Εορτές του Χειμερινού Ηλιοστάσιου: Δωδεκαήμερο φωτιών και καρναβαλιών σε όλη την Ευρώπη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Ιωάννης Πήτας, Καθηγητής Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ

Όλοι γνωρίζουμε τον Άγιο Βασίλη και απολαμβάνουμε τα δώρα του. Ωστόσο, ποιος γνωρίζει την προέλευσή του και τη σχέση του με τον Άγιο Νικόλαο των Μυρών; Γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα τόσο κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο; Τι έχουν κοινό οι φωτιές του Yule (Σκανδιναβία), τα τέρατα Krampus (Αυστρία), τα καρναβάλια Μπουμπουσιάρια (Δ. Μακεδονία, Ελλάδα) και οι φωτιές του Lohri (Ινδία);

Οι εορτασμοί του χειμερινού ηλιοστασίου είναι πολύ παλιοί και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χωρών, από τη Σκωτία και τη Σκανδιναβία έως τη ΝΑ Ευρώπη, το Ιράν και τα ινδικά έθιμα. Στις Ορθόδοξες χώρες (π.χ., Ελλάδα), οι κύριες εορταστικές εκδηλώσεις (Δωδεκαήμερο) διαρκούν δώδεκα ημέρες, από την Παραμονή των Χριστουγέννων (24/12) έως την Ημέρα των Θεοφανείων (6/1). Το Δωδεκαήμερο συμπίπτει με το χειμερινό ηλιοστάσιο (21/12), δηλαδή την πιο μικρή ημέρα του χρόνου που προκαλούσε δέος στους μακρινούς πρόγονους μας. Προσπαθούσαν να εξευμενίσουν τον θεό του Ηλίου με εορτές και απολάμβαναν τα άφθονα αποθηκευμένα τρόφιμα και ποτά. Οι φωτιές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στους εορτασμούς του χειμερινού ηλιοστασίου και του Δωδεκαήμερου: ζεσταίνουν και εκδιώκουν τον ήλιο, που πρώτα δύει και μετά ανατέλλει ξανά. Τα καρναβάλια με ζωόμορφα στοιχεία είναι στο αποκορύφωμά τους, και ακούγονται παντού χαρούμενα τραγούδια.

Από την Αρχαιότητα, ο Ιανουάριος ήταν ο μήνας των γάμων στην Αρχαία Ελλάδα. Οι Ρωμαίοι είχαν τις δικές τους εορτές (Βρουμάλια 24/11-17/12, Σατούρναλια/Κρόνια 18-24/12, Sol Invictus (Αήττητος Ηλιος) 25/12, Καλένδες 1/1, Βότα 3/1, Λορεντάλια 4/1). Μάς κληρονόμησαν τα Calendae, δηλαδή τα Κάλαντα την παραμονή Χριστουγέννων ή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αρχικά, τα Κάλαντα ήταν χαρούμενα τραγούδια που τραγουδιούνταν ανταλλάσσοντας δώρα και ποτά, π.χ., την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Κατά τη διάρκεια αυτών των εορτών, οι Ρωμαίοι στόλιζαν τους ναούς τους κάθε Δεκέμβριο. Οι Βίκινγκ και οι Σάξονες στόλιζαν δέντρα και τα θεωρούσαν σύμβολα της ζωής.

Πολλοί αρχαίοι θεοί ή ημίθεοι σχετικοί με τον ήλιο “γεννήθηκαν” την χειμερινή ισημερία: Διόνυσος, Ερμής, Ηρακλής (Ελλάδα), Όρος (Αίγυπτος), Ζαρατούστρα, Μίθρας (Περσία), Κρισνά (Ινδία), Βούδας (Νεπάλ), Άδωνις (Φοινίκη), και Ταμούζ (Βαβυλώνα). Ήταν φυσική επιλογή που, ήδη στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ., η τότε ενωμένη Χριστιανική Εκκλησία όρισε τα Χριστούγεννα στις 25/12, ακριβώς την ημέρα της εορτής του Αήττητου Ηλίου. Οι Ανατολικοί Ρωμαίοι (Βυζαντινοί) προσέδωσαν ένα νέο χριστιανικό πέπλο στα παλιά εθιμικά των παγανιστικών πρακτικών. Οι φωτιές του χειμερινού ηλιοστασίου μετονομάστηκαν σε φωτιές των βοσκών που παρακολούθησαν τη γέννηση του Ιησού. Δημιουργήθηκαν νέα χριστιανικά Κάλαντα ή τα παλιά συμπληρώθηκαν με χριστιανικά στοιχεία, και το Δωδεκαήμερο πήρε τη σημερινή του μορφή. Όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δωδεκαήμερου καταδικάστηκαν από τη Χριστιανική Εκκλησία, αλλά επέζησαν.

Σήμερα, το Δωδεκαήμερο γιορτάζεται στα καλύτερά του στη Δυτική Μακεδονία στην Ελλάδα, όπου οι εορταστικές εκδηλώσεις επέζησαν άθικτες λόγω της γεωγραφικής της απομόνωσης. Η εορταστική ατμόσφαιρα ξεκινά την ημέρα του Αγίου Νικολάου (6/12) και συνεχίζεται αμείωτα πέραν του Δωδεκαήμερου και βαθιά μέσα στα καρναβάλια της Σαρακοστής. Οι Χριστουγεννιάτικες φωτιές ανάβουν στη Σιάτιστα και τη Φλώρινα (23/12). Διάφορα πολύχρωμα καρναβάλια είναι ζωντανά και ευπρόσδεκτα: τα Μπουμπουσιάρια στη Σιάτιστα, η Εράτυρα (1/1-5/1) και η Ραγκουτσάρια (ίσως από το Ρωμαικό rogatores-ζητιάνοι) στην Καστοριά (6-8/1). Ο σατυρικός τους χαρακτήρας μπορεί μερικές φορές να γίνεται και ελευθεριάζων. Τα καρναβάλια των φορείων των κωδωνοφόρων λαμβάνουν χώρα την ημέρα των Θεοφανείων (5/1) στην Ανατολική Μακεδονία, Ελλάδα. Παρουσιάζουν εντυπωσιακές στολές και έχουν ορισμένες ομοιότητες με τα καρναβάλια Σούρβα στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του Δωδεκαμήνου, οι Πόντιοι Έλληνες γιορτάζουν τα καρναβάλια, τους Μωμόγερους, με πολύχρωμες στολές και μουσική λύρας σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Πολλές φωτογραφίες από τα καρναβάλια του Δωδεκαμήνου μπορούν να βρεθούν στην ηλεκτρονική έκθεση φωτογραφίας “Η Μακεδονία γιορτάζει”: https://aiia.csd.auth.gr/macedonia-celebrates-en/ Η μουσική με ορχήστρα χάλκινων είναι ανεξέλεγκτη κατά τη διάρκεια ολόκληρου του Δωδεκαμήνου. Ακούστε χαρακτηριστικά κομμάτια στο: https://www.youtube.com/watch?v=OHDLBX83p2E

Οι εορτασμοί του χειμερινού ηλιοστασίου και του Δωδεκαήμερου απλώνονται σε έναν τόξο που ξεκινά από τη Σκωτία και τη Σκανδιναβία στα βόρεια, διαπερνά την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, και, μέσω του Ιράν, καταλήγει στη Βόρεια Ινδία. Όλα περιστρέφονται γύρω από παρόμοια θέματα: υπαίθριες φωτιές, καρναβάλια με κωδωνοφόρους και ζωόμορφες μεταμφιέσεις ή μεταμφιέσεις στο αντίθετο φύλο. Τεράστια κούτσουρα τοποθετούνται στο τζάκι (κολιαντάς, yule log, butucul crăciunului). Οι εορτασμοί της Δυτικής Ευρώπης έχουν δανειστεί πολλά στοιχεία από τους Σκανδιναβικούς εορτασμούς Yule, καθώς και από το γερμανικό φολκλόρ. Οι Σλάβοι γιορτάζουν την προχριστιανική Κόλεντα. Η Ινδία έχει τρεις σχετικές γιορτές: το Φεστιβάλ Diwali (μέσα Σεπτεμβρίου έως μέσα Νοεμβρίου), τις φωτιές Lohri (Ιανουάριος) και τις φωτιές Holi (τέλη Φεβρουαρίου έως μέσα Μαρτίου). Αυτή η γεωγραφική διάσπορά και θεματική συγγένεια υποδηλώνει ότι αυτά τα έθιμα είναι παμπάλαια και ίσως παλαιο-ινδοευρωπαϊκά.

Οι χριστιανικές συνήθειες έχουν υποστεί επίσης αρκετές μεταστροφές. Η ημέρα του Αγίου Νικολάου (St Mikuláš day, Ημέρα του Αγίου Νικολάου) είναι μία από τις λίγες εορτές αγίων που, μέχρι και σήμερα, γιορτάζονται στην ίδια ημερομηνία (6/12) από σχεδόν όλες τις χριστιανικές θρησκευτικές κοινότητες. Στις Ορθόδοξες χώρες, αυτή η γιορτή σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Στη Δύση, ο Άγιος Νικόλαος έγινε ένας ευγενικός γέρος που χαρίζει δώρα στα παιδιά. Ο Sinterklaas και ο νέγρος βοηθός του Zwarte Piet κάνουν το ίδιο στην Ολλανδία. Το 1931, η Coca Cola εισήγαγε, με μεγάλη επιτυχία, τον Santa Claus (μια διαστροφή του Sankt Nikolaus), τον ευγενικό γέρο που διανέμει coca-colas (και στη συνέχεια όλα τα είδη δώρων) τα Χριστούγεννα. Στην Ελλάδα, ο Άγιος Βασίλης συγχέεται με τον Άγιο Βασίλη (Άι Βασίλη), έναν σεβαστό Ορθόδοξο άγιο που γιορτάζεται στην 1η Ιανουαρίου.

Είναι εκπληκτικό που οι αιώνιες παραδόσεις του Δωδεκαήμερου διατηρήθηκαν άθικτες, παρά την ισχυρή αντίθεση της θρησκείας. Ως αποτέλεσμα, οι τρέχουσες εορταστικές εκδηλώσεις του χειμερινού ηλιοστασίου είναι πολυεπίπεδες εκδηλώσεις, με βαθιά παγανιστικά, χριστιανικά και σύγχρονα επίπεδα, που λίγοι γνωρίζουν. Ένα άλλο πραγματικά εντυπωσιακό πολιτιστικό φαινόμενο είναι η ραγδαία μεταστροφή των έθιμων που συμβαίνει ακόμα και στις μέρες μας, σχεδόν εντός των ορίων μιας ανθρώπινης γενιάς. Όλα αυτά αποδεικνύουν το βάθος των εθίμων μας και μάς βοηθούν να τα απολαμβάνουμε ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Ιωάννης Πήτας,  [email protected]

Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα