοῦν ὅλοι καί ἐπικοινωνοῦνται τά ἀγαθά μας καί οἱ κόποι μας;
     Κατηγορεῖτε τό 1981 τοῦ Παπανδρέου πού ἕνωσε τούς Ἕλληνες, ἐνῶ ἀγνοεῖτε τίς ρίζες τῶν ῾Ελλήνων; ᾿Αγνοεῖτε τήν δημοκρατία. Ποιός τά θέλει ἐδῶ καί τώρα;
     Ποῦ ἀπευθύνετε ”τα γενόμενα ουκ απογίγνονται ”, σέ ὅσους πολέμησαν καί ἀπελευθερώθηκαν ἀπό 400 χρόνια τουρκοκρατίας;
     Ρωτεῖστε γιά νά μάθετε.

     • Ο πολιτισμός που συχνά τον επικαλείστε -και υπήρξε- έγινε πριν ή μετά το 1981.
      Αυτούς που εγώ έζησα και υποστηρίζω προνόησαν τα πάντα με τα μέσα διέθεταν με τα Ξενία, τις πλάζ και τις μαρίνες ,για να αναφερθούμε μόνο στον τουρισμό .
      Το τελειώσατε -που λένε- όμως το θέμα με την φράση σας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ένωσε τους Έλληνες, ενώ στην εποχή του υπήρξαν πράσινα και γαλάζια καφενεία ,οι πρασινοφρουροί που ήταν οιονεί παρακράτος -τους έζησα εγώ ως κράτος-και το αποκορύφωμα την συνταγματική -κατά τον πρύτανη των συνταγματολόγων Αριστόβουλο Μάνεση- εκτροπή κατά την εκλογή του μακαρίτη Σαρτζετάκη ως Προέδρου της Δημοκρατίας και την τροποποίηση του Συντάγματος, που μας κληρονόμησε τον κοινοβουλευτικό δικτάτορα -χωρίς κανένα συνταγματικό αντίβαρο -πρωθυπουργό , αυτό που τώρα μας ”κόλλησε”.
      Δεν σας κάνει εντύπωση ότι πολύ σπάνια αναφέρονται και οι Πασόκοι σε εκείνη την περίοδο;;; .
      Υ.Γ Χαίρομαι που παύσατε να ήσαστε ακομμάτιστη. Τότε πάντως έλεγαν ότι όλοι οι μορφωμένοι του ΠΑΣΟΚ προέρχονταν από του ΚΚΕ του Κύρκου και ήταν πρώην Ρηγάδες και Ρήγισσες.
      Θερμά σας ευχαριστώ για το τρελοβάπορο, που το απόλαυσα.

    • Καί τά Ξενία ἦταν ὑπέροχα γιά τήν ἐποχή τους, μελετημένα ἀπό τούς καλύτερους ἀρχιτέκτονες Μηχανικούς τῆς χώρας, οἱ Μηχανικοί τῆς ῾Ελλάδας ἦταν τότε ἀπό τούς πιό ἀξιόλογους παγκοσμίως. Μία γενιά συνέχεια τῆς γενιᾶς τοῦ ´30, μέ σπουδαίους ἐπιστήμονες, ζωγράφους, ποιητές, μουσουργούς, φιλοσόφους, κά, πού ἐντρύφησαν καί συνέχισαν τόν πολιτισμό μας ἀπό τά πανάρχαια χρόνια, γι αὐτόν τόν πολιτισμό μιλάω.
     Οἱ πληγές δέν κουκουλώνονται, ἐπουλώνονται μέ θεραπεῖες καί ὑπῆρχαν πληγές ὑπαρκτές στό σῶμα τοῦ ῾Ελληνικού λαοῦ. Μπορεῖ καί νά ἐκδηλώνουν ἐξάρσεις πρίν θεραπευτοῦν ἤ καί νά κακοφορμίζουν σέ κάποιους ἐνίοτε. Δέν σᾶς κάνει ἐντύπωση ὅτι δέν χρειάζεται νά ἀναφέρονται οἱ Πασόκοι σέ ἐκείνη τήν περίοδο;
     Οἱ ἀριστεροί τοῦ ΚΚΕ ἦταν αὐτοί πού μορφῶναν τά παιδιά τους οὐσιαστικά.
     ᾿Απόλαυση θά εἶναι ἄν νιώθουν ἔτσι καί ὅλοι οἱ Ἕλληνες.

     • Ελένη, όταν κι εσύ προσέυχεσαι, όπως ο ευλαβέστατος και ευχεβέστατος συνομιλητής σου, δεν πρέπει να παραλέιπεις να κλείνεις την προσευχή σου με τα παρακάτω:

      “Δι ευχών τού Αγίου Καραμανλή ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον την ΝΔ, αμήν”!

     • Πράγματι το έχω υιοθετήσει ,αλλά μετά από μελέτη της Ιστορίας μας και τις μη αναμενόμενες επεμβάσεις 1) του Μακεδονικού Ελληνισμού με τους Φίλιππο και Μέγα Αλέξανδρο όταν στον άλλον Ελληνισμό οι Έλληνες ”τρώγονταν σαν τα σκυλιά”, 2)όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος δημιούργησε την χιλιόχρονη Αυτοκρατορία μας , 3) όταν η Φιλική Εταιρεία ”μας έσπρωξε” στην έναρξη της απελευθέρωσής μας από τους Τούρκους, 4) όταν το 1909 μέχρι το 1913 είχαμε την δημιουργία σύγχρονου κράτους και την εξόρμηση για ενσωμάτωση υπόδουλων ως τότε ελληνικών περιοχών , 5) όταν το 1940 και στη συνεχεία της πλην του καλούμενου Εμφυλίου ”ξυπνήσαμε” τον κόσμο και τέλος 6)την συνεχή οικονομική μας ανάπτυξή από το 1949 μέχρι το 1979 , που μας έδωσε το εισιτήριο για είσοδό μας ως το 10ο μέλος στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
      Το μεσοδιάστημα από τότε , που είχε ως κατάληξη και την οικονομική κρίση και πτώχευσή μας δεν είναι γενικώς από τα καλύτερα ιδίως στα κοινωνικά μας θέματα και στην περίπου κατάρρευση του κύρους του κράτους ,αλλά και δεν επήλθε αυτή η κατάρρευση και από την προηγούμενη 4ετία αχνοφαίνεται μια ανόρθωση , που δυστυχώς θα καθυστερήσει , λόγω της ημιδιάλυσης των κομμάτων της Αντιπολιτεύσεως , μερικά από τα οποία πρεσβεύουν ακόμη τις παρωχημένες δοξασίες των 10ετιών 1974-1994, γιατί μετά είχαμε το Μάστριχτ, που σάρωσε τον κρατισμό .
      Και εσείς να ελπίζετε και να προσευχόμαστε όλοι για τον ”μη πόλεμο”. Ευχαριστώ για την εκτίμηση σας.

 3. Η Τουρκία επιδιώκει και γίνεται περιφερειακή δύναμη. Μην ξεχνάμε ότι με διάφορους τρόπους (νοσοκομεία σχολεία διάφορες δραστηριότητες ) έχει διεισδύσει σε όλη τη κεντρική Ασία, ακόμη και στην δυτική Κίνα, η οποία δύσκολα ελέγχεται σήμερα από το κεντρικό κράτος της Κίνας. Ευτυχώς που ακόμη δεν έχει πάρει με το μέρος της τα αραβικά κράτη, που επιδιώκει πλέον να τα πάρει με τη βία και με την ισχύ. Έπειτα τουλάχιστον επι Ερντογαν έχει δημιουργήσει παραγωγική βάση, πράγμα που την κάνει ανεξάρτητη, προειοντως του χρόνου, από εκβιασμούς και απειλές. Ας ξαναδιαβάσουμε το «παραμύθι χωρίς όνομα» για να καταλαβαινόμαστε. Μια Τουρκία που δεν είχε πατήσει το πόδι της στην θάλασσα, που έμαθε την θάλασσα με τους μουσουλμάνους Έλληνες, έφτασε να φτιάχνει πλοία, πολεμικά και μη, πλατφόρμες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πάει και για ατομικό εργοστάσιο σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές τους κόσμου. Παράγει όμως και αγροτικά προϊόντα, μαλλιά και υφάσματα, ξηρούς καρπούς και δεν ξέρω τι άλλο. Πάνω απ´ολα παράγει ή δεν έχει διακόψει την παραγωγή πραγμάτων που κρατούν τον λαό της ασφαλή ότι τουλάχιστον θα τρώνε.
  Εμείς σε αντιπαράθεση τι έχουμε κάνει;;; Φωτογενής ο τουρισμός μας;;; Ναι, μόνο όμως με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει η στραβή ( δεν σου δίνει φαΐ να φας- πλούτη σου δίνει για πεπερασμένο περίοδο). Λειτουργούμε χωρίς συναίσθηση του όταν έρθει η κρίση τι θα κάνουμε. Η πολιτική της ΕΕ ήταν αυτή, αλλά απ´οτι βλέπω κανείς δεν έχει εγκαταλείψει τόσο την πρωτογενή και δευτερογενή του παραγωγή όσο εμείς. Και επιπλέον δεν τιμάς τα παλιά, όταν είσαι δούλος οικειοθελώς. Δεν με ενδιαφέρουν τα παλιά, όσο αφήνω τον Ερντογαν με διάφορους τρόπους να βαφτίζει την Αγία Σοφία τεμένους και την Έφεσο ρωμαϊκή. Περιμένουμε από ένα λαό να υπερασπιστεί αυτά που δεν υπερασπίζονται οι ταγοί του. ( μην ξεχνάμε τα ιμια και τον Κούρδο). Ο εφιάλτης ήταν μορφή στην ελληνική συνείδηση και τον έχουμε βάλει στα σπίτια μας κεντρική μορφή.
  Και ένα σχόλιο…
  Την τεχνική νοημοσύνη την φτιάχνουμε για να καλυτερεύει τη ζωή των ανθρώπων. Να δουλεύουν λιγότερο, με ευνοϊκότερους όρους. Βέβαια χρησιμοποιείται για να καταπιεζόμαστε περισσότερο, όπως κι όλες οι τεχνολογίες. Θυμάμαι με μεγάλη ευχαρίστηση, ότι ένα παιδάκι νίκησε το Tetris, που θεωρείται ανίκητο μέσα σε 40 λεπτά. Αποδείχθηκε με το πείραμα αυτό ότι και ο εγκέφαλος του ανθρώπου έχει απεριόριστες δυνατότητες εξέλιξης και αναβάθμισης, τέτοιες που μπορεί να υπερκεράσει την πρόκληση των τσιπακιων του Ελον.
  Μου έδωσε πολύ θάρρος η συγκεκριμένη είδηση.

 4. Πρός κ. Σ.Α.Ν.,
  Θά μοῦ ἐπιτρέψετε νά παρέμβω. Σᾶς λείπουν πολλές σελίδες, κεφάλαια ὁλόκληρα ἀπό τήν ἱστορία τοῦ ῾Ελληνισμοῦ, κ. Σ.Α.Ν.. Καί ἡ μάνα ῾Ελλάδα τά θέλει ὅλα τά παιδιά της. ῾Ο πολιτισμός εἶναι ὅλα τά κεφάλαια πρίν τόν Μέγα ᾿Αλέξανδρο καί μέ αὐτόν τόν πολιτισμό προχώρησε σέ ἐκπολιτιστική ἐκστρατεία αὐτός ὁ παῖς Διός. Αὐτό τό ´ στον άλλον Ελληνισμό οι Έλληνες ”τρώγονταν ´, ἄς μελετηθεῖ κύριε Σταύρο. Οἱ Ρωμαῖοι αὐτόν τόν πολιτισμό ἐπιχείρησαν καί διέσωσαν καί διέδωσαν.

  • Τι ήταν οι εμφύλιοι πόλεμοι του 5ου και 4ου αιώνων π.Χ , ένα των οποίων μας κατέγραψε σε μοναδική Ιστορία , που διαβάζεται από όλους, ο Θουκιδίδης ;;;.
   Οι Ρωμαίοι υποκλίθηκαν και ενσωμάτωσαν τον πολιτισμό μας που είχε ονομασθεί -θα το γνωρίζετε- Ελληνιστική περίοδος και είχε δημιουργηθεί από τους Διαδόχους του Μ. Αλεξάνδρου ,που κακώς δεν τον θεωρείτε Μέγα, ίσως γιατί δεν θεωρείτε και Μέγα φιλόσοφο τον δάσκαλο του τον Μακεδόνα -εκ Σταγείρων-Αριστοτέλη .
   Η Ελλάδα χωρίς αυτούς θα ήταν στα μέρη που ήταν από το 1200 π. Χ
   Δεν θέλω να σας ”μετρήσω” στους Λακεδαιμονίους του Καβάφη.
   Ας μη μονοπωλήσουμε άλλο την συζήτηση , μια που εγώ ως Καραμανλικός (τόσο μίσος για ένα πολιτικό που μόνο καλό έκανε στην Πατρίδα- και εσείς ως Παπανδρεϊκιά δεν θα συμφωνήσουμε.
   Ευτυχείτε .

   • Οἱ Ρωμαῖοι κατακτώντας τήν ῾Ελλάδα γνώρισαν τήν ἀρχιτεκτονική τῶν ῾Ελληνικῶν ναῶν καί ἄλλων κτισμάτων καί τήν υἱοθέτησαν, ὅπως καί τήν γλυπτική, τήν φιλοσοφία, τά θεατρικά ἔργα, τίς θρησκευτικές τελετές, ἀκόμα καί τήν γλώσσα καί τά μελέτησαν, πολλά ἀπό αὑτά τά υἱοθέτησαν. Μιλᾶμε γιά τά στοιχεῖα τοῦ κλασσικοῦ ῾Ελληνικοῦ πολιτισμοῦ.
    Εἶναι κρίμα πού δέν ἐμβαθύνετε στόν Μεγάλο ῾Ελληνικό πολιτισμό καί στά Μυστήριά του, ἀλλά φαντάζεστε κτήσεις χωρίς πολιτισμό καί χωρίς συνέχεια. Γνωρίζετε ποιῶν μαθητής ἦταν ὁ ᾿Αριστοτέλης. Γνωρίζετε καί ἐκτιμᾶτε τόν Μέγα ᾿Αλέξανδρο πολύ λιγότερο ἀπό ἐμένα.
    Μήν μέ μετρᾶτε στούς Λακεδαιμονίους τοῦ Καβάφη γιατί αὐτός, ἀπό τήν ᾿Αλεξάνδρεια, ἤξερε νά διακρίνει τούς Σπαρτιάτες.
    Οἰ καλλιτέχνες καί οἰ ἐπαναστάτες εἶναι λίγοι καί πιό μπροστά. Πόλεμοι καί ἐμφύλιοι ἔγιναν, ὅμως ἡ κοινωνία προχώρησε, ἡ μόρφωση, ἡ κατάργηση τῆς δουλείας, ἡ ἰσότητα, διεκδικήθηκαν καί ἐπιτεύχθηκαν.
    ᾿Εγώ ὡς ἀκομμάτιστη πού ἐκτιμήσατε ὅτι εἶμαι, μπορεῖ νά εἶμαι καί Παπανδρεϊκιά μέ αἰτία καί Καραμανλικιά.

 5. Θα έπρεπε να δούμε ότι όλα τα νομίσματα έχουν δυο όψεις. Σίγουρα ο Ερντογάν έχει μια σχετική πρωτοβουλία κινήσεων έναντι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά την διατηρεί διότι έχει πίσω του μια κοινωνία αποφασισμένη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κέρδισε τις εκλογές εν μέσω τρομακτικού πληθωρισμού, έπειτα από έναν ακόμη πιο τρομακτικό σεισμό και ενώ τούρκοι στρατιώτες μάχονται και χάνονται σε τρία διαφορετικά μέτωπα (δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι τούρκοι στρατιωτικοί αμοίβονται καλύτερα από τους δικούς μας).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα