Δεκέμβριος 31, 2023. Ελλάδα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich κάλεσε την Κυριακή την επιστροφή των Εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, θεωρώντας ότι οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας θα πρέπει να «ενθαρρυνθούν» να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή επανίδρυση οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, ο Smotrich είπε σε συνέντευξή του στο Military Radio:

«Για να επιτύχουμε την ασφάλεια, πρέπει να ελέγξουμε τη Λωρίδα και για να την ελέγξουμε μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε μια πολιτική παρουσία».

Το 2005, το Ισραήλ εκκένωσε τον στρατό του και περίπου 8.000 εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, που ήταν κατεχόμενη από το 1967, ως μέρος του μονομερούς σχεδίου αποχώρησης που παρουσίασε ο τότε πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν .

Ο Smotrich, ο οποίος ηγείται του κόμματος  «Θρησκευτικός Σιωνισμός» στον κυβερνητικό συνασπισμό, είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να «ενθαρρύνει» τους περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα.

Και πρόσθεσε: «Αν κινούμασταν με στρατηγικά σωστό τρόπο και ενθαρρύναμε τη μετανάστευση, και αν υπήρχαν εκατό χιλιάδες ή διακόσιες χιλιάδες Άραβες στη Γάζα και όχι δύο εκατομμύρια, η ομιλία την επόμενη μέρα (του πολέμου) θα ήταν εντελώς διαφορετική».

Και συνέχισε: «Θα βοηθήσουμε να επιστρέψουν αυτοί οι πρόσφυγες σε μια κανονική ζωή σε άλλες χώρες με κατάλληλο και ανθρώπινο τρόπο σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και τις γειτονικές αραβικές χώρες».

Ο Smotrich αρνήθηκε την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής επίσκεψης στο Παρίσι τον Μάρτιο, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν Παλαιστίνιοι γιατί δεν υπάρχει Παλαιστινιακός λαός».

Ο ισραηλινός βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας , ο οποίος συνοδεύτηκε από χερσαίες επιχειρήσεις από τις 27 Οκτωβρίου, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 21.822 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με απολογισμό που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς την Κυριακή. , που είναι ο υψηλότερος απολογισμός για οποιαδήποτε ισραηλινή επιχείρηση μέχρι σήμερα.

Το υπουργείο ανέφερε 56.451 τραυματίες από την έναρξη του πολέμου, τη στιγμή που τα περισσότερα νοσοκομεία της Γάζας είτε ήταν εκτός λειτουργίας είτε είχαν υποστεί ζημιές και ήταν υπερπλήρη.

Ο πόλεμος ξέσπασε αφού η Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team