Επίθεση με ρουκέτες κατά Αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ από τον στρατό του Ιράν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

ΚΟΣΜΟΣ08|01|2020 | 02:58UPD: 08|01|2020 | 05:37


Επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους έκανε το Ιράν κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίθεση με τουλάχιστον 35 ρουκέτες εξαπέλυσαν οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν κατά δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.

Όπως επιβεβαίωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, οι Ιρανοί εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις κατά Αμερικανικών στρατευμάτων σε Αϊν Αλ Ασάντ και Ιρμπίλ, χωρίς να έχει γίνει ξεκάθαρο ακόμη αν υπάρχουν τραυματίες ή θύματα.

Οι περιοχές που το Ιράν χτύπησε τις δύο αμερικανικές βάσεις / Πηγή: Daily mail

Η επίθεση έρχεται περίπου 24 ώρες μετά την απόλυτη σύγχυση που προκάλεσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, με τη διοίκησή τους στο Ιράκ να στέλνει επιστολή με την οποία διαβεβαίωνε πως τα στελέχη τους θα αποσυρθούν από την ιρακινή επικράτεια όπως απαίτησε το κοινοβούλιο, αλλά το Πεντάγωνο να διαψεύδει.
Πολλά κράτη μέλη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ήδη ότι αποσύρουν τις δυνάμεις τους στο σύνολό τους ή εν μέρει, λόγω του φόβου ότι θα υπάρξουν νέες επιθέσεις, όπως οι περίπου 15 που έχουν γίνει από τα τέλη του Οκτωβρίου εναντίον βάσεων στις οποίες είναι ανεπτυγμένα ξένα στρατεύματα.

«Είναι σαφές ότι το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δύο βάσεων που χρησιμοποιεί ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, στην ιρακινή επικράτεια», ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, όπου επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τους για μία επίθεση από το Ιράν.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στη φάση «της αποτίμησης των ζημιών της μάχης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι οι βάσεις οι οποίες στοχοθετήθηκαν ήταν η Άιν αλ Άσαντ και άλλη μία στην Ιρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν).

https://twitter.com/DeptofDefense/status/1214709255070191620

Επίθεση στο Ιράκ: Πληροφορίες για θύματα επικαλείται το CNN

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το CNN, στη βάση al Asad καταστράφηκαν στρατιωτικά ελικόπτερα και οχήματα του αμερικανικού στρατού, ενώ γίνεται καταμέτρηση για τυχόν ανθρώπινες απώλειες. Το δίκτυο αναφέρει πως υπάρχουν θύματα, αλλά δεν διευκρινίζεται αν είναι νεκροί ή τραυματίες, ενώ κάνει λόγο για Ιρακινούς που έχουν πληγεί και όχι Αμερικανούς στρατιώτες.

Βίντεο από την επίθεση με ρουκέτες

Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε ήδη βίντεο που δείχνει από απόσταση τις ρουκέτες να σκάνε στην αμερικανική βάση που βρίσκεται στην περιοχή Αϊν Αλ Ασάντ. Οι εκρήξεις διαδέχονται η μία την άλλη μέσα στη νύχτα, ενώ στο tweet γίνεται αναφορά για φήμες που ήθελαν πολλά θύματα, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν.

Συναγερμός στον Λευκό Οίκο, ετοιμασίες για διάγγελμα ο Τραμπ

Για την επίθεση ενημερώθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ όπως έκανε γνωστό η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Στέφανι Γκρίσαμ.«Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες περί επιθέσεων σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο πρόεδρος ενημερώθηκε και παρακολουθεί την κατάσταση στενά, σε επαφή με την ομάδα του που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφαλείας», σημείωσε η Γκρίσαμ. Και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, ενημερώθηκε για τις επιθέσεις από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Στον Λευκό Οίκο μετέβησαν εσπευσμένα ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ μετά την εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν, ενώ περιμετρικά του Λευκού Οίκου υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις του στρατού και τη αστυνομίας, καθώς φοβούνται την πιθανότητα επίθεσης.

Σύμφωνα με το CNN, στον Λευκό Οίκο έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για ένα πιθανό διάγγελμα του Τραμπ προς στους πολίτες των ΗΠΑ. Ακόμη δεν είναι οριστική η απόφαση, όμως υπάρχει «πυρετός» συζητήσεων για την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ. Πηγή από τον Λευκό Οίκο επιβεβαίωσε πως είναι πιθανόν να γίνει διάγγελμα μέσα στα επόμενα 24ωρα, όμως ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση. Αρχικά υπήρχε η πληροφορία πως θα κάνει το διάγγελμα εντός των επόμενων ωρών, αλλά αυτό άλλαξε, καθώς ο Τραμπ με ανάρτησή του στα σόσιαλ, είπε πως αύριο το πρωί (τοπική ώρα, απόγευμα για την Ελλάδα) θα κάνει ανακοινώσεις.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν την επιχείρηση «Μάρτυρας Σουλεϊμανί»

Λίγο μετά την πρώτη επίθεση με τις ρουκέτες, οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσης την οποία χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ, σε μια επιχείρηση που ονόμασαν «Μάρτυρας Σουλεμαϊνί».

Τόνισαν πως πρόκειται για αντίποινα για την εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή. Οπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στην Τεχεράνη, οι Φρουροί της Επανάστασης διαμήνυσαν πως θα προχωρήσουν σε νέα, «ακόμα πιο συντριπτικά» αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, η Τεχεράνη ετοιμάζεται για επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς τόσο σε άλλους αμερικανικούς στόχους, όσο και στο Ισραήλ, αλλά και στους συμμάχους των Αμερικανών. Η Τεχεράνη διεμήνυσε πως αν η χώρα δεχθεί επίθεση με βόμβες, θα εξαπολύσει εκτεταμένη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στη Χάιφα του Ισραήλ.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/irak-epithesi-me-royketes-kata-amerikanikon-baseon

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα