Επίθεση στο Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Aparna Ramamurthy

Η επίθεση στο Crocus City Hall στη δυτική Μόσχα είναι μια από τις πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες.

Φωτογραφία: η Ερευνητική Επιτροπή ανέφερε ότι η επιθεώρηση της αίθουσας συναυλιών συνεχίζεται.

Ο συναυλιακός χώρος της Μόσχας Crocus City Hall μετατράπηκε σε σκηνή τρόμου το βράδυ της Παρασκευής, καθώς αρκετοί ένοπλοι εισέβαλαν και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα.

Δεκάδες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τρία παιδιά, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Υγείας.

Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται αυτή τη στιγμή στους 115, ενώ αρκετές εκατοντάδες άλλοι λαμβάνουν θεραπεία για τραυματισμούς σε 17 νοσοκομεία σε όλη τη Μόσχα.

Crocus City Hall


Το  Crocus City Hall, που βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) δυτικά του Κρεμλίνου, περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο και συνεδριακό χώρο και ο χώρος έχει χωρητικότητα 6.200 ατόμων.

Τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι μια προγραμματισμένη συναυλία του ροκ συγκροτήματος Piknik ήταν sold out και μόλις θα ξεκινούσε όταν συνέβη η επίθεση.

Η αίθουσα εγκαινιάστηκε το 2009 και έχει φιλοξενήσει πολλά διάσημα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έφερε τον διαγωνισμό ομορφιάς Μις Υφήλιος στη Ρωσία το 2013.

Άποψη του Crocus City Hall
Το Crocus City Hall  πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσηςΕικόνα: Vyacheslav Prokofyev/picture alliance/dpa/TASS

Επαναλαμβανόμενοι πυροβολισμοί

Η επίθεση στο Crocus City Hall  ξεκίνησε την Παρασκευή γύρω στις 8 το βράδυ. Τοπική ώρα.

Το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti ανέφερε ότι τουλάχιστον τρεις άνδρες με καμουφλάζ εισέβαλαν στην αίθουσα πυροβολώντας ανθρώπους σε απόσταση αναπνοής και πετώντας εμπρηστικές βόμβες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες πυροβόλησαν αδιακρίτως σε όποιον έβλεπαν.

Η επίθεση άφησε την αίθουσα συναυλιών τυλιγμένη στις φλόγες, με μέρος της οροφής να καταρρέει. Θεωρείται ένα από τα πιο θανατηφόρα περιστατικά στην πρόσφατη ρωσική ιστορία.

Αρκετά βίντεο από το περιστατικό έχουν εμφανιστεί στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα βίντεο στο Telegram έδειξε δύο ένοπλους άνδρες να μπαίνουν στην αίθουσα συναυλιών. Ένα άλλο βίντεο έδειχνε πτώματα πεσμένα στο έδαφος.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας αποκάλυψε ότι οι δράστες ήταν οπλισμένοι με τουφέκια Καλάσνικοφ και διάφορα άλλα πυρομαχικά.

Τυφέκιο επίθεσης Καλάσνικοφ   “Εικόνα: εικόνα /AP

Το ρωσικό κρατικό μέσο TASS ανέφερε το πρωί του Σαββάτου ότι το κτήριο εκκενώθηκε απο όλους όσους βρίσκονταν μέσα.

Ο Πούτιν για την επίθεση

Το Σάββατο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να τιμωρηθεί αυστηρά όποιος εμπλέκεται στον σχεδιασμό της επίθεσης.

«Βρέθηκαν και συνελήφθησαν και οι τέσσερις άμεσοι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης, όλοι όσοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ανθρώπους», είπε. «Προσπάθησαν να κρυφτούν και να κινηθούν προς την Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου προσπαθούν να αποκαλύψουν ολόκληρη τη βάση συνεργών των τρομοκρατών: συνωμότες που τους παρείχαν μεταφορά, περιέγραψαν οδούς διαφυγής από τον τόπο του εγκλήματος και ετοίμασαν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών.

Ακόμη και πριν ο ίδιος ο Πούτιν μιλήσει για «ουκρανική εμπλοκή», ορισμένοι Ρώσοι ανώτατοι αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει την Ουκρανία ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, και το γεγονός ότι το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη.

«Εάν διαπιστωθεί ότι φταίνε οι τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου… πρέπει να βρεθούν και να καταστραφούν ανηλεώς», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση.

 

Οι Ρώσοι εισαγγελείς χαρακτήρισαν την επίθεση ως «τρομοκρατική ενέργεια» και άνοιξαν ποινική έρευνα.

Η επίθεση θα μπορούσε να είναι μια ντροπή για το Κρεμλίνο.

«Επί δύο χρόνια, η προπαγάνδα του Πούτιν έλεγε ότι ο κύριος εχθρός της Ρωσίας είναι η Ουκρανία και η Δύση, και τώρα υπάρχουν λόγοι να υποθέσουμε ότι ο κόσμος είναι πιο περίπλοκος», είπε στη DW ο Μιχαήλ Βινόγκραντοφ, πρόεδρος του Πολιτικού Ιδρύματος της Αγίας Πετρούπολης.

«Η επίθεση στο Μέγαρο Μουσικής θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα ολόκληρου του συστήματος των δυνάμεων ασφαλείας, κάτι που είναι πολιτικά και ψυχολογικά σημαντικό για τον Πούτιν», είπε ο Βίνογκραντοφ.

Προειδοποίηση των ΗΠΑ για πιθανή επίθεση

Η αμερικανική πρεσβεία είπε ότι είχε προειδοποιήσει τη ρωσική κυβέρνηση για μια προγραμματισμένη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα που θα στόχευε ενδεχομένως μεγάλες συγκεντρώσεις.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές σύμφωνα με τη μακροχρόνια πολιτική της για το «καθήκον προειδοποίησης»», έγραψε στο X, πρώην Twitter, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Άντριεν Γουάτσον.

Ποιος ήταν πίσω από την επίθεση;

Το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος Χορασάν» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μέσω ενός επίσημου καναλιού Telegram του Ισλαμικού Κράτους.

Αν και η εγκυρότητα του ισχυρισμού δεν έχει επαληθευτεί, διάφορα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε κανένα λόγο να αμφισβητήσει τον ισχυρισμό του IS.

Η απόφαση του Πούτιν να παρέμβει στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας το 2015 είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αποδυνάμωση του ΙΚ σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία εμπλέκεται επί του παρόντος στη συριακή σύγκρουση, συν ότι υπάρχει μάχη κατά των ριζοσπαστών ισλαμιστών εντός της ίδιας της Ρωσίας», είπε ο Vinogradov.

Τι είναι το ISIS-K;
Το Ισλαμικό Κράτος Χορασάν είναι ένα παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με έδρα το Αφγανιστάν, χρησιμοποιώντας έναν παλιό όρο για μια περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.

Γνωστή για τη βαρβαρότητά της, η ομάδα έχει αναλάβει την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις μέσα και γύρω από το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρας επίθεσης στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ το 2022.

Έντεκα άτομα συνελήφθησαν
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Κρόκους σχεδιάστηκε σχολαστικά και συνεχίζονται οι προσπάθειες για να αποκαλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες του περιστατικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FSB, «Οι δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών και επιβολής του νόμου είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 11 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων τρομοκρατών, που συμμετείχαν άμεσα στην τρομοκρατική επίθεση».

Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ακύρωσε όλες τις μαζικές συγκεντρώσεις και τα θέατρα και τα μουσεία της περιοχής έλαβαν εντολή να κλείσουν για το Σαββατοκύριακο.

Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα είναι «ντροπή» για το Κρεμλίνο

Άλλες θανατηφόρες επιθέσεις στη Ρωσία
Το 1999, έκρηξη βόμβας σε οκταώροφο κτίριο στη νοτιοανατολική Μόσχα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 118 ανθρώπων. Η Ρωσία απέδωσε την επίθεση σε «τρομοκράτες», κυρίως από τη μουσουλμανική δημοκρατία του Βόρειου Καυκάσου της Τσετσενίας.

Σε άλλο περιστατικό, το 2002, πάνω από 800 άτομα συνελήφθησαν όμηροι από Τσετσένους αντάρτες κατά τη διάρκεια ενός μιούζικαλ στο θέατρο Dubrovka της Μόσχας. Περίπου 130 όμηροι έχασαν τη ζωή τους.

Το 2011, μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους. Η ομάδα Caucasus Emirate ανέλαβε την ευθύνη για αυτήν την επίθεση.

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα